Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Proteste fără rost

Portughezul Camora, pe numele său întreg Mario Jorge Malino Paulino, a solicitat și a primit deunăzi cetățenia română, devenind astfel eligibil pentru naționala condusă de Rădoi.

Permalink to Proteste fără rost
duminică, 13 septembrie 2020, 2:55

Surprinzător, vestea a împărțit lumea fotbalului nostru, iar o parte a acesteia chiar s-a înfierbântat!

Ca atare, înaintea partidei cu Irlanda de Nord, câteva zeci de persoane au mers la cantonamentul „tricolorilor” de la Mogoșoaia, unde au protestat zgomotos împotriva posibilei selecționări a fundașului stânga și căpitanului lui CFR. Între altele au scandat „Centre de copii și juniori, nu import de jucători!” și „Vrem naționala cu sânge românesc, cu sânge românesc!”. Varianta mai nouă a, vă amintiți?, sloganului „Nu ne vindem țara!”, la modă imediat după descătușarea din decembrie 1989. Și, în treacăt fie spus, n-a fost nevoie s-o vindem. Au venit unii și-au luat-o gratis, dar asta e, firește, altă discuție.

Dacă ne gândim la performanță, Camora a primit cetățenia cam târziu. Va împlini curând 34 de ani. În esență însă, gestul său de a insista s-o capete are darul de a impresiona în mod plăcut. E unul frumos. Când există unii compatrioți ce nu par foarte mândri că-s români, faptul că un străin se vrea român chiar trebuie să emoționeze.

Mai ales când cel în cauză, de 10 ani la CFR și de 4 ori campion cu formația din Gruia, declară că se simte român, că e hotărât să se stabilească definitiv la Cluj, unde și-a și cumpărat un teren spre a-și construi casă. Un asemenea om chiar că inspiră încredere.

În context, n-am prea înțeles, ori n-am înțeles deloc, de ce s-au ridicat unii suporteri împotriva lui. Pentru că naturalizarea lui Camora nu presupune chemarea lui automată la națională. Deși aceasta, s-a văzut cu ochiul liber la meciurile din Liga Națiunilor, a suferit pe banda stângă a apărării. Cum nu-i obligatoriu ca Rădoi să-l convoace pe Camora, el și stafful său vor decide, protestele de la Mogoșoaia nu-și aveau rostul. Trebuie să fim români, să iubim România și să ținem cu ea, dar fără excese. Fără să sărim calul și să facem paradă.

Altfel, „inamicii” lui Camora să știe că naturalizarea fotbaliștilor se poartă în Europa, și nu numai, de mulți ani. Inclusiv în fotbalul avansat, de top. Dovadă că, de pe o listă lungă, brazilienii Donato (12 selecții) și Thiago Alcantara (39) au ajuns să joace pentru Spania, ghanezul Asamoah (43) pentru Germania, brazilianul Jorginho (22) pentru Italia etc. Mai aproape de noi, bulgarii și ucrainenii s-au aliniat și ei. Primii cu brazilienii Marcelinho (11) și Cicinho (1) de la Ludogoreț, ceilalți cu Marlos (17) și Junior Moraes (5), brazilienii lui Șahtior. Aceeași atitudine au adoptat-o polonezii, care l-au naturalizat pe nigerianul Olisadebe încă din anul 2000!, ca și rușii, brazilianul Mario Fernandes și neamțul Neustadter fiind prezenți în Sbornaia. Iar dacă se mai doresc exemple, Desailly, Vieira, Paulo Rink, Freddy Bobici, Klose, Podolski ori Dahlin, ele sunt lesne de găsit.

