E și vina noastră!
Prezent deunăzi la GSP Live, Cosmin Contra nu și-a ascuns decepția că, în ciuda impresiei deosebite lăsate la turneul european Under 21 din Italia 2019, unde România a mers până în semifinale, puțini jucători din lotul deplasat acolo de Rădoi […]

Prezent deunăzi la GSP Live, Cosmin Contra nu și-a ascuns decepția că, în ciuda impresiei deosebite lăsate la turneul european Under 21 din Italia 2019, unde România a mers până în semifinale, puțini jucători din lotul deplasat acolo de Rădoi au făcut pasul către reprezentativa A. Și mai puțini au reușit transferuri semnificative către cluburi din străinătate, altă decepție a ex-selecționerului. Când totuși au reușit, cazul lui Ianis Hagi, vândut de Viitorul la Genk și de Genk la Glasgow Rangers, n-au rupt gura târgului. Sunt încă în stadiul de promisiuni, mai au de confirmat.
Mulți sperau că se va repeta istoria de după Mondialele ’90, când majoritatea „tricolorilor”, în frunte cu Hagi, Gică Popescu, Dan Petrescu, Lupescu și alții, au plecat la echipe mari de peste hotare și s-au impus. Din păcate, nu s-a repetat.
Ceea ce i-a dezamăgit și pe cei care, seduși de evoluția pe alocuri încântătoare a tinerilor în Italia, n-au ezitat să propună ca formația antrenată de Rădoi să fie promovată in corpore, cu Mirel pe bancă, să joace ea meciurile ce mai rămăseseră de disputat în preliminariile pentru Euro 2020. În număr de 6, programate în toamna lui 2019. Deși tehnicieni reputați ca Lucescu, Iordănescu și Pițurcă nu și-au ascuns rezervele față de o promovare în masă, considerând-o forțată, să ne reamintim că propunerea cu pricina a stârnit mult interes la vremea respectivă. Ba și polemici încinse.
Într-un moment în care ex-selecționerul a explicat la GSP Live că „Una e să fii la echipa de tineret și altceva la naționala mare, la care trebuie să dai mai mult și să ai rezultate”, acestuia nu i se poate reproșa că i-a neglijat pe băieții lui Rădoi, că nu i-a băgat în seamă. A avut și Contra bubele lui. A greșit uneori, nu însă, să fim corecți, la capitolul în discuție.
Probă că în cele 6 meciuri pomenite a folosit 8 U21, pe Nedelcearu, Fl. Ștefan, Ad. Rus, T. Băluță, Cicâldău, I. Hagi, Fl. Coman și Pușcaș. Pe acesta din urmă în toate 6 partidele, iar pe Nedelcearu și pe Ianis în câte 5. Cu observația că Nedelcearu și Pușcaș, născuți în aprilie 1996, nu mai aveau 21 de ani în vara lui 2019, ci ambii împliniseră 23. Despre niciunul dintre cei 3 nu se poate spune că l-a propulsat turneul final din Italia, întrucât toți debutaseră în națională încă din 2018.
De notat și că, spre sfârșitul mandatului, Contra a apelat cu și mai mult curaj la noul val. Cu scuzele de rigoare, s-a fript însă cu el! Cu Suedia și cu Spania a introdus câte 6 tineri, cei de mai sus plus T. Băluță, Cicâldău și Fl. Coman, dar a cedat de fiecare dată, 0-2 cu Suedia la București și, adevărata umilință, 0-5 cu Spania la Madrid. Clar că numai el singur curajul nu te scoate din încurcătură.
Altfel, justificările lui Contra cum că fotbaliștii de azi sunt prea dependenți de telefoanele mobile și că-i afectează exagerat comentariile de pe rețelele de socializare nu m-au convins. Or fi și astea, dar mai trebuie ținut cont și de alte elemente. De, nu generalizez, automulțumirea actualei generații de jucători, de comoditatea ei. De lipsa ambiției, a încrâncenării, a răutății de a răzbi pe teren și dincolo de el.
Într-un fel, dacă-mi îngăduiți, e și vina noastră, a celor care nu le-am deschis ochii destul și le-am permis să creadă, uneori i-am și îndemnat, că pot urca până în vârful muntelui fără efort, fără să transpire. Practic, i-am ajutat să se mintă. Să se amăgească. Aici trebuie umblat și schimbat ceva. La atitudine, la mentalitate.