Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

„Rasismul” lui Colțescu

Deloc întâmplător, ci cu intenție, UEFA a anunțat cu surprinzătoare întârziere verdictul după incidentele de la meciul PSG-Bașakșehir din grupele UCL.

Permalink to „Rasismul” lui Colțescu
vineri, 12 martie 2021, 2:24

A lungit-o 3 luni pentru ca lumea să mai uite. Să se mai stingă ecourile unui eveniment care, petrecut pe 8 decembrie 2020, a bulversat și divizat fotbalul continental la vremea respectivă. După ce a eliminat prezumția inițială de rasism, forul european a dictat sancțiunile: Sebastian Colțescu oprit din activitatea internațională (nu și internă) până la 30 iunie 2021, Octavian Șovre avertizat și Pierre Webo, secundul lui Bașakșehir, suspendat o partidă UEFA. Arbitrilor noștri li s-a reproșat „comportamentul inadecvat”, iar tehnicianului formației turce „atitudinea nesportivă”.

Era logic, am scris și am repetat aici, ca varianta rasismului să fie respinsă. Am explicat și de ce. Întrucât cuvintele „Ăla negru”, auzite atât de la Colțescu, cât și de la Șovre, nu reprezintă o jignire în limba română. Ca atare, UEFA nici n-a reținut-o.

Cred însă că a avut și un motiv în plus. S-a temut că, dacă-l va inculpa pe Colțescu pentru rasism, eventual și pe Șovre, aceștia ar putea obține câștig de cauză în justiție. Moment în care „guvernul” de la Nyon risca să-i despăgubească pe cei doi cu zeci ori chiar sute de mii de euro. Și-atunci, de ce să te legi la cap când nu te doare?

Totuși, UEFA a apelat la sancțiuni, nu foarte aspre, spre a nu lăsa fără consecințe abaterea că, reclamând rasismul unde nu era, cele două echipe și-au permis să părăsească terenul fără încuviințarea arbitrului! Conform regulamentului, ele trebuiau pedepsite. Așa, suspendându-l și pe Webo, UEFA a căutat să pară imparțială. Să împace și capra, și varza.

Socotindu-se nedreptățit de decizie, Colțescu a făcut cunoscut, prin intermediul avocatului spaniol Josep Vendellos, că o va contesta. Întâi la Comisia de Apel a UEFA și, în situația unui răspuns nesatisfăcător, chiar la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. E dreptul său, nimeni nu-l poate împiedica. Atât că timpul îl presează și-ar trebui să obțină repede suspendarea executării sancțiunii.

De notat că aceasta îl lezează pe Colțescu mai ales sub aspect moral. Întrucât CCA l-a scos recent de pe lista FIFA, ca și pe Marius Avram, pentru a-și promova președintele Vassaras favoriții, pe gafeurii Andrei Chivulete și Marian Barbu, arbitrul craiovean nu mai are cum să fie delegat direct la competiții tutelate de UEFA. I-ar mai rămâne doar să fie inclus de Ovidiu Hațegan în brigada sa de UCL, ca rezervă. Puțin probabil însă tocmai din pricina tevaturii de la Paris.

În principiu, demersul lui Colțescu merită înțeles și susținut. Numai și amintind că, deși Șovre a folosit aceeași expresie „Ăla negru”, pe el UEFA doar l-a tras de mânecă, l-a atenționat, nu l-a suspendat! Concret, dacă nu s-a considerat rasism ieșirea lui Colțescu de pe Parc des Princes, concluzie la care UEFA a ajuns după o îndelungă analiză, atunci acesta chiar n-avea de ce să fie pedepsit. Parafrazând, dacă rasism n-a fost, nimic n-a fost. Și-atunci, de ce și de unde suspendarea lui SC?!

Comentarii (40)Adaugă comentariu

Dinu (427 comentarii)  •  12 martie 2021, 14:49

Foarte corect. Ramaneti pe o pozitie sanatoasa si va felicit pentru asta.

Romica (63 comentarii)  •  12 martie 2021, 14:51

Iata ca mai mult l-au condamnat romanii lui pe Coltescu decat strainii de la UEFA. Dragii nostri compatrioti sunt lideri la as face dau unii altora. Nu ii ajunge nimeni din urma.

