Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Tatăl lor

După 1-1 la Kiev, evident că Bruges pornea ca mare favorită în duelul de pe teren propriu cu Dinamo.

Permalink to Tatăl lor
vineri, 26 februarie 2021, 2:34

Atât că Mircea Lucescu, antrenorul formației ucrainene, și-a probat încă o dată priceperea și experiența. Ca atare, răsturnând orice pronostic, Dinamo a câștigat în deplasare și continuă cursa în Liga Europa. Unde va întâlni pe Villarreal.

Românul a gândit și a pregătit returul ca la carte. Asemenea unui maestru. Mai întâi, printr-o apărare calmă și organizată, Dinamo a respins toate tentativele ofensive ale adversarului, altminteri, atenție!, lider detașat în Belgia, cu 15 puncte avans și un meci mai puțin față de Anvers.

Apoi, pe măsură ce Bruges și-a irosit forțele, Kievul a ieșit din ce în ce mai curajos la atac. Mutarea lui Lucescu, care l-a introdus pe Șaparenko în locul lui Șepeliev (69), a schimbat aspectul partidei. Șaparenko a înviorat jocul lui Dinamo, drept pentru care oaspeții au dat lovitura spre final, exact când trebuia. În minutul 83, Buialski a marcat pentru o victorie surprinzătoare, dar pe deplin meritată.

Calificând echipa în „optimile” EL într-un moment în care ea conduce în campionat, cu un punct peste Șahtior Donețk, posesoarea unui lot (presărat cu brazilieni) superior valoric, Lucescu a demonstrat că n-a greșit când a semnat cu Kievul la 75 de ani și după 12 petrecuți la rivala din Donețk. Cu care a cucerit 22 de trofee, inclusiv Cupa UEFA în 2009.

Nu vreau să deschid o polemică, însă îi contrazic pe cei care pretind că ML s-a întors în Ucraina pentru bani la o vârstă la care ar trebui să-și plimbe nepoții. Mai ales pentru bani. Fals. Una că avea destui și alta că, dacă l-ar fi interesat aspectul material, s-ar fi dus în Emirate ori în China. Căci propunerile nu i-au lipsit.

Nu. Lucescu a luat oferta de la DK ca pe o provocare. A acceptat-o deoarece, nu-i o figură de stil, e realitate, nu poate trăi în afara fotbalului. Se sufocă fără el.

Sunt însă destui care nu-l înghit, știu asta. În special steliștii se întrec în a-i inventa defecte și a-i vâna slăbiciunile. În stil tipic românesc îi judecăm pe alții cu asprime, ca pe hoții de cai, deși n-avem autoritate pentru asta. Tocmai deoarece, din varii motive, unii n-au reușit în viață, ei nu ezită să-i pună la zid, frustrați, invidioși ori amândouă, pe cei care au reușit. Tuturor acestora Lucescu sr. le-a închis iarăși gura. Le-a dat cu tifla.

Firește că Olăroiu, Dan Petrescu, Șumudică, Lucescu jr., Gâlcă ori Isăilă, alții care activează în străinătate sunt tehnicieni foarte buni. Cu care ne mândrim, l-am uitat pe Boloni!, sunt adevărați ambasadori. Mircea e însă, opinia mea și nu numai, Number One. Tatăl lor. Șeful clasei.

Chiar mai mult. Cred că el se înscrie în galeria antrenorilor români de top, monștri sacri ai istoriei sportului mondial. Își găsește loc alături de, va fi imposibil să epuizez lista, Niculae Nedef și Kunst-Ghermănescu, Bela Karolyi și Octavian Bellu, Radu Huțan, Victor Mociani și Nicolae Navasart. Oameni cărora ar fi trebuit și trebuie să le ridicăm statui. Măcar în sufletul nostru, dacă nu și în public.

Fără să mă entuziasmez, consider că Mircea Lucescu e unul dintre cei de mai sus, cu fotoliu rezervat în Hall of Fame. Încă o dată, îmi scot pălăria înaintea lui și vă invit și pe dumneavoastră s-o faceți!

Comentarii (34)Adaugă comentariu

luca ioan (2 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:02

De acord cu ce scrieti mai putin cu faptul ca il injura stelistii.. Nu estec adevarat. Eu sunt stelist dar imi scot palaria in fata lui Luce.

denieru (5 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:07

Domnule Ioanitoaia, nepotii domnului Lucescu sunt adulti in toata firea. Mircea Lucescu ar putea sa isi plimbe STRANEPOTII. In orice caz, perfect de acord cu dumneavoastra, e taticul lor. Intrarea lui Sarapenko a fost magistrala !

