Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Rămași iar de căruță!

După ce Radu Petrescu a făcut varză meciul FCSB-Dinamo, gafelor analizate ieri aici adăugându-li-se cea din minutul 13, când Gol trebuia să primească măcar „galben” pentru cotul aplicat lui Perianu, alți doi arbitri au greșit flagrant, neprofesionist, în etapa 6.

[…]

Permalink to Rămași iar de căruță!
luni, 5 octombrie 2020, 3:25

După ce Radu Petrescu a făcut varză meciul FCSB-Dinamo, gafelor analizate ieri aici adăugându-li-se cea din minutul 13, când Gol trebuia să primească măcar „galben” pentru cotul aplicat lui Perianu, alți doi arbitri au greșit flagrant, neprofesionist, în etapa 6.

La Botoșani, unde Chindia a câștigat surprinzător, dar meritat, „centralul” Iulian Călin i-a eliminat pe Chindriș de la gazde în repriza 1 și pe P. Iacob de la oaspeți după pauză. Pe primul corect, pe celălalt aiurea, deoarece nu el îl accidentase pe Patache în minutul 58, ci chiar coechipierul acestuia, Șeroni! Până și Croitoru a recunoscut la final că eliminarea târgovișteanului a fost gratuită.

La Viitorul – CFR, 1-1, Marcel Bârsan a comis-o și mai grav. Întâi i-a refuzat campioanei un penalty, henț în careu al lui De Nooijer, pentru ca ulterior, în compensație, să inventeze un 11 metri pentru CFR la o fază în care Ghiță a lovit mingea și nu piciorul lui Rondon! Bârsan s-a ales cu 4 în GSP, dar l-a și îndemnat pe Dan Petrescu să mai pledeze o dată apăsat pentru introducerea arbitrajului video, VAR, în Liga 1.

Subiectul, știți bine, nu-i nou. În timp ce alte campionate, Petrescu a pomenit că în Kazahstan ar funcționa VAR și în liga secundă!, au implementat încă din 2018 sistemul respectiv, noi am rămas de căruță și la acest domeniu. Îngrijorător e că, în ciuda angajamentelor luate de FRF și LPF, nici perspectiva nu e încurajatoare. Cel mai devreme, campionatul nostru va beneficia de Video Assistant Referee din sezonul 2021-2022. Repet, cel mai devreme. Ca promisiune, nu în mod cert.

Cine trebuie învinovățit pentru întârziere? Firește, pandemia, care a încurcat și a amânat totul. Lesne de detectat, FRF și LPF, foruri care n-au obosit să-și paseze responsabilitatea. Să arunce pisica unul în curtea celuilalt. Federația n-a vrut să dea bani pentru procurarea echipamentelor, iar Liga n-a avut de unde. Noroc că EAD, firma condusă de Orlando Nicoară și care deține drepturile TV, s-a oferit să cumpere ea tehnologia și negociază în acest sens.

Atât că vorbim, din păcate, nu despre sfârșitul unui drum, ci doar despre începutul lui. Unul evident întârziat. Deoarece, în paralel cu suportul material, VAR îl presupune și pe cel uman. Concret, oameni anume antrenați, specializați. Pendinte de FRF prin intermediul CCA, operațiunea de instruire a arbitrilor, declanșată în februarie, dar sistată, ar urma să demareze curând. Ea însă va dura. Însuși Kyros Vassaras, președintele grec al CCA, avertiza că „pregătirea arbitrilor pentru VAR necesită minimum 8 luni”.

Cu alte cuvinte, în cazul cel mai fericit, L1 va avea arbitraj electronic din toamna anului viitor. Nu mai repede. Ceea ce înseamnă că vom fi iarăși ultimii dintre cei din coadă, ba încă într-un moment în care vreo 30 de țări europene folosesc în mod curent VAR. Unele chiar și în eșaloanele inferioare!

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Mihail (29 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 15:39

Foarte bine spus. Nimic insa de mirare. Cam in toate domeniile ne dam ocosi desi sunt codasi. Numai laudele si orgoliile sunt de noi.

