Amenzi aberante
Aflu că între FRF și LPF există neînțelegeri privind sistemul de amenzi pe care administrația Burleanu ține să-l introducă odată cu reluarea campionatului. Conform informațiilor pe surse, neoficiale în condițiile în care Liga Profesionistă s-a molipsit și ea de secretomanie, […]
Aflu că între FRF și LPF există neînțelegeri privind sistemul de amenzi pe care administrația Burleanu ține să-l introducă odată cu reluarea campionatului. Conform informațiilor pe surse, neoficiale în condițiile în care Liga Profesionistă s-a molipsit și ea de secretomanie, Federația propune ca orice încălcare a protocolului sanitar anticoronavirus să fie sever pedepsită. Atât că, aspect controversat, sancțiunile ar trebui adresate exclusiv cluburilor, numai acestora!
În opinia multora, precizarea va îngreuna aplicarea sistemului, o va periclita, fiind de presupus că, având să suporte consecințele entitățile pe care le conduc, șefii cluburilor vor căuta să ascundă eventualele nerespectări ale protocolului amintit. Să mușamalizeze abaterile, să nu le facă publice. Să declare că, de fapt, un jucător testat pozitiv s-a lovit la genunchi și a devenit indisponibil pentru o săptămână, două.
Cu speranța că FRF și LPF se vor așeza la masă și vor vorbi aceeași limbă, va fi de datoria lor să revizuiască mărimea amenzilor care, în versiunea federală, depășesc limitele normalului. Chiar ale bunului simț. Asta ca să fiu elegant și să nu le zic pe nume, absurde, aberante, faraonice. Pentru că mie nu mi se pare în regulă, dumneavoastră da?, ca ele să înceapă de la 15.000 de lei și să urce până la 500.000! Iar în situația în care la o echipă apare un focar de infecție, amenda propusă de Adrian Stângaciu, juristul FRF, să fie de 600.000 de lei, echivalentul a peste 120.000 de euro!
Să convenim că nu-i mult, e imens, peste capacitatea financiară a unor cluburi care și așa abia se descurcă. Logic, majoritatea acestora au protestat energic, doar că de data asta, spre deosebire de momentul în care a înjumătățit Liga 2 și a suspendat Liga 3, Federația n-a mai consultat cluburile, ci va hotărî peste capul acestora. Deși amenda de 600.000 de lei, uriașă, n-ar avea darul să pedepsească o faptă, ci o consecință, un efect, ceea ce n-ar fi OK.
Într-adevăr, grupările din L1 ar avea suficiente argumente să se revolte. Adică tu, FRF, primești de la UEFA și FIFA aproape 5 milioane de euro ca să sprijini cluburile să depășească dificultățile create de pandemie și în loc să dai o parte cât de mică din suma respectivă, te gândești cum să mai iei de la cluburi, ce biruri să le mai pui?! Să le ceri 120.000 de euro doar pentru că, Doamne ferește!, mai mulți jucători se îmbolnăvesc și generează un focar?! Nu-i de râs, e de plâns.
Probabil știați că lui Karpatî Lvov din prima divizie ucraineană i s-au amânat 3 meciuri din play-out după ce 25 de persoane din club, între care 11 jucători, au fost depistate cu coronavirus. Ați citit undeva că Federația de la Kiev a amendat-o pe Karpatî? Eu nu. Nicăieri.
Totuși, vor sări unii, nu mă îndoiesc, că și alții procedează la fel. Că în Anglia, de pildă, amenzile pentru încălcarea normelor antiCOVID-19 pot merge până la 200.000 de lire sterline, circa 225.000 de euro, mai dihai ca la noi. Atât că, nu vă supărați, fotbalul românesc, vai, mama lui!, se compară cu cel de dincolo de Canalul Mânecii, unde drepturile TV reprezintă anual 3,5 miliarde de euro (față de 28,5 milioane la noi), iar portarul lui Man Utd, spaniolul De Gea, ia lunar salariul pe care Dennis Man ori Fl. Coman îl vor încasa, la valoarea de azi, în viitorii 10 ani?!
Ca atare, haideți să ne vedem lungul nasului și să invităm FRF să-și mai domolească entuziasmul. Să încerce să mai și ajute cluburile din L1, nu să le trateze, deoarece țin de LPF, ca pe adversare. Chiar ca pe dușmani.