Fuga de răspundere
Miercuri seară, FRF a legiferat ruperea ligii secunde: primele 6 clasate vor susține play-off-ul de promovare, dar cu înjumătățirea punctelor și doar o singură manșă, pe când restul de 12 (Daco-Getica și Snagov s-au retras) se vor opri. Subsolul clasamentului se va îngheța și, ca atare, nu va retrograda nimeni. Ca la L3.

„O decizie democratică”, s-a bătut Burleanu cu pumnii în piept, insistând că ea s-a luat cu consultarea cluburilor. Democratică da, atât că nu-i obligatoriu, vom vedea imediat, ca tot ce e democratic să fie și corect. Echitabil. Proclamând înjumătățirea punctelor, decizia cu pricina a nedreptățit flagrant două formații. De la 11 puncte avans, liderul UTA va rămâne cu 5, numai 5, față de Mioveni și Turris, ceea ce a stârnit revolta arădenilor: „Ni s-a furat munca!”. Din păcate, cam da.
În pagubă iese și Turris. Gruparea din Teleorman avea un meci mai puțin și, dacă l-ar fi câștigat, n-ar mai fi intrat în play-off cu 20 de puncte, egală cu Mioveni, ci cu 21. Deci pe poziție de promovată, nu de calificată la baraj, diferență foarte importantă. În aceeași categorie s-ar înscrie și Metaloglobus, voi explica de ce.
Părerea mea e că șeful FRF a folosit termenul democratic mai degrabă ca acoperire, la alibi. În realitate, avem de-a face cu fuga de răspundere a actualei administrații federale. În sensul în care, deși mandatată să conducă și să ia hotărâri, FRF s-a limitat la un plebiscit, astfel încât să nu-și asume nimic. Iată de ce aș numi democrația etalată de Burleanu una electorală. Trebuie că șeful Casei Fotbalului a socotit că-i mai bine să se supere două, trei echipe, dar să se bucure celelalte, masa. Căci de la aceste mai multe vine grosul voturilor, nu-i așa?
Mai departe, FRF ar trebui să răspundă la niște întrebări pe care evident că le va ignora. Între ele:
- De ce play-off-ul va începe abia pe 4 iulie, de ce așa târziu?!
- În cazul în care s-ar fi grăbit startul, nu cumva s-ar fi putut juca toate cele 14 etape din programul inițial și nimeni n-ar mai fi protestat?!
- De ce 6 echipe în lupta pentru promovare și nu 8, din moment ce Metaloglobus, locul 7, se găsește la egalitate de puncte, 37, cu Rapid?! Nu afirm că Metaloglobus ar putea urca în L1, dar în principiu are ce reclama.
- În continuare, de ce play-off-ul se va disputa într-o manșă unică și nu, cum părea mai normal, tur-retur, când ar fi încăput ușor 10 meciuri?! Dar fără înjumătățire. Plus că, în conformitate cu sistemul federal, i se va crea un avantaj formației cu 3 partide din 5 acasă, favor care va putea atârna greu într-o întrecere-blitz.
S-a auzit că s-a renunțat la formula cu 14 din lipsa fondurilor. Adevărat, Liga 2 nu se scaldă în bani. Totuși, nu-mi amintesc ca vreuna dintre divizionarele B să fi reclamat pierderea surselor de finanțare. Numai că FRF n-a făcut ce s-ar fi cuvenit și s-ar fi impus: n-a returnat echipelor, și nici n-are de gând!, garanția de participare încasată înaintea stagiunii, 6.000 de euro de căciulă. Dacă mai ceda ceva, cât de puțin, din cele 5 milioane de euro oferite de FIFA și UEFA, merită presupus că L2 ar fi reușit să ducă sezonul până la final fără probleme. Surprinzător însă, Burleanu et Comp nu suflă niciun cuvințel despre milioanele acelea, destinate sprijinirii fotbalului pentru depășirea crizei provocate de pandemie.
Firește că mai simplu, dar și mai simplist, e să tragi obloanele și să scapi de griji. Zău așa, n-are niciun rost să te agiți când poți să stai cu burta la soare și să nu te doară capul. La acest capitol FRF poate da oricând lecții.