Cosmin (1 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:09

Chapeau Lucescu! De plimbat stranepotii, ca nepotii au deja copiii lor :)

Andrei (262 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:12

Frumos si in mare parte meritat in acesti ani. Cei mai vechi din epoca Dinamo ar trebui cat mai repede uitati.

timis (4 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:15

Pe noi s-a ambitionat sa ne retrogradeze asa ca nu avem cum il admira. Poate ca s-a schimbat cu varsta dar in epoca lui Dinamo a urmarit sa se razbune pe Timisoara si nu s-a lasat pana nu si-a atins scopul murdar.

Dudu (133 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:18

Cam repede cu osanalele. Mai vorbim dupa ce ii va scoate Villareal fotbalul din cap lui Lucescu si Kievului in general.

Gabriel (56 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:21

Absolut de acord. Mircea Lucescu le poate fi profesor tuturor antrenorilor din fotbalul actual din intreaga Europa.

ilie (2 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:21

' l-am uitat pe Boloni' poate va ajut eu: campion in Portugalia,Campion in Belgia, rezultate apreciate in Franta(cu echipe mici) a contribuit la lansarea lui Ronaldo toate cele trei campionate sunt peste cel din Ucraina

gio (50 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:45

Corect! Jos palaria in fata carierei lui M Lucescu, cel mai mare antrenor roman din toate timpurile, detasat! Totusi un minus ramane lipsa de fair play si obiectivitate in declaratii, nu degeaba suporterii lui Dynamo Kiev nu pot sa-l inghita.

Gabi (2 comentarii)  •  26 februarie 2021, 16:47

De acord, doar ca trebuie adaugat si domnul Emerich Ienei la lista de monumente. Multumesc.

catalin (1 comentarii)  •  26 februarie 2021, 16:48

nu l ati enumerat pe Emeric IENEI care dupa parerea mea a fost și este cel mai bun antrenor roman,în afara de faptul ca a câștigat cele mai importante trofee ale echipelor romanesti vreau sa spun ca steaua antrenata de el avea un fotbal spectaculos,tiki taka lui Guardiola a fost inventata de Ienei

Jiji (3 comentarii)  •  26 februarie 2021, 17:12

nu a negat nimeni meritele lui, dar vine o vreme cand trebuie sa te retragi, sa lasi locul altui om mai tanar sa castige o paine nu sa vrei tu sa fi acolo si altul sa nu aibe loc. Nu degeaba s a inventat si sintagma de "pensionare"

CCC (137 comentarii)  •  26 februarie 2021, 17:35

M-am bucurat pentru Lucescu senior aseara, de altfel, m-am bucurat pentru tpti cri 4 romani aflati in competitie aseara ca au reusit calificarea: Lucescu, Tatarusanu, Stanciu si I. Hagi. Bravo!

Mmbank (4 comentarii)  •  26 februarie 2021, 17:41

Fara a dori sa umbresc performanta sau cariera lui Lucescu, jurnalistul ar fi trebuit sa aminteasca totusi cazurile de covid din lotul adverarei.

Sorin (128 comentarii)  •  26 februarie 2021, 18:25

@Mmbank (4 comentarii). Stunci trebuia sa le aminteasca si pe cele de la Dinamo Kiev si se lungea discutia.

Vio (188 comentarii)  •  26 februarie 2021, 18:30

Nu l-a trecut pe Jenei cred pentru ca antrenorii celebri mentionati sunt din alte sporturi si nu toti. Daca il punea pe Jenei trebuia musai nominaliza si Stefan Kovacs.

Urod (72 comentarii)  •  26 februarie 2021, 18:59

Sa ai asemenea dorință de a munci la o vârstă când ai tot dreptul de a te odihni, este incredibil... Pe Lucescu il intereseaza in primul rand munca si dupa aceea vin banii.. Sunt foarte curios sa vad cand se va opri....!!!

Rapunzel (12 comentarii)  •  26 februarie 2021, 19:26

Lui Dudu ii duduie mintea. Villareal poate elimina pe Dinamo Kiev, are jucatori mai buni, dar nu-i poate scoate fotbalul din cap lui Lucescu. Nimeni nu poate. Pt gio: unii din fanii descreierați ai lui DK nu pot să-l înghită pt ca timp de un deceniu și mai bine i-a umilit, le-a scos fotbalul din cap. Ilie - încercare nereușită de a-l pune pe ucenic înaintea maestrului. Chiar printre postaci sunt cârcotași care, ca buni romani, nu vor accepta vreodată ideea ca Mircea Lucescu trebuie respectat, nu înjurat, venerat, nu profanat. Dacă nu-ți dai seama ca în fotbalul mondial se vorbește mai elogios despre Lucescu Sr. decât despre oricare alt roman, antrenor sau jucător, ești: 1. Neinformat; 2. Rău Intenționat; 3. Prost; 4. Toate de mai sus. Ioanitoaia are dreptate: Mircea Lucescu și-a câștigat loc alături de tehnicienii giganți ai sportului romanesc enumerați. Spre deosebire de ei a avut mai multa liniște pentru ca a lucrat în afara României.

