Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Foamea de succes

M-am mai referit la Alexandru Maxim, mijlocașul ofensiv care, după un început convingător la VfB Stuttgart, a intrat într-un con de umbră.

Permalink to Foamea de succes
luni, 27 aprilie 2020, 2:49

Mai mult de nevoie decât de voie, deși cu 37 de selecții în națională, s-a transferat la Mainz, de unde însă, dezamăgind în continuare, a ajuns sub formă de împrumut în Turcia, la Gaziantep.

Recunoscând că el însuși a așteptat mai mult de la el, Maxim și-a justificat declinul prin aceea că „un român nu va fi niciodată pus în aceeași balanță cu un spaniol, un neamț sau un italian. Unui neamț i se acordă mai multe șanse decât unui român”. Acuze, ori măcar sugestii, că ar fi fost discriminat ca român, de parcă la venire, când a impresionat, cei de la VfB n-ar fi știut că e român și l-ar fi crezut de altă naționalitate!

I-a răspuns, vizibil stânjenit, Marcel Răducanu, 65 de ani, cel care după ce a rămas în Germania în 1981, la 28 de ani, a evoluat pentru Borussia Dortmund până la 34 și la FC Zurich, în Elveția, până la 36. Fostul mare internațional a încercat să-l readucă pe Alex cu picioarele pe pământ, înapoi la realitate: „Primul sezon a jucat foarte bine la Stuttgart și m-am bucurat. Spuneam uite că a venit un copil (n.a. AM împlinise 22 de ani) care face față, care are ceva ce nu au ceilalți, care s-a făcut iubit și de public. Apoi a început să evolueze din ce în ce mai puțin și s-a terminat. Într-adevăr, s-au schimbat mulți antrenori acolo, dar nu cred că erau toți atât de tâmpiți ca să nu-l bage. Să aibă ceva cu el. Nu se poate asta, toți sunt profesioniști. Eu zic că el a făcut ceva greșit”.

Cum am mai scris pe tema asta, a fotbaliștilor noștri care privesc semnarea unui contract avantajos peste hotare ca sfârșitul unui drum și trag pe dreapta, n-aș fi redeschis discuția dacă n-aș fi citit, zilele trecute, o declarație a lui Bogdan Vătăjelu, fundașul stânga nu foarte solicitat al Craiovei, folosit în actuala stagiune de L1 doar 946 de minute din 2.520. Vândut de CSU în 2016 Spartei Praga cu 1,3 milioane de euro și readus în 2019 cu 300.000 după ce va fi bifat în Cehia 48 de partide în 2 ani și jumătate (14 dintre ele la Jablonec), Vătăjelu s-a plâns la Oltenia TV că „la Sparta nu sunt jucători mai buni decât românii. Însă e greu să intri în grup, să fii titular. Noi suntem o națiune mai primitoare, îi tratăm mai bine pe străinii care vin să joace în campionatul nostru”.

Sigur că, indiferent ce meserie ai, nu-i ușor să trăiești printre străini. Și mai greu e să reușești, să ieși în evidență. Dar numai străinii să fie vinovați pentru eșecurile mai mari sau mai mici ale unor compatrioți de-ai noștri, fie ei și fotbaliști? Nu m-aș grăbi să le dau dreptate lui Maxim și lui Vătăjelu.

Haideți să-l mai ascultăm o dată pe Marcel Răducanu: „Nu-i de ajuns să fii talentat. Trebuie să muncești mai mult, să ai psihic puternic și o mare foame de succes. Ceea ce nouă ne lipsește”. Cine are urechi să audă și să nu se mai lamenteze. Înainte de a depinde de alții, izbânda depinde de fiecare dintre noi. Foame de succes, frumos zis!

Comentarii (25)Adaugă comentariu

John (564 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 15:19

Marcel Raducanu a fost un mare fotbalist dar prea le da lectii la toti. Atunci Hagi ar trebui sa tina discursuri moralizatoare de dimineata pana seara dar si noaptea.

Dumi (60 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 15:21

Cu adevarat frumos spus dar pledoaria este inutila. Exagerata pretentia ca fotbalistii nostri sa inteleaga ca sunt si ei vinovati. Ei au urechi ca sa le intre pe una si sa le iasa pe cealalta.

Augustin (268 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 15:24

Dle Ioanitoaia, iarasi ii plangeti oe fotbaliatorii nostri care s-au imbogatit fara sa joace prea mult si ii sfideaza pe ceilalti. La banii lui Alexandru Maxim poate trai linistit trei vieti desi mai mult a pacalit fotbalul. Vatajelu la fel.

Arion (56 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 15:27

Te apuca rasul, auzi explicatie la marunteii astia...Pai cand Hagi, Popescu, Petrescu, Dumitrescu si ceilalti din generatia de aur erau titulari in echipe mari cei care ii plateau ii luau drept martieni ori ca romani. Cevxplica cei de azi sunt scuze pentru neputinta lor.

Gelu (116 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 15:37

Are dreptate Marcelica. Noi suntem cu talentul si fitele, nemtii cu munca si seriozitatea si ei castiga intotdeauna.

alin (626 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 15:40

Foarte adevarat. Va faceti iluzii tot insistind pe tema asta. Noi suntem asa multumiti de noi incit nu ne mai schimba nimeni. In primul rind pentru ca nu vrem sa ne schimbam.

Simeone (96 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 15:52

Marcel Raducanu are dreptate! Ne lamentam fără niciun rost! E clar ca de mergi în alta țară ești considerat sclavul lor, chiar dacă în Europa îți zâmbesc, în mintea lor tot sclav ești. Vor sa profite de tine cât se poate, te plătesc, e adevarat, dar când nu mai esti de folos, se debaraseaza de tine ca de o măsea stricată. Maxim e talentat, le are cu mingea, asa genul lui Coman, tehnic și vitezist, dar limitat. Străinii au o duzina de Maxim și Coman pe posturile lor, au de unde alege dintre conaționalii lor.