Virgil (113 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 15:42

Frumos ca ati revenit la faza cu Gol desi mai frumos era daca scriati ca polonezul merita dat afara. Arbitrajul nostru traverseaza o criza cum nu imi aduc aminte sa mai fi avut. Un meci din doua este dat peste cap.

Dutu (7 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 15:44

Vad ca este prima oara cand sugerati ca ar fi vinovata si liga poreclit profesionista. Aceasta este clar vinovata. V-ati certat cu prietenul Iorgulescu sau ce se intampla..

JFM (116 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 15:45

Daca introduci VAR le iei toata puterea federalilor asupra arbitrilor, nu mai poti comanda, nu mai poti executa o echipa, nu mai poti "egaliza" situatia in clasament pentru ca un club sa nu se desprinda prea mult, sa faca audientele mai mici. E cu schepsis.

NIBB (2 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 15:46

Macar galben? *** cum ma doar galben? Cand ii da cu cotu intentionat in fata? Nu va e ma rusine? Adica caderea de calciu al individului de mai dinamo e fault evident si la un cot intentionat in figura macar galben?*** nu va e ma rusine?

Dinu (427 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 15:53

Acestia nu sunt arbitrii , ***. Si prosti si *** ei sunt cei care decid ordinea in clasament, nu antrenorii, nu echipele, nu valorile.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mielu (27 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 15:56

Ce te miri Nea Ovi daca seful arbitrilor este celebrul aranjor Bricheta...Daca individul asta are sarcina sa creasca si sa promoveze arbitrii vom culege ce am semanat. Vant si furtuna.

Craiu (67 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 16:30

@NIBB (1 comentarii). Rar am vazut neamuri mai proase ca voi, clonatii fani ai fecesebelei. Dupa ce ca ati castigat meciul cu japca va legati ca proasta in targ de o faza discutabila. In lipsa de argumente serioase trageti cu faza aia de nu mai puteti. Bai voua ar trebui sa va fie rusine insa nu stiti voi ce este rusinea.

itu52 (239 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 16:39

Ar fi două VAR-uri de făcut. Fără doar și poate, primul și cel mai important este Verficarea Arbitrilor Români. Ciurul FRF necesită sită nouă, rugiuna și găurile din cea existentă rivalizează cu balanța învechită a justiției. VAR_ul doi ține de vremuri noi, electronica și IT_ul nu mai sunt de mult noutăți, am ratat pioneratul, hai să nu scăpăm și coada. Hai d_lor că penaltiul de la Steaua-Dinamo necesita vedere „periscopică”, iar tușierul a fost de partea în care planurile se suprapun. Nu mai merge, viteza și micronii vor zoom_uri, relanty-uri și unghiuri multiple pentru a lua decizii corecte. Ne ia evidența de gât și noi ca Hâncu, o ținem pa ba. Probabil așteptăm să termine Africa implementarea.

nic (34 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 16:40

toate echipele din liga 1 sa declare GREVA GENERALA ,sa nu mai reinceapa campionatul in 17 oct cand e programata urmatoarea etapa ,iar din feb.2021 cand incepe returul daca nu e INSTALAT WARUL SA NU MAI JOACE .rusine frf ,lpf sa nu avem war nici in ziua de azi .

traian (21 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 16:41

Uluitor cu cata nonsalanta veteranul Ioanitoia, care a vazut multe la viata lui, afirma ca atacul GOLanesc al polonezului merita galben! Pai e lovitura intentionata cu cotul in fata adversarului. Daca asta nu e de rosu atunci nimic nu mai este. Cronicarul obosit nu ne spune ca la 1-0 si in 10 oameni, insolventii nu ar mai fi avut nicio sansa, nici macar cu ajutorul dat de Petrescu, din nou, in min 26 la atingerea usoara, pe pieptul adversarului. Deci doua greseli majore in prima repriza in favoarea lui Dinamo, echipa atat de mult iubita de arbitrii, ziaristi (purtati prin deplasari) ianinte si dupa 1990! S-a aruncat dl ziarist, cu furie proletara, pe greselile pro-Steaua comise tarziu in meci, in min.75. Prima, penaltyul, a fost o decizie normala a lui Pterescu, in logica cele de la penaltyul din min 26, adica atingere usoara cu mana si lovitura de pedeapsa. A doua cartonasul rosu, o greseala mult mai mica decat iertarea GOLanului in min 13. In concluzie, R Petrescu a gresit mai mult in favoarea militienilor decat impotriva lor. Dar casandrele din presa, legate in trecut sau in prezent de cazarma sportiva sovietoida a politiei, au inceput sa interpreteze corul bocitoarelor. Urat, ridicol, sordid! Penaltyul primit de Steaua la Man, a fost de zece ori mai mult decat cel acordat de Barsan (acelasi care a dat 2 penaltyuri hilare craiolgutei la meciul din play-off cu Steaua) vesnic ajutatilor Kolosvar1907. In rest numai de bine pentru toti ziaristii care respecta disciplinati, in pozitie de drepti, cenzura impusa la ordinul Cazarmii Staliniste a Armatei-CSA si evita sa foloseasca numele interzis Steaua! Riscul e prea mare! Scoaterea din presa si trimiterea la munca fortata, la canal!

