Războiul din Bănie
Am intrat în posesia scrisorii adresate de Primăria Municipiului Craiova unui cetățean care trebuie că a cerut, bănuiesc, detalii privitoare la gestiunea stadionului "Ion Oblemenco", la modul în care e el administrat.

Astfel am aflat că pe parcursul anului 2019 arena respectivă, despre care vă reamintesc că a fost inaugurată în noiembrie 2017, că are 31.000 de locuri și a costat 60 de milioane euro, a produs venituri de 1.171.618 lei, conform scrisorii asumate de primarul Mihail Genoiu și secretarul general Nicoleta Miulescu pe 23 martie ac.
Pierderile s-au strâns, precizează semnatarii, și din pricină că în intervalul mai-iulie nu s-au desfășurat competiții. S-a schimbat suprafața de joc. În condițiile în care nu s-au găsit persoane dispuse să închirieze hotelul, restaurantul și cafeneaua din incinta stadionului („s-au scos de 4 ori la licitație, dar nu s-a prezentat niciun ofertant”), cheltuielile efectuate au atins 5.405.898 lei în 2019. De unde, lesne de calculat, o pierdere cifrată la 4.234.280 lei. Aproape 900.000 de euro, proveniți din buzunarul contribuabililor, obligați să suporte o sumă importantă pentru întreținerea arenei din Lunca Jiului.
Evident că, obiectivul fiind relativ nou, nu era de așteptat ca el să meargă ca pe roate. Să genereze imediat profit. Totuși, deficitul e unul nepermis de mare, ceea ce ar îndemna pe oricine să acuze managementul. Oamenilor li s-a dat pe mână o bijuterie și nu prea știu ce să facă cu ea.
Putem vorbi probabil și despre asta. Dar aici intră în discuție și altceva, statutul să-i zic original al stadionului, unul imposibil de înțeles și greu de acceptat. Conform căruia, n-o să vă vină să credeți!, „Ion Oblemenco” are voie să găzduiască numai meciuri de Liga 1, ale Cupei României de la 16-imi în sus și ale naționalei, atât și nimic în plus. Trebuie spus că niciun alt stadion din țară nu e legat de asemenea clauze, de unde și întrebarea, legitimă, de ce s-a recurs la ele în Bănie?
Răspuns: pentru ca trupa alb-albastră să se bucure de exclusivitate, iar U Craiova 1948, echipa lui Adrian Mititelu, să nu cumva să poată juca vreodată acolo! Așa a dorit Olguța Vasilescu pe vremea când conducea Primăria și a rămas bătut în cuie, un privilegiu nejustificat și, repet, fără precedent în sportul nostru. Altminteri, meritele Olguței referitoare la construirea stadionului nu trebuie puse la îndoială.
Totuși, veți riposta, U Craiova 1948 a călcat o dată pe „Oblemenco”, când a întâlnit, în septembrie 2019, pe U Cluj. Corect, asta însă pentru că partida a contat pentru 16-imile Cupei, fază în care nimeni din Primărie nu și-a închipuit că va ajunge echipa lui Mititelu, chiar și lider detașat în Liga 3. Mititelu a plătit atunci, sper că nu greșesc, 10.000 de euro, după care a insistat să fie reprimit, angajându-se că va achita costurile la nivelul Ligii 1. În paranteză fie spus, CSU cedează 10% din suma încasată din vânzarea biletelor. Cum Mititelu a fost refuzat ferm, se impune concluzia că „Ion Oblemenco” s-a ridicat numai și numai pentru CSU, ca un cadou pentru această grupare.
Presimt ce va urma după publicarea acestui text. Vor sări unii cu gura că mi-am dat arama pe față, că sunt omul lui Mititelu, care mi-a oferit, care mi-a promis etc. Fals, niște prostii, cred că n-am mai vorbit cu Mititelu, nici la telefon, de vreo 5-6 ani. Ceea ce nu mă împiedică să susțin că e discriminatoriu și abuziv, parțial legal, ce se petrece la Craiova. Unde au contribuit la construirea noului stadion, prin taxe și impozite, toți locuitorii orașului. Suporterii lui CSU, adevărat mai numeroși, dar și cei ai lui U 1948. N-ar trebui să-și permită nimeni să facă diferența între ei.
Dacă Mihai Rotaru, și el cu merite în relansarea fotbalului craiovean, vrea exclusivitate pentru formația alb-albastră o poate eventual obține. Dar contra cost, nu pe cale politică, nu pe pile, nu prin presiune. Iar cei care se plâng că la „Oblemenco” se înregistrează pierderi serioase să caute mai atent cauzele deficitului și să înțeleagă că nu-i în regulă cum procedează. E timpul, deși mi-e teamă că a trecut, ca războiul din Bănie să înceteze.