Să nu se deducă din cele de mai sus că pledez pentru convocarea lui Camora. Repet, e treaba selecționerului. Pe de altă parte, nici nu pricep de ce o asemenea eventualitate trebuie să dea naștere la proteste. În opinia mea, am putea demonstra și altfel că suntem buni români. Ba chiar s-ar recomanda.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Ducu (121 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:14

Excelent. Avem insa pretentii prea mari de la niste *** deghizati in suporteri. Din pacate fotbalul nostru este plin de asemenea exemplare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Claudiu (343 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:16

Sigur ca Radoi nu are obligatia sa il selecteze pe Camora. Dar nu o are nici pe aceea de a tine cont de parerea catorva spectatori incinsi si pusi permanent pe scandal.

Vlaicu (32 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:20

Lista jucatorilor naturalizati este mult mai lunga. Amanuntul ca noi nu figuram pe ea in anul 2020 este cea mai buna proba ca am ramas repetenti si la acest capitol.

gore (28 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:24

Bine. Cand vine vorba despre romanism puteti da lectii. Cu jurnalismul si deontologia colegilor de la gsp este mult mai greu.

anca (109 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:27

Iarasi le dati prea mare importanta unor bezmetici care nu stiu decat sa huiduie si sa injure. Fotbalul si societatea nu au nevoie de asemenea indivizi certati cu ordinea si disciplina.

Gio (50 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:28

Povestea cu “naturalizarea” lui Camora e aiurea-n tramvai, el dobandind cetatenia datorita faptului ca a trait 10 ani in Romania si nu prin vreo procedura accelerata ca sa joace la nationala. Odata cetatean poate fi chemat daca selectioneru doreste. Altfel exemplele lui Ioanitoaia sunt si ele aiurea/n tramvai fara legatura cu cazul lui Camora. Klose si Podolski au radacini etnice germane, Bobic e mutat in Germania imediat dupa nastere, Dahlin e nascut in Suedia din tata negru si mama suedeza, Vieri e italian din Bologna cu parinti care fusesera italieni emigrati in Australia dar se reintorsesera, Rink brazilian de etnie germana.

adi_stelistul (359 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:29

Perfect de acord cu centrele de juniori, sunt necesare. Dar cum incurca importul de jucatori existenta acestora? Daca un jucator strain este naturalizat si poate juca pentru nationala Romaniei, de ce nu? Daca un roman e mai valoros nimeni nu-l va lua pe strain. Dar daca strainul, devenit roman, totusi (sa nu uitam!), se dovedeste mai bun decat toti jucatorii autohtoni pe postul sau? Nici nu ar fi o noutate. Grecul Kostas Choumis, dupa ce ne-a dat goluri in nationala Greciei pe unde ne-a prins, a fost legitimat la Venus si a jucat doua meciuri pentru nationala Romaniei (pe vremea aceea era posibil - Baratky si Bodola, de pilda, au jucat si pentru Ungaria si pentru Romania). Eu cred ca un jucator precum Camora ar fi un castig pentru nationala. Chiar daca, o repet, sunt perfect de acord cu necesitatea centrelor de juniori. Dar sunt aspecte care nu se exclud reciproc.

Andrei (262 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:33

Dv ii atacati in totdeauna pe cei care au alta parere. Ziceti despre ei ca sunt retrograzi, depasiti. Nu scrie insa nicaieri ca dv aveti dreptate si nu ei.

nic (34 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:34

daca straini ,sunt peste ce avem noi pe posturile respective ,sa fie convocati si sa joace .problema e ca dureaza prea mult obtinerea CETATANIEI ROMANIE ,desi sunt casatoriti legal ,la noi in tara ar trebui sa primeasca cetatania imediat ,asa s-a pierdut timpul cu brazilianul ERIC .si el casatorit legal la noi ,ar fi fost si el util nationale ,dar timpul trece ,CAMORA E LA 33 de ani la limita ar trebui convocat .ps sa fim atenti poate mai apar si alti straini ,ar trebui simplificata obtinera ceatataniei .

