Unii hăis, alții cea!
Se știe că FIFA e instanța supremă în fotbal. Cea care măcar în teorie ar trebui să impună direcția. Să dea linia pe care să meargă toate filialele continentale, între care și UEFA, forul european.
![Permalink to Unii hăis, alții cea!](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/05/infantino-ceferin-930x524.jpg)
Vom observa însă imediat, cu surprindere, că „guvernul” mondial de la Zurich și cel european de la Nyon gândesc diferit reluarea sezonului suspendat din pricina coronavirusului. Diferit, chiar antagonic.
Energic și constant, UEFA a pledat pentru o cât mai grabnică repornire a stagiunii. Pentru finalizarea pe teren a campionatelor în așa fel încât înscrierea echipelor în cupele continentale să se încheie până la 20 iulie. A motivat că o face în interesul spectacolului, pentru public. Cu siguranță. Dar și, mai ales asta, pentru a nu se pierde banii din drepturile TV, restanțe care în țări ca Anglia și Spania depășesc un miliard de euro! Cine, Doamne, iartă-mă!, își permite să renunțe la așa sumă?!
Pe baza unui studiu științific elaborat de două universități de medicină din Danemarca, UEFA a ajuns la concluzia că riscul infectării pe parcursul meciurilor ar fi minor spre neglijabil. Deoarece, în medie, un jucător ar sta lângă altul doar un minut și jumătate pe meci! Luând în calcul numai cornerele, socoteala pare scoasă din burtă, de aceea unii au ironizat-o, iar alții chiar au respins-o. Oricum, UEFA n-a bătut în retragere. Dimpotrivă, a încurajat pe toate canalele și cu toate mijloacele reluarea activității.
E ceea ce ar urma să se întâmple curând, spre sfârșitul lunii mai sau în iunie, se anticipează, în Germania, Anglia și Italia, poate și în alte părți. Nu însă și în Franța, Olanda și Belgia, ale căror competiții interne au fost declarate oficial fie încheiate, fie chiar anulate! Acolo încă se mai discută dacă se mai atribuie titlurile, dacă se mai promovează ori nu, sigur fiind doar că formațiile pentru Champions și Europa League vor fi desemnate în funcție de ierarhiile „înghețate”.
În Spania, unde ministrul Sănătății avertiza săptămâna trecută că „Ar fi ridicol să spun acum că vom avea fotbal profesionist în această vară!”, situația nu-i dintre cele mai clare. Ca pretutindeni, decizia finală se va lua la nivelul Executivului, nu al Federației ori al Ligii, iar ea va ține cont de evoluția pandemiei. Fotbalul, repet, nu mai depinde numai de el. Iată de ce de la guvernul din Madrid se așteaptă ca în cele din urmă să dea cale liberă pentru LaLiga. Deși meciurile se vor disputa cu porțile închise, sunt totuși în joc prea mari interese și prea mulți bani.
Față de Nyon, la sediul de la Zurich, problema e văzută altfel, ba și abordată altfel. Recenta intervenție a baronului doctor Michel D’Hooghe, fost președinte al FC Bruges și al Federației belgiene, actualmente șeful Comitetului Medical FIFA, a risipit orice îndoială. „Nu cred că se va putea juca mai devreme de 1 septembrie, uitați de acest sezon!”, a afirmat D’Hooghe. Cum și Asociația Mondială a Jucătorilor, prin vocea președintelui ei, avocatul australian Brendan Schwab, susține aceeași opinie, că e nevoie de vigilență maximă pentru protejarea fotbaliștilor, urmează să ne lămurim care dintre tabere va avea câștig de cauză.
Personal, și sunt convins că nu-s singurul, m-aș bucura să învingă UEFA. Ca fotbalul să revină și să ne bucure. Chiar dacă va exista voință în acest sens, va fi obligatoriu ca pandemia să se potolească. Ne place, nu ne place, stăm la mâna ei.