Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

În coada cozilor

Arbitrii de fotbal au motive să reclame că au câștigat foarte puțin pe perioada pandemiei. Cum urmează însă un final de sezon dens, și cu două meciuri într-o săptămână, ei vor avea mai multe delegări decât în mod obișnuit, așa că vor recupera. Deci nu-i cazul să-i compătimim prea tare.

Permalink to În coada cozilor
luni, 1 iunie 2020, 2:51

S-ar cuveni să-i și înțelegem, în ideea că, plătiți ca persoane fizice autorizate (PFA), au încasat după 15 martie 4.071 lei impozabili pe lună, ajutor dat de stat ca șomaj tehnic, echivalentul a 75% din salariul mediu brut pe economie. E o pierdere, socotind că un „central” primea înainte 4.910 lei pentru o singură partidă de Liga 1 și putea avea 3 ori chiar 4 într-o lună. Adevărat, din suma amintită, și ea impozabilă, trebuiau suportate transportul, cazarea, masa, tratamentele medicale, vitaminizarea etc, dar un arbitru tot rămânea cu mai mulți bani.

N-ar fi existat o discuție pe această temă și cavalerii fluierului nu s-ar mai fi plâns dacă ei ar fi fost, ca în alte părți, pe schema federației, plătiți cu un salariu fix. Cum stau lucrurile nu doar în țările cu fotbal avansat, Anglia, Italia, Germania etc, ci și în Ungaria sau Slovacia, de pildă. Mai veche, doleanța arbitrilor noștri nu s-a îndeplinit, deși nu încape îndoială că materializarea ei ar fi adus numai beneficii. Le-ar fi oferit celor în cauză siguranță financiară și, odată cu ea, liniște. La fel, le-ar fi sporit responsabilitatea.

Atâta vreme cât administrația Burleanu refuză să cedeze fie și un euro din ajutorul de 4,68 milioane de euro pus la dispoziție de UEFA și FIFA pentru depășirea crizei provocate de coronavirus, chiar nu-i de crezut că FRF va accepta să-i preia pe arbitri. Ceea ce i-ar crea probleme în plus, bătăi de cap. Ca atare, „fluierașii” care visează la asemenea statut se îmbată cu apă rece. Iar noi ne răcim gura de pomană.

Altfel, când calculăm că din stagiunea 2020-2021 se va introduce și în Liga 1 sistemul VAR, cum ni s-a promis solemn în toamna lui 2019, când au venit la București reprezentanți ai FIFA și IFAB (care stabilește Regulile Jocului) să explice și să arate, șeful arbitrajului românesc, Kyros Vassaras, avertizează că i-ar mai trebui 8 luni pentru instruirea arbitrilor, ca ei să se familiarizeze cu VAR-ul! Păi, să fiu iertat, până acum ce-a păzit, ce alte treburi importante a avut?!

Evident că, bulversând totul, pandemia a întârziat și implementarea arbitrajului video. De înțeles, dar până în punctul în care deducem, suntem îndemnați să gândim așa, că lucrurile sunt într-o fază incipientă și că mai avem de așteptat până la calendele grecești! Nu-i în regulă, opinie mai largă, nici că FRF se ocupă de pregătirea arbitrilor, iar LPF, care trăiește din drepturile TV și nu-i susținută cu milioane de euro de peste hotare, trebuie să asigure resursele financiare. Nu dezvolt subiectul, poate cu alt prilej.

Până atunci, iată-ne obligați să constatăm că VAR funcționează chiar și în eșaloanele secunde din Germania, Italia și Spania, în ligile 1 din Ucraina, Cehia, Polonia, Croația, Turcia, Rusia etc, ba și pe unele stadioane din Bulgaria, numai la noi, nu! Care continuăm să fim coada cozilor, ceea ce, din păcate, nici nu pare să ne deranjeze prea rău. Ne-am obișnuit să fim ultimii, nu?

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Ali Bec (212 comentarii)  •  1 iunie 2020, 15:03

Tov Ioanitoaia, la gazetărie sportiva cam pe ce loc suntem?

Arion (56 comentarii)  •  1 iunie 2020, 15:03

Bine zis in final. Ultimele locuri din toate statisticile sunt rezervate pentru romani. Ei sunt cei care se spala cel mai putin din Europa si au jumatate wc urile in fundul curtii.

Mirel (153 comentarii)  •  1 iunie 2020, 15:05

Eu zic ca baditii de arbitriii sunt ultimii din societatea romaneasca carira trebuie sa le plangem pe umar. Dar mai stiu eu ce interese are Dl Ioanitoaia de a ajuns sa faca corp comun cu ei si sa ii apere ca un avocat platit.

DJ Thrror (51 comentarii)  •  1 iunie 2020, 15:06

Lasati ca isi vor scoate parleala in aceste ultime 8 etape. Stiu eu unul care ar da oricat sa nu mai rateze titlul.

Dan (273 comentarii)  •  1 iunie 2020, 15:12

Dupa parerea mea propunerea ca arbitrii sa fie remunerati de pe schema unei federatii nu este realista. Daca s-ar aplica ea arbitrii nu ar mai avea independenta ceruta de regulamentele internationale. Nu il contrazic pe dn Ioanitoaia dar as vrea sa stiu cum fac federatiile despre care dansul afirma ca ii cuprind in schema de functiuni pe arbitri.

