Răspuns aiuritor
Ar trebui să mă măgulească faptul că FRF a reacționat prompt la editorialul meu de ieri, intitulat „Săgeți otrăvite„. La nici două ore după apariția acestuia pe GSP.RO, Federația a postat pe site-ul său un drept la replică. Dovadă că, […]
Ar trebui să mă măgulească faptul că FRF a reacționat prompt la editorialul meu de ieri, intitulat „Săgeți otrăvite„. La nici două ore după apariția acestuia pe GSP.RO, Federația a postat pe site-ul său un drept la replică. Dovadă că, deși foarte ocupați să conducă fotbalul românesc spre noi și noi succese, Burleanu et Comp. își găsesc timp să și citească. Mulțumiri pentru asta.
Din păcate însă, comunicatul federal, altminteri redactat într-un limbaj decent, cuprinde multe afirmații neadevărate. Ba și, îmi cer scuze, inepte. Refuz că cred că FRF ne ia de fraieri, dar senzația e că încearcă.
De pildă, la reproșul că n-a urmat exemplul federației croate, care a introdus VAR (încă din ianuarie 2020) accesând fonduri FIFA din Programul Forward, FRF a oferit o explicație năucitoare. Pasămite, n-a tratat VAR ca o prioritate și, ca atare, a tot amânat pregătirea arbitrilor deoarece, atenție!, proiectul în discuție ar avea „potențial comercial”.
Ce-ar trebui dedus dintr-o asemenea formulare? În această perspectivă, că VAR ar putea aduce profit (cum, pe ce cale?!), FRF ar vrea să nu scape castana și să administreze sistemul. Numai c-ar dori s-o facă utilizând tehnologia furnizată de LPF, for care ar trebui, conform concepției federale, să plătească și specializarea arbitrilor! Ignorând că onor CCA, în frunte cu Kyros Vassaras (Nu VARssaras!), care a costat în 7 ani circa un milion de euro (salariu, bilete de avion, indemnizație de membru CEx etc), se află în subordinea Federației, și nu a Ligii Profesioniste. Forțând nota, FRF plănuiește să decidă, dar pe banii altuia!
Totuși, comunicatul admite că FRF a luat și ea câte 500.000 de euro în ultimii 4 ani din Programul Forward, destinat dezvoltării fotbalului. Spre deosebire de croați, n-a dirijat însă niciun euro, din două milioane, către VAR. Nu, i-a folosit, scrie comunicatul, pentru competițiile de juniori și de fete. Zău așa, ce competiții a finanțat FRF în 2020, ce cheltuieli a avut ea cu juniorii și cu fetele când campionatele acestora au fost suspendate?! Când nu s-a jucat nimic din cauza pandemiei?! Nu era mai logic ca măcar cei 500.000 accesați în 2020 să fie alocați pentru VAR și să se încheie povestea? Evident că da.
Când se vaită, l-ați auzit pe Burleanu într-o recentă conferință de presă, că nu dispun de resurse pentru pregătirea arbitrilor, șefii Casei Fotbalului uită că au aruncat pe geam minimum un milion de euro cu Centrele de Excelență de la Timișoara, Tg. Mureș, Deva și Buzău. Le-au inaugurat în 2015-2016 ca să le desființeze în 2018! Zadarnic le-a atras atenția presa că FRF nu poate fi proprietar (coproprietar) de echipe, că nu-i regulamentar. Ei au ținut-o pe-a lor până s-au lămurit, după ce-i trambalaseră pe puști și pe părinții acestora, că merg pe un drum greșit.
Despre fotbalul feminin ce să mai vorbim? După ce Burleanu a devenit președinte, naționala noastră de fete ocupa în 2015 locul 41 în ierarhia FIFA. A consumat sume importante și într-atât a progresat sezon de sezon încât a reușit „să urce” în iunie 2020 pe locul 44! Iar U17 are în palmares un inegalabil 0-13 cu Suedia.
Ar mai fi destule de comentat pe marginea răspunsului dat la șmecherie de FRF. Praf în ochii lumii. În concluzie, dacă e trist că se întârzie sine die introducerea VAR, la fel de trist, dacă nu și mai, e că Federația lasă impresia că nu-i interesată de arbitrajul video. Sincer, m-aș bucura să mă înșel.