Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Sfârșitul drumului

În prezent împrumutat din Germania în Turcia, de la Mainz la Gaziantep, Alexandru Maxim se plânge că fotbaliștii noștri sunt discriminați peste hotare. „Un român nu va fi niciodată băgat în aceeași oală cu spaniolii sau cu nemții. Acestora li […]

Permalink to Sfârșitul drumului
marți, 14 aprilie 2020, 2:54

În prezent împrumutat din Germania în Turcia, de la Mainz la Gaziantep, Alexandru Maxim se plânge că fotbaliștii noștri sunt discriminați peste hotare. „Un român nu va fi niciodată băgat în aceeași oală cu spaniolii sau cu nemții. Acestora li se oferă mai multe șanse”, apreciază el. Același jucător, 39 de selecții și 5 goluri pentru națională, 30 de ani pe 8 iulie, dezvoltă subiectul: „Olandezii jucau fără să aibă vreo realizare, intrau pe teren și nu făceau nimic, dar antrenorul tot pe ei îi folosea!”.

Înaintea altor detalii, să reținem că Mainz e un adevărat trust multinațional, cu fotbaliști aduși de pretutindeni. Între ei, francezul Niakhate (cele mai multe meciuri), camerunezul Malong, ungurul Szalai, olandezul Boetius, suedezul Quaison (golgeterul echipei), austriacul cu tată nigerian Onisiwo, sud-coreeanul Ji Dong. De unde concluzia că se poate vorbi greu spre deloc despre discriminare la formația clasată pe 15 în Bundesliga, prima deasupra liniei retrogradării. În 2017 ea l-a luat pe Maxim de la Stuttgart plătind 3 milioane de euro și dându-i lui 1,5 milioane pe an până în 2021.

Din păcate însă, ca și la Stuttgart, Alex n-a convins nici la Mainz. Întrucât în sezonul 2018-2019 a fost integralist într-un singur meci, Bild a scris „Nu-i bun nici măcar pentru banca de rezerve”, iar clubul l-a pus în mai 2019 pe lista de transferuri. Și, cum ziceam, l-a trimis în Turcia, sub comanda lui Șumudică. De altfel, în perioada respectivă, însuși Maxim recunoștea că „Și eu am așteptări mai mari de la mine”, declarație ce exclude varianta că antrenorul i-ar fi purtat sâmbetele. Personal, nu cred că există vreun antrenor care să acționeze împotriva propriului interes și să țină rezervă un jucător bun.

Până la un punct, „revolta” lui Alex pare justificată. În contextul în care fotbaliștii români suferă în Vest din pricina imaginii proaste create acolo de unii dintre compatrioții noștri. Care, fără să fie cu supărare, au mâncat lebede la Viena, au furat mașini la Milano, au cerșit la Bruxelles și au încins grătare pe străzile Parisului. Ca atare, Maxim are motive să se plângă. Cu observația că generația lui, a lui Gicu Grozav ori Adi Popa, a altora, a contribuit nu la ștergerea imaginii amintite, ci la întărirea ei.

Fie și numai indirect, deteriorând impresia excelentă lăsată în fotbalul internațional de români în epoca în care Hagi și Petrescu, Balint și Sabău, Ilie Dumitrescu și Lupescu, Gică Popescu, căpitanul Barcelonei, și V. Moldovan erau titulari în echipe celebre, senatori de drept. Tocmai pentru că în anii aceia fotbaliștii noștri de-afară erau aplaudați, nu discriminați, cum se lamentează Maxim astăzi, el și colegii lui din era post Chivu și Mutu pot fi socotiți coautori ai actualului declin, vizibil și dureros.

De acord că Alex, Gicu Grozav și Adi Popa sunt talentați. Sunt, au dovedit-o. Nu lipsa de valoare i-a tras și îi trage în jos, cât mentalitatea. Atitudinea. Comoditatea. Implicarea în doi peri, superficialitatea. Din care cauze, pentru mulți dintre cei care judecă lucrurile ca Maxim parafarea unui contract avantajos în străinătate înseamnă sfârșitul drumului, când ar trebui să însemne începutul lui. Un salariu gras, o mașină bengoasă, 14 tatuaje și, să n-o lungesc, trai pe vătrai. După care, când ți se arată ușa, cel mai ușor e să arunci vina pe alții, nu?

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Micu (84 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 15:04

Bine zis. Imbuibatul de Maxim si altii ca el sa mai si joace nu doar sa ia bani grupa pe degeaba.

ticu (11 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 15:06

Ati uitat sa treceti pe lista prioritatilor si o gagica focoasa si neaparat operata la buze, la sani si la fund. Cu nu mai mult de 7 clase si alea terminate la fara frecventa.

anca (109 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 15:09

Ca si Maxim cred ca si Dv aveti dreptate numai in parte. Baietii astia atata pot si sa vrea mai mult si ce ar trebui sa faca? Sa refuze niste fraieri care le propun ditamai contractele. Prost nu este cine cere prost este cine da.

