Logică strâmbă
Invitat într-una din diminețile trecute la GSP Live, Ciprian Paraschiv a vorbit ca un om cu capul pe umeri. Serios, la obiect. Între altele, președintele lui Poli Iași a acuzat dificultățile financiare cu care se confruntă clubul din Copou, și […]

Invitat într-una din diminețile trecute la GSP Live, Ciprian Paraschiv a vorbit ca un om cu capul pe umeri. Serios, la obiect. Între altele, președintele lui Poli Iași a acuzat dificultățile financiare cu care se confruntă clubul din Copou, și restul din L1, obligațiilor obișnuite adăugându-se cea a efectuării testărilor anti-coronavirus. La care trebuie supuși nu doar jucătorii, ci și toți cei care intră în contact cu aceștia, staff-ul tehnic și medical, personalul de la cantonament, stadion etc.
Conform președintelui Paraschiv, Poli a scos din buzunar 10.000 de euro numai pentru testări. Cum va trebui să le repete înaintea reluării campionatului, în jur de 9-10 iunie, dar și apoi din două în două săptămâni, costurile pentru această operațiune se vor duce spre 30.000 de euro. Iată de ce, calculând că în ultima vreme a tot plătit fără să încaseze ceva, Poli Iași a sperat, ca și celelalte divizionare A, că va primi oarece sprijin din partea Federației. Asta și pentru că știa, informație făcută publică de subsemnatul, că în vistieria FRF trebuie să intre, au și intrat?, 4,68 milioane de euro de la UEFA și FIFA. Cu țintă precisă: ajutorarea fotbalului românesc pentru depășirea greutăților provocate de pandemie.
În emisiunea lui Ștucan, Ciprian Paraschiv a recunoscut însă că, atunci când conducătorii din L1, convocați în videoconferință, au făcut apel la FRF, președintele Răzvan Burleanu s-a opus ferm oricărei forme de sprijin. Le-a tăiat-o scurt: „Atât timp cât voi, cluburile din Liga 1, nu ați vrut să dați 5% (n.a. din drepturile TV) către Ligile 2 și 3, nici aceste eșaloane inferioare nu vor să dea din banii lor„. Eșaloane către care, a lăsat de înțeles Burleanu, ar urma să se ducă o parte din cele 4,68 de milioane. Oricum, el a evitat permanent să spună cum și pentru cine va fi folosită suma menționată.
Nu ne împiedică nimeni să gândim că prin acest refuz categoric Burleanu le plătește o poliță cluburilor din L1, dar se răzbună și pe LPF, for a cărui autoritate l-a deranjat permanent. Fie și numai prin aceea că nu i-a permis să decidă mereu după capul lui și al curtenilor săi. L-a mai readus cu picioarele pe pământ.
Deși cheltuielile cluburilor din primul eșalon sunt substanțial mai mari, fiecare fiind dator să finanțeze o academie proprie, 5 grupe de copii și juniori etc fără să poată (ca formațiile din L2 și L3) atrage fonduri publice, să admitem că Burleanu are dreptate în principiu. Nu mi-ai dat, nu-ți dau, ce atâtea discuții?!
Acum însă, după ce, schimbând abuziv regulile din mers, FRF a acceptat, dacă nu și sugerat, ciuntirea Ligii 2 de la 18 participante la numai 6 și suspendarea definitivă a Ligii 3, oricine e de bună-credință pricepe că președintele Burleanu bate câmpii. Că logica lui e strâmbă, trasă de păr.
Ce echipe, care echipe, de unde echipe, când din cele aproape 100 aliniate la startul stagiunii au mai rămas în competiție 6 mari și late?! Celelalte, conform aceluiași R.B., „și-au regăsit liniștea”, de parcă ăsta ar fi fost scopul lor principal, să nu joace fotbal 6 luni!
O dată în plus, Burleanu ne ia de fraieri, iar el se crede mai abil decât e și încearcă să ne vândă gogoși. Sunt însă reci. Sleite și fără gust. Dovadă că până și Ciprian Paraschiv, care odinioară le înfuleca pe nerăsuflate, începe să nu le mai înghită.