Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

„Am trădat fotbalul pentru chirurgie!”

Interviu, în exclusivitate pentru Gazetă, cu dr. Nelu Tătaru, ministrul sănătății

Permalink to „Am trădat fotbalul pentru chirurgie!”
duminică, 21 iunie 2020, 4:55

– Domnule ministru, dat fiind profilul Gazetei, prima întrebare e dacă ați avut sau aveți vreo legătură cu sportul?
– Am avut și, printre picături, mai am. În tinerețe am cochetat cu handbalul, cu boxul și cu fotbalul. Am fost chiar legitimat ca junior la Viitorul Vaslui, care era pe atunci, sau fusese, în Divizia B. Pe primul meu antrenor îl chema Anghel.

– Ce jucați?
– Fotbal. La el mă refer.

– Pe ce post?
– Libero și, mai rar, fundaș dreapta. Cu vremea însă, presat și de părinți, am tras mai mult spre școală. La fel și fratele meu Nicu, mai mic cu un an, care e ofițer-inginer.

– Sincer, aveați talent pentru fotbal, puteați face carieră?
– Greu de spus după atâta vreme, dar antrenorul zicea că am. Deși nu eram foarte înalt, acum măsor 1,79, îmi plăcea poziția de libero. Vedeam tot terenul, parcă-l controlam. Am și rămas cu o slăbiciune pentru fundașii centrali. În special pentru Belodedici și Gică Popescu.

Fan Sportul Studențesc

– Părinții v-au încurajat spre fotbal?
– Nu-i deranja să merg la antrenamente, dar ne cereau mie și fratelui să nu neglijăm cartea. Din păcate, tata, care era mecanic auto, s-a prăpădit la 43 de ani. A murit de cancer în ianuarie, iar eu și Nicu am intrat la facultate la Iași în toamna aceluiași an. Vă dați seama că nu ne-a fost ușor, slavă Domnului că mama, fostă dactilografă, trăiește și azi. În Vaslui, la bloc.

– În studenție ați mai jucat?
– Da, chiar și meciuri internaționale.

– ?!
– Glumesc. Contra unor formații alcătuite din studenți străini, numeroși la Iași. Mergeam la meciurile lui Poli și mă uitam des la cele transmise pe micul ecran. În cămin ne strângeam câte 8-10 într-o cameră, puneam două televizoare unul peste altul ca să vedem două partide simultan și chibițam la o bere. Țineam cu Sportul Studențesc, Iorgulescu, Cazan, Mircea Sandu, parcă și Coraș.

La Steaua, după Hagi

– Cum, cu Sportul, și nu cu Steaua, care era la modă după câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986?!
– Ba și cu Steaua, dar mai târziu, după ce s-a dus Hagi la ei. Poate încurc datele, însă pe Hagi l-am admirat constant. Ca și, repet, pe Belodedici și pe Gică Popescu, foștii mei colegi, nu?

– Apoi?
– Au urmat, după facultate, 6 ani de rezidențiat, repartiția ca medic la Spitalul Municipal din Huși, unde lucrez de peste 20 de ani, nașterea lui Teo și încet, încet m-am îndepărtat de fotbal. Pot zice chiar că l-am trădat pentru chirurgie. O meserie căreia dac-o faci bine și cu suflet, trebuie să-i dedici întreaga energie. Te absoarbe, te înrobește.

– Înțeleg că Teo e fiul dumneavoastră.
– Da. Împlinește 10 ani pe 12 iulie și e suporter înfocat al lui Messi. De-a dreptul îl iubește, e fanatic! Fotbalul nu-l atrage în mod deosebit. Se uită, dar nu-l practică decât pe calculator. Ca toți puștii de astăzi, se scoală cu calculatorul și se culcă cu el.

„Fiecare să fie responsabil!”

– Domnule ministru, haideți să discutăm și despre coronavirus, despre pandemie. Când credeți că scăpăm de nebunia asta? Scăpăm vreodată?
– Personal, sunt optimist. Sper ca spre sfârșitul lui iulie, începutul lui august să trăim normal.