pompiliu bota (205 comentarii)  •  26 februarie 2021, 20:14

Nu mi vine sa cred; nea Ovi il lauda pe Stra Luce Ntori de Nord !

itu52 (239 comentarii)  •  26 februarie 2021, 20:44

Bölöni cel uitat, copilul cel mare, s-a născut când Lucescu avea 7-8 ani, poate că-i zicea nene. Nu se aseamănă ca stil și exprimare fotbalistică sub nicio formă. Trăsăturile care-i „înrudesc” ar fi inteligența, seriozitatea și studiul individual. Sunt modelul de urmat pentru orice fotbalist cu talent. Au prețuit timpul, s-au dedicat fotbalului, dar nu au uitat puterea cărții în șlefuirea caracterului. Privindu-i și punând în balanță vârsta și fizicul, nu se poate să nu întrezărești un mare echilibru interior, o siguranță bazată pe succes și puterea minții. Ăsta este capitalul cel mare, restul, inclusiv banii, au venit după. Hei, Florinel, Ivănel, Alibăcel v-ați dori așa ceva ? Talent aveți, de întrebat aveți pe cine, restul depinde de voi.

Misu (234 comentarii)  •  26 februarie 2021, 23:55

De acord cu gio ca Lucescu este cel mai mare antrenor din istoria fotbalului romanesc. Dar daca este de facut o lista cu monstrii sacrii ai antrenoratului nu poate lipsi de pe ea nici Puiu Iordanescu. Cu el am obtinut in America 94 cea mai mare performanta.

Cristi (15 comentarii)  •  27 februarie 2021, 3:15

Totuși cele mai mari rezultate în fotbalul nostru au fost făcute de alții .... Kovacs, Jenei,Iordănescu ....

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  27 februarie 2021, 11:29

„Oameni cărora ar fi trebuit și trebuie să le ridicăm statui … Mircea Lucescu … fotoliu rezervat în Hall of Fame.“ - penibil nea Ovi. In epoca de aur Leana te-ar fi dat afara fara macar sa te intrebe ce-a dat Luceafaru cetatenilor romani, ce-are de cistigat Patria daca nea asta fericeste rusi, face pe masina de spalat p-acolo unde interlopii pun mina pe echipe aruncind in aer stadioane ? Jumate din romani nu-i recunoaste nici un trofeu. O statuie ar fi devastata in prima saptamina. Dar daca unui cartof la protap i se face o statuie atunci eu m-as bucura pentru catelul meu. Chiar o sa-l rog pe Domnul Nicusor Dan sa finanteze statui ale lui nea Mircea, dar in toata tara !, caci sint mii de catei seriosi care merita un loc dulce unde sa se usureze. Un fotoliu in muzeul istoriei CAP - voua mingailor va trebuie neaparat un muzeu al comunismului !

Dilimache (657 comentarii)  •  27 februarie 2021, 12:31

Nea Mircea e cel mai bun, pe departe, nu exista un antrenor roman de talia lui in prezent, sunt 10 locuri libere si apoi vine Puiu Iordanescu. Intre ei e diferenta de clasa, de talent si de inteligenta, nu l-am vazut pe Lucescu pupand icoane si facand matanii la marginea terenului...

Ilie (135 comentarii)  •  27 februarie 2021, 12:50

Coman a condus fără carnet. Trebuie condamnat!!! Nea Mircea a încredințat un bolid asemănător unui copil fără carnet. Nu a pățit nimic, nici el, nici nepotul lui. Când a intrat într-un tramvai, țipa că nu a fost ferit de tramvai. De aceea e tatăl lor! Dar atunci ce este Gino Iorgulescu, cel care l-a înzestrat pe fiul lui cu o mașină de 300.00de euro și i-a mai dat și bani pentru droguri, băutură și jocuri de noroc? Este PRIETENUL lui Cosmin Olăroiu. Și al lui nea Ovidiu.