CITA (2118 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 16:55

Nu prea inteleg, parca tot Dvs scriati mai demult ca FRF a primit o sumedenie de bani de la forurile europene, nu cumva erau si pentru implementarea VAR? Mai mult, am senzatia ca aceste "abuzuri-greseli flagrante" ale arbitrilor sunt mai degraba o expresie a "disperarii" ca urmeaza investitia in VAR si vor fi nevoiti sa recunoasca greselile in viitor pentru ca masinariile nu mint si nu gresesc!

zapacitu’ (911 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 17:51

Bre nea Ovidiu, da matale stii care e adevarul ocultat ce explica faptul, relevat si in actualul matale articol, ca noi romanii ramanem in toate domeniile printre ultimii europeni? Adica, de caruta. Probail ca stii, bre nea Ovidiule, da io iti zic matale acu ce cred io, si mata verifici dupa aia daca e adevarat sau nu. Io zic asa: De cele mai multe ori, interesele din interiorul tarii, precum si un conservatorism mai ceva decat al englezilor, ne face sa fim reticenti la schimbare, la nou. Gasim de fiecare data explicatii altele decat cele din ograda noastra, dam vina de cele mai multe ori pe altii din afara, doar pentru a ne justifica pozitionarea mai solida pe vechile (si sanatoasele, in opinia majoritatii romanesti) obiceiuri. Si mai e si saracia in care ne tot zbatem, bre nea Ovidiule, o pui la lista si p-asta, dar suntem suficient de mandri sa n-o recunoastem deschis. Asta mi se pare normal, si inchei peroratia de factura socio-psihologica pentru a nu va plictisi prea mult cititorii matale.

Dinamovistul (23 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 18:30

@Traian (13 comentarii). De unde stii tu musiu fecesebescu ca lovitura cu cotul data de Gol a fost intentionata????? Ai vorbit tu cu polonezul ori ti-a soptit distinsa mama ta?????Nu realizati cat de penibili sunteti, niste hoti care nu ati fi castigat niciodata meciul fara penaltiul si eliminarea dictate mincinos de arbitru in minutele de final. Asa aveti si saracii de voi de ce va agata. .

Doru (1 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 18:44

Dl Ioanitoaia face pledoarie pentru VAR? Dacă Ziariști ar comenta obiectiv , fără sa îmbrace culorile echipei preferate, am putea vorbi de etica profesională , am putea vorbi de imparțialitate . Chiar DACĂ se implementează sistemul VAR, Cooperativa Caraghioasa a a Arbitrilor va da vina pe greșeli “neintenționate “ pe timpul scurt avut pentru a se pregăti . Atât timp cât exista arbitri care greșesc comandat, tot acei dinozauri vor fi și in spatele VAR-ului. Trebuie implementată etica profesională , imparțialitatea și atunci VAR-ul va funcționa . Prietenii știu de ce!

george (164 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 19:10

Ziaristii ca sa fie obiectivi dupa mintea unora trebuie sa comenteze ce si cum vor ultrasii. Cu unii se va reusi, nu si cu Ioanitoaia care este uns cu toate uleiurile.

