Rămași iar de căruță!
După ce Radu Petrescu a făcut varză meciul FCSB-Dinamo, gafelor analizate ieri aici adăugându-li-se cea din minutul 13, când Gol trebuia să primească măcar „galben” pentru cotul aplicat lui Perianu, alți doi arbitri au greșit flagrant, neprofesionist, în etapa 6.
[…]După ce Radu Petrescu a făcut varză meciul FCSB-Dinamo, gafelor analizate ieri aici adăugându-li-se cea din minutul 13, când Gol trebuia să primească măcar „galben” pentru cotul aplicat lui Perianu, alți doi arbitri au greșit flagrant, neprofesionist, în etapa 6.
La Botoșani, unde Chindia a câștigat surprinzător, dar meritat, „centralul” Iulian Călin i-a eliminat pe Chindriș de la gazde în repriza 1 și pe P. Iacob de la oaspeți după pauză. Pe primul corect, pe celălalt aiurea, deoarece nu el îl accidentase pe Patache în minutul 58, ci chiar coechipierul acestuia, Șeroni! Până și Croitoru a recunoscut la final că eliminarea târgovișteanului a fost gratuită.
La Viitorul – CFR, 1-1, Marcel Bârsan a comis-o și mai grav. Întâi i-a refuzat campioanei un penalty, henț în careu al lui De Nooijer, pentru ca ulterior, în compensație, să inventeze un 11 metri pentru CFR la o fază în care Ghiță a lovit mingea și nu piciorul lui Rondon! Bârsan s-a ales cu 4 în GSP, dar l-a și îndemnat pe Dan Petrescu să mai pledeze o dată apăsat pentru introducerea arbitrajului video, VAR, în Liga 1.
Subiectul, știți bine, nu-i nou. În timp ce alte campionate, Petrescu a pomenit că în Kazahstan ar funcționa VAR și în liga secundă!, au implementat încă din 2018 sistemul respectiv, noi am rămas de căruță și la acest domeniu. Îngrijorător e că, în ciuda angajamentelor luate de FRF și LPF, nici perspectiva nu e încurajatoare. Cel mai devreme, campionatul nostru va beneficia de Video Assistant Referee din sezonul 2021-2022. Repet, cel mai devreme. Ca promisiune, nu în mod cert.
Cine trebuie învinovățit pentru întârziere? Firește, pandemia, care a încurcat și a amânat totul. Lesne de detectat, FRF și LPF, foruri care n-au obosit să-și paseze responsabilitatea. Să arunce pisica unul în curtea celuilalt. Federația n-a vrut să dea bani pentru procurarea echipamentelor, iar Liga n-a avut de unde. Noroc că EAD, firma condusă de Orlando Nicoară și care deține drepturile TV, s-a oferit să cumpere ea tehnologia și negociază în acest sens.
Atât că vorbim, din păcate, nu despre sfârșitul unui drum, ci doar despre începutul lui. Unul evident întârziat. Deoarece, în paralel cu suportul material, VAR îl presupune și pe cel uman. Concret, oameni anume antrenați, specializați. Pendinte de FRF prin intermediul CCA, operațiunea de instruire a arbitrilor, declanșată în februarie, dar sistată, ar urma să demareze curând. Ea însă va dura. Însuși Kyros Vassaras, președintele grec al CCA, avertiza că „pregătirea arbitrilor pentru VAR necesită minimum 8 luni”.
Cu alte cuvinte, în cazul cel mai fericit, L1 va avea arbitraj electronic din toamna anului viitor. Nu mai repede. Ceea ce înseamnă că vom fi iarăși ultimii dintre cei din coadă, ba încă într-un moment în care vreo 30 de țări europene folosesc în mod curent VAR. Unele chiar și în eșaloanele inferioare!