Gane (2 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:38

Daca eu nu sunt de acord cu maestrul Ioanitoaia asta nu inseamna ca nu am voie sa protestez contra folosirii unui strain in echipa noastra nationala. Maestrul ii ataca pe cei care cred ca sunt proprietarii adevarului dar tocmai dansul se conporta asa. .

cita (2118 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 15:45

Felicitări sincere pentru articol. Sunt de acord cu cele scrise. Așa cum bine detaliați cu tema anilor '90 în legătură cu vandutul țării, excesele naționaliste în spațiul public au un singur efect: ne abat atenția și ne papă timpul prețios în care am putea gândi pozitiv și acționa spre binele nostru al românilor. Valabil în toate domeniile, inclusiv în fotbal.

Campioana CFR (45 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 16:00

S-o zicem pe aia dreapta: cei care sunt impotriva naturalizarilor strainilor si ulterior a convocarii lor sunt trompetele impresarilor care nu-si mai pot expune marfa pe taraba nationalei! In cazul de fata, diferenta dintre Camora si restul posibililor concurenti pe post este mare! Lasati cainii retrograzi sa latre. Ei sunt de domeniul trecutului.

BB (155 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 16:05

Propuneti o dezbatere interesanta. Culmea este ca in timp ce niste neaveniti protesteaza oamenii cu cap se declara aici de acord cu folosirea lui in echipa nationala. Avantaj ultimii.

petre (9 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 16:12

Sunt si cazuri de sportivi romani care, naturalizati in alte tari, au evoluat sub drapelul tarii respective. (Alina Savu - Germania, saritura in inaltime). Cam putini, este adevarat, dar, cum ar fi ca, dintre copii celor multi plecati recent din tara, dupa naturalizare sa li se strige "acasa", chiar daca merita sa fie chemati la loturile nationale ale tarii care l-a adoptat? Apoi, sunt tari care prectica naturalizarea pentru a-si intari loturile cu cei mai buni (ex. Germania la tenis de masa si, nu mai vorbim de USA). Apropo: va mai amintiti de cazul Miriuta?

anti Burleanu forever (23 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 16:18

Romanii ,asa au fost mereu.Degeaba ne spuneau comunistii ca noi suntem cei mai buni,mai iubitori,mai toleranti. Degeaba ne minteau ca "mult e dulce si frumoasa limba ce-o iubim".Romanii sunt rasist si rai.Ce rost aveau acele proteste si ce crede acum Camora ,omul care si-a declarat public iubirea pentru tara noastra ?.Cu ce s-a ales Romania din acest sentiment de nationalism? asa zisa ospitalitate romaneasca e doar o utopie.Sigur ca unii precum nemtii sunt si mai nationalisti.M-am ratacit odata in Dusseldorf si am intrebat(in engleza) o gramada de oameni cum ajung in locul X.Niciunul n-a vrut sa mi raspunda,sa nu fi inteles niciunul engleza ?! Aducerea la nationala a unor jucatori straini ,deveniti cetateni romani,ar fi benefica pt insanatosirea fotbalului nostru,in special in sfera mentalitatii.Pentru ca talente avem dar mentalitatea nu e cea mai buna.

Urod (72 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 16:37

Asta demonstrează ca n-am evoluat în cei 30 de ani, ci am involuat...nu ne vindem țara ca v-o dăm gratis. Prostiile ne-au ocupat mințile, ma refer la unii...o prostie fără seamăn asta cu numai români nascuti aici la națională...El va fi un român mult mai util societății decât multi altii care sunt născuți aici. Marica trebuia sa-si tina gura....Camora daca merită sa fie convocat fie și pentru doar un meci, sa fie convocat...A demonstrat cu prisosință ca merită . Practic, este un subiect care nici măcar n-ar trebui sa nască dezbatere...

Dragos (250 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 17:22

Prietenul dv Ciprian Marica Prosop facea bine sa se abtina sa isi dea cu parerea si sa se recomande mare nationalist. Daca tacea filozof ramanea.

dan (151 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 18:04

Cind realizezi cit de greu este de obtinut cetatenia romana ai senzatia ca Romania este Tara Fagaduintei !

