Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

La mica înțelegere

Deoarece numărul cazurilor de coronavirus crește, pare imposibil de anticipat cât va mai ține starea de urgență.

Permalink to La mica înțelegere
duminică, 22 martie 2020, 4:05

Implicit, când se vor relua competițiile fotbalistice, întrerupte momentan pe întreg continentul, cu excepția Belarusului. Țară în care, ca într-un banc cu Bulă, însuși șeful statului le-a cerut cetățenilor să meargă la saună și să bea votcă pentru a îngenunchea pandemia de COVID-19!

Să lăsăm însă gluma, fie ea și de prost gust, spre a constata cu îngrijorare, fără a cădea pradă panicii, că răspândirea bolii a schimbat regulile în întreaga societate. Le-a bulversat, le-a dat peste cap. Dacă e grav că se întâmplă așa, la fel de grav e că nu se știe când va lua sfârșit nenorocirea. Între atâtea temeri și incertitudini, un singur lucru e cert: nimic nu va mai fi ca înainte. Viețile noastre se vor împărți între până la Corona și după.

Reamintindu-ne că omenirea s-a mai confruntat cu dezastre, războaie, molimi, cutremure, să ne păstrăm optimismul și să judecăm că ea se va pune pe picioare. Nimeni nu poate spune însă acum cât de repede o va face.

Întorcându-ne la fotbal, aș afirma că recenta Ordonanță de Urgență a Guvernului, deși menită să limpezească situația și în privința salariilor jucătorilor, mai degrabă a băgat lucrurile în ceață. Nu zic că le-a complicat, dar nici n-a lămurit chestiunea. În ideea că n-a sistat discuțiile în contradictoriu, polemicile, ci le-a amplificat. Plecând de la precizarea din OUG că pe durata șomajului tehnic, cu care se asimileză perioada de suspendare a activității, un angajat poate primi maximum 75% din salariul de bază, cuantum suportat de stat, dar nu mai mult de trei sferturi din salariul mediu brut pe economie, cifrat la 5.429 lei, cluburile pe de-o parte și sindicatul fotbaliștilor (AFAN) pe de alta s-au situat pe poziții diferite, chiar antagonice. După care, evident, fiecare caută să tragă spuza pe turta proprie.

În timp ce cluburile, a se citi patronii acestora, doresc să reducă din cheltuieli, reclamând că le paște falimentul în lipsa încasărilor din drepturile tv, sponsorizări, bilete etc, AFAN vrea cât mai mulți bani pentru membrii săi. Exemplul lui Fl. Coman a devenit unul clasic, des invocat. Conform FCSB, plătit în prezent cu 15.500 de euro pe lună, jucătorul ce va împlini 22 de ani peste câteva zile ar trebui să ia, fiind considerat în șomaj tehnic, 3.500 de lei în mână. Atât. AFAN pretinde că i s-ar cuveni 75% din contract, adică 11.625 euro! Din care statul să acopere 3.500 lei, sprijinul asigurat de Guvern (și) sportului în contextul crizei provocate de COVID-19. Lesne de calculat, diferența dintre cele două sume e uriașă.

Greu de spus care dintre tabere are dreptate și cât anume. Personal, nu socotesc normal, nici logic, ca statul să-i plătească, fie și parțial, pe fotbaliști. În general și cu atât mai puțin în clipa de față, când prioritățile națiunii sunt cu totul altele. De acord că, prin comparație cu majoritatea străinilor, câștigurile jucătorilor noștri nu-s mari. Raportate însă la nivelul de trai din România, numai mici nu sunt! Ba chiar, pentru cât oferă, par exagerate.

Dacă AFAN și LPF, ca avocat al cluburilor, nu vor fuma pipa păcii, ceea ce nu-i ușor de imaginat, se va apela la instanță. Vor apărea procese peste procese. Iată de ce, admițând că OUG n-a rezolvat problema, trebuie găsită altă cale pentru depășirea impasului. Iar cea mai indicată e cea a negocierilor directe între fiecare club și fotbaliștii săi. A dialogului. Să mai dea unii, să mai lase alții și invers.