george (164 comentarii)  •  27 februarie 2021, 14:19

Ilie, din nou aiurezi. Avand mintea ratacita tu inventezi ca Luce a incredintat un bolid unui copil fara carnet. Ce bolid si care copil...Nu faci altceva tot timpul decat sa versi venin impotriva cuiva. Sa demasti si sa condamni fara noima. Trebuie sa fie foarte greu sa traiesti asemenea viata. Chiar esti de compatimit.

anti Burleanu forever (58 comentarii)  •  27 februarie 2021, 16:05

Succesul lui Il *** i-a venit ca o manusa dlui Ioanitoaia.Care ii canta ode de mult tovarasului din Aparatorii Patriei.Lucescu e un antrenor bun dar nu tatal tuturor.De vreme ce a reusit doar in Est,nu l putem numi un as in ale antrenoratului.La Pisa n a facut nimic,la Inter i-a dat Tibor West cu tricoul in cap ,asa ca a plecat in rasarit.Unde Ahmetov i a facut toate poftele.Cat de ipocrit sa fie nea Ovi sa nu l bage si pe Ienei in clasa selecta a antrenorilor romani,omul care a adus singurul trofeu suprem in fotbalul romanesc.Sa nu uitam insa ,ca acum ceva vreme Il *** ne spunea ca si acest trofeu i se cuvine lui,pt ca el era antrenorul nationalei si antrena si jucatori stelisti.Numai ca in afara de Iovan ,el nu chema niciodata stelisti. Erau convocati ,Bogdan sau Vaetus de la Corvinul ,dar echipa de club care incepea sa faca legea in Europa nu avea jucatori convocati.Ca vrea nea Ovi ,ori nu,Il *** e in urma lui Ienei si Stefan Covaci ,in randul antrenorilor romani.Chiar si in urma lui tata Puiu !Prea extaziat te declari maestre ,de un om care n are educatie,care isi aroga totul,care uraste ,jigneste,insulta.Nu a avut nicio retinere sa urle ca in gura de sarpe ca vatmanul tramvaiului e vinovat de accident ,l-ar fi bagat la puscarie fara regrete, pe bietul om nevinovat , numai ca politia a spus clar ca doar Lucescu e vinovat de accident. Cu o cupa UEFA si cu o calificare la un european (1984)nu se face primavara. Mc Qeinn il va urmari toata viata ,acel meci cu Irlanda de N ,a demonstrat cit de incompetent e !avea nevoie de un egal si el si-a trimis toata echipa in careul advers. Un egal cu Irlanda de N ,apoi victoria la Izmir si eram calificati ! dar nea Ovi e prea obsedat de Lucescu ,nu de acum ,ci de multa vreme.Sa l vad ce mai zice dupa Villareal...

To-aia (44 comentarii)  •  27 februarie 2021, 17:07

Ce sperietura am tras... Am crezut că ai pățit ceva... Asta pt că 2 zile nu ai scris. Am crezut că în sfârșit ai înțeles că ești depășit și învechit. Dar, m-am înșelat și ai revenit cu același tip de articol adresat altui nemuritor:lucescu. Aceleași laude nemeritate, ***. Articolele de acest gen îmi fac greata.

gino (513 comentarii)  •  27 februarie 2021, 17:20

@To aia (35 comentarii) Mai bine te-ai intreba cata greata provoci tu cu mizeriile postate zilnic. Nimeni nu te baga in seama dar tu perseverezi. Asta ai in fisa postului, sarmanul de tine.

Fane (53 comentarii)  •  27 februarie 2021, 17:37

To-aia, are dreptate dl Ioanitoaia, tu ce mare personalitate ai ca sa ii judeci pe altii... Pe langa Lucescu si Ioanitoaia sigur esti un pigmeu. Daca gresesc astept sa demonstrezi contrarul si imi retrag cuvintele.

Ilie (135 comentarii)  •  27 februarie 2021, 17:43

@george: Mircea Lucescu i-a dat fiului lui Răzvan să conducă un Mercedes când acesta avea 16 ani. Prins de Poliție, ăla micu' a scăpat pentru că avea permis A1. S-a spus că a condus un vehicul de altă categorie. În mod normal era caz penal, atât pentru bunicul cu pile la Miliție și Securitate, cât și pentru nepot, care avea peste 16 ani. Verifică în presa vremii. În toate comentariile mele nu am spus nimic fără acoperire. Și nici nu am jignit. Doar că, pentru unii cu bube în cap, adevărul sună a jignire.

