„Rasismul” lui Colțescu
Deloc întâmplător, ci cu intenție, UEFA a anunțat cu surprinzătoare întârziere verdictul după incidentele de la meciul PSG-Bașakșehir din grupele UCL.
A lungit-o 3 luni pentru ca lumea să mai uite. Să se mai stingă ecourile unui eveniment care, petrecut pe 8 decembrie 2020, a bulversat și divizat fotbalul continental la vremea respectivă. După ce a eliminat prezumția inițială de rasism, forul european a dictat sancțiunile: Sebastian Colțescu oprit din activitatea internațională (nu și internă) până la 30 iunie 2021, Octavian Șovre avertizat și Pierre Webo, secundul lui Bașakșehir, suspendat o partidă UEFA. Arbitrilor noștri li s-a reproșat „comportamentul inadecvat”, iar tehnicianului formației turce „atitudinea nesportivă”.
Era logic, am scris și am repetat aici, ca varianta rasismului să fie respinsă. Am explicat și de ce. Întrucât cuvintele „Ăla negru”, auzite atât de la Colțescu, cât și de la Șovre, nu reprezintă o jignire în limba română. Ca atare, UEFA nici n-a reținut-o.
Cred însă că a avut și un motiv în plus. S-a temut că, dacă-l va inculpa pe Colțescu pentru rasism, eventual și pe Șovre, aceștia ar putea obține câștig de cauză în justiție. Moment în care „guvernul” de la Nyon risca să-i despăgubească pe cei doi cu zeci ori chiar sute de mii de euro. Și-atunci, de ce să te legi la cap când nu te doare?
Totuși, UEFA a apelat la sancțiuni, nu foarte aspre, spre a nu lăsa fără consecințe abaterea că, reclamând rasismul unde nu era, cele două echipe și-au permis să părăsească terenul fără încuviințarea arbitrului! Conform regulamentului, ele trebuiau pedepsite. Așa, suspendându-l și pe Webo, UEFA a căutat să pară imparțială. Să împace și capra, și varza.
Socotindu-se nedreptățit de decizie, Colțescu a făcut cunoscut, prin intermediul avocatului spaniol Josep Vendellos, că o va contesta. Întâi la Comisia de Apel a UEFA și, în situația unui răspuns nesatisfăcător, chiar la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. E dreptul său, nimeni nu-l poate împiedica. Atât că timpul îl presează și-ar trebui să obțină repede suspendarea executării sancțiunii.
De notat că aceasta îl lezează pe Colțescu mai ales sub aspect moral. Întrucât CCA l-a scos recent de pe lista FIFA, ca și pe Marius Avram, pentru a-și promova președintele Vassaras favoriții, pe gafeurii Andrei Chivulete și Marian Barbu, arbitrul craiovean nu mai are cum să fie delegat direct la competiții tutelate de UEFA. I-ar mai rămâne doar să fie inclus de Ovidiu Hațegan în brigada sa de UCL, ca rezervă. Puțin probabil însă tocmai din pricina tevaturii de la Paris.
În principiu, demersul lui Colțescu merită înțeles și susținut. Numai și amintind că, deși Șovre a folosit aceeași expresie „Ăla negru”, pe el UEFA doar l-a tras de mânecă, l-a atenționat, nu l-a suspendat! Concret, dacă nu s-a considerat rasism ieșirea lui Colțescu de pe Parc des Princes, concluzie la care UEFA a ajuns după o îndelungă analiză, atunci acesta chiar n-avea de ce să fie pedepsit. Parafrazând, dacă rasism n-a fost, nimic n-a fost. Și-atunci, de ce și de unde suspendarea lui SC?!