Sfârșit de poveste
Acest neverosimil 2-8 cu Bayern, definit de însuși Pique ca "oribil", a însemnat un eșec dureros pentru Barcelona, dar și altceva.
![Permalink to Sfârșit de poveste](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/08/Messi-900x524.jpg)
O rușine și o umilință pe care fanii blaugrana nu credeau să le trăiască vreodată. Tocmai de aceea, mulți dintre ei, din ce în ce mai mulți, nu se sfiesc să vorbească, unii necăjiți, alții de-a dreptul indignați, despre decăderea uneia dintre cele mai frumoase echipe din fotbalul contemporan.
Să accepte, fie și cu jumătate de glas, că pe Camp Nou s-a încheiat un ciclu. Că era Messi s-a terminat. Că steaua Barçei, care a strălucit orbitor și a luminat lumea balonului rotund în ultimele două decenii, s-a stins. Odată cu ea, și supremația lui Messi. Fără îndoială că acesta, recordmanul Baloanelor de Aur (6), va rămâne în galeria celor mai mari jucători all-time, lângă Pele, Maradona și Cr. Ronaldo. Ba chiar, după unii, înaintea lor. Când va ieși de pe teren, genialul Lionel Andres Messi Cuccittini își va ocupa locul arvunit în istorie și în legendă. Unul pe deplin meritat.
Veți fi de acord cu mine că-i greu de răspuns cine-i vinovat, responsabil, de actualul declin. Pesemne că, înaintea altora, președintele Bartomeu și directorul sportiv Abidal. Care au încurajat sau măcar încuviințat aducerea unor jucători (Semedo, Lenglet, S. Roberto, Vidal) sub pretențiile unei organizații care s-a recomandat mereu că e, în limba catalană, „Mes que un club”. Cum destui alții, Pique, Busquets, Jordi Alba, Messi, Suarez, au ostenit, e de înțeles că după atâția și atâția ani de izbânzi Barça a început să arate din ce în ce mai rău și să câștige din ce în ce mai rar. Echipă cu 20 de trofee europene (5 Champions League) și 73 spaniole (26 de titluri) încheie sezonul 2019-2020 cu mâna goală!
Bartomeu și Abidal au greșit grav în clipa în care, după nereușita experiență cu Valverde, l-au pus antrenor pe Setien, căruia colegul Theo Jumătate i-a zis, inspirat, „somnambul al fotbalului”. Până la 60 de ani, acesta obținuse ceva rezultate cu Las Palmas (salvarea de la retrogradare) și cu Betis Sevilla (locul 6), dar atât. Mai lucrase la naționala Guineei Occidentale (145 FIFA) și la cea a a Rusiei de fotbal pe plajă! Logic că nu se recomanda instalarea lui, ca șef al unui staff tehnic format din 30 de persoane!, pe banca ocupată înainte de „nemuritori” precum, mai nou, Cruyff, Van Gaal, Rijkaard, Guardiola ori Luis Enrique.
Cu scuzele de rigoare, l-aș trece pe lista vinovaților de declin și pe Messi. În ciuda faptului că, firesc, a obosit la 33 de ani și s-a mai consumat, Messi a continuat să domine echipa și, încă mai periculos, s-o subjuge. Să-i ceară să joace toate mingile cu el, ca să le distribuie și să le ștampileze neapărat.
A sedus, chiar a fascinat, cât i-a avut ca servanți pe Xavi, pe Iniesta și (opinia mea) pe Dani Alves. Pe măsură ce l-au părăsit puterile, a împlinit 33 de ani și se mișcă au ralenti, dirijorul și liderul incontestabil al formației a devenit, exagerez?, frâna ei. Mai încântă cu câte un gol din lovitură liberă, dar întârzie jocul. Îl complică. Iar aceia ce nu s-au potrivit cu Messi ca stil, ca mod de a gândi, au clacat. Au fost ori sunt marginalizați. Dovadă că Griezmann (cumpărat cu 120 de milioane de euro) și Dembele (138) mai mult fac tușa, cel din urmă deseori accidentat, pe când Coutinho (145) va cuceri probabil Champions League 2020 cu Bayern, unde e împrumutat, nu cu Barcelona!
Povestea invincibilei Barça pare să fi ajuns la capăt. Din păcate, și cele mai captivante povești au un final. Vor spune unii să mai vedem. Mi-e teamă că nu mai e nimic de văzut.