Până la urmă, cluburile ar trebui să se înțeleagă cu jucătorii, iar aceștia, chiar dacă nu vor fi pe deplin mulțumiți, să mai și cedeze. Deoarece o eventuală „răscoală” a lor, o grevă, ar duce la insolvență și, în final, la faliment. Ceea ce, firește, ar arunca totul în aer.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Mircea (663 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:15

Corect. Ordinanta este data cu picioarele cand vorbim despre fotbal.

Alexandru (1 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:17

Vai dar o sa murim cu totii fara jucatori de fotbal ...sau ca ramane ronaldo de romania fara bani de icre negre ...

Luca (47 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:17

Ma bucur ca ganditi asa pentru ca statul are pe cine ajuta si nu trebuie sa le poarte el de grije bietilor fotbalisti care castiga 50-60 000 de lei pe luna. Cat mine intr-un an bun.

Dudu (133 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:34

@Alexandru (1 comentarii). In principiu ai dreptate dar exagerezi. Desi universul nu incepe si nu se termina cu fotbalistii trebuie tinut cont si de ei. Persiflarea lor uneori justa nu rezolva problema ridicata aici.

Francisc (107 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:38

Justa abordarea aspectului legat de ajutorul statului pentru fotbalisti. Statul are ce domenii ajuta cum ar fi sanatatea, invatamantul ori cultura si nu trebuie sa se precupe el de cei care castiga averi pentru ca dau cu piciorul in minge. Mai ales ca o fac bine din ce in ce mai rar.

Ali Bec (212 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:45

Ce guvern de *** cu tot cu ordonanța lui. Nici măcar nu-i in stare sa considere interesele lui Coman in litera sa!

alin (626 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:48

Am citit ca nemtii sunt dispusi sa accepte reducerea salariilor cit timp nu se joaca bundesliga. Selectionerul si cei de la Monchengladbach. Ai nostri vor face git pentru ca sunt cu nasul pe sus ca toti sarantocii. Va iesi scandal mare pentru ca sindicatul le va tine partea.

dorulet (74 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:52

Multumesc pentru articol. Asa am aflat si eu ca un pusti ca Florinel Coman castiga lunar o caruta de bani. Felicitari dar intreb pentru ce. Ori poate ca el a descoperit vaccinul impotriva corona virusului si trebuie rasplatit cu generozitate mare.

ManX (119 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:52

Nu stiu care este statutul jucatorilor, dar cred ca si ei ar trebui sa primeasca somaj la fel ca toata lumea în functie de salariul pe care l-au avut dar sa fie plafonat asa cum prevede legea. Au cluburile o obligatie suplimentara pentru a le plati în continuare salariile? Probabil, în functie de cum si-au negociat contractele. Nu am auzit si nu cred ca un jucator a negociat aceasta posibilitate. O situatie în care sa fie nevoit sa faca apel la somaj. Sigur este faptul ca în toata Europa nu se va mai juca fotbal sezonul asta. La noi se spune ca de Pasti o sa fie criza cea mai mare. Un epidemiolog belgian este de parere ca o sa fie prelungita situatia de izolare care este prevazuta pâna în cinci aprilie în Belgia. Si va spun ca au unul dintre cele ai bune sisteme sanitare din lume. Din pacate o spun pentru ca am cunoscut multe spitale ca pacient pe durate lungi. Cred ca fac peste 2200 de teste pe zi. Deocamdata. Sunt pe cale sa gaseasca o solutie sa faca mult mai multe.Deja sunt vreo 40 de morti în Belgia.