Ilang Ilang (7 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 18:38

Foarte bun articolul, mai ales prin nota de echilibru și obiectivitate, departe de partizanatul grețos, pe care l cultiva permanent gsp-vezi osanalele pt ianis hagi sau promovarea absurda și desantata a,, perlelor,, lui Becali etc. Sunt convins ca autorii articolelor respective, nu sunt orbi și nici fanatici absoluti ai personajelor în cauza, astfel încât sa nu vadă, ca se comporta asemeni bocitoarealor platite, diferența fiind doar de nuanță și probabil, de suma. Cât privește fondul problemei, sigur ca adevăratul roman, nu cred ca ar suferi în vreun fel, dacă un naturalizat ar da golul victoriei în finala C. M., ba dimpotrivă! Despre cei care s au dus la Mogoșoaia, sunt convins ca nu exprimau păreri personale, ci pe ale celor pentru care Naționala României este doar taraba de expunere a mărfii lor, convocarile fiind făcute uneori, și în acest scop. Nu înțeleg de ce se pronunța Marica, atât de categoric, mai ales ca de la echipa lui-Farul-nu este nimeni lezat, pot doarsa presupun ca este trompeta cuiva, din cei direct interesati. Pt o mai mare acuratețe, Gsp ar putea iniția un sondaj pe aceasta tema. Cred ca ar fi interesant.

Matei Petrică (1 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 19:05

Eu sunt de acord cu convocarea lui Camora, chiar este pe jumătate roman daca se poate spune asa,nu cred ca e atat de importanta varsta atât timp cât el se antrenează f bine si este in forma ,e constant de multi ani. Însuși Rădoi, pt care am un mare respect si apreciere,eu fiind un dinamovist de mic copil,a spus că el cheamă la națională jucători care sunt in forma si joacă la echipa de club. Nu este cazul să fim acum naționaliști, poate o sa se întâmple și invers,eu cred ca e un sentiment de mândrie și respect reciproc în momentul cand joci pt nationala altui stat

Clujeanul (92 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 19:08

Cine sa fi fost birjarii care au facut scandal la Mogosoaia decat golanii care tin cu fecesebe si cu dinamu. Nu le poti cere altceva astora decat sa zbiere si sa jigneasca.

Ilang Ilang (7 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 19:53

Băieți de ce nu apare comentariul meu? Asa faceți voi presa libera? Sau va simțit lezați? Ce sa i faci, adevărul doare, dar când va faceți preș, va convine?!

ghencea (129 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 20:43

@Clujeanul (68 comentarii). Detii tu ceva informatii in acest sens, i-ai verificat tu pe toti protestatarii de stii cine erau si cine i-a manat in lupta... Daca nu cum cred, ai face foarte bine sa mergi si sa canti la alta terasa.

a dica (283 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 20:44

Camora e mai roman decat multi romani care s-au perindat si se mai perinda pe la nationala. Nu numai ca este cetatean roman cu drepturi depline, dar este mai indreptatit sa imbrace tricoul galben al nationalei, fotbalistic vorbind, si pentru faptul ca a jucat in Romania, pentru o echipa romaneasca, castigand trofee romanesti mai mult decat Marica, spre exemplu. Asa ca nu le mai faceti propaganda ieftina unor protestatari de profesie care de fapt asta urmaresc: sa iasa in fata, sa vada lumea cat de cool sunt ei. Stiti cum zice romanul: *** latra, ursul trece...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MMm (20 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 21:07

Acelasi slogan cu "Nu ne vindem tara" si "Nu vrem straini la nationala" il practica si autorul articolului prin anii 2000. Reluati emisiunile tv.

Mateias (70 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 21:36

Ilang Ilange, ai postat o singura parere si vrei sa iti apara doua?????ia cereti scuze pentru obraznicia cu presul si urmeaza sfatul dat de @ghencea @Clujeanului.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 21:46

Cred sincer ca joaca mai bine decit orice jucator care este acum la Nationala in aparare. Dar deasemeni sunt convins ca e apa de ploaie cind o sa jucam cu Norvegia lui Haaland, cu Islanda sau Austria la Bucuresti. Avem pantaloni rupti in fund in o mie de locuri... Si putem avea ata pt a petici 1 cm... Chiar n-are rost nici o discutie...

