Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

„Un «cosmonaut» îmi aduce mâncare și-mi lasă tava dezinfectată la ușă!”

Dialog pe WhatsApp cu Silviu Lung junior, 30 de ani, portarul lui Kayserispor din SuperLig, care n-a mai ieșit pe stradă de 12 zile din cauza pandemiei COVID-19

Permalink to „Un «cosmonaut» îmi aduce mâncare și-mi lasă tava dezinfectată la ușă!”
joi, 9 aprilie 2020, 3:56

– Silvică, și la Kayseri face ravagii coronavirusul?
– Parcă mai puțin ca în restul Turciei, care numără, din păcate, zeci de mii de cazuri și sute de morți.

– S-au luat și acolo măsuri speciale?
– Evident. Oamenii de aici obișnuiau să se întâlnească, să stea la o țigară și la o cafea. Să joace table. S-a terminat! Ca să nu mai stea unii lângă alții, s-au ridicat și băncile de pe străzi! Mai sunt deschise magazinele alimentare și, ca imagine, Kayseri pare un oras pustiu, părăsit.

– Am citit sau am auzit că s-au suspendat până și rugăciunile colective din moschei.
– Da, chiar și rugăciunea cea mare de vineri.

– Cum te descurci în hotel?
– Fiind cu soția, Săpunaru a rămas la hotel. Eu însă m-am mutat în baza de pregătire a clubului, care e la 10-15 minute de centru. Practic, sunt în cantonament. Aici mă și antrenez, dimineața la sală, după-amiază la piscină. Citesc, mă uit la televizor, mă joc pe PlayStation, vorbesc des acasă. Cu Roxana, cu tata, cel mai bun prieten al meu, cu Tibi.

Nuntă amânată

– Roxana e logodnica, nu? Parcă era și ea la Kayseri.
– Studentă în Craiova, la Medicină, a plecat acasă exact când s-a pornit nebunia și n-a mai avut cum se întoarce pentru că orașul s-a închis.

– Visez sau urma să vă căsătoriți chiar în vară?
– Plănuiserăm nunta, dar a trebui s-o amânăm. Să se ducă pandemia și vom stabili altă dată. Suntem împreună de 5 ani.

– Ziceai că te uiți la televizor, înțelegi turcește?
– Înțeleg binișor, dar nu prea vorbesc. Doar chestii foarte simple, ce mai faci, unde mergi, d-astea…

– Altceva, în bază și mănânci? Și dacă da, ce?
– Toți se poartă foarte frumos cu mine, chiar mă răsfață. La ore fixe, apare o fată cu mască, îmbrăcată ca un cosmonaut, și-mi lasă tava dezinfectată la ușă. În zonă se mănâncă multă vită și mult miel, iar eu am norocul că nu-s gurmand.

Șanse de salvare

– Hai să vorbim nițel și despre fotbal, ce se aude cu reluarea campionatului?
– Deocamdată, nimic. La începutul lui mai va fi o ședință la federație și, dacă se va putea, vor decide și cum. Acum însă, mai importantă decât orice e sănătatea oamenilor.

– Kayserispor e „lanternă roșie” în SuperLig, sperați să vă salvați?
– Într-adevăr, am avut un tur catastrofal, cu doar 10 puncte în 17 meciuri, d-aia am și căzut pe ultimul loc. În retur însă, deși ar mai fi de disputat 8 etape, am scos deja 12 puncte și am ajuns la 3 de locul 15, Malatya, primul care scapă. Iată de ce, fără să mă îmbăt cu apă rece, sper să evităm retrogradarea.

– Nu te supăra, dar ai luat o căruță de goluri, 62! Nu ca pe vremea lui Șumudică!
– Corect, Șumi a fost foarte iubit aici, iar fanii îl regretă și acum. Pe de altă parte, eu sunt portarul cu cele mai multe mingi parate din întreg campionatul. Presa a remarcat asta și mă laudă.

Șefa e o femeie!

– Silvică, mai e valabilă oferta de la Beșiktaș? Prin ianuarie…
– Nea Ovidiu, nea Ovidiu, cui îi mai arde acum de vreo ofertă?! Oricum, i-am promis doamnei Berna că rămân la Kayseri în cazul în care evităm retrogradarea.

– Cui i-ai promis, capitalei Elveției?!
– Toamna trecută, Berna Gozbasi a devenit, votată de membrii Board-ului, prima președintă de club din istoria Ligii turce. De când a venit, și-a ținut cuvântul și salariile n-au mai întârziat.

– Doamna și investește în club?
– Nu cunosc detalii. Știu doar că a jucat baschet de performanță și că are afaceri cu mobilă, cu saltele. Am înțeles că exportă la greu.

– OK, Silvică, o ultimă întrebare. Dac-aș putea să-ți îndeplinesc imediat o dorință, la ce te-ai gândi?
– Să se termine nenorocirea asta și să ne întoarcem la o viață normală. Au trecut 12 zile de când n-am ieșit pe stradă și cred că ajunge!

– Teșekkurler, așa se zice mulțumesc în turcă, da?
– Și eu mulțumesc, numai bine tuturor românilor.