Matei (93 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:55

Am priceput ca trebuie neaparat sa fie bine ca sa nu fie rau intre cluburi si fotbalistii lui peste prajit. Totusi sunt gata sa termin cu rautacismele, Fie -mi permis sa citez dintr-un clasic in viata...

theo (10 comentarii)  •  22 martie 2020, 16:59

NU trebuiesc platiti deloc fotbalistii cu banii poporului. Banii de la buget sunt pentru problemele stringente ale comunitatilor Neamului romanesc. Spectacolul, circul si fotbalul de slaba calitate NU reprezinta nevoi ale Neamului romanesc in caz de crize majore, ca aceasta. Fotbalistii straini sa-si ia talpasitele si sa se care la ei... ai nostri, romani sa astepte finalul crizei si sa se reconverteasca la munca cinstita. Daca nu, oricum, lopata, cazma, betoniera se gasesc si pentru ei. Macar sa aduca putina plus valoare Neamului romanesc punand "o caramida peste alta". Ne-am saturat de fudulia fotbalistilor si de salariile lor nesimtite, ei castigand mii si mii de euro ca la loto, lunar.....de zeci de ori peste salariile minime ale majoritatii oamenilor, care traiesc din sudoarea muncii, cei care aduc plus valoare comunitatilor. SE POATE TRAI foarte bine in lumea asta mare FARA FOTBAL si FARA FOTBALISTI.

theo (10 comentarii)  •  22 martie 2020, 17:00

NU trebuie platiti deloc fotbalistii cu banii poporului. Banii de la buget sunt pentru problemele stringente ale comunitatilor Neamului romanesc. Spectacolul, circul si fotbalul de slaba calitate NU reprezinta nevoi ale Neamului romanesc in caz de crize majore, ca aceasta. Fotbalistii straini sa-si ia talpasitele si sa se care la ei... ai nostri, romani sa astepte finalul crizei si sa se reconverteasca la munca cinstita. Daca nu, oricum, lopata, cazma, betoniera se gasesc si pentru ei. Macar sa aduca putina plus valoare Neamului romanesc punand "o caramida peste alta". Ne-am saturat de fudulia fotbalistilor si de salariile lor nesimtite, ei castigand mii si mii de euro ca la loto, lunar.....de zeci de ori peste salariile minime ale majoritatii oamenilor, care traiesc din sudoarea muncii, cei care aduc plus valoare comunitatilor. SE POATE TRAI foarte bine in lumea asta mare FARA FOTBAL si FARA FOTBALISTI.

Partizan (1 comentarii)  •  22 martie 2020, 17:10

ba nu. totul va fi ca inainte. a se citi interviul lui molnar geza, cel mai mare epidemiolog din romania, care concluzioneaza net: "este o epidemie cum au fost si altele, chiar la 2% mortalitate nu inseamna nimic. lumea va ramane la fel." in privinta fotbalului...la fel ca turismul (de mila caruia vad ca plang o gramada), in secunda 2 dupa ce va fi eradicat ultimul caz, VA EXPLODA. or sa calatoreasca oamenii, or sa foloseasca masinile, avioanele, stadioanele si restaurantele cum nu s-a intamplat niciodata pana acum. e psihologic, eliberarea omului iesit din spital si declarat sanatos.

Urod (72 comentarii)  •  22 martie 2020, 17:18

Solidaritatea trebuie sa meargă și la magistrați, și la fotbaliști, și la toți cei care câștigă salarii nesimțite din aparatura de stat... La toți fără excepție... Și la pensii... Etc... Sa învețe sa trăiască din 3500 lei, ca să vadă cum trăiesc alții cu 1500 lei... Ca de aici începe chestia aia românească cu descurcatul în viață.... De aici pleacă aroganța smecherilor care trăiesc pe spatele celor mulți, care culmea, îi mai și disprețuiesc... asta așa că să fie tot tacâmul.