Jean (280 comentarii)  •  12 martie 2021, 14:54

Nu va contrazic dar chiar dv ati scris ca Coltescu facea mai bine daca stia sa se abtina, am citat din memorie. Nu mai provoca atata scandal. Acum ati dat-o la intors si ma intreb de ce

Suru (108 comentarii)  •  12 martie 2021, 14:57

De regula dati cu barda in arbitrii. Numai pe Coltescu il aparati cu dintii si sunt curios din ce considerente faceti asta. Pentru ca este din orasul Universitatii, echipa dv de suflet?

Gigi Becali (152 comentarii)  •  12 martie 2021, 15:00

Voi presarii de scandal ati facut erou dintr-un *** cum este Sebastian Coltescu. Toti ati uitat cand a vrut sa se arunce pe geam si cand si-a luat limuzina cu banii primiti de la Borcica. Rusine domnule Ioanitoaia.

Matei (93 comentarii)  •  12 martie 2021, 15:02

Terminati cubprostia cu procesul pe care Coltescu se gandeste sa il inceapa la TAS. Ca pana incepe procesul ii expira lui suspendarea...

Barbu (100 comentarii)  •  12 martie 2021, 17:23

Final foarte reusit. Pai daca nu a fost rasism nu inteleg ce i se imputa lui Coltescu ca sa fie suspendat. Oare daca era arbitrul italian sau francez ori chiar rus nu cred ca Uefa avea curaj sa se poarte cu el ca si cu ultimul om

tango (55 comentarii)  •  12 martie 2021, 17:26

Dle Ovidiu, v-ati 'consultat' cu corifeii anti-rasismului Buza si 1/2 (aka Jumatate) ei ce "zice" despre judecata UEFA?? Am auzit ca nu sunt de acord si pregatesc un protest dur impotriva putreziciunii occidentului.

Papa (20 comentarii)  •  12 martie 2021, 17:27

Macar asa sa se mai vorbeasca in lume despre Romanica...La o spargere de banca, un viol, o rapire ori vreun scandal. Specialitatea casei.

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  12 martie 2021, 17:31

Amnesty International : „„Alb“, „a fi Alb“, ca si „Negru“, „a fi Negru“ nu notifica o caracteristica biologica ori o CULOARE a pielii ( colori vede doar sefa Academiei Roma pardon Clinceni, Pop Ioana Aurela, ), nu descrie o caracteristica reala a omului respectiv ce ar putea proveni din culoarea pielii ci „ala Alb“ - „ala Negru“ defineste o apartenenta la o grupare construita artificial legata de experientele rasiste comune. Astfel „a fi Negru“ defineste un om cu o alta pozitie sociala decit cea reala care il caracterizeaza, o pozitie atrificiala atribiuta arbitrar ca urmare a rasismului din societate.“ A I subliniaza diferenta aratand ca „Negru“ (scris cu litera mare) nu e adjectiv ci substantiv asa cum si e in toate dictionarele si Academiile advarate. ----- Dupa cum se vede „desteptii si cultii Pamintului“ persevereaza diabolic in greseala, nu inteleg diferenta, ori nu vor efectiv s-o inteleaga, caci ei sint romani si la romani e altfel. Bine tata, nu spune nimeni ca nu esti roman, dar daca esti prost, batut in cap, nesimtit si arogant cit cuprinde, nu inseamna sa ai dreptate, sa ai dreptul sa incalci legi si norme umanist europene. Tata si Model, nea Ovi, tu erai la Paris nu la Giurgiu. UEFA - care are o singura lege clara, „Nu Rasismului !“ - ti-a facut onoarea sa arbitrezi C L, dar tu nici tema rasism n-ai pregatit-o. Tu stii engleza, franceza ar fi mers de minune la Paris, dar vorbesti cu mandrie romaneasca ca in romanime la Ciorogirla. Ba, cu voi e greu, asa ca : bine tata, nu esti rasist, esti doar prost, doar nu intelegi, e egal tata, la Paris trebuie sa suporti consecintele. ----- PS terminati va rog cu timpeniile. Tocmai echipa PSG, care s-a aliat cu turcii, a indemnat la parasirea terenelui. Ar trebui sa va fie invatatura de minte !

