Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Pretenții exagerate

Iată-i bătând în retragere până și pe cei convinși că pandemia de coronavirus va dura cât o ploaie de vară.

Permalink to Pretenții exagerate
duminică, 29 martie 2020, 3:28

Situația e proastă la nivel mondial, dar se anunță și mai rea, apreciindu-se că vârful îmbolnăvirilor și al deceselor va veni spre finalul lui aprilie. După unii specialiști, chiar mai târziu.

În context, firește că fotbalul nu mai interesează ca înainte. Una că a ieșit de pe lista preocupărilor importante și alta că nu mai depinde de el însuși. E la mâna pandemiei. Dacă admiteți, a destinului. Sunt lucruri infinit mai importante azi. Înainte de orice, sănătatea. Totuși, deși nu se știe când vor fluiera arbitrii din nou, UEFA nu se dă bătută și încearcă să rămână în priză. În timp ce la Nyon se fac strategii și se speră, comentatorii de fotbal continuă să despice firul în patru. Cum nimeni nu-i în măsură să precizeze când se va sfârși nenorocirea, aceștia mai degrabă se bagă în seamă. Cu scuzele de rigoare, se află în treabă.

Când cluburile nu mai încasează bani din drepturile TV, din publicitate, din sponsorizări, din vânzarea biletelor etc, UEFA ar intenționa să renunțe la regula fair-play-ului financiar. Care, foarte pe scurt, înseamnă ce? Obligația de a păstra un echilibru între venituri și cheltuieli în așa fel încât ultimele să nu le depășească pe primele cu mai mult de 30 de milioane de euro. În caz contrar, intervin sancțiuni aspre, cea dintâi fiind interzicerea transferurilor. Ba chiar excluderea din competițiile continentale, pericol ce planează încă asupra lui Manchester City, nimeni alta decât campioana en titre a Angliei.

Pe noi însă povestea ne privește mai puțin. Întrucât grupările noastre fruntașe, de pildă, CFR și FCSB în 2018, ultimul an raportat, au înregistrat venituri mici. Fără a pune la socoteală sumele obținute din transferuri, CFR a obținut 21 de milioane, iar FCSB 34, cu observația că în acest sezon, datorită parcursului european, formația din Gruia va primi de la UEFA o sumă consistentă. Mult mai mare.

Sunteți curioși cam cum stăm comparativ cu cluburile de anvergură? De exemplu, Barcelona a realizat în 2019, țineți-vă bine!, venituri de 990 de milioane, conform ziarului madrilen Marca. Despre ce vorbim dacă Barca strânge anual numai din vizitarea stadionului Nou Camp și a muzeului din incintă, bilete între 25 și 45 de euro, circa 28-30 de milioane. Adică măcar dublu, chiar spre triplu, față de bugetele echipelor de top din Liga 1. După care visăm să ne luăm de piept cu asemenea adversari, ba să-i și învingem! Zău așa, nu vi se pare că avem pretenții exagerate?

În fine, circulă zvonul că UEFA le va interzice accesul în cupele europene reprezentantelor acelor campionate care nu vor reuși să încheie stagiunea astfel încât să-și desemneze la termen „ambasadoarele”. Nu cred într-o asemenea variantă, pe care o vom discuta însă mâine.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Nelu (213 comentarii)  •  29 martie 2020, 15:43

Nea Ovi, matale o spui si matale o comiti. Pai cum sa compari bre Barcelona cu FCSB ca nici de gluma nu este buna. Diferenta este cam de la cer la pamant inmultit cu 10.

Bogdan (395 comentarii)  •  29 martie 2020, 15:47

Ca a scris nu stiu care ziarist englez treaba cu interzicerea din Champions si noi ne ambalam pe marginea unei ipoteze putin probabila. Trebuie sa fii nebun sa crezi ca se va juca Champions fara Real, Barcelona, Liverpool, Bayern. Sau se va juca asa ca sa o castige Becali si se se umple de euroi.

Claudiu (343 comentarii)  •  29 martie 2020, 15:49

La Fecesebeaua ce sa viziteze iubitorii fotbalului ca stadion nu are si muzeu nici atat...Ce sa puna in el poate oile pe care le plimba pe sosea George Becali de cate ori vrea sa se dea mare.

Arion (56 comentarii)  •  29 martie 2020, 15:52

Bine punctat. Atat ca nu stiu ca vreo echipa romaneasca sa aiba un buget mai mare de 10 milioane. Posibil doar CFR .FCSB nu trebuie crezuta ca oierul baga in ele pana nu mai are aer.