Marius (4 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 19:14

Dinamo nu o sa prinda play-off nici daca il transfera pe Messi si Ronaldo. Arbitrii vor avea grija de asta. Spaniolii o sa se prinda repede ca in Romania e jaf la drumul mare si vor pleca cat de curand. Mocirla din liga 1 se va adanci din ce in ce mai tare. Luati-va gandul de la VAR. Sper sa vina un moment 0 in care nu vor mai exista nici macar bani pentru baremul arbitrilor. Romania e o tara prea corupta ca sa mai organizeze competitii sportive. Pana si wreslingul american e o competitie mai serioasa decat circul din mamaLiga 1.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 19:24

Nu inteleg ce nu intelegeti la arbitrajul romanesc.... Intr-un campionat jalnic unde transferul lui Mihaila la 7 milioane de euro a spart orice granita posibila----si se va vorbi inca cel putin 5 ani---deci intr-un campionat penibil am vrea arbitrii de clasa. REALLY???????? Arbitri sunt exact acolo unde e si fotbalul----mult sub nivelul marii....ca sa folosesc un limbaj mai mult decit decent.

Kempes (1 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 20:40

Corect e ridicata problema. Cotul polonezului a fost intre galben si rosu, dar nu el a decis deznodamantul pe care l-au decis penaltyul si eliminarea din final.Ambele mari greseli de arbitraj.

doilaunu (195 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 21:35

@Traian explicatia e mult mai simpal decat pare. Ioanitoaia a analizat fazele de arbitraj in mod superficial, privind la emisiunile TV de specialitate. Numai ca aseara MM Stoica a cerut sa se vada si acea faza, Craciunescu - in studio afirmand ca era de rosu. Acum daca Ioanitoaia zicea si el ca e tot de rosu... pica de fraier, ca de ce nu a zis de prima data? Asa ca a zis-o si el asa... cel putin galben ca sa nu zica rosu :)))

Barbu (100 comentarii)  •  5 octombrie 2020, 23:46

Hai n-o mai tot dati la intors. FCSB a furat victoria cu ajutorul arbitrului. Nu a fost nici fault si nici eliminare. Daca faci farmacie poti da rosu la Gol dar in timpul meciului faza nu a iesit in evidenta. A trecut neobservata. Stoica s-a legat de ea special ca sa diminueze din rusinea furaciunii.

gheorghe (328 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 12:09

Nea Ovi, Organizarea Ligii I, inclusiv VAR-ul tine de LPF , nu de FRF. Of of, vrei matale cu tot dinadinsul sa legi toate problemele de Burleanu.... cam mare ranchiuna monser... Arbitrajul romanesc este condus de Diaconu, care trage toate sforile la CCA, Vassaras este acolo doar cu numele, pt imagine. Acest Diaconu a reusit sa compromita total arbitrajul, a produs un adevarat dezastru in urma lui, nicio viziune, nicio compenta, niciun proiect, o calamitate ! Apoi,cu cine simpatizeaza Diaconu-bricheta si de ce este mentinut in functie in ciuda dezastrului stie toata lumea

Mu13 Minamo espanyol (1 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 13:24

Miau miau, ați.inceput cu plânsete și cu bocituri că v-au furat arbitri? Daca erau playeri ăștia aduși din Spania pensionari de liga 5 , daca erau așa buni ar fii castiigat și fără ajutorul arbitrilor...dar v-ați învățat cam.prost , mereu să primiți cate ceva de la arbitri.. la GOLan era penalti clar...1-0 era la.steaua in momentul.ala..plus că venea golul 2 deci 2-0 cu Dinamo în 10 oameni...:)))) Sunteți chiar penibili, pun pariu că ultima generație de microbiști de la Minamo nu au peste 8 clase...la câtă minte au...și cum gândesc ...ei sunt conduși toți după un Crăciunescu un Porumboiu, ei nu au minte destule.sa vadă și creeier să gândească la fazele alea.. deci. . Cu pensionari ăștia de prin liga 3 Spania...tot retrogradare o să rămâneți...va promit eu...și buldogul ăla..care zici că e bețivan ..Contra..nu o să poată face nimic... Încă ceva de amintit... Minamo= Miau miau, gura mare, fotbal zero.

Comentează