anti Burleanu forever (58 comentarii)  •  12 martie 2021, 17:48

Foarte corect articolul lui nea Ovi.Doar ca se mai ivesc descreierati precum "17 Nentori Tirana " care ne spune ca de maine pe Dan Negru trebuie sa l botezam Dan Albu pt ca n avem voie altfel,ca la coafor trebuie sa spunem sa ne vospseasca intr o nuanta inchisa ca negru n avem voie sa zicem,iar cand cumparam crema de pantofi n avem voie sa zicem crema neagra ci crema daia mai inchisa ! de maine incolo nici "Black Lives Matter " nu mai zicem ca nu mai vrea "17 Nentori..." de maine incolo nu se mai fac masini negre la Mioveni dar nici camasi negre la Polo Ralph Lauren ! pai daca nu ne lasa "17 Nentori..."?! bai,tu frati mai ai...?!

Dumi (60 comentarii)  •  12 martie 2021, 18:36

17 Nentori, bausi ceva sau trasesi pe nara? Rar am citit niste narozenii mai mari decat astea pe care le debitezi tu. Te crezi cult dar *** scapat de la Socola.

CITA (2118 comentarii)  •  12 martie 2021, 18:42

La intrebarea Dvs din finalul articolului, raspund asa: Da, de acord ca s-a decis ca nu a fost rasism, dar iesirea echipelor de pe teren cum ar fi pedepsit-o UEFA in cazul in care cei doi arbitrii romani ar fi fot "achitati"? Ar fi fost balamuc mare, cu pedepse aspre la acest nivel competitional inter-tari, asa ca au incercat sa gaseasca o cale de mijloc, singura in masura sa protejeze cele doua echipe "rebele" care au parasit ringul de sanctiuni extrem de dure prevazute de lege in cazuri de-astea.

zapacitu’ (911 comentarii)  •  12 martie 2021, 18:55

Bre io nu inteleg neam de ce facura astia atata tam-tam din chestia asta cu insultele vezi-doamne si cu rasismul. Poate ca vor sa acopere scandalul urias ce se ivi ca iesira aia de pe teren, ca altfel nu-mi explic ce-au cu omul nostru. E nevinovat si a cazut tap ispasitor ca sa-i poata ierta UEFA pe francezi si turci pentru iesirea de pe teren pentru o nimica toata. Si nu pe jucatori, ca aia n-au stiut de ce li se ordona sa iasa de pe teren in plin meci, ci pe sensibilii aia care si-au tradus din Romana in Franceza atat de prost, incat ma ca le recomand sa mearga inapoi la liceu si sa aprofundeze limbile straine....

Nică fără frică (297 comentarii)  •  12 martie 2021, 19:01

Je suis Coltescu! Cu cele 3 luni care au trecut plus încă 3 luni până în iunie Coltescu s a ales cu o suspendare de 3 luni pentru....NIMIC!!!

c.vasile-constanta (6 comentarii)  •  12 martie 2021, 19:15

Va faceti ca nu intelegeti !Arbitrul roman a fost suspendat, pentru ca nu a folosit in discutia cu tusierul,o limba de comunicare aprobata de UEFA ,de unde confuzia speculata de turci.

Marcus (279 comentarii)  •  12 martie 2021, 21:44

C. Vasile, este inventia ta. Regulamentul nu specifica nimic privitor la limba ce trebuie folosita de arbitrii. Acestia trebuie sa comunice intre ei si o pot face chiar si in limba sanscrita.

Paul (1 comentarii)  •  12 martie 2021, 22:41

Despre rasism : Cuvantul care incrimineaza si este interzis ( in Statele Unite ) este ,, NIGER ,, care se refera strict la rasa omului. Black se foloseste uzual si se refera la culoare in general. Totul a plecat de la faptul ca s-a folosit cuvantul ,,negrul ala ,, cuvant care seamana izbitor de tare cu ,, niger ,,

Stefan Patriche (7 comentarii)  •  13 martie 2021, 1:35

Domnule Ioanitoaia sau Nea Ovi (va rog sa-mi scuzați familiarismul!), va citesc de f. multi ani si, pare normal, nu tot timpul am fost de acord cu aprecierile dumneavoastră. Va rog sa observati, data fiind amplitudinea culturii (sportive, politice, samd) ca in aceasta discutie a lipsit un argument. Este drept ca el nu putea fi aruncat brut, necizelat. Argument, Romania nu a fost o putere coloniala astfel incat "negru" sa insemne ceva peiorativ, sclav sau altceva. In romana ar fi sunat denigrator "***", "***" sau ce se mai aude/auzea pe stadioanele noastre. Deci nu! La drept, instigatorii se pedepsesc. Oare UEFA, calcata pe bataturi, are in vedere o pedeapsa ä la longue"?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Undergrant (1 comentarii)  •  13 martie 2021, 3:20

