Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Opriți invazia!

Să fie clar, nu-s xenofob, deci n-am avut și n-am nimic contra străinilor ce evoluează în Liga 1.

Permalink to Opriți invazia!
luni, 26 octombrie 2020, 3:05

Dimpotrivă, am apreciat că unora dintre ei trebuie să le mulțumim deoarece au contribuit prin profesionalismul lor la dezvoltarea fotbalului nostru. Cadu și Camora, Wesley și Eric, Demollari și Culio, Alvaro Pereira și alții au servit drept exemple.

Din păcate, numărul importurilor a continuat să crească în campionat până a ajuns, părere mai largă, la cote îngrijorătoare. Chiar alarmante. Conform statisticii colegului Liviu Manolache, în 63 de meciuri disputate în actualul sezon de L1, inclusiv duminică, au fost rulați 146 de jucători de-afară. Echivalentul a 35% din totalul celor folosiți în întreg eșalonul de elită.

Dacă numărul respectiv nu vă dă de gândit, nu strică să aflați că, prin comparație cu primele 63 de partide din stagiunea precedentă, în această toamnă au jucat 20 de străini în plus!

N-am să repet, lucru știut și unanim acceptat, că promovarea masivă a celor aduși de peste hotare întârzie ori chiar blochează lansarea talentelor autohtone. Observ însă, pentru că nici nu-i greu, că echipele dominate de străini sunt tocmai cele care au antrenori străini ori, cazul lui Dinamo, conducători străini.

Întâmplător ori nu? Haideți să analizăm și să răspundem împreună. Etapa trecută, la 1-1 cu UTA, Hermannstadt, pregătită de ibericul Ruben Albes, a utilizat 11 străini, 7 dintre ei titulari! Nici Dinamo, îi cunoașteți situația, nu mai detaliez, nu s-a lăsat mai prejos și a rulat sâmbătă la Sf. Gheorghe, unde a pierdut 0-2 cu Sepsi, tot 11 fotbaliști din import! A început cu Rene, Gonzalez, Abdoulaye, Isma, Garcia, Camara și Nemec, iar Puljici, Magaye, Fabbrini și Valle au apărut pe parcurs. Pe aceeași linie, la 1-2 cu Botoșani, portughezul Jorge Costa de la Gaz Metan a trimis pe gazon 9 străini. Să apelăm la încă o comparație. Vreme îndelungată lider în materie, campioana CFR Cluj, e drept, cu garnitura secundă, a avut la victoria cu 1-0 de la Voluntari, duminică, numai 4 titulari de-afară: Cestor, L. Aurelio, Pereira și Vojtus. Dovadă că se poate.

Trist e, aș zice și neliniștitor, că inclusiv Viitorul, echipă pe care Hagi i-a cedat-o spaniolului Ruben de la Barrera pe 1 august 2020, după un mandat-record de 70 de luni, până și Viitorul, mă mir, a schimbat macazul! Dacă Hagi n-a folosit niciodată, chiar niciodată, mai mult de 5 străini, duminică, la 2-2 acasă cu FC Argeș, De la Barrera a sărit la 7!

În măsura în care, legitim, considerăm Academia de la Ovidiu principalul furnizor de tineri pentru loturile naționale, cel mai profitabil proiect din fotbal, constatăm că până și ea riscă să se încadreze într-o modă greșită sau măcar discutabilă. S-o ia pe un drum ce nu duce nicăieri, înfundat. Nu știu ce l-a determinat pe Hagi să se retragă din proprie inițiativă, dar mai are timp să se răzgândească. Pentru că nu numai el ar fi mai sărac dacă Academia ce-i poartă numele va eșua, ci întreg fotbalul românesc.

Rezumând, nu-i rău să ai străini în lot și să-i folosești. E însă rău, chiar periculos, să abuzezi și să ai prea mulți. Invazia acestora trebuie oprită!

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Campioana CFR (45 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 17:58

@gino: pai vezi, asta nu intelegeti voi gigistii: daca o echipa vrea performanta, nu are ca scop principal vanzarea jucatorilor ci performanta: campionate, cupe, calificari in grupele europene. Dar echipa ciobanului vostru are singurul scop de a face bani fariseului. Iar voi toata ziua visati ceea ce va toarna ciobanul si lingaii lui: milioane pentru "briliantele" lui.