Misu (234 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 15:12

L-ati pomenit in treacat si pe Adrian Popa zis Motoreta. De peste trei ani de zile baiatul asta pacaleste fotbalul contra 50000 de euroi lunar. La Reding in liga a doua engleza abia daca a facut doua dusuri.

Marcello (83 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 15:16

Nea Ovi, esti prea dur. Pana la urma de pe urma acestor indivizi fara atitudine mananci o paine alba dumneata si toti cei de la gsp. De aceea asteptam mai multa intelegere. Opinia publica sa ii injure nu si presa sportiva, as fi curios sa aflu ce parere aveti.

dorulet (74 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 15:56

Nu pot sa uit ca Maxim a scuipat niste suporteri dupa ce a marcat golul de 1-0 cu Armenia in ultimul minut de joc. Era in toamna lui 2017 cred si de atunci l-am scos definitiv de la inima.

Romeo (1 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 15:59

Asta a fost un fotbalist de salon toata cariera lui,.. A mai driblat dar fara forta si fara vointa, s-a aflat in treaba.

coco (401 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 16:03

Numai fraierii de la Stuttgardt puteau sa ii dea unei mazete ca Maxim 120 000 de coco pe luna. Incep sa inteleg ca numai si numai din cauza lor nemtii au pierdut toate razboaiele.

BB (155 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 16:05

Maxim la...minim si am spus tot. Un moldovean fitos.

ManX (119 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 16:10

Una este sa vorbesti franceza sau engleza cu accent italian, spaniol, german si alta este sa vorbesti aceste limbi cu accent românesc sau polonez. Asta este cert, sunt în occident de 28 de ani. Am avut multe locuri de munca în diferite domenii. Am cunoscut multi oameni si comunitati. Batjocoriti, dispretuiti cum noi si polonezii suntem, erau spaniolii si portughezii prin anii '80. Vorbesc aici de clasa medie. Poti sa fi apreciat ca român si polonez, dar la prima gresala, cauza o sa fie ca esti polonez sau român. Pentru un neamt, francez, belgian...etc, este doar o gresala. Nu ai la fel de multe sanse ca ei sa te reabilitezi. Din tribune esti înjurat polonez de ***, român de ***, arab de *** sau negru de ***. Un italian, spaniol, francez, belgian sau neamt în alt campioat, primeste doar o înjuratura. Fotbalistii nostri se multumesc cu putin, chiar si partea materiala. Nici nu trebuie luati în seama.

Simeone (96 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 16:18

Totusi, domnule Ovidiu, acest jucator Maxim a jucat la un nivel inalt in ultimul deceniu, chiar daca de un an stergea banca de rezerva in Bundesliga. Sa fie toti jucatorii precum Maxim, si totusi am avea o speranta mai mare cu Nationala. Acum in cine speram? In Ianis care nu se poate adapta la fotbalul din Vest, in Coman care are loc abia peste ocean? Jucatori de acest gen avem. De performante nici nu are sens sa mai vorbim.

Pavel (12 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 16:25

@ManX (108 comentarii). Las-o te rog mai moale cu polonezii care au vreo 30-40 de jucatori apreciati in ligile occidentale. Zileinski si Milik la Napoli, marele Lewandowski la Bayern, Blasczykowski la Dortmund si multi altii.

Vasile (1 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 17:00

Sunt atatia jucatori din Africa, America de Sud care joaca in Europa si nu sunt discriminati. Sunt din tari mult mai sarace decat Romania... Lumea educata stie diferenta dintre romani sau ***, bine nu astept acelasi lucru la cei din din peluza...daca vb limba tarii respective( la banii lui Maxim imi pot lua 10 profesori de germana) si vede ca esti normal la cap nu are nimeni nimic cu tine. Mai ales la club profesionist unde sunt zeci sute de milioane in joc. Sunt plecat in Anglia,Irlanda de vreo 10 ani si am intrat in contact cu multe natii, nu e chiar asa cum se zice. Daca vb limba, nu umbli in trening si capica in cap, nu mananci seminte si te comporti normal/civilizat esti respectat. O parte dintre romani se adapteaza greu pt ca ne-am tiganit si manelizat ca natie rau de tot in ultimii 20 de ani.inca 10 si suntem la nivel de Siria/Iordania...nu suntem pe aceiasi lungime de unda cu cei din vest si automat te ignora/izoleaza, vede ca nu are ce vb cu tine. Si cum fotbalistii nostrii nu sunt f destepti, nu se pot adapta in mediul respectiv. Automat cade psihic si nu mai are cum sa dea randament. Plus ca sunt si comozi si nu se antreneaza la capacitate maxima, ca sa joci in vest ai nevoie de o pragatire fizica mult mai buna decat in Romania.

ManX (119 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 17:23

Pavel (12 comentarii) • 14 aprilie 2020, 16:25 Sa fie cum zici tu, dar eu mi-am axat mesajul principal pe situatia generala. Nu doar pe fotbal, chiar daca asta este subiectul. Cum suntem vazuti. Iar daca iei în cont ceea ce am scris de portughezi si spanioli, polonezii au vreo 20 de ani "vechime" mai mult decât noi în Europa Occidentala. Emigratie. Progresam...De la Boniek pâna la Lewandowsky nu prea au mai fost mari jucatori polonezi. Daca facem un calcul, este exact. Cam 33 de ani de diferenta între cei doi. Deci, la noi, Hagi reper, trebuia deja sa apara Levandescu asta. Rabdarea-i frate cu românul, codrul s-a suparat pe noi.