– Totuși, nu vă supărați, numărul cazurilor de îmbolnăviri crește, nu scade! S-au înregistrat peste 300 în ultimele zile, greșesc?
– De acord, dar am fost și suntem pregătiți pentru asta după 3 etape de relaxare și câteva weekend-uri prelungite. Nu ne-a luat prin surprindere.

– Sunt mai multe cazuri și pentru că se testează mai mult?
– Evident. Dar și pentru că lumea nu se protejează cum și cât ar trebui. Încalcă regulile. Nu poartă măști, nu respectă distanțarea, nu se dezinfectează etc. Oriunde, nu numai la noi, degeaba se preocupă autoritățile dacă nu-s ajutate și de cetățeni. Fiecare trebuie să aibă mai multă grijă de el și de cei din jur. Să riște cât mai puțin spre deloc, să fie responsabil!

Altă strângere a șurubului?

– Scuzați, dar am auzit destui afirmând, chiar convinși, că povestea cu coronavirusul e o invenție. O conspirație, ceva de genul acesta.
– Nimeni n-are voie să gândească și să se exprime așa. Adică împotriva a ceea ce susțin cu argumente specialiștii de pretutindeni. Nu poți ignora primejdia când pe planetă sunt aproape jumătate de milion de decese! Ai datoria să fii vigilent, să nu stai cu mâinile încrucișate.

– Să ne așteptăm la o altă strângere a șurubului?
– Sigur că nu-i de dorit așa ceva, dar depinde de ce se va întâmpla în zilele și săptămânile viitoare. Plus că în toamnă, se estimează că prin octombrie, e posibil că apară un al doilea val de îmbolnăviri. Mai mic, dar important și el.

– Posibil sau inevitabil?
– Posibil. Depinde însă și de noi. Chiar decisiv.

La toamnă cu spectatori!
– Am notat. Altfel, când apreciați că se vor redeschide porțile stadioanelor? Mai e vreo șansă pentru 2020?
– Fără îndoială.

– Știți că în Ungaria și în Serbia…
– Știu, firește, monitorizăm și ce se petrece la alții. În consecință, am aflat că la un meci de Cupa Serbiei disputat la Belgrad au fost circa 25.000 de oameni în tribune, atât că a ieșit prost!

– În ce sens?
– Am citit că mai mulți dintre cei care au asistat la meci, 7 parcă, s-au îmbolnăvit! Sosiseră din Muntenegru și, la întoarcerea în țară, i-au depistat pozitiv!

– Asta vrea să însemne că nu vom avea curând meciuri cu spectatori?!
– Observați că nici alții, englezi, nemți, italieni, spanioli și așa mai departe, nu permit accesul publicului pe stadioane. De ce? Pentru că nimeni nu vrea să riște și n-o vom face nici noi. Trebuie să mai avem nițică răbdare, să nu demolăm cu o mână ce-am construit cu cealaltă.

– În încheiere, dacă la spectacolele în aer liber sunt deja admise 500 de persoane, când credeți că se va da drumul și la fotbal?
– Cu părere de rău, nu pot avansa o dată certă. Vom evalua și vom hotărî în funcție de evoluția pandemiei. Sper însă că la toamnă se va juca fotbal cu spectatori, nu mai târziu. Sper și mi-o doresc.

– Vă mulțumesc, domnule ministru. O zi bună!

 

CV Nelu Tătaru

  • Născut pe 30 septembrie 1972, Vaslui.
  • Ministrul sănătății din 26 martie a.c., fost senator 2012-2016.
  • Absolvent UMF Iași 1998, Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar 2007, Colegiul Național de Apărare 2013.
  • Director general și manager al Spitalului Municipal Huși, din 2006 până în prezent, medic chirurg și șef bloc operator la SMH.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Viorel (77 comentarii)  •  21 iunie 2020, 17:14

Nu ma omor dupa Ovidiu Ioanitoaiainsa la interviuri este maestru. Le duce bine si le citesti cu mare placere.