Emil Bejenariu (2 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 22:59

E si foarte greu de inteles un fapt cat se poate de simplu si pentru care probabil au fost acele proteste, anticipate. Echipa nationala este o selectionata care se refera la jucatorii din tara respectiva, nu la straini. Pentru selectionate care sa inglobeze jucatori din mai multe tari, sunt echipele de club. Dar echipele nationale, prin prisma definitiei lor, sunt doar pentru jucatorii nativi romani, in cazul nostru. In aceasta discutie nu e vorba despre valoarea unui strain sau forma acestuia. Poate sa fie oricine, chiar vreun jucator de prim rang la nivel mondial, dar nu e natural sau normal sa joace in nationala altei tari. Vedeti si cazurile de la tenis de masa, unde oponentele europene ale Romaniei au in mare masura doar jucatoare asiatice, un fapt rusinos si total artificial. V-ati mai fi simtit reprezentati ca si in nationala noastra sa fi fost doar chinezoaice, de dragul unei performante mai insemnate? Eu, unul, cat si cei pe care-i cunosc, nicidecum. Orice naturalizare sau folosire a unei straini intr-o echipa nationala e doar un transfer "artificial", fara niciun pic de onoare, ori, sunt unele lucruri mai importante decat rezultate de moment.

anti Burleanu forever (23 comentarii)  •  14 septembrie 2020, 2:54

Emil Bejenariu- eu cred ca matale esti nascut pe timpul lui Hrusciov si gandesti ca atunci? nu vezi ce se intimpla in lume ? ma iei cu "transfer artificial" sau "onoare ". Brea ,onoare inseamna rezultatul si locul ocupat in clasamentul FIFA ! adica tari caAnglia, Franta,Germania,Ucraina,Suedia,Bulgaria ,etc,n au onoare pt ca folosesc fotbalisti naturalizati ?! iar noi romanii ,care ne aparam glia stramoseasca cu coasa si toporul avem onoare !? brea ,matale esti o relicva cu idei comuniste si nationaliste,ceva de genul "nu ne vindem tara " ori "fie painea cat de rea...." ori mai degraba "noi muncim,nu gandim ".

romeo (6 comentarii)  •  14 septembrie 2020, 8:13

mosulica si miriuta a jucat pentru ungaria. asta de ce nu ai mentionat ?

bazileon (24 comentarii)  •  14 septembrie 2020, 10:23

Descreierati, cititori de ''Vocea partiotului nationale'' si ''Racnetul Carpatilor''. @anti Burleanu forever, buna replica.

Dilimache (657 comentarii)  •  14 septembrie 2020, 11:36

Evul Mediu...acolo suntem, un popor indobitocit, necivilizat, primitiv si rasist.

cristi (11 comentarii)  •  14 septembrie 2020, 12:07

Degeaba se supara multi suporteri xenofobi, daca se naturalizau mai multi straini din liga 1 ,poate super nationala asta facea ceva in Europa. Civilizatia din alte tari sta exemplu, la noi nimic nu este din ce ar trebuii sa fie.Camora este mai roman ca multi ce il contesta.

zapacitu’ (911 comentarii)  •  14 septembrie 2020, 12:52

Daca il convoaca Radoi, inseamna ca e bun si merita. Dar sa aiba grija, cand va fi meciul cu Portugalia, undeva in viitor, sa nu cumva sa dea cu piciorul pe langa minge ca ultim aparator cu poarta goala in spatele lui. :) :) :) In rest, totul bine si bun venit printre romani! Avem nevoie sa-i adoptam daca ne iubesc tara.

Emil Bejenariu (2 comentarii)  •  14 septembrie 2020, 19:27

Comentează