Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Un Antrenor

Pur și simplu, intrasem la idei. Românii care au îmbrăcat tricoul lui ȚSKA de-a lungul timpului, Fl. Petre și Zicu, de pildă, dar și Keșeru, golgeterul lui Ludogoreț, insistau că formația sofiotă e o nucă greu de spart. Obișnuit să-și […]

Permalink to Un Antrenor
vineri, 23 octombrie 2020, 2:56

Pur și simplu, intrasem la idei. Românii care au îmbrăcat tricoul lui ȚSKA de-a lungul timpului, Fl. Petre și Zicu, de pildă, dar și Keșeru, golgeterul lui Ludogoreț, insistau că formația sofiotă e o nucă greu de spart. Obișnuit să-și laude adversarii, uneori să și exagereze, Dan Petrescu le-a ținut isonul că ȚSKA trebuie considerată favorită. Mai ales din postura de gazdă. Și nu una oarecare, ci susținută de 12.000 de spectatori. Care vor fi chiar 15.000!

Și-am mai auzit atunci o afirmație, repetată, menită mai întâi să neliniștească și apoi să enerveze: „Ehe, și bulgarii ne-au luat-o înainte! Au jucători mai buni pentru că-i plătesc mai mult!”. Măi să fie, până și bulgarii, clienții noștri tradiționali?!

Startul meciului de pe „Vasil Levski” a părut să le dea dreptate scepticilor. ȚSKA a început vijelios. I-a împins pe „feroviari” în propria jumătate și a fost nevoie de reflexele lui Bălgrădean ca să nu se modifice tabela de marcaj. Treptat, CFR și-a intrat însă în rolul exersat în Gruia. A echilibrat disputa, ba a și trecut la cârma ei, dominând un partener care, cu excepția oportunităților din primul sfert de ceas, nu-și va mai crea nicio ocazie clară de gol, chiar niciuna! Va mai presa când și când, dar steril. Apă de ploaie.

Inteligent așezată în teren, campioana României a jucat în continuare ce știa și a știut ce joacă. A recurs la un presing de întâmpinare viguros, s-a bazat pe contraatacuri rapide și, specialitatea casei, pe faze fixe. Tactica aleasă de Petrescu va reuși în sensul în care, paradoxal, veteranii Clujului, Hoban de 37 de ani, Vinicius de 36, Deac și Rondon de 34 ori Camora, care va împlini și el 34 luna viitoare, au arătat mai în forță, mai robuști și mai rezistenți decât adversarii lor! Comparativ cu căpitanul Antov de 19 ani, cu Yomov de 23, cu Mazikou și Sinclair de 24 și așa mai departe.

Adevărat e că „valoarea nu așteaptă numărul anilor”. Cunoașteți „Cidul” lui Corneille. Dar numărul anilor nici n-o șterge. O îmbogățește. De aceea se și zice, cu tâlc, „Cine n-are bătrâni să-și cumpere”. Pentru că experiența acestora, sângele lor rece, înclină de regulă balanța.

Astfel, stăpână pe ea și pe situație, controlând întâlnirea mai ales mental, CFR s-a îndreptat spre o izbândă pe deplin meritată, ce-i permite să spere la calificarea din grupă. Succesul de la Sofia trebuie atribuit fotbaliștilor, calității, disciplinei și devotamentului lor, dar și, într-o măsură decisivă, lui Dan Petrescu. O dată în plus, alegând cea mai potrivită stategie, „Bursucul” a dovedit că este un profesionist de clasă, un meseriaș căruia i se cuvin prețuire și respect.

Ca oricăruia dintre noi, și lui i se pot reproșa una, alta. Că-i cârcotaș. Că vorbește prea tare și gesticulează prea mult ori ambele. Că se ia de arbitri când e cazul, dar și când nu e. A deschis discuția și joi seara! Mai presus de aceste slăbiciuni, ca și de altele, Dan Petrescu e Antrenor. Chiar cel mai bun din fotbalul românesc de azi, cum nu s-a sfiit să-l felicite Hagi aproape de miezul nopții într-o intervenție la DigiSport.

Folosirea majusculei îi deranjează sigur pe unii. E treaba lor, să fie sănătoși! Faptul că, în ciuda victoriei de la Sofia, Petrescu părea nemulțumit la final și ar fi vrut mai mult explică remarcabilul traseu european al CFR-ului. Care vine să demonstreze și că, deși în progres, bulgarii încă nu ne-au luat-o înainte. Măcar pe moment.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

anton (44 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:10

UN scriitor in ziar... ATAT

Ciolo (1 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:12

Nimic de reprosat si Dv. Doar ca trebuia sa trageti aceasta concluzie mai demult. Cand castigi trei campionate chiar ca esti Antrenor.

