FRF contra cluburilor!
Cum era de așteptat, propunera LPF ca fiecare echipă din L1 să nu alinieze din sezonul viitor doi fotbaliști U21, ci unul sub 21 de ani și altul sub 23, a fost respinsă de FRF prin Comitetul Executiv.

Practic, nici Craiova, inițiatoarea proiectului, nici cele 10 cluburi care au iscălit pentru el n-au sperat că versiunea lor va trece. S-a confirmat că forul respectiv e dominat de președintele Burleanu și de oamenii acestuia. Războiul cluburilor, dacă se poate numi așa, era unul dinainte pierdut.
Când a decis să dubleze numărul jucătorilor eligibili U21, FRF a plecat de la observația, corectă, că regula aplicată din stagiunea 2016-2017 a dat roade. Nu numai că a înviorat campionatul, ceea ce e incontestabil, dar a contribuit și la calificarea naționalei de tineret la turneul final continental după o pauză de 20 de ani.
Ambele elemente au atârnat greu. Ceea ce nu înseamnă însă, ori n-ar trebui să însemne, că nu există rețineri față de măsura în discuție. Fără îndoială că emulația a ușurat misiunea naționalei U21 de a ajunge la CE. Sigur a făcut-o, dar nu în procentul invocat de Casa Fotbalului, din moment ce jumătate din titularii folosiți în campania de calificare la Euro 2019 au provenit din străinătate (I. Radu, Pașcanu, A. Ivan, Pușcaș) sau de la Viitorul Constanța (Boboc, Ianis), gruparea dobrogeană fiind cunoscută și recunoscută că nu promovează tineri la comanda regulamentului. Aceasta e filozofia lui Gică Hagi.
Filozofia și afacerea lui.
Conform noii prevederi, formațiile vor trebui să înceapă meciurile cu câte doi jucători U21 și, sine qua non, să termine cu unul dintre ei în teren. Pe celălalt îl poate înlocui chiar din minutul 1 cu orice fotbalist, indiferent de vârsta acestuia. S-ar părea, judecând în grabă, că o echipă ar avea nevoie de doi tineri pe foaie, dar nu-i așa.
Pentru că al doilea U21 poate fi substituit numai de un alt U21, de unde concluzia că sunt necesari trei tineri într-o partidă. Chiar patru, pentru cazul în care al doilea U21, introdus în locul primului, care a dezamăgit, se va accidenta. Puțin probabil, dar posibil. Atunci echipa cu pricina va încheia meciul în 10. Iată de ce o lege trebuie să aibă în vedere orice variantă, fie ea rar întâlnită. Plus că, alt aspect de luat în calcul, eventuala renunțare la un jucător tânăr din minutul 1 ar reduce oricărei echipei numărul schimbărilor.
În context, nu-i greu de înțeles de ce majoritatea cluburilor din L1, excepție Voluntari și Iași, care au refuzat să semneze petiția LPF, apoi FCSB și Viitorul, care s-au eschivat să răspundă, au considerat măsura federală ca exagerată. Nici nu-i altfel, întrucât menirea unei federații e să organizeze competiția, s-o dirijeze și s-o îndrume, nicidecum să impună manu militari, sub presiune, cu forța, anumite prevederi. Să înăsprească regulamentul azi ca să-l înăsprească și mai tare mâine!
Discutăm despre cluburi private, ce urmăresc să facă performanță și, pe baza ei, profit. Și nu-i normal să le dictezi acestora să joace în campionatul intern cu o garnitură și în cupele continentale cu alta. Totuși, UEFA nu restricționează în niciun fel alcătuirea unei echipe, și de-asta cred, chiar sunt convins, că propunerea LPF nu merita aruncată la coș, ci studiată cu multă atenție.