Dragoste cu sila?!
Cu toate că nu se joacă fotbal, la Rapid tot e tensiune. E zarvă. În timp ce antrenorul abia numit, Dan Alexa, a început pregătirea video a lotului, câte o oră de 3 ori pe săptămână, cel destituit, Daniel Pancu, […]

Cu toate că nu se joacă fotbal, la Rapid tot e tensiune. E zarvă. În timp ce antrenorul abia numit, Dan Alexa, a început pregătirea video a lotului, câte o oră de 3 ori pe săptămână, cel destituit, Daniel Pancu, nu încetează să agite apele. Să pună presiune. El a declarat recent că așteaptă cu nerăbdare ieșirea din starea de urgență ca să reia antrenamentele! Având contract până în iunie 2022, Pancu se consideră în continuare tehnicianul vișiinilor.
N-o să vă spun eu ce a însemnat Pancu pentru Rapid, cu care a câștigat campionatul în 1999 și 3 Cupe ale României, marcând 69 de goluri în 218 partide. Cum a jucat în 6 rânduri pentru formația de sub Podul Grant, fiind al treilea golgeter al acesteia din istorie după Ion Ionescu (107) și Sandu Neagu (93), la egalitate cu neuitatul Ștefan Filotti, există suficiente elemente ca Giuleștiul să-l ridice la rangul de emblemă. Chiar de legendă.
Implicit, să-l admire și să-l iubească. Ba și, ceea ce reprezintă uneori mai mult, să-l respecte. Cu atât mai tare cu cât, când unii au dat bir cu fugiții, el s-a alăturat trup și suflet îndrăznețului proiect de după retrogradarea în Liga 4.
Probabil că într-o zi, mai experimentat, debutantul de azi, care a început antrenoratul la Rapid, se va întoarce pe banca echipei acesteia. Nu probabil, ci sigur, deoarece prin venele lui curge sânge vișiniu. Până atunci însă, s-ar cuveni să realizeze că nimeni nu i-a purtat sâmbetele și n-a complotat contra lui. Nici jucători, nici conducători, nici sponsori, nici suporteri, nimeni. Pur și simplu, l-au dat afară rezultatele, cele care țin în viață orice antrenor sau, dimpotrivă, îl trimit la plimbare.
Întrucât Rapid a încheiat sezonul de L2 doar pe locul 6, departe de obiectivul propus și de dorința fanilor, era în firea lucrurilor și a obiceiului să plătească cineva. Iar acel cineva a fost antrenorul, ca întotdeauna și pretutindeni. Tip inteligent, Pancu ar trebui să înțeleagă asta și, pe de altă parte, să realizeze că dragoste cu sila nu se poate. Să caute să ajungă la un acord cu clubul ori, dacă nu reușește și nu reușește, să-l cheme în judecată. Numai justiția ar fi calea de a-și recupera suma imensă, vreo 230.000 de euro, pe care Rapid i-ar datora-o până la finele contractului, dar pe care momentan n-are posibilități s-o achite.
Altfel, se discută pe la colțuri că Alexa, deși în 2016 a promovat echipa în L1, n-ar fi destul de rapidist! De acord că Rapid e și o stare de spirit, „farmecul vieții”, vorba lui Copos, dar ce facem acum, cântărim rapidismul ca-n piață?! Că Maftei e mai rapidist decât Pancu, iar Daniel Niculae mai puțin?! Asemenea calcule n-au nici rost, nici relevanță.
Personal, apreciez că și Alexa e rapidist de vreme ce în 2016 a postat următoarele pe facebook, imediat după ce, din promovată în primul eșalon, Rapid s-a trezit în faliment: „De ce încă un club uriaș a intrat în zona de nepăsare superioară pe care se întemeiază toate eșecurile din fotbalul nostru?… Nu regret nicio secundă că am luptat pentru tine (n.a Rapid) în acest moment greu al existenței tale. Nu regret nimic din această aventură comună și a fost o onoare să fac parte din ea. Mulțumesc tuturor suporterilor acestui club pentru că au reușit să treacă peste orice și să lupte alături de noi pentru istoria și numele clubului Rapid București”.
De-aici încolo fiecare să judece cum crede.