350 de mii de euro
este suma pe care turcii de la Kayserispor au plătit-o celor de la Astra în iulie 2017, atunci când s-a perfectat transferul din România

38.226 de cazuri
de infectare cu coronavirus au fost înregistrate până ieri în Turcia, dintre care 812 persoane au murit, iar alte 1.845 și-au revenit și au fost externate din spitale

800 de mii de euro
este cota de piață pe care Silviu Lung jr. o are în acest moment, conform siteului de specialitate transfermarkt.com; cea mai mare a fost de 2,5 milioane de euro, în 2016


CV. Silviu Lung junior:

Născut la Craiova, 4 iunie 1989. Fiul lui Silviu Lung și fratele lui Tiberiu Lung, foști portari internaționali. A apărat la Universitatea Craiova și Astra Giurgiu. Campion cu Astra în 2016. Câștigător al Cupei și Supercupei României, tot cu Astra. Din 2017 la Kayserispor, Turcia. Trei prezențe în națională.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Sergiu (53 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 16:30

Mi-a placut. La obiect si fara farafastacuri.

Dinu (427 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 16:33

Acest dialog imi intareste senzatia ca Lung cel mic este un baiat foarte civilizat si cu picioarele pe pamant. Pacat de accidentul mortal al batranului m-a facut sa imi schimb parerea despre familia lor.

BB (155 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 16:35

Daca nu a bagat Nea Ovidiu in ele poanta cu bancile luate de pe strazi este foarte tare. Despre asa ceva nu am mai auzit.

CITA (2118 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 17:06

Interesant dialogul, parca stiam ca sunteti neintrecut in reportaj. De-acu il faceti telefonic, nu- acelasi farmec precum raportul direct cu interlocutorul si nici acea magie a spatiului unde se discuta. Interesant si-asa. Merci!

Milica (53 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 17:07

Misto imaginea cu fata care este imbracata ca un cosmonaut si ii aduce mancarea lui Lung la usa. Tocmai pentru ca sunt serviti la usa cat se afla in activitate multi fotbalisti nu stiu ce sa faca in viata dupa ce agata in cui ghetele cu crampoane.

Mihai (182 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 17:10

Iata in sfarsit ceva si la Ioanitoaia care nu este legat direct de fotbal. De aceea si este aceasta convorbire mai agreabila decat speculatiile despre daca se va relua campionatul si cand.

Alex (144 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 17:13

Silviule, ia-o pe Roxana de nevasta mai repede pentru cab cinci ani de cand sunteti impreuna iti ajung. Oltenii sunt barbati grabiti numai tu masori de zece ori ca sa tai odata. Cat o cunosc eu stiu ca este de mare caracter.

NR (12 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 17:40

Vă salut domnule Ionițoaia. Desigur trebuie să se țina cont de avizul autorităților, însă cât va mai dura această criză este necunoscut chiar dacă măsurile nu sunt atât de dure de unde vă postez. Așa arată un crâmpei dintr-o zi într-o unitate spitalicească olandeză. Disciplină, liniște și ordine atât în timpul programului cât și la încheierea acestuia. https://streamable.com/4jdysz ; https://streamable.com/exjuzs

Miu (10 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 18:49

Acest baiat gandeste ca un om cu scaun la cap si se exprima curat. Mai bine ca orice fotbalist si sa nu ziceti ca portarii... nu sunt fotbalisti.

Florin (215 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 18:51

Destul de interesant. La noi inca nu a aparut nici o femeie presedinte de club in liga 1. Nu este vorba ca ne ajunge Ana Maria Prodan care vorbeste zilnic cat 14 presedinti impreuna.

gino (513 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 21:53

Bravo @Florin (182 comentarii), asa te vreau. Bine gandit. Fii Ca mine fan Prodanca impresara palmier care le stie pe toate. Doar ca ea nu vrea presedinta la un club ci chiar la federatie. Nu este o gluma si cred ca ar fi mai buna decat filfizonul asta de Razvan Burleanu.

Mario (56 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 21:57

Fata de majoritatea fotbaliatorilor care dau cu piciorul in minge dar sunt niste vedete de tinichea Lung junior lasa impresia unui tanar in banca lui. Nu am auzit vreodata sa fie implicat in vreun scandal sau sa isi dea aere si sa aiba cine stie ce pretentii de vedeta.

Dilimache (657 comentarii)  •  9 aprilie 2020, 23:09

Foarte frumos, mi-era dor de un interviu facut ca la carte. Omul asta e serios si la locul lui, imi place!

Crisan (10 comentarii)  •  10 aprilie 2020, 15:02

@Mario (46 comentarii). Zici tu ca fotbalistii sunt niste vedete de tinichea. Ai dreptul tau sa ii consideri cum vrei. Dar unul ca tine care nu este de tinichea ci este de aur sau de platina nu va aduce niciodata in tribune zeci de mii de oameni sa il vada. Asa ca ca mai gandeste-te inainte sa arunci cu pietre in cine nu trebuie.

Comentează