Opriți invazia!
Să fie clar, nu-s xenofob, deci n-am avut și n-am nimic contra străinilor ce evoluează în Liga 1.
![Permalink to Opriți invazia!](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/10/Dinamo-900x524.jpg)
Dimpotrivă, am apreciat că unora dintre ei trebuie să le mulțumim deoarece au contribuit prin profesionalismul lor la dezvoltarea fotbalului nostru. Cadu și Camora, Wesley și Eric, Demollari și Culio, Alvaro Pereira și alții au servit drept exemple.
Din păcate, numărul importurilor a continuat să crească în campionat până a ajuns, părere mai largă, la cote îngrijorătoare. Chiar alarmante. Conform statisticii colegului Liviu Manolache, în 63 de meciuri disputate în actualul sezon de L1, inclusiv duminică, au fost rulați 146 de jucători de-afară. Echivalentul a 35% din totalul celor folosiți în întreg eșalonul de elită.
Dacă numărul respectiv nu vă dă de gândit, nu strică să aflați că, prin comparație cu primele 63 de partide din stagiunea precedentă, în această toamnă au jucat 20 de străini în plus!
N-am să repet, lucru știut și unanim acceptat, că promovarea masivă a celor aduși de peste hotare întârzie ori chiar blochează lansarea talentelor autohtone. Observ însă, pentru că nici nu-i greu, că echipele dominate de străini sunt tocmai cele care au antrenori străini ori, cazul lui Dinamo, conducători străini.
Întâmplător ori nu? Haideți să analizăm și să răspundem împreună. Etapa trecută, la 1-1 cu UTA, Hermannstadt, pregătită de ibericul Ruben Albes, a utilizat 11 străini, 7 dintre ei titulari! Nici Dinamo, îi cunoașteți situația, nu mai detaliez, nu s-a lăsat mai prejos și a rulat sâmbătă la Sf. Gheorghe, unde a pierdut 0-2 cu Sepsi, tot 11 fotbaliști din import! A început cu Rene, Gonzalez, Abdoulaye, Isma, Garcia, Camara și Nemec, iar Puljici, Magaye, Fabbrini și Valle au apărut pe parcurs. Pe aceeași linie, la 1-2 cu Botoșani, portughezul Jorge Costa de la Gaz Metan a trimis pe gazon 9 străini. Să apelăm la încă o comparație. Vreme îndelungată lider în materie, campioana CFR Cluj, e drept, cu garnitura secundă, a avut la victoria cu 1-0 de la Voluntari, duminică, numai 4 titulari de-afară: Cestor, L. Aurelio, Pereira și Vojtus. Dovadă că se poate.
Trist e, aș zice și neliniștitor, că inclusiv Viitorul, echipă pe care Hagi i-a cedat-o spaniolului Ruben de la Barrera pe 1 august 2020, după un mandat-record de 70 de luni, până și Viitorul, mă mir, a schimbat macazul! Dacă Hagi n-a folosit niciodată, chiar niciodată, mai mult de 5 străini, duminică, la 2-2 acasă cu FC Argeș, De la Barrera a sărit la 7!
În măsura în care, legitim, considerăm Academia de la Ovidiu principalul furnizor de tineri pentru loturile naționale, cel mai profitabil proiect din fotbal, constatăm că până și ea riscă să se încadreze într-o modă greșită sau măcar discutabilă. S-o ia pe un drum ce nu duce nicăieri, înfundat. Nu știu ce l-a determinat pe Hagi să se retragă din proprie inițiativă, dar mai are timp să se răzgândească. Pentru că nu numai el ar fi mai sărac dacă Academia ce-i poartă numele va eșua, ci întreg fotbalul românesc.
Rezumând, nu-i rău să ai străini în lot și să-i folosești. E însă rău, chiar periculos, să abuzezi și să ai prea mulți. Invazia acestora trebuie oprită!