Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Pancu și nemții

Părerea mea e că s-a scris și s-a vorbit prea puțin despre partida UTA – Poli, 2-3, poate cea mai frumoasă din acest început de stagiune. Știți însă cum e, mai mult și mai des despre FCSB, Craiova, CFR și […]

Permalink to Pancu și nemții
marți, 22 septembrie 2020, 3:15

Părerea mea e că s-a scris și s-a vorbit prea puțin despre partida UTA – Poli, 2-3, poate cea mai frumoasă din acest început de stagiune. Știți însă cum e, mai mult și mai des despre FCSB, Craiova, CFR și Dinamo, funcție de piață. De cerere. Se produce, simplific la maximum, ce se caută, ofer o explicație și, măcar parțial, o scuză.

Meciul disputat pe noua arenă din Arad a avut de toate. Ritm, calitate, răsturnări de scor, căci gazdele au condus cu 1-0 și 2-1, ba și, ca bonus, două goluri superbe. De colecție. Marcate, cronologic, de mijlocașul arădean Octavian Ursu („exterior” la vinclu de la 30 de metri) și de Răzvan Onea de la Poli, fundaș dreapta care a șutat imparabil cu stângul de lângă tușă. Adevărate bijuterii.

Pe lângă jocul în sine, demn de fruntea oricărei ierarhii, am reținut și poziția lui Daniel Pancu, la a doua victorie pe banca ieșeană. După ce s-a agitat ca un leu în cușcă, fără să sară însă calul, Pancu a dat o declarație interesantă: „Contează rezultatul, dar nu el e pe primul plan, ci modul de exprimare al echipei”. Ar prinde bine, nu-i așa?, ca Poli să poată aplica pe teren filosofia tehnicianului ei, numai că nu va fi ușor. Dimpotrivă, rămâne drum lung de parcurs până departe.

Totuși, concepția lui Pancu, conform căreia în evoluția unei echipe sunt decisive „curajul, atitudinea și organizarea”, merită un plus de atenție. La fel și observația lui că „În fotbal n-ar trebui să existe frică”. De acord, atât că nu trăim într-o lume ideală și mă tem că nici nu vom trăi vreodată.

Cam în aceeași ordine de idei, dar păstrând proporțiile, aș îndrăzni să leg declarația de mai sus de cele văzute la întâlnirea Bayern-Schalke, deschiderea sezonului în Bundesliga. Întrucât s-a jucat la Munchen, era de anticipat ca Bayern, la nici o lună de la triumful în Champions League, să n-aibă probleme. Și chiar n-a avut. Și-a surclasat adversarul, căruia i-a tras un 8-0 de ținut minte. Pur și simplu, a spulberat-o pe Schalke. A desființat-o.

Dar nu asta m-a impresionat în mod deosebit, ci altceva. Mai întâi, faptul că la 3-0 ori la 4-0, antrenorul bavarezilor, Hans Flick, se necăjea la fiecare ratare a trupei sale și, enervat, trântea sticla cu apă de pământ! Apoi că, spre final, când tabela arăta deja 7-0, Thomas Muller, 100 de selecții, campion mondial în 2014 și de 10 ori campion al Germaniei cu Bayern, își îndemna coechipierii să continue să facă presing, să nu cumva s-o lase mai moale! Cei de la site-ul Sport 1 l-au înregistrat pe TM, e ceva real, nu vreo figură de stil.

Vă imaginați ce s-ar fi întâmplat la noi în clipa în care o echipă, fie ea și de top, s-ar fi desprins la 2-0 sau la 3-0. De regulă, s-ar fi retras. N-ar mai fi insistat, propunându-și conservarea avantajului și menajarea forțelor pentru viitoarele confruntări.

Nu însă, clar, și nemții, care gândesc și acționează altfel. Diferență de atitudine, de mentalitate. Altă abordare. Se respectă pe ei și, implicit, își răsplătesc suporterii, nu-i interesează scorul, joacă și nu scad presiunea niciodată. Îți dau atâtea goluri câte pot. Eventual, o căruță. Nu te iartă.

