Sfidarea
În ciuda semnalelor din media că greșește, Kyros Vassaras nu s-a lăsat și a trimis la UEFA lista arbitrilor internaționali pe 2021. I-a scos de pe ea pe Marius Avram și pe Sebastian Colțescu ca să-i bage pe Andrei Chivulete […]
În ciuda semnalelor din media că greșește, Kyros Vassaras nu s-a lăsat și a trimis la UEFA lista arbitrilor internaționali pe 2021. I-a scos de pe ea pe Marius Avram și pe Sebastian Colțescu ca să-i bage pe Andrei Chivulete (București) și pe Marian Barbu (Fărăgaș). În consecință, lista îi va cuprinde pe Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs în Elite, pe Radu Petrescu în First Class, pe Horațiu Feșnic și Marcel Bârsan în Second, pe Chivulete și pe Barbu în Third. Avram era în Second Class, iar Colțescu în Third.
Deși n-a simțit nevoia să ofere vreo explicație, CCA fiind, după modelul FRF, un stat în stat, grecul Vassaras a sugerat că i-a înlocuit pe Avram (41 ani) și pe Colțescu (43) din motive legate de vârstă. Cum Chivulete (34) și Barbu (32) sunt mai tineri, ei ar avea șanse sporite să se afirme pe plan european. Cu toate că pe lista FIFA (denumirea tradițională) se poate rămâne până la 45 de ani, cu derogare și după aceea, cazul asistentului bihorean Octavian Șovre, să admitem că de argumentul invocat de președintele CCA, de criteriul vârstei, trebuie ținut cont.
Nu însă, asta sigur, înaintea celui al valorii, pe care e evident că Vassaras l-a încălcat. Deoarece Chivulete se prezintă, limitând comparația, mult mai rău la acest capitol decât Avram. Sub titlul „Definiția nepotismului în arbitrajul românesc: Andrei Chivulete!”, GSP a demonstrat miercuri, cu exemple elocvente, că AC a stricat în actualul sezon 3 din cele 4 meciuri ce i s-au încredințat!
La Voluntari-Gaz Metan, la Hermannstadt-Botoșani și, luni seara, la Chindia-FCSB, el a comis gafe care, viciind rezultatele, l-ar fi recomandat pentru retrogradare, nu pentru promovare!
Atât că, sfidând logica și chiar decența, persiflându-le, Vassaras nu s-a sfiit să-și împingă de la spate favoritul. Cunoscut și recunoscut fiind că tatăl lui Andrei, Florin Chivulete, eroul din povestea cu „folcloristele” de la Ceahlăul, face parte dintre apropiații săi. Omul care îi întocmește șefului CCA, care-și petrece majoritatea timpului la Atena, niște rapoarte neoficiale. Ca grecul să fie informat și dintr-o sursă proprie despre cum arbitrează subalternii.
Încă o dovadă clară, inatacabilă, că AC se bucură de un regim privilegiat e aceea că, spre deosebire de colegii lui din București, el a primit cele mai multe delegări în jurul Capitalei. Nu la distanțe mai mari, la Iași sau la Botoșani! Asta ca să umble cât mai puțin, nu tu transport, nu tu cazare, cheltuieli minime, la baremul de 4.950 lei. Cât încasează un „central” pe meci în Liga 1, 3.500 un asistent, 1.600 arbitrul 4.
Concret, din ultimele 13 întâlniri conduse de Chivulete, doar două au fost mai departe, la Sibiu și la Ovidiu. În rest, a oficiat pe lângă casă. De trei ori la Giurgiu, de câte două ori la Ploiești și la București. Plus la Voluntari, la Buzău, la Buftea și la Mogoșoaia, ca să nu obosească băiatul și să mai pună și el un ban deoparte. Ia gândiți-vă ce cheltuieli au, pe lângă cotizația către FRF, triplată recent, că suflă vântul prin vistieria federală, Hațegan și Kovacs! Primul stă în Arad, celălalt în Carei.
Înainte de a încheia, vă propun un joc de imaginație. Când un grec, indiferent cum se numește, taie și spânzură în arbitrajul românesc, credeți c-ar fi posibil ca un român, oricare, să aibă aceeași putere în arbitrajul grecesc? Cu regretele de rigoare, eu nu cred.