Val (52 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 18:03

@Birlic (69 comentarii). Tu esti altul care nu admiti replica. Nu este nici o legatura intre sloganul nu ne vindem tara si parerea dlui Ioanitoaia. Care nici ea nu are legatura cu patriotismul ci doar cu valoarea unui campionat ultramodest si din pricina inflatiei de jucatori straini. Dar in conceptia ta si a altora ce nu este globalist, hastagist, corporatist in general ist este perimat, gresit, condamnabil. Calcati pe urmele celui care ameninta cu cine nu este cu noi este impotriva noastra. Pun pariu ca stii despre cine vorbesc dar nu iti place sa recunosti.

Gafton dan (11 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 20:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lila (47 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 0:14

Nea Ovi, te-am criticat mereu dar acum jos palaria! Din pacate, „iubitorii liberei circulatii” ataca, precum merkel cu migrantii. „Boborul” de slugi straine comenteaza, ca doar se „pricepe” , de parca ar ramane fara slujbele de capsunari, bandante si sparanghelisti. Azi, Romania a devenit o tara bananiera, unde multi „stau” la soare si „mananca” pe saturate considerand ca li se cuvine totul si ceva pe deasupra. Frustratii viseaza doar sa circule, tara nu are semnificatii pentru ei. Poate se vor trezi cand vor ramane fara ea (fara tara).

Toader (301 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 7:59

„Libera circulație a forței de muncă”...de ce nu la avocați/judecători și medici? Peste tot în lume mai bine faci din nou facultățile acelea decît să-ți faci echivalările; mai grele și durează mai mult decît școala. Unii vor zice că legislația e altfel că e vorba de sănătatea oamenilor. Păi legislația și cursurile nu sînt altfel de la țară la țară în privința unui sudor de pildă? De ce nu și aici echivalări? Iar în privința grijii de sănătatea oamenilor, vdem azi că numai de noi nu le pasă. Nici voi ziariști nu veți fi scutiți, deja sînt articole semnate de programe de calculator. Numai că atunci, cînd veți rămâne fără coledzi, nu veți avea cui vă plînge.

Daminuta (63 comentarii)  •  28 octombrie 2020, 16:09

Clone *** tot înainte! Mergem alături de maiestrul șef principal până la pierderea victoriei finale! Vai de capul vostru. Cum puteți, ''fraților'' să vă uitați dimineața în oglindă, fără coloană vertebrală? Nu vă loviți cu capul de ghiuvetă?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ush (1 comentarii)  •  29 octombrie 2020, 16:01

FIecare are dreptul la opinia lui, inclusiv in acesta problema. Parerea mea este ca nu din cauza strainilor avem noi un campionat mai slab. Nu cred ca un club aduce intentionat jucatori mai slabi cand ar avea aici jucatori mai buni. Un club este recompensat material cu cat este mai bun. Prin urmare intentia este de a aduce jucatori buni. Prin urmare se pare ca se considera ca investitia in acei jucatori straini este mai rentabila. Si ca sa vorbim si pe numere: In Premier League, jucatorii straini au peste 60% minute jucate din total (https://www.transfermarkt.com/premier-league/legionaereeinsaetze/wettbewerb/GB1 - 63%). Premier League este al 3lea campionat din lume ca procent. Care este efectul? Jucatorii locali trebuie sa joace si ei la un nivel mai ridicat. ANglia este la un nivel bun in fotbal si ca echipa nationala. Urmatoarele in lista (pe la 50%): The Premier League comes next at 61.2 percent, ahead of the top divisions in Belgium, Greece, Italy, Portugal and Germany, where foreign players account for 50.5 percent of the playing time. Prin urmare eu vad probblema la jucatorii romani de fotbal. Si poate mai mult, la centrele de formare si la antrenori. Si poate si mai mult: la existenta de terenuri pentru sporturile de masa; nu doar fotbal ci si baschet, tenis. SI nu trebuie sa ne uitam doar la Bucuresti ci si in restul tarii. Aici vad eu problema; altfel, eu daca as fi patron de echipa si as vedea ca nu prea am de unde alege romani, tot la straini m-as orienta. Daca imi interzici sa aduc straini si problemele de baza raman, eu voi avea un campionat si mai slab pentru ca fotbalistii de la noi nu ies din academii unde invata fotbal cum trebuie (poate cu exceptii) si de aia nici nu prea se descurca in fotbalul mare.

Comentează