Degetul pe rană
Deși FRF a aprobat efectuarea a 5 schimbări și lărgirea băncii tehnice de la 7 la 9 fotbaliști, modificări explicabile prin aceea că restul sezonului se va disputa într-un ritm intens, să notăm că inițiativa nu i-a aparținut.
![Permalink to Degetul pe rană](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/05/puscas-930x524.jpg)
FRF doar s-a aliniat, federația engleză solicitând prima ca UEFA să intervină pe lângă IFAB, forul ce răspunde de Regulile Jocului, pentru corectarea regulamentului. În Bundesliga, cel dintâi campionat de Top 5 din Europa care s-a reluat, sunt aplicate ambele modificări.
În context, FRF ar trebui să revizuiască, ori chiar să suspende temporar, prevederea cu doi tineri sub 21 de ani, cunoașteți povestea, n-o mai iau de la capăt. Asta nu-i părerea mea ori numai a mea, ci a majorității cluburilor din L1, contrariate de regula federală cu un jucător U21 și de-a dreptul deranjate de extinderea acesteia. Socotită forțată, abuzivă, greșită, ea n-a făcut altceva decât să întărâte spiritele.
Grupările din L1 apreciază, majoritatea lor, că FRF ar trebui să renunțe la folosirea celui de-al doilea U21 în condițiile în care pepinierele din L2 (parțial) și L3 au dispărut, iar eșalonul de elită va găsi din ce în ce mai greu tineri talentați pe care să-i promoveze. Leo Grozavu, tehnicianul lui Sepsi Sf. Gheorghe, avertiza recent că „E un pericol mare că s-a înghețat Liga 3 și că Liga 2 se mai joacă doar între cele 6 din față. Păi, de unde vin fotbaliștii, de unde mai alimentăm fotbalul?”.
Tot în Gazetă, același Grozavu punea degetul pe rană: „La copii și juniori nu se mai joacă nimic până la toamnă. Din străinătate nu vom mai putea aduce, că nu vor mai fi bani! O să fim un campionat de duzină, mult mai slab ca nivel!”.
Discutând în aceste zile cu mai mulți tehnicieni, am dedus că toți gândesc la fel. Fără excepție. Anume, că orice antrenor cu pretenții va introduce orice jucător U21 dacă are valoare. Dacă merită. Întrucât, logic, fiecare speră și caută să câștige. Altminteri, ei susțin că, fiind vorba despre fotbal profesionist, tehnicienii trebuie lăsați să hotărască alcătuirea formației. Care să însemne cea mai bună garnitură, nu cel mai bun 9 sau 10 și unul sau doi U21. Evident că au dreptate. În niciun campionat serios din Europa nu figurează asemenea prevedere!
Nu va întârzia riposta că naționala noastră juvenilă s-a calificat la Euro 2019, unde a și performat, datorită instituirii regulii federale. Sigur că a contribuit și aceasta, dar nu cât se bat cu pumnii în piept Burleanu și aplaudacii lui. Concret, ca să nu mai existe dubii, dintre cei 23 de tineri prezenți la turneul final din Italia, numai 4 au promovat grație regulii U21, Căbuz, Olaru, Fl. Ștefan și Cr. Manea, iar titulari au fost numai ultimii doi. Plus că alți 5 din 23, I. Radu, Pașcanu, Vl. Dragomir, G. Pușcaș și Ad. Petre, nu evoluaseră niciodată la o echipă românească până atunci. Scuze, astea nu-s păreri, sunt adevăruri imposibil de contestat.
Bref, divizionarele A vor una, dar FRF nu le bagă în seamă și le ignoră doleanțele. Acum nu mai face plebiscit, ca în clipa în care a ciopârțit ligile inferioare, acum și-a descoperit autoritatea și decide de una singură, nu mai pleacă urechea la „enoriași”!
Atunci s-a consultat și a ascultat, pentru că erau în joc peste o sută de voturi și ele nu trebuiau pierdute. În consecință, Burleanu s-a fălit cum că „Federația a hotărât democratic”. Nu și de data asta, iată încă o dovadă, a câta?, că la Casa Fotbalului democrația are geometrie variabilă și funcționează după cum o cer interesele de moment. Nu-i bine ce-i bine, e bine numai ce ne place ori ne convine nouă. Amin.