Aurel (74 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 17:44

De acord cu @Vasile (1 comentarii). Numai loserii ii invinovatesc pe altii pentru esecurile lor. Valabil partial si pentru Maxim care macar are multumirea ca si-a tras bani buni.

CITA (2118 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 18:18

Maestre, aveti dreptate! Probabil ca 80% e "culcatul pe o ureche" si obisnutinta cu un trai indestulat afara a fotbalistilor din actuala generatie de activi. Iar 20% sa stiti ca e o "combinata" intre talentul impresarilor de a-si "promova/supralicita" marfa la vanzare precum si lipsa de obisnuinta a acestor tineri de a munci din greu, asa cum au facut-o inaintasii lor, pentru a obtine adevarata recunoastere in final. Bun articol!

adi_stelistul (359 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 18:59

A devenit un leitmotiv sa dai vina pe elemente exterioare pentru propriile tale nereusite in Romania de azi. Generatiile hedoniste din ultima vreme nu inteleg ca totul are un pret. Au si fost obisnuite astfel, cred eu. Sa speram ca generatia celor ce s-au calificat la Tokyo va schimba ceva. Si pentru ca astfel inevitabil mi-l amintesc pe Mutu si l-ati amintit si dumneavoastra, hai sa spunem si asta: Mutu este unul dintre cei ce au stricat in cel mai mare grad imaginea fotbalistilor romani in Europa. Nu stiu daca europenii stiu vorba "branza buna in burduf de caine" dar sigur le-a trecut prin cap, mai ales celor de la Chelsea.

gica (73 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 20:36

Parca cu ceva timp in urma Daum era de vina nu fotbalistul roman care se pricepe mai bine la OINA decit la fotbal.

Dinu (427 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 21:13

Da, Adi, dar cu toate pocinoagele lui Mutu era fotbalist. Toti cei trecuti in articol ar fi putut foarte bine sa ii care sacosa.

Gelu (116 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 21:28

De data asta bine, aproape de adevar. Maxim si toti ca el o duc mai bine decat merita. Asta pentru ca fotbalul a devenit sclavul banilor si s-a *** rau. Nu mai joaca nimeni din sentiment, toti joaca pe bani multi si rareori munciti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 22:16

Doar o mica precizare--- Cind Barcelona avea voie sa aiba doar 3 jucatori extracomunitari in echipa, Gica Popescu era capitan. In Catalonia. Chiar mai are sens sa discutam de ce zic toti ratatii????

++ (194 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 22:44

nu cred ca-i o treaba personala. maxim nu are fizic de jucator in Bundesliga, daca nu cistigi duelurile 1:1 n-ai ce cauta acolo pe termen lung. e atragator ca are o anumita technica, dar duelurile conteaza, egal ca esti nr. 10, care nu prea exista in BD sau nu. cred ca problema e mai ampla in fotbalul rominesc. daca ma uit, mi se intimpla rar, recunosc, la meciurile din liga1 constat ca se joaca deloc fizic si asta si datorita arbitrajului care nu mai stie sa deosebeasca fautul de simulare. daca un jucator mai puternic intr-un duel isi foloseste forta si cistga mingea cealalalt se prabuseste imediat si primeste o lovitura libera. ceace e incorect si duce la disparitia fotbalistilor atletici, in mare parte simulantii, ca si tanase de la staua cistiga din asta, dar fotbalul rominesc in general pierde. nimeni din Bundesliga sau Premier Leag se da la o parte.

adi_stelistul (359 comentarii)  •  15 aprilie 2020, 10:12

@ Dinu: categoric sunt de acord, dar tocmai de aceea cazul lui a contribuit in cea mai mare masura la conturarea unei imagini a fotbalistului roman. Pentru ca daca un Adi Popa (dau un nume) ar fi avut problemele lui Mutu, cazul era probabil la "si altele". Mutu, pentru ca avea o vizibilitate imensa (tocmai pentru ca "era fotbalist", cum spui), a devenit un subiect in presa internationala.

Dilimache (657 comentarii)  •  15 aprilie 2020, 11:54

Da, asa e, cand nu iti iese ceva, dai vina pe altii. Oricum baiatul este valoric sub toti cei din Bundesliga.

Bob (1 comentarii)  •  16 aprilie 2020, 4:20

Adevarat Ovidiu, unul din cele mai tari articole scrise de tine. Cand adevarata lupta trebuie sa inceapa, sa arate ce pot si sa dovedeasca ca sunt intr-adevar buni, banii, masinile, femeile si tatuajele le sucesc mintile. Pacat. Un mare pacat. Daca as fi in locul lor, as manca pamantul sa dovedesc ca sunt mai bun decat toti ceilalti, decat oricare strain. Nu m-ar opri nimic. As da 1000%.

Comentează