GHITA (76 comentarii)  •  22 martie 2020, 17:21

Acesti neica nimeni care nu au nici un fel de performante in afara unui trofeu autohton,la maciurile de obicei trucate cu ajutorul unor arbitri,patroni de cluburi din campionatul nostruar trebui sa-si taie singuri salariile alea nesimtite

thomas (1 comentarii)  •  22 martie 2020, 17:41

Lumea plânge în tara asta de durere, iar *** astea de fotbalistise plâng de bani. Incredibil.Nici o realizare fotbalistica, nici macar respect fata de fani . nici respect fata de tara.Si astea pe fondul creat de ziaristi , precum ca fotbalistii sint superiori, fara carte , fara cultura , fara fotbal.Ca si patronii lor. Alărurati-va tarii ca vor urma clipe grele..., si asa lumea urăste aceasta categorie.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  22 martie 2020, 18:07

In Vest unde tindem sa ajungem dar nu o sa ajungem niciodata ---fotbalistii doneaza bani.... La noi nu doneaza dar vor aceeasi bani cu toate ca nu joaca nimic---bine-nici inainte nu prea jucau---...Acum li se spune sa stea in casa. Dar Coman vrea ca sa stea in casa 15000 de euro lunar. Daca Gigi e asa de fraier -nu are decit sa-i dea... Dar eu nu cred.Inca un ex---Alibec cerea bani de la maica-sa sa-si bage benzina in masina... Acum daca sta in casa nu-i mai trebuie bani de benzina...

Dinu (427 comentarii)  •  22 martie 2020, 18:28

Bravo Nea Ovi, asa imi placi. Desi faci parte din fenomen nu sustii cauza unor smecherasi care si daca ar castiga un sfert din cat castiga in prezent tot s-ar pune ca mult castiga. La munca baieti, nu cu mana intinsa.

Andrei (262 comentarii)  •  22 martie 2020, 18:31

Foarte buna pozitia Dv. Statul sa bage banii in spitale, in crese si in scoli, in case de batrani si nu in niste fitosi care stiu doar sa se tatueze di sa isi ia masini bengoase ca Morutan la 19 ani.

di livio (214 comentarii)  •  22 martie 2020, 19:23

ordonanța a băgat lucrurile în ceață, nu zic că le-a complicat, da nici n-a lămurit cestiunea, numa pe ici pe colo, prin părțile esențiale...FABULOS, HALUCINANT, savuros, haios...de acord că cîștigurile jucătorilor nu-s mari, da raportat la nivelu de trai nu-s nici mici...amu cum or fi, ca-n bancu cu Bulă?...ba chiar par exagerate, na că găsîi cum-îs...mă bucur că exiști, cu clone cu tot...îi o stare așa urgentă că tră să ne mai și rîdem

Gelu (116 comentarii)  •  22 martie 2020, 19:25

Orice as face pe lume dar pe umerii fotbaliatorilor nu as plange niciodata. Cu atat mai putin pe umarul amatorilor romani care nu fac altceva decat sa isi pacaleasca meseria.

JFM (116 comentarii)  •  22 martie 2020, 19:41

Este o problema interna jucator-club. Statul poate sa-i dea acel 75% din salariul mediu brut, atat cat ofera fiecarui salariat din Romania. Deci toti patronii trebuie sa contacteze sindicatul jucatorilor iar Liga sa-i execute pe cei care nu accepta sa plateasca suma pe care s-au inteles declarand jucatorul liber de contract cu drept de transfer. Ai adus jucatorul atunci plateste-l. Altfel iti pleaca si te poate da in judecata pentru despagubiri. Trebuia sa le faci asigurare pentru astfel de situatii si-ti scoteai banii. Ai uitat sa faci atunci plateste.

Relu (27 comentarii)  •  22 martie 2020, 20:11

Numerosi neica nimeni bolnavi de frustrare s-au pornit pe fotbalisti ca au bani, au masini si gagici iar ei nu au. Nici nu o sa aiba. Intai sa faca ei ce reusesc sa faca fotbalistii si sa atraga mii de oameni ca sa ii vada si abia apoi sa ii judece pe altii.