Coman (15 comentarii)  •  21 iunie 2020, 17:37

Apreciez ca desi ministrul este politician interviul nu discuta probleme de politica. Este fara mingi ridicate la fileu.

Sandu Gigel (37 comentarii)  •  21 iunie 2020, 17:43

Frumos interviu, nea Ovidiu. Așa știi matale să le așezi din condei...

Ducu (121 comentarii)  •  21 iunie 2020, 17:49

Mai bine se facea fotbalist decat ministru in cabinetul lui Sica mandolina. Eram toti mai castigati.

primavis (1 comentarii)  •  21 iunie 2020, 17:55

Iei seara a avut loc in Gropupama Arena din Budapesta meciul intre deja campioana FTC si Újpest, candidata la retrogradare ín prezenta a mai mult de 15.000 de spectatori! (scor 1-0). In Ungaria s-a desfasoara a 6-a etapa dupa reluarea competitiei si mai sunt inca doua in saptamana viitoara. Ultimele etapa deja s-e desfasaora in przenta spectatorilor. Fara consecinte sanitare. Destul de ciudat ca in ziarele sportive din Romania nu se scrie nici un cuvant desore asta!

GB (1 comentarii)  •  21 iunie 2020, 18:22

Vorbesc in cunostinta de cauza ca doctorul Tataru este un bun profesionist si un om de valoare. In calitate de director al spitalului din Husi s-a purtat intotdeauna frumos cu salariatii si nu a privit pe nici unul dintre ei cu superioritatea unui sef mare.

Dilimache (657 comentarii)  •  21 iunie 2020, 19:16

Un interviu ca la carte, congrats!

Cita (2118 comentarii)  •  21 iunie 2020, 19:27

Frumos interviu. Si de actualitate. Publicat chiar de marea sarbatoare a solstitiului de vara in perioada Dragaicei si a Nedeilor de munte, e si mai mult valorizat. Mesajul pozitiv e clar, sa fim atenti si sa respectam regulile cu sfintenie, si-om scapa si de carcalacul asta dubios care ne-a zapacit pe toti.

Zapacitu (911 comentarii)  •  21 iunie 2020, 19:32

Bre io nu ma duc pe stadion chiar daca imi da bani. Mi-e frica de virusii astia de care vad ca nu scapam prea curand. Are dreptate dl. Doctor Tataru, pana nu dispare covidu de tot, nu e bine la stadion. La tv sau pe net, DA.

itu52 (239 comentarii)  •  21 iunie 2020, 19:54

Nici nu știi ce să mai crezi acum când ne spală dumnezeu zilnic, de mai bine de o lună de zile. În mod normal ar fi trebuit ca balaurul să intre la apă, dar bag seamă că, e viguros nevoie mare și continuă să-și facă de cap. Are dreptate dl. ministru, au crescut cazurile pentru că s-au înmulțit testele. Zilnic mă trezesc, de 5-6 ori, cu cititorul de coduri de bare pus între ochi. O fac în general cei de la paza sau cei de la curățenie, care cuceriți de noile atribuții au început să uite a da cu „hexifarma”. M-a împins curiozitatea și am întrebat un „reprofilat” dacă i-a cântat vreodată jucăria. M-am liniștit, nu s-a întâmplat și nici nu a auzit să se fi întâmplat pe undeva. Mi-am văzut de treabă, el nu știe că lumea e plină de asimptomatici și că atacatorul este invizibil. Continuă să apese pe trăgaci și spune cu voce tare, 33 cu 3!!! OK, m-ai ciuruit, chicotește un șăgalnic. Bine că ne putem mișca, auzim lumea, vedem realitatea de lângă noi și putem admira vitrinele(singurele „sticlele curate”) din urbe. De un singur lucru mă tem, dacă în octombrie o dăm pe repetir? Înseamnă că scăpăm în decembrie, natura se hodinește, își revine la obiceiuri vechi și omătul o să fie cât casa. Mă liniștesc, zâmbesc șăgalnic amintindu-mi că „iarna ... nu-i ca vara”.

