Interzis să interzici!
Dotată cu 31.254 de scaune, noua arenă din Ghencea urmează să fie dată în folosință spre finalul anului în curs.
![Permalink to Interzis să interzici!](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/05/1585916881202-800x524.jpg)
Probabil în octombrie. Costurile întregii lucrări, acoperite de stat, se vor ridica la circa 95 de milioane de euro, cu aproape jumătate mai mult față de estimările inițiale. Proprietarul obiectivului va fi, logic, statul, care-l va administra prin Ministerul Apărării Naționale, iar beneficiar CSA Steaua, actualmente în Liga 4.
Încă înainte de a fi deschis, stadionul respectiv a stârnit o încinsă și, în opinia mea, inutilă polemică. Declanșată de anunțul conducerii CSA că nu va permite FCSB, care i-a folosit ilegal numele și marca (speța încă se mai judecă), să calce vreodată pe gazonul din Ghencea! Oricine va putea, nu și formația patronată de Gigi Becali, asta și din pricină că ea însăși a plecat, reclamând chiria exagerată, de pe fostul stadion.
Într-un recent comunicat, Peluza Sud, rămasă fidelă CSA, nu s-a sfiit să se situeze pe o poziție de forță: „Nu vom accepta ca vreo altă echipă să joace în postura de gazdă pe stadionul din Ghencea. Stadionul și Complexul Steaua aparțin steliștilor și nu vom considera NIMIC (subl. autorului) ca fiind prea mult pentru a apăra acest principiu”.
Comunicatul evită s-o spună pe șleau, însă e vorba în el, fie și printre rânduri, de o amenințare. Voalată, dar tot amenințare! De altfel, legenda stelistă Marius Lăcătuș, ex-antrenor la CSA, a avertizat asupra pericolului legat de eventuala venire a FCSB în Ghencea. „N-ar fi înțelept”, a atras atenția jucătorul care a cucerit 19 trofee în tricoul roș-albastru, record absolut, pentru ca tot el să tragă un semnal de alarmă: „S-ar isca foarte multe dispute între galerii!”. Un fel de Paza bună trece primejdia rea, nu? Să nu se ajungă, Doamne ferește!, la încăierări, la mâini rupte și capete sparte.
Surprinzător, cât e de orgolios și de plin de el, Gigi Becali n-a părut nici intimidat, nici întărâtat și nu s-a grăbit să ridice mănușa. „Nu mă duc în Ghencea pentru că nu vreau eu, n-am ce să caut acolo”, a încercat latifundiarul să mai detensioneze atmosfera. În schimb și din păcate, a turnat gaz peste foc liderul galeriei FCSB, care și-a încordat mușchii cum că „am să le arăt celor de la Steaua că și noi putem juca acolo, că e și casa noastră”. Ba a și completat că „marea mea ambiție e să jucăm noi meciul de deschidere”.
Până la un punct, să convenim, o dorință legitimă, de înțeles. Nu și mai departe, unde începe provocarea, aroganța. Să fie limpede, galeriile au rostul lor în fotbal, farmecul și contribuția lor, însă nu ele fac într-o țară civilizată politica unui club. Regulile jocului. Observația e valabilă în egală măsură și pentru Peluza Sud.
Evident că, fiind construit din bani publici, nu doar din ai fanilor CSA, pe Ghencea va putea evolua orice echipă care acceptă condițiile puse de organizatori și care plătește chiria. Interesul e ca stadionul în discuție să fie solicitat și să producă, nu să stea degeaba. În acest sens s-au pronunțat, pentru o soluție de compromis, vechi steliști ca Pițurcă și Iordănescu, ba și, zilele trecute, ministrul tineretului și sportului, Ionuț Stroe: „Nimeni nu poate îngrădi accesul vreunei entități pe stadionul Ghencea”.
Numai așa, dând dovadă de moderație și înțelepciune, nu se va repeta trista istorie de la Craiova, unde printr-un abuz al Primăriei, echipei lui Mititelu din Liga 3 i s-a blocat intrarea pe noul „Oblemenco”. Ar fi timpul să mai și învățăm din propriile greșeli. Chiar ar fi.