Prețul lui Moruțan
Circulă insistent zvonul că pentru Olimpiu Moruțan, care va împlini 22 de ani în aprilie, ar exista o superofertă din Emiratele Arabe Unite. De unde clubul Al Ain, proprietatea unui șeic miliardar, ar fi dispus să plătească 10,5 milioane de […]
![Permalink to Prețul lui Moruțan](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2021/01/olimpiu-Morutan.jpg)
Circulă insistent zvonul că pentru Olimpiu Moruțan, care va împlini 22 de ani în aprilie, ar exista o superofertă din Emiratele Arabe Unite. De unde clubul Al Ain, proprietatea unui șeic miliardar, ar fi dispus să plătească 10,5 milioane de euro. Suma ar constitui un record absolut pentru transferul unui fotbalist din România. Ar depăși-o pe cea de 9,7 milioane încasată de Gigi Becali din vânzarea lui N. Stanciu la Anderlecht în 2016.
Unii cred în oferta din EAU, făcută publică de Florin Vulturar, agentul lui Moruțan. Alții însă, mai puțin spre deloc. Pentru că e greu de imaginat că cineva ar pune la bătaie o sumă atât de mare pentru un jucător cotat de transfermarkt la numai 1,3 milioane, ba și fără nicio prezență în națională! Să zicem că ar mai plăti dublu ori triplu, hai de 4-5 ori mai mult, dar chiar de 8?!
Nu prea se obișnuiește așa ceva, deși Moruțan ar merita o asemenea investiție. Rezervă la FCSB în sezoanele anterioare, el a devenit titular în stagiunea 2020-2021, în care a jucat constant bine spre foarte bine. A progresat, s-a maturizat. Dovadă că a prins 1.086 de minute din 1.350 în Liga 1, echivalentul a 80,4%. Întrucât a dat 3 goluri și 8 assist-uri, pe lângă care a scos și un penalty, a primit în GSP o medie a notelor ridicată, 6,57. Cu adevărat, un fotbalist de viitor, cu reale perspective. Probabil că cine l-ar achiziționa nu s-ar păcăli.
Altminteri, cât de credibilă e propunerea din Emirate, care nu-i singura, conform aceluiași Vulturar? Nu-i exclus ca ea să fie exagerată ori chiar inventată, ceea ce însă n-ar trebui să mire. Iar să supere, nici atât. În fond, simplificând la maximum, un impresar e un fel de negustor. Un comerciant interesat să-și vândă marfa cât mai bine. În profit. Să obțină cât mai mult pentru jucător și, evident, pentru el însuși. Ca atare, e logic ca Vulturar să caute să-i urce cota lui Moruțan.
În ciuda faptului că părea în regulă să accepte 10,5 milioane de euro, din care va fi obligat să-i cedeze 10% lui Valeriu Iftime la Botoșani, Gigi Becali ar fi respins oferta arabilor, pretinde Vulturar. A cerut inițial 20 de milioane și a lăsat la 15, dar nu mai jos. În caz contrar, nu se grăbește. Nu-l deranjează să mai aștepte, latifundiarul fiind convins, ca și Iftime, că prețul lui Moruțan va crește în timp. Sub nicio formă, nu va scădea.
Poate da, poate nu, de văzut. Totuși, mulți consideră că Becali greșește dacă se opune plecării imediate a lui Moruțan. Ce-i în mână nu-i minciună, gândesc respectivii. Pentru că vinzi un fotbalist, oricare, când ți se ivește ocazia, nu când vrei tu.
În plus, nimeni nu-i în măsură să garanteze că Moruțan va repeta în 2021 evoluțiile remarcabile din 2020. Dacă se va accidenta ori, punând iarăși răul înainte, va intra într-un con de umbră? Va traversa o prelungită pasă neagră în genul celei a internaționalului (7A) Andrei Ivan, „repatriat” de Craiova cu fanfară și speranță, dar ajuns rezervă de lux, cu 12.000 de euro lunar, la numai 23 de ani!
Evident, decizia e la Becali. Care va trebui să cântărească atent, să nu se pripească. Să țină cont, între altele, de detaliul că salariul lui Moruțan va fi, varianta Vulturar, de 6 ori mai mare în EAU. N-ar fi normal ca Becali să socotească doar banii lui.