O glumă tristă
La finalul egalului de luni seara dintre Astra și Craiova, căpitanul gazdelor s-a plâns: „Sunt minus 10, minus 15 grade și e imposibil să joci fotbal. Avem picioarele înghețate și o să ni se dezghețe abia joi după-amiază!”. Budescu a […]
![Permalink to O glumă tristă](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2021/01/CPR_8690.jpg)
La finalul egalului de luni seara dintre Astra și Craiova, căpitanul gazdelor s-a plâns: „Sunt minus 10, minus 15 grade și e imposibil să joci fotbal. Avem picioarele înghețate și o să ni se dezghețe abia joi după-amiază!”. Budescu a exagerat nițel deoarece la ora partidei de la Giurgiu termometrele indicau doar minus 6 grade. Din pricina vântului tăios ce bătea dinspre Dunăre, probabil că temperatura resimțită coborâse însă spre minus 10, minus 12!
De altfel, marți dimineață, când l-am sunat să-l întreb ce-a pățit Lazar, schimbat în minutul 27, Dani Coman, președintele Astrei, mi-a mărturisit că a vrut să meargă din tribuna oficială la vestiar în pauza dintre reprize, dar s-a lăsat păgubaș. „Pur și simplu, eram o statuie, nu mai aveam controlul mișcărilor!”, l-am auzit.
Într-adevăr, ce vedem în această perioadă e orice, numai fotbal, nu! Frigul pătrunzător și terenurile ca betonul împiedică echipele să arate ce pot. Mai rău, favorizează accidentările, dovadă că, intenționând să degajeze din propriul careu, o execuție banală, Lazar s-a ales cu o entorsă! Atenție, vorbim despre un portar de 29 de ani, deci cu experiență, ba și de națională!
Ar fi de discutat erorile de programare, în sensul în care e incorect, inechitabil, ca Universitatea să fi susținut meciul anterior marți, iar Astra vineri, și încă împotriva liderului. Chiar înainte de asta, nu-i de înțeles rațiunea pentru care FRF și LPF au decis, în premieră, disputarea a 5 etape de campionat în luna ianuarie! Căreia nu degeaba i se spune popular Gerar.
Logic ar fi fost, omenește, înțelept, ca într-un an compromis din cauza pandemiei, să se renunțe la sistemul cu play-off și play-out. Iar participantele din L1, al căror număr a crescut de la 14 la 16, să se întâlnească fiecare cu fiecare tur și retur, fără alte complicații, împărțiri de puncte și așa mai departe. S-au amânat Campionatul European și Jocurile Olimpice, numai Liga 1 din România trebuia să se dezvolte, nu să se restrângă. O glumă tristă.
Federația și Liga Profesionistă poartă răspunderea și vinovăția pentru acest fotbal siberian. Care-i pune în pericol pe jucători. Îi expune și îi sfidează. Altminteri, știu cum se vor justifica forurile respective. Cum că televiziunile, care asigură grosul bugetelor majorității divizionarelor A, cer cât mai multe meciuri. Ca să-și scoată banii, măcar o parte, din publicitate. În consecință, ce se întâmplă acum în fotbalul românesc e din cauza iernii, dar și a sărăciei. Asta nu-i o scuză, e o explicație.
Revenind la meciul de la Giurgiu, Craiova l-a dominat și, deși Astra a oferit o replică dârză, organizată, merita să câștige. În plus, „centralul” Radu Petrescu i-a refuzat un penalty în minutul 61, când David Bruno a oprit cu mâna o centrare a lui Bancu. De notat însă că, la 1-0 pentru Astra, Stahl a scăpat singur cu Pigliacelli, italianul salvând un gol ca și făcut.
Cu apa la gât, simțindu-se amenințat, Papură a căutat soluții pentru victorie, drept pentru care, între altele, a început cu o linie de atac și a terminat cu alta! Cum n-a găsit, Craiova a ajuns la a patra partidă consecutivă fără succes. Încet, încet, riscă să piardă, ori chiar a și pierdut, contactul cu tandemul FCSB-CFR, ceea ce ar putea să-l coste postul pe Papură. Mă îndoiesc că Rotaru se complace în rolul de outsider.