Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Un Antrenor

Pur și simplu, intrasem la idei. Românii care au îmbrăcat tricoul lui ȚSKA de-a lungul timpului, Fl. Petre și Zicu, de pildă, dar și Keșeru, golgeterul lui Ludogoreț, insistau că formația sofiotă e o nucă greu de spart. Obișnuit să-și […]

...

Peștele pe uscat

Cu numai 2 bulgari în formație, dar cu 12.000 de spectatori zgomotoși în tribune, ȚSKA a început viguros duelul cu CFR. Încercând să suplinească lipsa omogenității, logică în condițiile în care are 7 jucători noi în lot, echipa sofiotă s-a […]

...

Contra în pericol?!

Ajunsă, iată, la al treilea eșec consecutiv și prăbușită în clasament pe locul 14, de baraj!

Astfel, în ciuda prețuirii pe care i-au arătat-o permanent ibericii prin aceea că i-au rezervat o poziție-cheie în cadrul proiectului Nuevo Dinamo, Cosmin Contra […]

...

U Craiova pare CFR 2!

Într-adevăr, n-a sedus, dar nici n-a fost penibilă. A jucat onorabil, adesea de la egal la egal cu liderul detașat al Ligii 1. Încă mai mult. Amintind marile ocazii de gol irosite de R. Grigore, Valle, Nemec și Puljici în […]

...

S-a înfuriat degeaba!

Deși nici CFR, nici Botoșani n-au putut alinia cele mai bune garnituri, prima fără Burcă, Manea, Costache și Itu, cealaltă fără Chindriș, Haruț, J. Rodriguez, Ashkovski, Papa și Babunski, ele au oferit un meci agreabil. Disputat, presărat cu destule faze […]

...

Încălțați invers!

Pe lângă lipsa de inspirație și heirupul băncii noastre tehnice, eșecul suferit joi la Reykjavik a dovedit din nou ceea ce Rădoi și staff-ul lui aveau datoria să știe și să ia măsuri.

Că nu ni se potrivește și nici […]

Permalink to Încălțați invers!
duminică, 11 octombrie 2020, 10:01

Pe lângă lipsa de inspirație și heirupul băncii noastre tehnice, eșecul suferit joi la Reykjavik a dovedit din nou ceea ce Rădoi și staff-ul lui aveau datoria să știe și să ia măsuri.

Că nu ni se potrivește și nici nu ne convine stilul nordic de joc. Fizic, avântat, mai degrabă pe forță decât pe imaginație, deși povestea asta, că noi suntem mai tehnici decât alții, mai mingicari, începe să fie o prejudecată.

Din păcate, meciul de la Oslo a confirmat temerile de mai sus. Prevenit, selecționerul a modificat masiv formația comparativ cu cea aliniată în Islanda, dar degeaba. Fără efect. Inutil.

Într-adevăr, naționala României n-a mai părut la fel de buimacă, ba uneori chiar a pasat decent, însă în ansamblu s-a prezentat iarăși sub așteptări. Căutând ceva ce nu va găsi, cărând parcă, scuzați clișeul, apă cu ciurul.

În consecință, după numai 12 minute, norvegienii au deschis scorul prin Haaland, „copilul minune” al Borussiei Dortmund, care e cotat la 20 de ani, atenție, mai mult decât întreg grupul „tricolorilor”!

Astfel s-a scurs, sub semnul dominării gazdelor, periculoase în special pe banda lor stângă, care putea primi numele de „Bulevardul Manea”, repriza 1. Ea s-a încheiat însă, normal, logic, cu 2-0 după ce Tătărușanu a salvat providențial la același Haaland, dar n-a mai avut răspuns la reluarea lui Sorloth.

După pauză, meciul și-a păstrat aspectul, norvegienii conducând ostilitățile, iar românii limitându-se la o pasă, maximum două. Culmea, mai proaspătă, cu chef să alerge, s-a arătat tocmai echipa gazdă, cea care a jucat joi, contra Serbiei, 120 de minute!

În continuare s-a întâmplat ceea ce băieții lui Rădoi ar fi trebuit să evite: înfrângerea s-a transformat în catastrofă, în rușine, deoarece scandinavii s-au dus la 4-0. Ne-am lămurit în clipa aceea că, fericită din punctul nostru de vedere, istoria din meciul precedent, în care norvegienii au condus cu 2-0 și au fost egalați în minutul 90+2, nu se va mai repeta. Atunci ne-a mers, dar ulciorul se mai și sparge.

Trist e, ba și greu de admis, faptul că, cu excepția lui Tătărușanu, a lui Bancu și a lui R. Marin, ceilalți fotbaliști români, inclusiv cei introduși pe parcurs, au lăsat impresia că au încălțat ghetele invers!

Așa am ajuns ciuca bătăilor, într-un moment, nu delicat, ci penibil, în care numai noi mai credem că reprezentăm ceva în fotbal. Că suntem cineva. Hai să fim serioși, am fost cândva, dar azi suntem nimeni!

