Craiova învinsă!
Am reținut atitudinea lui Bergodi de după înfrângerea Craiovei în fața Clinceniului. Învins de un adversar căruia nu-i dădea nimeni vreo șansă, căci venea cu doar 7 puncte pe terenul unui lider ce strânsese 21, maximum posibil, alt antrenor și-ar […]
Am reținut atitudinea lui Bergodi de după înfrângerea Craiovei în fața Clinceniului. Învins de un adversar căruia nu-i dădea nimeni vreo șansă, căci venea cu doar 7 puncte pe terenul unui lider ce strânsese 21, maximum posibil, alt antrenor și-ar fi ascuns greu amărăciunea. Ar fi căutat scuze și-ar fi găsit vinovați în afară.
Spre lauda lui, nu și Bergodi. Acesta a spus „Nu sunt dezamăgit. Ceea ce am arătat nu mi-a displăcut, iar eșecul nu-i o tragedie. Mergem mai departe!”. Înainte de a fi oricum, italianul e un tip cu picioarele pe pământ. El nu se îmbată cu apă rece, probă ce-a declarat înaintea partidei: „Mai devreme sau mai târziu va apărea un eșec ori o remiză. Noi am căpătat moral după aceste 7 victorii, însă echipa nu joacă un fotbal cine știe ce strălucitor”. Iată însă că înfrângerea a apărut chiar mai repede decât și-a închipuit Bergodi!
Întâlnind un adversar minuțios organizat și dăruit, mobilizat exemplar de un antrenor, Ilie Poenaru, ce nu și-a luat încă licența Pro!, Craiova n-a avut vineri seara, cred eu, cea mai slabă evoluție din actualul sezon. Să-mi fie cu iertare, dar am văzut-o jucând mai modest și totuși câștigând! Ajutată când de noroc, când de arbitri, însă câștigând! La Sf. Gheorghe, de pildă.
De data asta, U poate invoca și o doză de ghinion. La ocaziile clare irosite de Baiaram, A. Ivan, Tudorie și Bălașa. La cea din urmă, portarul Oct. Vâlceanu, nota 8 în GSP, cea mai mare, a intervenit miraculos. Nu trebuie uitat însă că și Clinceni a ratat prin Chunchukov și Rusescu (come-back reușit) din situații ideale.
Calculând că în ultimele 15-20 de minute presiunea gazdelor s-a transformat în asediu, opinia unora, auzită des, e că U ar fi meritat un scor egal. De acord. Atât că, repet un loc comun, fotbalul se joacă pe goluri, nu pe merite. Tabela de marcaj primează impresiei artistice. Or, rezumând, Clinceni s-a apărat, felicitări!, mai bine decât a atacat Craiova.
Circulă vorba, nu de ieri, de azi, că nicio echipă cu pretenții nu stă într-un jucător sau doi. Frumos zis, dar și adevărat? Pentru că, iată, fără Koljici și fără Marius Constantin, pe „italianul” Mihăilă nu-l mai pun la socoteală, Craiova nu mai e aceeași. Cum unul aducea eficacitate, celălalt siguranță și amândoi moral, lipsa lor se resimte. Alte formații însă, din cauză de coronavirus ori de accidentări, au suferit la fel. Poate chiar mai tare, cazul FCSB, Chindia, UTA Arad, Poli Iași.
Părerea mea, și nu numai, e că linia de mijloc, în scădere de formă, puțin convingătoare, a pierdut meciul. Bic a alergat din răsputeri, dar degeaba. Cicâldău pare să fi obosit și e din ce în ce mai confuz. Peste tot și nicăieri, Nistor a greșit foarte multe pase. Unele simple. La rându-le, atacanții au ce-și reproșa. Să convenim că Mamut încă nu s-a încadrat și că Baiaram, care va împlini 18 ani în decembrie, e prea crud. Mai are de crescut. De la mai versații A. Ivan și Tudorie se aștepta însă un randament superior. Ei chiar au decepționat.
În sfârșit, dacă nu va izbuti să depășească momentul, numai aparent ușor, Craiova riscă să coboare în clasament. În vârful căruia a dus-o, sper să nu mă înșel, un concurs de împrejurări favorabile.