Un Antrenor
Pur și simplu, intrasem la idei. Românii care au îmbrăcat tricoul lui ȚSKA de-a lungul timpului, Fl. Petre și Zicu, de pildă, dar și Keșeru, golgeterul lui Ludogoreț, insistau că formația sofiotă e o nucă greu de spart. Obișnuit să-și […]
Pur și simplu, intrasem la idei. Românii care au îmbrăcat tricoul lui ȚSKA de-a lungul timpului, Fl. Petre și Zicu, de pildă, dar și Keșeru, golgeterul lui Ludogoreț, insistau că formația sofiotă e o nucă greu de spart. Obișnuit să-și laude adversarii, uneori să și exagereze, Dan Petrescu le-a ținut isonul că ȚSKA trebuie considerată favorită. Mai ales din postura de gazdă. Și nu una oarecare, ci susținută de 12.000 de spectatori. Care vor fi chiar 15.000!
Și-am mai auzit atunci o afirmație, repetată, menită mai întâi să neliniștească și apoi să enerveze: „Ehe, și bulgarii ne-au luat-o înainte! Au jucători mai buni pentru că-i plătesc mai mult!”. Măi să fie, până și bulgarii, clienții noștri tradiționali?!
Startul meciului de pe „Vasil Levski” a părut să le dea dreptate scepticilor. ȚSKA a început vijelios. I-a împins pe „feroviari” în propria jumătate și a fost nevoie de reflexele lui Bălgrădean ca să nu se modifice tabela de marcaj. Treptat, CFR și-a intrat însă în rolul exersat în Gruia. A echilibrat disputa, ba a și trecut la cârma ei, dominând un partener care, cu excepția oportunităților din primul sfert de ceas, nu-și va mai crea nicio ocazie clară de gol, chiar niciuna! Va mai presa când și când, dar steril. Apă de ploaie.
Inteligent așezată în teren, campioana României a jucat în continuare ce știa și a știut ce joacă. A recurs la un presing de întâmpinare viguros, s-a bazat pe contraatacuri rapide și, specialitatea casei, pe faze fixe. Tactica aleasă de Petrescu va reuși în sensul în care, paradoxal, veteranii Clujului, Hoban de 37 de ani, Vinicius de 36, Deac și Rondon de 34 ori Camora, care va împlini și el 34 luna viitoare, au arătat mai în forță, mai robuști și mai rezistenți decât adversarii lor! Comparativ cu căpitanul Antov de 19 ani, cu Yomov de 23, cu Mazikou și Sinclair de 24 și așa mai departe.
Adevărat e că „valoarea nu așteaptă numărul anilor”. Cunoașteți „Cidul” lui Corneille. Dar numărul anilor nici n-o șterge. O îmbogățește. De aceea se și zice, cu tâlc, „Cine n-are bătrâni să-și cumpere”. Pentru că experiența acestora, sângele lor rece, înclină de regulă balanța.
Astfel, stăpână pe ea și pe situație, controlând întâlnirea mai ales mental, CFR s-a îndreptat spre o izbândă pe deplin meritată, ce-i permite să spere la calificarea din grupă. Succesul de la Sofia trebuie atribuit fotbaliștilor, calității, disciplinei și devotamentului lor, dar și, într-o măsură decisivă, lui Dan Petrescu. O dată în plus, alegând cea mai potrivită stategie, „Bursucul” a dovedit că este un profesionist de clasă, un meseriaș căruia i se cuvin prețuire și respect.
Ca oricăruia dintre noi, și lui i se pot reproșa una, alta. Că-i cârcotaș. Că vorbește prea tare și gesticulează prea mult ori ambele. Că se ia de arbitri când e cazul, dar și când nu e. A deschis discuția și joi seara! Mai presus de aceste slăbiciuni, ca și de altele, Dan Petrescu e Antrenor. Chiar cel mai bun din fotbalul românesc de azi, cum nu s-a sfiit să-l felicite Hagi aproape de miezul nopții într-o intervenție la DigiSport.
Folosirea majusculei îi deranjează sigur pe unii. E treaba lor, să fie sănătoși! Faptul că, în ciuda victoriei de la Sofia, Petrescu părea nemulțumit la final și ar fi vrut mai mult explică remarcabilul traseu european al CFR-ului. Care vine să demonstreze și că, deși în progres, bulgarii încă nu ne-au luat-o înainte. Măcar pe moment.