De râsul curcilor
Deși pe locul 4 în play-off, deci cu șanse reale de a juca într-o cupă continentală, Astra Giurgiu n-a primit licența UEFA.

Atât instanța de fond din domeniu, cât și Comisia de Apel au respins dosarul grupării dunărene deoarece el nu îndeplinea criteriul financiar și, mai puțin important, de infrastructură. În sensul în care, ultimul reproș, dintre documentele prezentate lipsea avizul pompierilor pentru omologarea unui sector al tribunei de pe stadionul „Marin Anastasovici”. O hibă, evident, ușor de remediat.
Principalul motiv pentru care Astrei i s-a refuzat dosarul a constat în datoriile existente la 30 aprilie 2020, ultimul termen admis de UEFA. Neoficial, ele s-ar fi ridicat la 800.000 de euro, dacă nu chiar la 900.000, conform unor surse de luat în seamă. Președintele Dani Coman le-a estimat la 600.000, toate către cei care în termenul de specialitate se numesc creditori relevanți. Categorie în care intră, de pildă, jucătorii, staff-ul tehnic și medical, nu și, să zicem, bucătarul sau șoferul autocarului. Majoritatea datoriilor Astrei au fost și sunt către stat. Către ANAF, dar nu numai.
Să convenim că nu pare de crezut, ci de poveste, ca un club cu ștaif, campioana României 2016, să ia o astfel de leapșă. De plasă, de țeapă, spuneți-i cum vreți. Adică să-și priveze echipa, în frunte cu vedetele Tamaș, Budescu și Alibec, de o participare internațională. Aducătoare de glorie și, de ce nu?, de bani.
Din păcate, nu-i prima dată când Astrei i se întâmplă așa ceva. Un asemenea pocinog. La fel a pățit-o și în 2018, când a rămas fără licență UEFA deoarece, ignorând indicațiile FIFA, i-ar fi plătit unui fost jucător, rezervei Nuno Pinto, restanța de 20.000 de euro într-un alt cont decât cel indicat de la Zurich. Să ți se refuze licența pentru o sumă așa mică e chiar de râsul curcilor.
Surprinzător, chiar ridicol, asta se întâmpla și se întâmplă în condițiile în care patronul Astrei, magnatul Ioan Niculae, cel care (merite incontestabile) a adus echipa la Giurgiu, a construit stadionul pe cheltuială proprie etc, e cotat printre cei mai bogați români, miliardar în euro! Cum să interpretăm că gruparea pe care o păstorește și-a făcut un nume și, vai, un renume că-i rău platnică?! Să judecăm că IN e dezinformat ori, și mai trist, că-și imaginează că regulile trebuie respectate de alții, nu și de el?! Numai în oraș Astra mai are datorii de peste 100.000 de euro la hotelul Sud și la restaurantul Perla!
Acum, șefii clubului știau ei ceva, dar nu auziseră corect. Într-adevăr, FRF a decis, presată de pandemie, să nu ia în considerare la acordarea licenței pentru L1 datoriile față de stat. A amânat cu un an evaluarea acestora. Nu însă și UEFA, care a menținut criteriul respectiv și, pe baza lui, a pedepsit-o pe Astra.
Cea care, ca de obicei, a anunțat că se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv din Elveția. Apropo, vă mai amintiți ce convins era Ioan Niculae în decembrie 2019 că va câștiga la Lausanne, ce hârtii mai flutura să demonstreze că n-are restanțe și că i se vor da înapoi 3 puncte? Nu i s-au dat, TAS a comunicat pe 13 februarie că a respins apelul Astrei. Deși aș fi bucuros să mă înșel, teamă mi-e că și actualul demers, dacă se va ajunge până acolo, va avea aceeași soartă. E grav să greșești, dar și mai grav să repeți greșeala.