Lipsă de respect
Marius Avram s-a ținut de cuvânt. A anunțat oficial că, dacă va fi scos de pe lista FIFA, va renunța la arbitraj și nu s-a răzgândit.
![Permalink to Lipsă de respect](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/12/RKX_5911-900x524.jpg)
După 14 ani în Liga 1 și 11 cu ecuson FIFA, n-a mai găsit, probabil, motivația să continue. Drept pentru care a pus punct, deși putea să mai oficieze în alte 6 campionate. La retragere, „centralul” bucureștean lasă în urmă o amintire onorabilă. De adevărat profesionist. Cu 246 de meciuri în primul eșalon, majoritatea bune, dar și unele rele, ocupă poziția 8 în clasamentul all-time al arbitrilor români, în deschiderea căruia figurează Tudor (381), Balaj (341), Colțescu (309), Kovacs (274) și Hațegan (271).
Întrucât am mai scris că șeful CCA, grecul Kyros Vassaras, l-a eliminat pe Avram de pe lista FIFA înainte de termen ca să-i facă loc, în ciuda contestărilor din mass-media, lui Andrei Chivulete, fiul colaboratorului său, nu mai revin. Ceea ce nu mă împiedică să observ modul inadmisibil, de nescuzat, în care CCA și FRF au reacționat joi, 17 decembrie, ziua în care Marius Avram a condus partida Dinamo-CFR, ultima din cariera sa.
N-o să credeți, dar n-au reacționat în niciun fel! Au trecut momentul, important pentru oricine, sub tăcere, când normal era, colegial, prietenește, să i se fi oferit lui MA o diplomă, o cupă, o plachetă. Hai, un buchet de flori. De necrezut, Vassaras n-a catadicsit să dea un telefon, nimeni n-a avut ideea de a marca într-un fel, cât de modest, retragerea unui arbitru de top. Să zicem că Vassaras se afla, ca de obicei, acasă, la Atena. Dar restul, vicepreședintele Deaconu, ceilalți români?!
Să-mi fie cu iertare, însă o asemenea lipsă de respect, vecină cu sfidarea, cu disprețul, chiar lasă fără reacție pe oricine. Deoarece depășește limita bunului-simț.
Consider că despre asta e vorba, privind dintr-un anumit unghi, și în scandalul provocat de Sebastian Colțescu. În situația în care UEFA a deschis o anchetă referitoare la pretinsa ieșire rasistă a acestuia, deși o opinie largă susține că SC doar a folosit o expresie nepotrivită, inadecvată, CCA l-a oprit de la delegări pe arbitrul craiovean! Cu toate că normal era, cumva abuzez de acest cuvânt?!, ca atât timp cât UEFA nu se pronunță, Colțescu să se bucure de prezumția de nevinovăție. Pe care, ipocrit, președintele FRF a și invocat-o fără s-o ia însă cineva în considerare.
Dimpotrivă, într-o conjunctură în care SC avea nevoie mare să fie sprijinit de-ai săi, nu condamnat, CCA a trimis vineri la meciul Craiova-FCSB brigada de la PSG-Bașakșehir, Ov. Hațegan, Oct. Șovre și S. Gheorghe, dar fără el! Cum istoria se va repeta peste 48 de ore la Călărași, la „derby-ul” Clinceni-Dinamo, ar fi de notat două lucruri. Că n-avem destui arbitri de vreme ce brigada noastră numărul 1 a ajuns să oficieze la partide minore, dar și că FRF și CCA nu-s dispuse să-l apere pe Colțescu. Acesta e mai degrabă apărat din afară, de Boloni (superbă intervenție), de Barnes, de alții.
De acord că, fiind craiovean, SC nu putea fi delegat pe „Oblemenco”. Dar de ce nu la Călărași, unde CCA l-a preferat pe Rusandu?! Argumentul că a greșit grav la Gaz Metan – FCSB nu rezistă, în ideea că gafa s-a petrecut în etapa 11, penalty inventat pentru oaspeți în final, iar zilele acestea se dispută etapa 15.
Ce demonstrează atitudinea în discuție? Că onor CCA e în mare criză de efectiv, zău așa, Vassaras și Burleanu nu se mai bat cu pumnii în piept câți arbitri de valoare cresc ei?! Dar și că nimeni de la Casa Fotbalului nu-i ia partea lui Colțescu, lăsat să se descurce la greu cum o ști și-o putea. Tot despre lipsă de respect vorbim, nu?