Privind adevărul în ochi, s-ar cuveni să conștientizăm asta, să înțelegem că plapuma noastră e din ce în ce mai scurtă și să ne vedem lungul nasului. Voi reveni.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Sergiu Dan (1 comentarii)  •  11 octombrie 2020, 23:11

Nu suntem Juniorii Norvegiei, că i-am jigni, suntem San Marino.
Cei de Generetia de Aur. Dan Petrescu se chinuie la cfr(si zice pe bune,pragmatic), Hagi patron de un club mic, Popescu președinte de club mic, Viorel Moldovan la Petrolul (si sunt ploieștean), Dorinel nu devenea asa dacă avea de lucru, Ilie Dumitrescu cel mai bun Analist la tv, Lupescu la Uefa, Prodan a murit(fizic), Raducioiu, vezi Doamne ca ne ia de sus-oare?, Timofte ?Danut Lupu(mai bun ca Hagi) nici el nicaieri?Panduru i-a dat o pâine ana-maria!Stelea si Prunea,Galca,Rednic,?Andone-voluntari? NU VĂ E RUȘINE LA PRESĂ SI CEI CARE HOTĂRĂSC?V-ATI BĂTUT JOC DE EI SI DE GENERAȚIA LOR , A NOASTRA, SI A CELOR CARE AU URMAT!!!!!NICIUNUL MAH?! STOICHIȚĂ?! CA CELALALT N-ARE NICIO VINĂ, VINE DE LA FEMEI? apropo vladoiu nu! Dar Belo?! V-ati batut joc că nu i-ati vrut niciodată pe cei din GENERAȚIA DE AUR! radoi are bac–ul?! Ca sa stiu la ce ma uit!

Toader (289 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 0:23

În următorul episod se va spune: naturalizați! naturalizați! naturalizați! Kalergi ne paște.

Campioana CFR (24 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 0:29

Pe bune? Cu exceptia Bancu?? Pai cine l-a scapat din marcaj la golul 2 pe norvegian? Bine ca n-a fost Camora in teren ca pierdeam doar cu 2-0... Din pacate, chiar daca ne-am entuziasmat dupa meciul din Austria, Radoi nu e antrenor de nationala. N-are deloc experienta. Cum sa joci ofensiv cu echipe mai bine cotate decat tine?? E ca si cum CFR-ul ar juca ofensiv cu Bayern. Oricata pasiune si devotament ar avea jucatorii, valoarea adversarilor e clar superioara. N-ai cum sa joci cu pitici impotriva unor atleti care si stiu cu mingea! Mitrita ii dadea cu capu-n buric lui Haaland... Se rasucea putin un aparator de-al lor si zburau al'de Mitrita 2-3 m mai incolo. Nationala e praf. Aduceti antrenor serios!

Birlic (67 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 2:09

Cred că este prima oară de mult ani, domnule Ioanițoaia când scrieți ceva extrem de concret ca un jurnalist adevărat valoros, ''Așa am ajuns ciuca bătăilor, într-un moment, nu delicat, ci penibil, în care numai noi mai credem că reprezentăm ceva în fotbal. Că suntem cineva. Hai să fim serioși, am fost cândva, dar azi suntem nimeni!''. O frază cât 100 de articole. Ce bine ar fi și să conștientizăm acest aspect și să nu ne mai mințim frumos.

Radulescu Victor Neculae (6 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 3:28

Mai trebuie sa ne bata SA Marino si Andora si totul este gata. Cu antrenori fara experienta in antrenorat si cu jucatori ridicati in slavi in tara mici reusite nu se va putea realiza niciodata o nationala buna. Fara o schimbare a mentalitati nu se putea realiza nimic. Aratati cati jucatori romani transferati in strainatate fac fata cerintelor de acolo? Se spune ca nu se pot acomoda. Dar cum toti jucatorii formati in perioada de dinainte de 1990 au facut fata cerintelor din fotbalul occidental? Si au jucat la echipe de top din Olanda, Germania, Spania, Italia. Altfel se antrenau si alta mentalitate aveau. Acum nu le sta mintea decat la bani multi (pentru realizari minuscule), la masini si la tatuaje.