Vio (188 comentarii)  •  29 martie 2020, 15:58

Crezi matale ca ne vindecam noi vreodata de megalomanie...Majoritatea il injuram pe Becali si radem de el dar suntem la fel ca el. Tot mai greu le ajungi romanasilor cu prajina la nas...Nu au dupa ce sa beie apa si tot se cred smecherii pamantului.

Mario (56 comentarii)  •  29 martie 2020, 16:01

Fraza aia despre comentatori este cea mai valabila din toate. Imi puteti raspunde daca va incadrati si dumneavoastra in aceasta categorie sau va considerati o exceptie.

Jean (280 comentarii)  •  29 martie 2020, 16:44

Daca realizati ca fotbalul nu mai prezinta interes nu ar fi cazul sa mai insistati pe asemenea subiecte. Cel romanesc nu intereseaza delic deloc.

alin (626 comentarii)  •  29 martie 2020, 16:49

"Sa ne luam in piept cu asemenea adversari, ba sa ii si invingem." De ce nu cind dvs ati scris ca valoarea si nu bugetul decide cistigatoarea unui meci de fotbal. Reiese ca v-ati modificat pozitia.

Simeone (96 comentarii)  •  29 martie 2020, 17:37

E diferența mare între fotbalul din vestul Europei și ce avem noi în Est. E greu sa faci față chiar la nivel de Europa League. În primăvara erau calificate doar 3 echipe din blocul estic, poate și acestea cu noroc. Dacă e sa compari bugetele nu ajungi niciodată în grupele unei competiții europene. Adversarii CFR-ului toți au avut bugete mult mai mari și jucători mult mai titrați în fotbalul mare decât ce a avut Campioana României. Se pare ca aceasta criza pandemică, urmata de una economică, va avea un caracter nefast asupra fotbalului românesc. Probabil în septembrie când vom juca cu Islanda, va fi mult mai greu decât era pentru noi jocul din 26 martie, deoarece jucătorii vor fi ieșiți din formă. E nevoie ca Radoi sa uite de jucătorii așa-ziși selectionabili și sa se concentreze doar pe cei în formă care sunt dispuși sa joace fără rabat la energie, care sa facă atât faza de atac cât și de apărare. Nu putem sa ne punem cu echipe din Vest, dar măcar putem sa le facem sa sufere, precum a suferit Sevilla în fata CFR-ului și sa speram în numere de magie și cu noroc. Sa speram ca la toamna vom avea măcar doua echipe în grupele unei competiții.

Marean (270 comentarii)  •  29 martie 2020, 18:21

Simeone, de ce ar fi jucatorii nostri iesiti din forma in septembrie si nu ar fi islandezii? Nu as vrea sa cred ca ne pregatim terenul de pe acum pentru o infrangere.

popa (11 comentarii)  •  29 martie 2020, 18:31

Dar despre salariul nesimtit al lui Messi care ia peste 300000 de coconeti pe zi nimic? Mai ales ca din cand in cand nici nu plateste impozitul prevazut de legea spaniola.

Cornel (96 comentarii)  •  29 martie 2020, 18:36

Beeei astia care nu conteniti sa il *** pe Tiriac ca esteun zgarcit ca nimeni altul ia uitati-va ce suma uriasa a donat pentru aparatura medicala si pentru hrana batranilor la teledonul Antenei. Hai sa va mai aud pe vreunul ca barfiti la adresa batranului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (239 comentarii)  •  29 martie 2020, 19:12

Pentru CFR, poate pentru toată țara, o ridicare dincolo de nori, ar aduce un plus de imagine și venituri substanțiale. Plasarea lângă „OZeNe_lul” ce se vede preț de câteva ore după apusul Soarelui, înspre vest(aseară lângă barba Lunii), ar elucida misterul. Din poziția mea aparea deasupra pădurii Hoia. Pare o reflexie a Stației Orbitale Internaționale și seamănă cu doi luceferi altoiți. Probabil FCSB și CFR porniți în câștigarea gloriei universale. Sau ,mai știi,... ne-a fericit Dumnezeu cu o uriașă lampă uv de igienizare. Pentru balconul îndrăgostiților poate fi ”logodna Luceafărului” și nu trebuie ratată. Hai, #romantismulserilordeizolare.

