Proteste fără rost
Portughezul Camora, pe numele său întreg Mario Jorge Malino Paulino, a solicitat și a primit deunăzi cetățenia română, devenind astfel eligibil pentru naționala condusă de Rădoi.

Surprinzător, vestea a împărțit lumea fotbalului nostru, iar o parte a acesteia chiar s-a înfierbântat!
Ca atare, înaintea partidei cu Irlanda de Nord, câteva zeci de persoane au mers la cantonamentul „tricolorilor” de la Mogoșoaia, unde au protestat zgomotos împotriva posibilei selecționări a fundașului stânga și căpitanului lui CFR. Între altele au scandat „Centre de copii și juniori, nu import de jucători!” și „Vrem naționala cu sânge românesc, cu sânge românesc!”. Varianta mai nouă a, vă amintiți?, sloganului „Nu ne vindem țara!”, la modă imediat după descătușarea din decembrie 1989. Și, în treacăt fie spus, n-a fost nevoie s-o vindem. Au venit unii și-au luat-o gratis, dar asta e, firește, altă discuție.
Dacă ne gândim la performanță, Camora a primit cetățenia cam târziu. Va împlini curând 34 de ani. În esență însă, gestul său de a insista s-o capete are darul de a impresiona în mod plăcut. E unul frumos. Când există unii compatrioți ce nu par foarte mândri că-s români, faptul că un străin se vrea român chiar trebuie să emoționeze.
Mai ales când cel în cauză, de 10 ani la CFR și de 4 ori campion cu formația din Gruia, declară că se simte român, că e hotărât să se stabilească definitiv la Cluj, unde și-a și cumpărat un teren spre a-și construi casă. Un asemenea om chiar că inspiră încredere.
În context, n-am prea înțeles, ori n-am înțeles deloc, de ce s-au ridicat unii suporteri împotriva lui. Pentru că naturalizarea lui Camora nu presupune chemarea lui automată la națională. Deși aceasta, s-a văzut cu ochiul liber la meciurile din Liga Națiunilor, a suferit pe banda stângă a apărării. Cum nu-i obligatoriu ca Rădoi să-l convoace pe Camora, el și stafful său vor decide, protestele de la Mogoșoaia nu-și aveau rostul. Trebuie să fim români, să iubim România și să ținem cu ea, dar fără excese. Fără să sărim calul și să facem paradă.
Altfel, „inamicii” lui Camora să știe că naturalizarea fotbaliștilor se poartă în Europa, și nu numai, de mulți ani. Inclusiv în fotbalul avansat, de top. Dovadă că, de pe o listă lungă, brazilienii Donato (12 selecții) și Thiago Alcantara (39) au ajuns să joace pentru Spania, ghanezul Asamoah (43) pentru Germania, brazilianul Jorginho (22) pentru Italia etc. Mai aproape de noi, bulgarii și ucrainenii s-au aliniat și ei. Primii cu brazilienii Marcelinho (11) și Cicinho (1) de la Ludogoreț, ceilalți cu Marlos (17) și Junior Moraes (5), brazilienii lui Șahtior. Aceeași atitudine au adoptat-o polonezii, care l-au naturalizat pe nigerianul Olisadebe încă din anul 2000!, ca și rușii, brazilianul Mario Fernandes și neamțul Neustadter fiind prezenți în Sbornaia. Iar dacă se mai doresc exemple, Desailly, Vieira, Paulo Rink, Freddy Bobici, Klose, Podolski ori Dahlin, ele sunt lesne de găsit.
Să nu se deducă din cele de mai sus că pledez pentru convocarea lui Camora. Repet, e treaba selecționerului. Pe de altă parte, nici nu pricep de ce o asemenea eventualitate trebuie să dea naștere la proteste. În opinia mea, am putea demonstra și altfel că suntem buni români. Ba chiar s-ar recomanda.