traian (16 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 13:01

Corect! Am ajuns nimeni! La periferia sportului, fotbalului mondial. FRF condusa de o gasca de politruci, impostori si profitori. Antrenori pusi la misto (Daum, Contra, Radoi), fotbal sufocat de cooperative de play-off, mai nesimtite decat cele ale lui Padureanu-Pascu, de arbitrii tot mai smenari. Conducerea FRF preocupata doar de asigurarea numarului de voturi de la fotbal feminin, in sala, in vid, in noroi, etc. Fotbalul dambovitean ruinat, corodat, fara ca presa sportiva sa traga semnalul de alarma, sa faca investigatii, anchete, sa demaste mizeria, anormalul, deturnarea de fonduri. Da, presa este complice pentru ca nu a semnalat ca: fotbalul se prabuseste din cauza ca prea multele echipe de partid si primarii prefera sa aduca esuati, ratati, reesapati din exterior, platiti din banii publici, in loc sa investeasca in tineri, in copii si juniori, pe care se pot cheltui legal banii contribuabililor. Presa prefera sa taca si sa admire proiecte absurde precum cele de la Voluntari, Iasi, Chiajna, Rapid sect.1, Craiolguta si multe, multe, altele. Presa supusa nu semnaleaza anormalitatea mentinerii, doar in Romania, a relicvelor sportului stalinist facut in unitati militare ale armatei (CSA) si militiei (CS Dinamo). Aceste sinistre cazarmi sportive consuma anual peste 50 milioane euro de la buget si presa tace. Cele doua UM sportive aduc jucatori din toate tarile lumii, la toate disciplinele sportive, ii platesc din bani publici, in detrimentul copiilor si juniorilor si presa tace. CSA isi reinfiinteaza echipa de fotbal in 2017, recruteaza jucatori straini in liga a IV-a și acum in liga a III-a si presa complice tace. Fotbalul, sportul in general, este sufocat de interventia politicului, a armatei, a politiei si presa supusa, subordonata, complice, tace. Acest dezastru rusinos este deci si vina presei care a ales pozitia comoda de observator al prabusirii fara a face nimic sa o opreasca!

itu52 (224 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 13:12

Deriva fotbalului românesc prorocită de Hagi și botezată în escapadele bahice ale lui Mutu, a luat sfârșit. Am poposit pe meleagurile neputinței, defilăm semeți pe bulevardul fruntașilor din coada fotbalului european. Am ajuns iubiții tragerilor la sorți și culegătorii firimiturilor de la masa bogaților. Nu știm cui să mulțumim, să fie priceperea managerială a tânărului politruc de la FRF, străin de botezul crampoanelor, sau talmeș-balmeșul de purificare ce-a cuprins societatea românească. Inerția mare a mecanismelor de reglare, face ca intervențiile de corecție să devină inutile, iar instabilitatea forurilor diriguitoare crează abiguitate autoritară. Federațiile sportului românesc păstoresc după ureche, fără obligații, e drept și fără fonduri, infrastructura aferentă fiecăruia. Poate nu e așa, dar râvna cu care se înghesuie toți la ciolan pune mari semne de întrebare. Norvegia-Serbia 1-2; Norvegia-România 4-0; Serbia-Ungaria 0-1; Bulgaria-Ungaria 1-3, oare nu devine Ungaria sursă de inspirație? Avem și noi un Orban, numai că al lor a jucat fotbal, al nostru vorba lui Geambi, doinește.

Simeone (82 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 13:31

Dacă norvegienii bat la ușa fotbalului mare chiar dacă nu s-au calificat la Euro, noi ne îndreptăm vertiginos spre lumea a treia, poate chiar a patra. Probabil se va face o competiție pentru noi, cei săraci fotbalistic, după modelul Conference League. Asa vom putea juca cu echipe gen Luxemburg, San Marino, Kazahstan și altele asemenea. Va fi campionatul nostru, a săracilor. Nici celorlalte echipe precum Spania. Franța și celelalte din grupa 1 valorica nu le va conveni sa joace cu vedetele lor cu săracii fotbalului. Punem pariu ca asa va fi?

pif (1 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 14:20

Chrisoph Daum implineste 67 de ani.

DJ Thrror (44 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 14:29

Se deconteaza anii de zile in care prima pagina a siteurilor de sport erau ocupate doar de poza lui Becali cu "explicatiile" de rigoare. Alaturi de el Prodanca(ce pumn i-a tras lui Alexa si cum a aparut goala nu stiu pe unde), MM cu "ironiile" lui de fapt copiate de pe retelele de socializare, daca pentru te miri ce jucxator expirat FCSB e Steaua ori "cat crede Dragomir ca valoreaza Florinel ori Man". Despre fotbal, despre romanii care au reusit ceva in fotbal, despre cei care au lansat sute de copii si i-au dus pana la loturile nationale unde s-au impotmolit pe politica Burleanu-Stoichita... NIMIC. Nu Radoi a adus fotbalul aici, fiti onesti si nu mai asmutiti publicul impotriva lui. El e tapul ispasitor, cand toti s-au predat si au plecat la multi bani a fost numit Radoi. Pe scheletul unei echipe muribunde, era o chestiune de cateva luni pana cancerul acestui sistem urma sa apara la suprafata.

Andrey (246 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 15:36

Foarte bine zis. Am ajuns nimeni pe planeta.

zapacitu’ (549 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 19:24

Vedeti daca nu ma ascultarati si putini jucatori olteni fusera validati pe teren? Asa va trebuie, dragi federali inovatori, acu incasati castane de la toata lumea! Sper sa va vina si voua mintea la cap, odata pentru totdeauna. Antrenorul e foarte bun, dar n-are bre cu cine, ce sa-i faci?

motanul incaltat (580 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 21:40

In afara de comentariul penibil al lui Mironica ca ne-a lipsit Chriches sau Grigore-chiar nu e nimic de comentat. Era aceelasi lucru daca nu mai rau....

Comentează