Sandu Gigel (37 comentarii)  •  22 martie 2020, 20:41

Asa e, nea Ovidiu. Oare o sa se duca totul de rapa?!?

argus (108 comentarii)  •  23 martie 2020, 0:31

Dv ati scris ieri ca la vremuri de exceptie cum sunt acestea se iau masuri de exceptie. Cum nu se putea prevede o asa catastrofa biologica ca sa fie trecuta vreo clauza in contractele fotbalistilor acestea nu trebuie judecate dupa regulile in vigoare ci dupa cele impuse de noua realitate. Jucatorii isi pot cere banii dar nu cei din contracte ci sume mult mai mici. Care trebuie stabilite de comun acord cu clubul platitor.

Simeone (96 comentarii)  •  23 martie 2020, 0:54

Aceasta e o problema doar pentru unele cluburi de fotbal, cu patroni smecherasi care au găsit momentul oportun sa scadă contractele. Le ia ochii jucătorilor cu fel de fel de contracte, cu fel de fel de sume, dar nu sunt în stare să plătească sau nu mai vor. Probabil ca mai sunt unele echipe care plătesc contractele și nu se uita ca nu joaca 2 luni jucătorii ei

romeo (6 comentarii)  •  23 martie 2020, 8:11

o tema falsa .....chiar nu mai ai ce scrie?

Ilie (135 comentarii)  •  23 martie 2020, 8:39

Ai ajuns si analist economic. Ce fac fotbaliștii de la noi pentru atâția bani? Să se închidă cluburile! Dau bani pentru Coman, Deac și Barbut sau pentru cei bolnavi? Au prea mulți bani pentru ce prestează! Niște inculți, manelisti care nici să dea cu piciorul in minge nu știu. La muncă, nu la întins mâna!

Andrei F (1607 comentarii)  •  23 martie 2020, 11:14

Curioasa logica!!!Pe o parte spuneti ca Guvernul poate in vremurile astea nu ar trebui sa se ocupe si de fotbalisti si pe alta ca fotbalistii sa mai lase de la ei in privinta repturilor salariale...deci strecurati gandul ca fotbalistii ar fi indreptatiti sa revendice salariile de la cluburi chiar daca stau acasa!!!Acum ce o face Coman cu mormanul de euroi castigati stand acasa daca Gicu de la scularie si alti aninimi din electricitate,sanatate,siguranta,transporturi,salubrizare nu-si fac treaba sau nu stau acasa pentru a trece urgia si prin aceste gesturi nu-l protejeaza pe Coman al nostru???Un individ fie el si cu vizibilitate in societate in vremuri ca acum nu valoreaza mai mult decat ceilalti anonimi...Si cum adica de ce Guvernul se ,,uita ,,si la fotbalisti???Pai si Coman fotbalistul si cel de la scularie sau cei de la salubritate si chiar voi din presa... cu totii am contribuit la bugetul tarii prin contributiile platite si prin aportul ramurii din care facem parte la economia tarii....De asta GSP a stiut sa calculeze miliardele pierdute de principalele campionate din Europa....

Barbi (100 comentarii)  •  23 martie 2020, 11:55

Andrei F intelege ca de obicei lucrurile cum vrea el. In acest caz exact pe dos. Este de mare mirare ca tipul asta pare sigur ca unui fecesebist i se permite sa debiteze orice aberatie.

Andrei F (1607 comentarii)  •  23 martie 2020, 12:23

@Barbi (87 comentarii) • 23 martie 2020, 11:55 Daca erai istet iti argumentai comentariul...Ce nu-ti convine la ce am spus eu???Poate o sa te mire....si o sa-ti dau dreptate!!!!

zapacitu’ (565 comentarii)  •  23 martie 2020, 19:03

Hai bre nea Ovidiu ca din cauza virusilor astia nici NET-ul nu-mi mai merge. Matale zici bine aici, trebuie sa se inteleaga pentru ca cifrele dinainte vor fi greu de surmontat in lipsa audientei si a publicitatii.

CITA (2118 comentarii)  •  23 martie 2020, 19:09

Istoria ne spune ca se juca fotbal si in cel de-al doile razboi mondial. Acu pare si mai rau decat atunci. Doamne Ajuta sa iasa totul BINE! Sanatate!

Comentează