Feri (85 comentarii)  •  21 iunie 2020, 20:13

@primavis (1 comentarii). Ba s-a scris in Gazeta chiar sub semnatura directorului Ioanitoaie ca la finala cupei Ungariei au fost prezenti 10 000 spectatori la Budapesta pe arena Ferenc Puskas. Imi pare rau dar nu cred ca presa sportiva din Ungaria se ocupa foarte des de meciurile care au loc in Romania. Asa ca nu cere cand tu nu dai.

Craciun (19 comentarii)  •  21 iunie 2020, 20:16

Nimic special doar niste amanari frumos ambalate de dl Ioanitoaia.

Banu (13 comentarii)  •  21 iunie 2020, 20:24

Familia Tataru este o familie de sefi. Nu inteleg de ce doctorul a uitat sa va spuna ca fratele Nicu este directorul adjunct la ISU Vaslui, nici vorba sa lucreze ca inginer. Este ofiter si punct.

alin (626 comentarii)  •  21 iunie 2020, 20:29

Tot nu am inteles cind va da guvernul liber pentru spectatorii romani. Bine facut interviul nu vine cu lamuriri. Argumentul ca publicul de fotbal este mai needucat si temperamental decit cel care merge la concerte nu rezista. Cred ca guvernantii nu vor sa se complice in nici un fel.

Maxim (1 comentarii)  •  21 iunie 2020, 21:36

Interviul este condus abil si mestesugareste totusi ocoleste raspunsul la intrebarea cand vor fi reprimiti fanii pe stadioane. Ministrul se orienteaza dupa principiul vazand si facand ce nu pare sa fie in ordine.

Mari (34 comentarii)  •  21 iunie 2020, 22:46

Nimic despre echipa europeana a Vasluiului cu Wesley, Temwanjera, Adailton…Ciudat ca se dicea la meciurile lui Poli Iasi si nu spune o vorba despre echipa lui Porumboiu. Sunt certati cei doi sau ce explicatie o fi. Culmea ca Dl Ioanitoaia nu deschide discutia pe tema asta.

Maxentiu (65 comentarii)  •  21 iunie 2020, 23:39

O mare pierdere pentru fotbal, o si mai mare pierdere pentru Sanatate…

Relu (1 comentarii)  •  22 iunie 2020, 0:06

Cat de precoce a fost d-l ministru!!! Cazan,Iorgulescu si ceilalti jucau prin 84-86 si dumnealui avea 14 ani si era deja la facultate!!! Un interviu bunicel ce ne confirma ca TOTI politicienii,indiferent de orientare, sunt niste mincinosi!!!

Jb (1 comentarii)  •  22 iunie 2020, 10:54

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (116 comentarii)  •  22 iunie 2020, 11:46

Eu nu inteleg aceasta comparatie aberanta cu "Daca in Serbia si Ungaria se joaca, la noi de ce nu?" Uite ca noi nu suntem dispusi sa riscam, d-aia(!!!)... cum nu-s nici englezii, spaniolii, nemtii! Punct. Desi este evidenta diferenta care exista intre profilul spectatorului de teatru, muzica, si "profilul" agresiv si total needucat deci imprevizibil, al celui de fotbal.

Relu (3 comentarii)  •  22 iunie 2020, 14:25

@JFM (92 comentarii). Uite ca si spaniolii dau drumul la spectatori iar la ei situatia a fost mult mai rea ca la noi. Cluburile pun presiune ca sa mai vanda bilete si abonamente.

Fane (53 comentarii)  •  22 iunie 2020, 14:33

Relule, ba s-avem pardon ca Iorgulescu a jucat la Sportul si 1989 cand Tataru avea 17 ani si dadea la facultate. Eu am intrat dupa 10 clase la 17 ani si 3 luni tot la Iasi dar nu la medicina. Poate ministrul a gresit anii dar ironia ta nu isi are rostul.

Comentează