Ilie (135 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:22

Mare victorie! Un meci de doi lei între echipe de doi lei. Ferencvaros a jucat cu Barcelona.

Gabi (64 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:25

Reusit portretul realizat lui Dan Petrescu. Eu l-as incadra in categoria *** frumosi. Pacat ca din ce in ce mai des risipeste omul din el ca a reusit sa stranga antrenorul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

geo (199 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:28

Pai nu il mai acuza oresa ca omoara spectacolul si joaca numai pentru rezultat? Si uite ca tot ce irita in campionat pentru ca deranjeaza socotelile altor echipe devine valabil in Europa...Nu mi se pare corect.

ion ion (93 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:32

Prevad ca meciul de la Cluj va fi mult mult greu pentru cfr deoarece tska isi va mai imbunatati relatiile de joc. Va deveni mai omogena si va practica un fotbal mult superior celui aratat la Sofia. Sper sa ma insel.

Jeannot (280 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:34

Doar un foc de paie. Are cineva curaj sa faca pariu cu mine ca CFR nu va trece de grupa. Astept provincia.

MIHAI CAMPEAN (1 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:34

Corect , asa este. L-am apreciat intrutotul, de cand juca la Steaua, apoi prin Italia (paremi-se Foggia) apoi Anglia ; alaturi de mari fotbalisti , incepand cu Hagi(Gheorghe),Zola,Lampard etc era totdeauna omul modest care oricand iti castiga un meci(cu USA) sau un campionat (Slobozia si mai multe la Cluj) si ii facea fericiti pe romanii de oriunde si pe fanii obiectivi ai oricarei echipe romanesti

Dragos (1 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:41

Buna seara Domnule Ovidiu ! Eu as remarca ca Bulgarii au 2 echipe în cupele europene anul asta ! Deci , cine și cui a luat-o înainte?

Florin (1 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 16:03

Aveți dreptate, Domnul Ioanițoaia!

octavian (95 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 16:12

Daca se renunta la burleanu il vom avea pe Petrescu la nationala.Dan Petrescu este peste Iordanescu si Piturca, dar nu este lasat sa o dovedeasca.

Vali (46 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 16:15

Dragos, nu cantitatea conteaza cat conteaza calitatea. Este si Ludogorets in Europa League dar au dus-o acolo 4 jucatori romani cu 4 brazilieni si mai putini bulgari. Concluzia este simplu de tras cine are dreptate.

DJ Thrror (51 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 16:42

Credeam că doar MM și GG au trecut pe perfuzii, văd că sunt pe aici niște hateri triști care încearcă să le țină locul. CFR a trecut înaintea fcsb-ului la numărul de puncte pe ultimii 5 ani in Europa și încă mai au de jucat. Doare când constanți că ai devenit o echipă de pluton iar alții ți-au luat locul în bătăliile europene, doare rău.

Radulian (110 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 16:44

De acord cu @octavian (87 comentarii) si asta o aa il incante pe dl Ioanitoaia. Cel mai mare rau din fotbalul romanesc il reprezinta sefia lui Burleanu. Mircea Sandu a sapat groape in care Burleanu va ingropa cadavrul fotbalului romanesc. Am mai cazut 10 locuri in clasamentul fifa si vom cobori in noiembrie alte 10.

Urod (72 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 17:04

A confirmat cu prisosință că este cel mai bun la ora actuala, chiar daca stilul de joc nu este chiar placut ochiului. Adevărat ca la noi, nivelul slab face sa fie mai ușor, dar asta e.... Nu este vinovat Petrescu de asta, daca la Dinamo lucrurile se așează, atunci concurența crește, ceea ce inseamna un lucru foarte bun.

Andrei F (1607 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 17:22

Ce motive o fi avut jurnalistul sa afirme ca Dan Petrescu trebuie sa aiba mot???,,Cel mai bun antrenor...,,????Pai si cu Lucescu ce facem,dar cu Olaraoiu???Chiar Radoi caruia ii spuneati sa ramana la Nationala mai ieri....?Sau indemnati un antrenor sa ramana la Nationala pe alt principiu decat al competivitatii....?

