Noaptea minții
În perspectiva reînceperii campionatului, echipele din L1, majoritatea lor, au reluat pregătirile în aceste zile. Ele ar trebui să respecte ad litteram Ordinul comun dat pe 5 mai de Ministerul Tineretului și Sportului și de cel al Sănătății, însă n-o […]

În perspectiva reînceperii campionatului, echipele din L1, majoritatea lor, au reluat pregătirile în aceste zile. Ele ar trebui să respecte ad litteram Ordinul comun dat pe 5 mai de Ministerul Tineretului și Sportului și de cel al Sănătății, însă n-o fac. Nici n-ar avea cum. Deoarece documentul, semnat de miniștrii Ionuț Stroe și Nelu Tătaru, cuprinde o prevedere pe care oficialii din fotbal, și nu numai ei, n-au ezitat s-o conteste. Deși au acceptat-o tacit, n-o aplică. O ignoră.
Conform ei, odată cu repornirea antrenamentelor, jucătorii și tot personalul din jurul lor ar trebui să intre două săptămâni în izolare. Practic, să trăiască într-o bulă, sub un clopot de sticlă.
Primul care s-a dezis de mențiunea cu pricina a fost Gică Popescu, președintele Viitorului Constanța. L-au imitat Mihai Rotaru, finanțatorul Craiovei, alții. Opozanții ideii au reclamat costurile împovărătoare ale unui cantonament prelungit și au invocat în paralel și rațiuni, să le zic așa, umanitare. Au motivat refuzul prin aceea că ar fi peste putință, de neconceput, să-i ceri unui jucător care a stat nouă săptămâni în izolare forțată, silit de instituirea stării de urgență, să mai stea încă două! Vorba lui Gică Popescu, să nu uităm că fotbaliștii sunt oameni, nu mașini.
Ca atare, în condiții de maximă precauție, de vigilență, care presupun și efectuarea mai multor teste COVID-19, nici ele ieftine, divizionarele A s-au apucat de treabă. În același timp, și unii performeri, calificați sau cu șanse de calificare la JO.
Surprinzător, într-un puseu de autoritate nejustificat, dar explicabil prin dorința de a ieși în față, de a fi cât mai prezent pe micul ecran sau în poze, ministrul TS a solicitat public ca, înainte de a intra în bazele de pregătire, sportivii să-i prezinte Domniei Sale rezultatele testelor! Reacțiile adverse n-au întârziat. Chiar dacă bine intenționată, pretenția lui Ionuț Stroe, specialist în IT, nu medic, a fost catalogată „o mare aberație” (vezi Gazeta Sporturilor de luni), iar demnitarul din Vasile Conta acuzat de ipocrizie.
În ziarul pe care vi l-am recomandat să-l citiți, ori să-l recitiți, veți găsi și o declarație a șefului FRF, menită mai degrabă să amuze decât să indigneze. Ea dovedește însă că, prin comparație cu Răzvan Burleanu, Ionuț Stroe rămâne un biet copil.
Concret, după ce precizează că UEFA alocă o parte din banii furnizați de Champions League către Europa League, care realizează mai puține venituri, Burleanu își încheie discursul apoteotic și voinicește: „La UEFA există principiul solidarității, care nu funcționează, din păcate, și în România”.
Te uiți și nu-ți vine să-ți crezi ochilor, parcă visezi! Cât tupeu trebuie să ai ca să reclami absența solidarității când tu, FRF, primești de la UEFA și de la FIFA aproape 5 milioane de euro, exact 4,68, dar nu cedezi niciun sfanț către cluburile aflate la ananghie, ba chiar încurajezi suspendarea Ligii 3 în întregime și a Ligii 2 pe jumătate tocmai din lipsa banilor?! Adică, încercând să-i prostești pe toți, să le vinzi o imagine falsă, deplângi faptul că alții nu ajută, însă primul care n-ajută ești chiar tu! Dacă nici asta nu mai e noaptea minții, atunci ce mai e?!