Fără cap și fără coadă
Treptat, fotbalul reintră în actualitate. Echipele din Liga 1 și-au reluat pregătirile, chiar dacă momentan sub forma antrenamentelor în grupuri restrânse.

În paralel, FRF și LPF caută soluții pentru încheierea sezonului în condiții cât mai bune. Uneori le găsesc, alteori nu.
De pildă, stârnește controverse intenția federală de a organiza barajul de promovare-retrogradare într-o manșă unică. Justificarea că n-ar fi date libere într-un calendar, e drept, foarte încărcat nu stă în picioare, din care motiv ideea unui singur meci nu pare fericită. Dimpotrivă. Nu doar pentru că precedentele 4 baraje s-au disputat tur-retur, ci și pentru că, mai ales asta, formațiilor angajate li s-ar cuveni și o a doua șansă. N-ar fi corect și nici fair să decizi un întreg an competițional în numai 90 de minute, apreciază specialiștii.
Apropo, n-ar strica discutat și pe marginea faptului că, hotărând ca primele 6 clasate din L2 să tranșeze promovarea exclusiv prin partide tur, FRF a creat din start o inechitate. A avantajat echipa din L2, deoarece aceasta va aborda barajul după doar 5 meciuri, în vreme ce adversara sa, ocupanta locului 6 din play-out, va veni după 12 meciuri! De presupus că mai uzată, mai expusă la accidentări.
Înghețarea definitivă a părții inferioare a Ligii 2, altă rezolvare controversată a federației, va produce complicații în privința alcătuirii eșalonului secund pentru ediția 2020-2021. Cum s-a stabilit, decizie fără cap și fără coadă ce ignoră meritul sportiv, nu va mai retrograda nimeni și L2 va ajunge la 23 de participante. Întrucât celor 18 rămase după ce s-au retras Daco-Getica și Snagov li se vor adăuga noile 5 promovate. Ei bine, atâtea echipe există în divizia a doua într-o singură țară din Europa, în Anglia, unde Championship are 24 de formații. În Spania sunt 22, în Italia, Franța și Olanda câte 20, în Germania 18 etc.
Când a procedat așa, FRF a greșit. Pe considerentul că e greu de crezut, poate imposibil, că divizionarele noastre B, cu vistieriile goale, vor face față cheltuielilor, dar și oboselii, implicate de o serie cu 23 de echipe. Care ar presupune, simplificând la maximum, deplasări de la Timișoara (cu două formații) la Constanța (764 km), de la Constanța la Baia Mare sau Recea (811 km) ori din Maramureș la Călărași (718 km)! Se aude că federația ia în calcul să mute finala Cupei de la Craiova în București tocmai pentru ca Poli Iași, dacă se va califica, să nu suporte un drum așa lung. De analizat, deși distanța rutieră între Iași și Craiova nu depășește 618 km!
Fără a dezvolta acum subiectul, căci ar fi de dezbătut de ce în play-off-ul de L2 Mioveni și Turris, care au beneficiat de rotunjire, vor fi gazde în 3 meciuri din 5!, rezultă că divizionarele B se vor descurca anevoie în cazul în care, strânse într-o serie de 23, nu vor fi ajutate.
Atât că, n-o mai iau de la capăt, Burleanu își umflă mușchii și refuză să cedeze cluburilor, cele din L2 ținând direct de FRF, fie și un euro din 4,68 milioane date de UEFA și FIFA. Ba nu acceptă nici măcar să explice în ce scop va folosi banii respectivi. El și curtenii lui trăiesc cu impresia, dacă nu și cu certitudinea, că sunt stat în stat. Impresie falsă, vom mai vorbi despre asta.