BigBear (42 comentarii)  •  29 martie 2020, 19:17

Am si eu o idee, acum ca tot lipseste sportul de la tv - de ce nu se dau la tv meciuri celebre si spectaculoase? Eu de exemplu m-as uita cu placere la meciuri chiar daca stiu scorul, doar pentru spectacol.

Manolo (63 comentarii)  •  29 martie 2020, 20:53

@BigBear (38 comentarii). Se pot da meciurile mai noi disputate, nu si cele vechi de acum 20-30-50 de ani. Pentru ele ar trebui platiti bani buni la tvr care are exclusivitatea drepturilor de difuzare. Craiova 83, Dinamo 85, Steaua 86 si altele se pot da numai contra cost si nu pe bani putini. Cele noi se reiau, vezi pe Digi si Telekom.

Franz (406 comentarii)  •  30 martie 2020, 0:07

Hai nea Ovidiu ca de zeci de ani nu mai indrazneste nimeni sa compare fotbalul romanesc cu cel din Anglia, Spania, Germania ori Italia. Vorbim despre doua lumi complet diferite.

Dilimache (657 comentarii)  •  30 martie 2020, 0:37

O dau la intors ca Trump, care acum doua saptamani spunea ca nu e nici un pericol...

Iulian (190 comentarii)  •  30 martie 2020, 1:12

Acest articol are un sens autocritic pe care il apreciez sincer. In rest el este alcatuit dintr-un sir de speculatii gazetaresti.

Mozzie (24 comentarii)  •  30 martie 2020, 4:11

Angela Merkel: Două treimi din populația Germaniei s-ar putea infecta cu coronavirus. Asta insemnand vreo 50 mil oameni. Oare cat va dura criza? OK, vom lua o "pauza" in vara de vreo 2 luni dupa care va reveni si topt asa. Care competitii se vor mai desfasura, cine se va mai gandi la fotbal in afara de obsedatyii care neavand alta preocupare pana acum au devenit dependenti, se sufoca, creierul lor se dezintegreaza daca nu vad macar un Chindia-Clinceni.

CITA (2118 comentarii)  •  30 martie 2020, 12:01

Muica, ce de bani la Barcelona, de exemplu! Pai pot sa sustina sistemul de sanatate aflat la mare incercare. Ca sa nu zic ca si la noi cei mai bogati si care au castigat mult in fotbal ar putea face (daca nu au facut cumva) acelasi lucru.

ovialex23 (11 comentarii)  •  30 martie 2020, 12:57

"Zău așa, nu vi se pare că avem pretenții exagerate?" Ioanitoaia, matale mai gindesti uneori inainte de a spune asemenea perle? Orice club cind ia nastere, o ia de la ZERO. Dar cind managementul e profesionist (baze si echipamente pt echipe de copii si tineret), "maturizarea profesionala" a unui jucator inainte de a-l vinde si nu imediat ce a inceput sa dribleze, unitati de antrenament si refacere fizica si multe jocuri (amicale + etape) pentru atragerea de sponsori, etc. Cam asa au inceput mai toate marile (de acum) forte ale fotbalului. La noi, hotia incepind de la conducerea FRF si Liga (inca de pe vremea comunismului), aranjamentele, cooperativele, vinzari frauduloase si arbitrajul hotesc pe fata, toate astea nu ne vor lasa sa evoluam.

Gelu (116 comentarii)  •  30 martie 2020, 14:44

@ovialex23. Greu de inteles de ce esti asa agresiv chiar necioplit. Dupa care debitezi numai banalitati. Din ce in ce mai multi romanasi se cred importanti cand in realitate este vai de capul lor

georgian (10 comentarii)  •  30 martie 2020, 21:16

Asa zisul "fair play" financiar a fost instituit pentru a proteja echipele care acum sunt in top. Practic UEFA se asigura ca de acum inainte nu mai e posibil pentru un club mediu sau mic sa ajunga in top prin influxul financiar dat de preluarea de catre un patron putred de bogat. Daca Abramovich ar prelua azi pe Chelsea nu ar putea sa ajunga in top decat eventula dupa minim 10-15 ani de investit. Intentia probabil ca a fost alta dar realitatea e ca se protejeaza status quo-ul. Daca s-ar dori creearea unei competitii echilibrate UEFA s-ar fi putut inspira din sporturile americane si ar fi putut institui un "salary cap". In NFL niciuna dintre echipe nu poate sa aiba bugetul de salarii, acelasi prag pentru toate echipele, mai mare decat un prag stabilit la inceputul sezonului (calculat in functie de incasarile medii din sezonul precedent).

Comentează