De aceea a și zis Gary Lineker, plastic și inspirat, că fotbalul e un joc 11 contra 11 și câștigă întotdeauna nemții. A avut mare dreptate. Și are.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Costi (27 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 15:25

Se stie ca il simpatizati pe Pancu dar apropierea lui de Muller pare usor fortata. De la un jucator oarecare la un campion mondial este distanta ca de la pamant la soare.

Marean (270 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 15:29

Pe Pancu l-a luat valul dupa ce a reusit sa intoarca scorul la Arad insa asta nu inseamna nimic. Vor urma cateva esecuri pentru Poli si amenintarea cu retrogradarea iar primul care isi va schimba atitudinea veti fi dv. Mai vorbim peste doua sau trei luni.

Mircea (663 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 15:32

In finalul articolului dvs de astazi se putea intercala si poanta ca nimeni nu este sigur ca i-a batut pe nemti pana nu ii vede dupa meci urcati in autocar. Duma nu ii apartine cuiva cunoscut dar este foarte potrivita.

mirel (153 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 15:36

Inceputul articolului suna a autocritica mascata. Dar nu rezista. Va reprosez ca folositi un titlu fals la ziar care ar trebui sa se numeasca gazeta fotbalului, nu a sporturilor. Care alte sporturi, nitel tenis, nitel handbal si atat.

anca (109 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 15:40

Nimic nou. De cand se joaca fotbal nemtii tot asa procedeaza. Grav este ca in ciuda atator exemple noi nu am invatat nimic de la ei. Si fiind plini de noi nici de la altii. Ca ne credem cri mai destepti si nu suntem

Dinu (427 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 15:45

Saracul Pancone nu vad de ce il bagati pe el in ciorba cu nemtii...Abia si-a gasit angajament dupa ce Rapid i-a dat cu sutul. Nu cred ca baiatul asta va ajunge vreodata un antrenor de top. Cand ii va merge mai bine se va imbata , va bate pe careva si va fi iarasi dat afara. Auzi "coceptia" lui....

gino (513 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 15:49

Dati draku nemtii astia iar cei de la Bayern sunt cei mai si. Sa nu isi imaginze insa cineva ca le vom putea calca vreodata pe urme. Noi ca balcanicii mereu la mica ciupeala.

traian (21 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 16:19

Nea Ovi din nou in pana de subiecte si inspiratie!!! Pe cand abordarea obiectiva, curajoasa, a temei prezentei toxice in sportul romanesc a unitatilor militare sportive infiintate de sovietici in 1947 si 1948!! Mai ales ca Romania este singura din UE si NATO care mai pastreaza aceste aberatii care consuma anual peste 50 milioane euro din banii nostrii, deturnati evident spre buzunarele smenarilor profitori din MApN, MAI, CSA si CS Dinamo. Dl Ioanitoia nu va intereseaza ca din 1990 (cand ar fi trebuit desfiintate) cele doua cazarmi sportive perimate au consumat imensa suma de 1,55 miliarde euro! Daca va pasa, scrieti despre asta, spargeti omerta!

Marcus (279 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 16:39

@traian (7 comentarii). Steaua si Dinamo sunt tot ce a mai ramas din spuma sportului romanesc, singurele care mai performeaza. Dar tu si alti bagatori in seama vreti sa le desfiintati si pe astea. Si o sa scrie dl Ioanitoaia un articol sau doua pe tema desfiintarii si nu se va intampla nimic. Nu presa schimba legile din sport. Ea prezinta si le comenteaza.

traian (21 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 16:54

Marcus: nu trebuie sa schimbe presa regulamentele, trebuie doar sa prezinte realitatea rusinoasa, inadmisibila, ca Romania a ramas unica tara din UE si NATO care mai permite amestecul armatei si politiei in sportul de performanta, prin cluburilor sportive, impuse de armata rosie. Sloganul asta patriotard cu imaginea tarii promovata de cele doua anomalii sportive militarizate bolsevice este patetic! Nu are cum sa mai fie invocat la 31 de ani de la revolutie! Nici macar in Rusia, tara mama, TSKA si Dinamo nu mai sunt echipe sub tutela armatei si politiei, deci a ramas doar Romania un bastion urat mirositor al stalinismului in sport! Nu poate exista nicio justificare, argument, pt asta!