Niku (275 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 16:05

@Augustin (253 comentarii). Esti rautacios . Daca este asa usor sa fii fotbalist si sa castigi o caruta de bani fara sa transpiri prea tare trebuia sa te faci si tu fotbalist ca sa fii invidiat. .

argus (108 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 16:10

In locul lui Vatajelu nu m-as fi intors la craiova in veci banuind ca voi fi rezerva lui Bancu. Exact asa s-a intamplat. Poate a sperat ca va pleca Bancu dar uite ca a sperat degeaba.

JFM (116 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 16:33

@ John, Marcel putea sa-i dea sfaturi si lui Hagi nu doar altora de duzina ca Maxim. N-o facea din rautate, a facut-o doar ca sa-i ajute. El oricum nu mai juca, nu avea de ce sa se dea mare, cunoaste fotbalul din vest, are o Academie de Fotbalk care exact cu asta se ocupa, cu pregatirea, nu doar tehnica, a juniorilor. Maxim, un roman ratacitr prin civilizatia riguroasa a Germaniei ar fi trebuit sa primeasca bine aceste sfaturi, Baluta la fel. Treaba lor daca au facut-o sau nu, Marcel a incercat sa-i ajute.

Manu (167 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 16:40

@Simeone (34 comentarii). Exagerezi rau. Nu este vorba ca te trateaza ca pe un *** dar daca vrei sa prinzi echipa si sa iei cascavalul trebuie sa fii mai bun decat jucatorii lor. Nici noi nu facem altfel.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bratu (104 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 16:44

Nea Ovi a fost boier ca s-a oprit la doua exemple. Avea de unde alege cu Screciu, Baluta, Andone, Razvan Marin si chiar Ianis Hagi. Dar nu a vrut sa strice vechea prietenie cu ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

denieru (5 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 16:45

La noi e lipsa mare de educatie. Dar, cum bine subliniaza dl Raducanu, e mai mare lipsa de foame. Ca sa iau exemplul fotbalistilor din anii 90, acei fotbalisti aveau FOAME. De afirmare, de bani, de trai mai bun si de performanta. Sunt milioane de romani plecati afara din motive evidente. Unii au reusit tocmai pentru ca aveau aceaste foame de succes si prin eforturi colosale (si dureroase) au putut sa se integreze. Fotbalistul roman din ziua de azi trebuie cocolosit, mangaiat pe cap si sa i se spuna ca e "Messi, Ronaldo, Pele".

motanul incaltat (603 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 17:42

Ce rost au comentarii de genul: Apa calda daca nu e calda inseamna ca e rece... Lipsa totala de inspiratie?????

Feri (85 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 18:44

Foarte buna observatia lui @denieru (4 comentarii). Cei dinainte de 90 stiau ce inseamna greul si pretuiau orice reusita. Cei de azi cred ca li se cuvine totul dar de gata si nu obtinut prin munca.

CITA (2118 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 18:46

Pe mine m-ati cucerit de tot cand l-ati citat pe Marcel Raducanu, fotbalistul preferat din anii 80. Se misca impecabil, aproape magic, in careul advers, un mare fotbalist. Si sunt de acord si cu ce declara acum, ma bucur ca ati amintit de el. Daca vrea sa-nvete ceva de la inaintasii lui celebri precum Marcel, atunci si Maxim ar putea sa aiba sanse de a se ridica peste nivelul majoritatii fotbalistilor din generatia lui, atat de bine descris de Dvs in acest articol. Multumesc!

NR (12 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 18:51

Bună seara domnule Ioanițoaia. Tind să girez afirmațiile domnului Răducanu ținând cont că și dumnealui alături de legiunea jucătorilor români care au performat în vest, tot strâni erau, însă pentru a fi scutit de alte întrebări dificile e facil să pledezi nevinovat aruncând ocara pe oricine altcineva decât propria propria persoană.:)

Viorel (77 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 18:55

Dupa ce se termina cunpandemia nu o sa fie foame de succes ci o sa fie foame de mancare. Ne tot gandim la fotbal cand el ar trebui sa fie intre ultimele preocupari. Dar nimeni nu se arata interesat de cand va reporni economia, toti intreaba cand va trage Ronaldo la poarta. S-a intors lumea cu fundul in sus.

NR (12 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 19:05

Pardon. Touchscreen ul mi-a jucat o festă fiind vorba de ,, străini ":)

jean (280 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 20:32

Faptul ca un freaca mingea ca Alexandru Maxim a adunat 37 de selectii in echipa nationala vorbeste despre starea lamentabila a fotbalului nostru. Niciodata nu am stat mai rau ca astazi.

Loulou (274 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 20:42

Insistati prea mult pe acest subiect. Maxim sa zicem ca e jucator, nu fotbalist dar Vatajelu e un nimeni pe planeta si deci nu putem avea pretentii la el. Nu inteleg de ce la experienta dv aveti.

Dilimache (657 comentarii)  •  27 aprilie 2020, 23:50

Inca unul nascut talent si mort speranta, ma iertati dar nu am nici un fel de compasiune pentru baietii astia care nu sunt dedicati, nu ii ajuta nici psihicul si ajung sa fie aruncati de la o echipa la alta

AliBaba (223 comentarii)  •  28 aprilie 2020, 14:20

Fotbalul nostru este afacerea unora ca Gigi Becali sau Ionut Negoita si pierderea de vreme a tuturor celorlalti

Comentează