Simeone (96 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 17:28

@Ilie, in grupa de Europa League unde se afla CFR-ul e o echipa din Serie A, una dintre cele cu notorietate, două campioane, cea a Elvetiei si a Romaniei si vicecampioana Bulgariei. Desi multi spun ca e o grupa usoara , oare de ce nu au ajuns alte echipe acolo? Ma refer la CSU, la Fcsb sau Botosani. De ce nu fac performanta? Ok, sa zicem ca anul acesta a fost un accident, nu au fost cantonamente, dar anul trecut de ce nu au fost in grupele competitiei? Nu e chiar simplu va spun eu, iar Cârțu care a fost antrenorul CFR-ului in 2010 in cea de-a doua prezență in grupele Champions League, vă poate spune că e altceva sa joci intr-o grupa europeană. Clar, Petrescu e antrenor, fiindca fara el, probabil nu luau campionatul de trei ori consecutiv, iar jucatorii nu sunt intre cei mai buni din Liga 1

Razvan (2 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 17:36

Deocamdată în fotbalul asta amarat pe care îl avem ii singura echipa care mai scoate câte un rezultat și reprezinta tara

Iulian (190 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 17:43

Andrei F, iar faci pe desteptul. Nici Lucestii si nici Olaroiu nu mai activeaza in fotbalul romanesc. Iar Radoi nu cred ca are pretentia sa intre acum in concurenta cu cei bine cotati. Poate candva in viitor. Te bagasi in discutie ca musca in lapte.

Campioana CFR (45 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 17:50

Orbiti de ura fata de CFR si Petrescu (la pachet), gigistii si unii prazari nu inteleg ca una e sa faci echipa competitiva cu un buget modest si sa faci din jucatori ieftini jucatori competitivi, si alta e sa faci o echipa buna cu un buget mare si jucatori valorosi. Mai pe scurt, aproape orice antrenor face o echipa buna daca are buget si jucatori buni. Arta e sa faci ceva competitiv din putin.

doilaunu (195 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 19:00

asta imi place la Ioanitoaia. Ca e ferm :))))))

argus (108 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 19:23

Nu ma grabesc cu laudele. Vreau sa vad returul cand bulgarii vor avea mai mult cheag la echipa. Dar pana atunci este corecta observatia ca nu exista antrenor peste Dan Petrescu in campionatul nostru. M-ar interesa de la dv o explicatie de ce stilul lui de fotbal nu a avut succes nici in China, nici in Rusia. De ce s-a intors de acolo fara glorie.

GopoSapiens (4 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 20:42

Poa' să câștige Petrescu oricâte meciuri, dacă-i lipsește bunul simț de a nu-și înjura jucătorii sau arbitrii, se cheamă că e un om de nimic...

Augustin (268 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 21:50

@Ilie (76 comentarii). Ai dreptate, Ferencvaros a jucat la Barcelona. Dar celebra FCSB echipa oierului sef din Pipera a jucat la nunta ori la botez?

Nicco (29 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 22:27

Falsă problemă! Nu bulgarii au fost și sunt problema fotbalului românesc, ci chiar românii!

cita (2118 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 22:46

Brava Dan Petrescu, arată valoare de pe bancă și asta nu-i puțin lucru. Felicitări !

Zapacitu (911 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 22:53

Ma zăpăci de tot nenea Petrescu, e strateg bun pe teren. Dar asta se întâmplă doar la Sofia acum, si-n nici un caz la Craiova in viitorul apropiat :) Îl așteaptă fezandarea in Banie, bre, că i-am promis și ne ținem de cuvânt :)

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 23:00

De acord cu @Nicco! După cum se vede, și naționala are mari probleme, ce să mai ceri unor echipe de club subfinantate și afectate grav de covid? Nici cu Lucescu nu facem mare brânză, că ducem lipsă de lovele de investiții in tarisoara noastră draga.

Nică fără frică (297 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 23:02

Când nu mai primește penalty cadou Craiova nu e în stare să bată nici măcar Clinceniul acasă!!!! Fără ajutorul arbitrilor Craiova ar juca în play off alături de Dinamo!!!

Zapacitu (565 comentarii)  •  24 octombrie 2020, 0:58

Bine bre nene @Nica fără frică, chiar dacă e așa cum zici matale, cu arbitrii care iubesc fotbalul adevărat ce se practică în Oltenia de multă vreme, și tot nu stau in picioare afirmațiile matale că suntem ciuca bătaii. Pe CFR îi așteptăm la Gară la venire și-i conducem civilizat la căruțe cu asini că nu mai au nici un sfant la club după ce-i batem la scor! Să se știe, d'aia zic așa.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  24 octombrie 2020, 6:01

Bulgarii ne-au luat-o inainte.... Faceti comparatie intre Centura Sofiei si a Bucurestiului. Diferenta este ca intre o civilizatie de pe alta planeta si o tara din evul mediu..... Si la turism sunt mult inaintea noastra.

Dilimache (657 comentarii)  •  24 octombrie 2020, 12:15

O fi antrenor, nu va contrazic, o fi si fair play, de acord, insa toti banii aia si accesul la o lume selecta nu l-au cizelat, este cam din topor.

buliso (1 comentarii)  •  27 octombrie 2020, 10:51

"Ilie" draga, pe unde a fost Ferencvaros in ultimele 25 de ani? Si ceperformanta ar face CFR daca ar fii si ajutat de oameni cu bani si de stat?

Comentează