Fred (13 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 17:30

Pancu si nemtii sau baba si mitraliera. Pancu este un golanas din Iasi care nu a demonstrat inca nimic ca antrenor. Dar este foarte apropiat de multi ziaristi asa ca l-ati vazut la Prietenii lui Ovidiu.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 18:14

Felicitari.... Ati inceput sa intelegeti de ce nu rezista afara jucatorii romani.

CITA (2118 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 19:17

Un articol si bun, si normal. Asta as vrea sa vad/aud in presa scrisa/vorbita, si anume normalitatea. Este al naibii de adevarat ca mentalitatea face diferenta in sport si fotbal, dar nu numai. Pancu e un baiat valabil, a dovedit-o si la echipa lui de suflet, Rapid Bucuresti, cu destui ani in urma. Iar nemtii....asa e, castiga tot, ferice de cei ce reusesc sa-i mai puna la punct din cand in cand. Dar e greu sa faci asta cu urmasii dacilor carpatini :) :) :)

Cristi (42 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 20:17

Ciudata alaturare, facuta numai pentru audienta. Sunt convins ca la experienta dv stiti foarte bine ca Daniel Pancu inca nu este antrenor. Poate va ajunge intr-o zi dar in prezent nu este. Rapidul a demonstrst-o cat se poate de clar.

Dilimache (657 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 21:25

Pancu mai are de invatat pana sa se numeasca antrenor!

Cristian B (29 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 22:22

In sfârșit un articol bun la adresa nemților care sunt comparați cu o mașinărie de aproape toată lumea. Nemții sunt singurii care produc spectacol și joaca fotbalul așa cum trebuie, adică pentru a marca goluri, nu pentru pase de-a latul terenului și apărăm un 1-0. Liverpool se apropie de ei și asta pentru ca au un antrenor german, in rest nu exista echipa sa alerge și in minutul 90 ca să mai înscrie un gol chiar dacă au 3-4 goluri avantaj. Dacă Bayern o tine tot așa o sa avem parte de meciuri memorabile, cu venirea lui Flick , nemții au revenit de la experimente nefericite cu tiqui-taka și catenaccio la stilul lor de fotbal total in care și portarul are misiunea de a da pase de gol.

Bratu (104 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 22:45

Cristian B, hai sa nu bagam in ele mai mult decat se poate. Cum poti scrie ca nemtii sunt singurii care fac spectacol...Conform cu parerea ta spaniolii, ori englezii nu fac spectacol, asta nu este o gluma prea reusita

Tyty (127 comentarii)  •  23 septembrie 2020, 11:53

Asta e firea lor ca popor si este cunoscut faptul si nu mai constituie demult o noutate. Romanii ii privesc admirativ pentru asta insa nici din cand in cand nu isi propun sa urmeze exemplele bune oferite de nemti.

Emil (43 comentarii)  •  23 septembrie 2020, 11:56

La ce echipa slabuta are Iasiul va intra curand in hora retrogradarii. Sunt sigur ca atunci va veti schimba parerea despre marile calitati ale antrenorului Pancu.

geo (199 comentarii)  •  23 septembrie 2020, 14:20

Fara nici un ecou faceti asemenea apeluri discrete. Fotbalistii romani sunt comozi si multi chiar lenesi asa ca nu vor judeca niciodata ca nemtii.

Braveheart (2 comentarii)  •  24 septembrie 2020, 14:02

@Costi: Dacă spui de Pancu că e un jucător oarecare, m-am lămurit de capacitățile tale intelectuale. Ești la nivelul unui copil de 5 ani...și ăla ret@rdat.

Comentează