@ 17 Nentori Tirana: Nu-mi place sa ma bag in seama, dar aveti dreptate. Rasist sau nerasist, n-avem de unde sti, Coltescu a dat dovada de prostie si de nesimtire, asa ca trebuia sa plateasca, iar pedeapsa cred ca a fost justa. Daca-l exonerau total ar fi insemnat sa girezi caterinca de Craiova. Daca tinea sa fie "spiritual", ajuns la acel nivel, putea sa zica "ala imbracat in costum de scafandru" si isi hranea vanitatea afectata de gesturile exaltate ale lui Webo-No-Name (cu adevarat extrem de enervante si inacceptabile) fara sa-i inflameze nici pe victimile "suprematiei albe", nici pe activistii altruisti vanatori de audienta obtinuta fraudulos.

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  13 martie 2021, 12:51

@anti Burleanu, @Dumi, eu am citat exact si integral ce scrie Amnesty International despre „ala Negru“ ori „ala alb“. (da, integral, caci ca indreptar simplu pentru oameni simpli, caci daca s-ar fi luat cu istoria, cu noul PoC, cu intrebari filozofice daca Kant ori Shakespeare au fost rasisti, ne-ar fi bagat complet in ceata !) Toata Planeta s-a pus de acord ca „ala Negru“ NU este o referire nevinovata la culoarea pielii. Voi sinteti ultimii oameni … care mai trebuie convinsi sa intelega si sa fie mai atenti la acest subiect sensibil. ---- Pentru restul Planetei, categorisirea „albi“ - „Negri“ este o constructie sociala (nu prezinta calitati si caractrteristici reale) a ideologiei care imparte oamenii in rase, nu departe de cea nazista, care putea astfel explica superioritatea „albilor“ si lipsa de drepturi a „Negrilor“, deci in mod clar o inventie a rasismului. ---- In caz ca n-ati glumit va explic cu drag unde „confundati“ grav: Dan „Negru“ e un nume, al fel Dorel „Albu“; „ala alb“ are tot tenta rasista; crema de ghete ori Dacia de culoare adjectiv neagra se scrie black Dacia dar cu referire la „un Negru“ se scrie „Black“ in toata media americana (@Paul, deci nu-i referire la culoare), iar in cea germana „Schwarz“ deci tot ca substantiv (@c.vasile, Paul, uite ca Schwarz nu seamana deloc cu Negru, *** ori ***) – ori turcul cu calitate de antrenor, care avea si un nume pe legitimatie, nu e crema de ghete, Dacie, astfel scuza *** nostru la Paris cum ca s-ar fi referit la culoarea pielii nu tine. In bostanul lui era inca bancul la care se rideau romanii cu Semaforul din Sud Africa: pe verde trec albii, pe rosu au voie si Negrii; pai nu va las eu ? Acasa puteti face ce vreti, atit cit va lasa legea. La Paris ati vazut si voi ca nu merge ! ------ @Dumi, n-as prescurta Dumitru ori Ilie Dumitrescu ca sa se mai rida Stucan de analistul tv si fostul mare fotbalist. Dumi se pronunta la fel ca Dummy care inseamna Prost. De altfel UEFA n-a motivat decizia considerind ca n-are cui. Nici nu va motiva sentinta cu un Art. referitor la rasism si discriminare iar TOCMAI aici – am mai spus-o ! - jigneste un popor intreg caci judeca ca alfabetul Dusa cind i-a semnat lui Talpan: cu prostii si nesimntitii nu te pui, orice le-ai explica ei o tin pe a lor. Dovada: UEFA a condamnat romanii la Reeducare !!! In comunicatul oficial le-a ORDONAT romanilor sa participe la un program educational. Nu v-ar strica nici voua. Treziti-va ! In multe tari cei care au furat identitatea de urmasi ai Romei – in contradictie cu COMPORTAMENTUL, OBICEIURILI SI PREFERINTELE lor - sint confundati cu *** care sint pentru neonazisti si needucati chiar o alta rasa - iar pentru multi europeni sintem „mai Negri“ decit albanezii, afganii si sirienii, pentru restul am fi in cel mai bun caz People of Color – daca definita care vrea sa ocoleasca „culoarea“ negru v alb vazuta cu ochii de oameni simpli si transformata in Stinta de catre ideologi rasisti ar gasi corespondent printre europeni – daca refuzam sa ne educam si sa ne integram intr-o societate umanista. Imi pare rau dar doar Corona a mai oprit ca pina si in Berlin lumea sa nu-i ia pe romani ca pe o plaga sociala, chiar acolo unde deja majoritatea nu mai are nimic cu africanii. E simplu, fiti mai atenti cind „lalaiti“, lasati arigante prostesti, aratati putin respect pentru opinia altora. Am de multe ori alte opinii, recunosc ca le duc la extrem pentru a atrage atentia, dar pentru asta nu sint nici eu neaparat "descreierat". Da, se pare ca mai am milioane de frati, mai multe milioane decit are membrii A I.