Matei (93 comentarii)  •  1 iunie 2020, 15:15

Iarasi si iarasi cu bani si despre bani... Nu neg ca articolele dlui Ovidiu sunt unele interesante si ridica probleme insa remarc ca toate se invart in jurul banilor, a contractelor si a salariilor.

Simeone (96 comentarii)  •  1 iunie 2020, 16:11

Probabil fluierașii români au avut timp sa studieze cum e treaba cu Var-ul sa nu mai așteptăm 8 luni precum spunea Pasaris asta grec care conduce arbitrajul românesc. De ce sunt necesare 8 luni? Probabil, fiindcă e foarte mult de studiat, sunt acele gesturi specifice, un comportament special, cel care se uita pe monitor are la dispoziție un tehnician de imagine, iar acestuia trebuie sa știe ce să-i ceara, sa mărească sau sa micșoreze :))) evenimentul. Avem doua delegații de arbitri care arbitrează în meciurile de cupa europeana (cu Var) pe care i-am putea folosi la cele mai importante doua meciuri ale etapei. Deci dacă s-ar dori cu adevărat, am putea avea VAR chiar peste doua săptămâni. Dl. Gino și dl. Burleanu ar putea face achiziția săptămâna aceasta, iar săptămâna viitoare ar putea fi testata iar din etapa din 13 iunie sa funcționeze. Dacă se dorește aceste lucru sau exista jocuri de culise care nu se pot face fără manevrele specifice.

Coco (401 comentarii)  •  1 iunie 2020, 16:32

@Matei (80 comentarii). Poate ca are dreptate pentru ca intreaga noastra viata se invarteste in jurul banilor. Te rog sa te gandesti foarte serios la treaba aceasta.

Adi (97 comentarii)  •  1 iunie 2020, 16:37

Multi iau in deradere meseria de arbitru dar nu stiu cat de grea este. Un arbitru trebuie sa se pregateasca la fel cu jucatorii pe care ii fluiera. Preparator fizic, vitaminizare, regim alimentar alte restrictii. Asa si alearga uneori mai mult decat jucatorii.

Mannix (17 comentarii)  •  1 iunie 2020, 16:56

Ehhei Coco, dacă tot veni vorba: oare dece nu se vede urma după acel proiect “More speach, less hate”. Ca doar fu sponzorizat cu 3.4 milioane. Pe ce s-au cheltuit?

Florin (66 comentarii)  •  1 iunie 2020, 16:58

Bun articol. Va si raspund : cand o sa voteze arbitrii, atunci o sa reprezinte intetes pt Burleanu. Pana atunci, politica, vulcanizari, sondaje, ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Goga (11 comentarii)  •  1 iunie 2020, 17:39

De acord cu Mannix cu o obiectie de fond. Federatia ia 4,3 milioane euro de la uefa si nu 3,4, Burleanu a declarat ca banii nu sunt destinati iesirii din criza covid19 dar nici nu a precizat pentru ce sunt. Se cumpara seminte de floarea soarelui din e?

Viktor (278 comentarii)  •  1 iunie 2020, 17:42

Excelenta observatia lui @Florin (64 comentarii) ca Burleanu nu tine cont de arbitri pentru ca ei nu au drept de vot. Toate combinatiile astea se vor infunda la un moment dat.

argus (108 comentarii)  •  1 iunie 2020, 19:42

Desi nu ma pasioneaza tema mi se pare corect tratata. Pe Mircea Sandu il interesau arbitrii ca facea diverse jocuri cu ei. Burleanu si sa vrea nu stie sa faca jocuri deci nici nu vrea sa ajute arbitrii sub vreo forma.

Cita (2118 comentarii)  •  1 iunie 2020, 19:43

Din pacate, nu ma mira nimic din ce afirmati legat de blocul pe care-l ocupam deocamdata in ierarhia fotbalului European.

Zapacitu (911 comentarii)  •  1 iunie 2020, 19:48

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (135 comentarii)  •  1 iunie 2020, 19:51

Toți șefii de delegație sportivă din perioada comunistă au fost niște ***. Cine știe, cenzurează.

Mircea (663 comentarii)  •  1 iunie 2020, 21:11

Iliuta, ia-ti temperatura ca esti bolnav rau cu capul. A explicat cineva aici cum a fost cu turneul Rapidului din Italia dar tu insisti si continui sa sa jignesti fara sa ai cel mai mic argument. Adevarata *** esti tu indiferent daca esti platit pentru asta sau numai ai sarit de pe sine.

Norman (1 comentarii)  •  1 iunie 2020, 22:18

Abordarea din acest articol este incompleta. Nu importa cine ii vor plati pe arbitrii romani acestia vor continua sa comita multe greseli. Nu au valoare si sunt usor de manevrat. Mai putin Hateganu si Istvan. Dar si ei fac tot felul de jocuri.

Flaviu (86 comentarii)  •  1 iunie 2020, 23:52

@Norman (1 comentarii). Multumim ca ne-ai dat linia de la care nu trebuie sa ne abatem. Daca nu stiai acest lucru afla ca toti arbitrii din lume fac greseli nu numai arbitrii romani. Strainii nu se prezinta mult mai bine decat noi deci sa nu ne pierdem capul.

Dilimache (657 comentarii)  •  2 iunie 2020, 12:20

Plin de postaci pe aici, se vede cu ochiul liber cine e pe bune si cine nu

Comentează