anti… (58 comentarii)  •  27 februarie 2021, 20:00

Dincolo de orice dubiu,nea Ovi e un ziarist valoros,poate cel mai valoros cronicar sportiv al momentului.De aceea ,fiind prieten cu Lucescu si cu Razvanel,poate intr un articol ne raspunde la o intrebare ,al carui raspuns inca nu l-am aflat : Ce cauta Mircea Lucescu in vestiarul Stelei la Seviila in 7 Mai 1986,la finala CCE,alaturi de Valentin Ceausescu ? multi au venit cu fel de fel de explicatii .Luceascu a zis ca fiind antrenorul nationalei,avea acest drept.Valentin Ceausescu a spus ca Lucescu se autopropusese la Steaua ,iar el a fost nevoit sa ii explice pe indelete lui Lucescu,ca nu se pliaza pe stilul Stelei.Lucescu s-a plins mereu ca Steaua a fost favorizata de regimul comunist.Pai atunci,cum de era prieten cu Valentin ?! l as mai ruga pe nea Ovi sa ia declaratii de la unii fotbalisti care au fost la Mondialul mexican ,sa afle ca Lucescu-Dinu-Nunweiler ,chiar l au mazilit pe Gicu Dobrin. A indraznit Boc sa ne spuna ceva dar s-a abtinut.Care si el (Boc) a fost condamnat prin contributia lui Cornel Vinu ! Concluzia e ca acesti monstri,Lucescu,Dinu,au fost turnatorii propriilor lor colegi ! Fara dubii !

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  28 februarie 2021, 12:39

@Ilie. N-as amesteca tata infractorul cu fiul. Tata - ca seful, Lucescu, Iorgulescu, Becali, MM - are mereu o vina. Ar fi si educativ sa compatimim baizadelele. Bine, unii si-o cauta cu luminarea dar … ar trebui sa ne gandim cu groaza ca un accident putem produce si noi. Asa cum ne-ar afecta pe noi o poveste de groaza, asa sint cu siguranta afectati si fii lui tata cind omoara pe cineva. N-a fost frumos nici cum presa a sarit pe fiul lui Gino Iorgulescu, intelectualul care trebuia ajunge maximal sef de pizzerie. Fiul, Razvan ori cum il cheama, unul din sutele care au suferit in copilarie in familii de generate, e un om tinar, doar un copil, a gresit, cu siguranta sufera si el, este foarte probabil sa invete ceva din greseala si sa se schimbe. Un Razvan a avut puterea s-o dovedeasca. ----- „Tata“ Luceafaru a mins fondul „protipendadei“ ca nimeni altul de la Dinamo, educatul de azi si-a tirit fiul de mic la chefurile cu generalii, cu baizadelele politicienilor, cu cei cu liceu sovietic, doar nulitati cu aere. EL si Gino aveau „acces“. Ce sa vada copilul ? N-a avut o copilarie normala. A vazut un Zeu care tuna si fulgera, EL aranja si retrograda pe cine voia, EL dadea arbitrii, EL a cistigat de fapt si CCE cu Steaua, EL a ajuns si patron de uzina, … Sa nu uitam ca EL i-a facut echipa si tactica lui Razvan chiar si cind il pusese selectioner, caci voia ca EL sa bata neaparat Ucraina care nu l-a pus pe EL selectioner ! Copiii astia au avut mult de suferit. Unii reusesc sa scape de EL, altii nu. Razvan e de admirat, a reusit si singur ceva, desi in secret Luceafaru isi atribuie si titlurie fiului. EL l-a format. ------ PS Coman e nevinovat, e de inteles si cum a devenit smecher. De ce sa fie condamnat ? Ar fi chiar ilegal ca un „fotbalist“ - care cind le convine cultillor de judecatori e sinonim cu un prost – sa fie condamnat ca exemplu cind practica e larg raspindita, cind pina azi n-a interesat pe nimeni filiera bine cunoscuta si protejata. Abereaza Geambasu cind il indeamna pe Coman sa colaboreze ca cetatean cu Justitia – dinamovisti care vor doar capul lui tata Becali. Daca-si tragea permis mituind militieni – prinsi au fost doar cei din Pitesti desi „Justitia“ stie foarte bine cum se dau examenele – atunci Coman putea fi condamnat. El si-a tras permis valabil in Ucraina, prin intelegere valabil si in Moldova si Romania, asa cum si-au tras prin intelegere cu Base si serviciile lui sute de mii de ucrainieni, rusi si moldoveni pasaport romanesc, cu miile pe aceeasi adresa, ca sa navaleasca in EU. Aceeasi filiera.

cita (2118 comentarii)  •  28 februarie 2021, 14:57

De acord, susțin scoaterea pălăriei pentru nea Mircea, e un om deosebit, înainte de toate! Felicitări!

Comentează