Dilimache (657 comentarii)  •  13 martie 2021, 12:59

O mizerie, o confuzie care in loc sa fie acceptata ca fiind doar o neintelegere, acum are consecinte!

alin (626 comentarii)  •  13 martie 2021, 15:21

Excelent finalul articolului. El sintetizeaza perfect ce i s-a pus in circa lui Coltescu. A deranjat sistemul si trebuia tras de urechi.

Claudiu (343 comentarii)  •  13 martie 2021, 18:13

In golan care a facut de ras Romania. Neasteptat presa ii ia apararea ca si cand individul ar fi vreo valoare nationala.

Jiji (3 comentarii)  •  13 martie 2021, 20:02

Nea Ovi, la intrebarea de la final "Parafrazând, dacă rasism n-a fost, nimic n-a fost. Și-atunci, de ce și de unde suspendarea lui SC?!" sa ne raspundeti tot dvs cel care in 9 Dec scria pe blog " A greșit și e vinovat, dar nu în măsura în care să fie decapitat"... Ce e cu dualismul asta?? aici e blogul cand luati aparerea lui Coltescu dar admiteti ca a gresit , cam cum a zis azi si UEFA si nu intelegeti susspendarea https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/2020/12/09/nu-l-rastigniti-pe-coltescu/

vice (1 comentarii)  •  13 martie 2021, 21:55

Rasism clar. Numai ca voi traiti in Evul Mediu asa ca nu prea aveti cum sa va dati seama

Aurel (74 comentarii)  •  13 martie 2021, 21:57

Jiji, cand te numesti asa iti este foarte greu sa intelegi tot. Vinovat insemna ca putea lua suspendare de 2-3 etape pentru folosirea unei sintagme interpretabile dar nu 6 luni cate a luat de la UEFA. Ioanitoaia a fost consecvent si l-a aparat permanent pe Coltescu.

Gabriel (9 comentarii)  •  14 martie 2021, 1:14

Nu voi intelege niciodata aceasta suspendare.Turcii ar fi trebuit sa fie suspendati .Nu poti sa pleci de pe stadion in timpul meciul asa ca ti s-a urcat la cap. Pierre Webo trebuia suspendat drastic pentru conflictul creat si nimeni altcineva.UEFA a coborat la un nivel mediocru de nivelul Ligii 1.Rusine! Dar mai ales romanilor care l-au pus la zid pe Coltescu si nu l-au sustinut.

Jiji (6 comentarii)  •  14 martie 2021, 14:14

Aurel, 1.mergand pe gandirea ta cu numele de Jiji, ce tare esti tu Aurel! lol 2. Aurel, numele meu nu e Jiji. Daca asa ai crezut ,vezi pct 1 3. Nu sustin suspendarea de niciun fel a lui Coltescu, sunt un aparator al lui. Daca ai inteles altceva inseama ca la pct 1 cu numele tau chiar ti-ai facut bine radiografia. 4.Postarea mea se referea la dualismul lui nea Ovi, nicidecum la sustinerea unei suspendari. Vezi pct 1 inca o data. 4 bis. Nea Ovi admite ca a gresit Coltescu, eu admit ca nu a gresit Coltescu.

Comentează