Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Căpitan și în viață

Într-o lume care, deși speriată și confuză, n-ar trebui să intre în panică, răspândirea coronavirusului a paralizat sportul european în general și fotbalul în special. Probă că în clipa în care aștern aceste rânduri, marți la prânz, 54 de campionate […]

Permalink to Căpitan și în viață
marți, 17 martie 2020, 2:50

Într-o lume care, deși speriată și confuză, n-ar trebui să intre în panică, răspândirea coronavirusului a paralizat sportul european în general și fotbalul în special. Probă că în clipa în care aștern aceste rânduri, marți la prânz, 54 de campionate de pe Bătrânul Continent sunt suspendate și se mai joacă, până când?, numai în Turcia și Belarus.

Țara cea mai lovită de pandemie, cu 27.980 de îmbolnăviri și 2.158 de decese în momentul de față, e Italia. De unde parvin, din păcate, vești sumbre pe bandă rulantă. Pe lângă ele însă, sosesc și unele, e drept, puține, menite să îndemne la păstrarea calmului și a speranței.

De pildă, a emoționat și emoționează faptul că mii de italieni aflați în carantină și-au făcut un obicei de a ieși pe balcoane la aceeași oră și de a cânta împreună imnul Fratelli d’Italia, scris și compus în 1847. Acesta conține versuri care mobilizează, gen Siam pronti alla morte, l’Italia chiamo! Mă îndoiesc că e nevoie de traducere, precizez doar că pronti înseamnă gata. Sau, dacă vreți, pregătiți de.

Tot din „Cizmă”, mai exact de la poalele Vezuviului a sosit și știrea, cu adevărat impresionantă, că Lorenzo Insigne, atacantul de 28 de ani al lui Napoli și al Squadrei Azzurra (34 A), a dat 100.000 de euro pentru lupta contra virusului ucigaș. Concret, i-a oferit spitalelor din zonă rămase fără fonduri suficiente din pricina numărului imens de infectări.

De remarcat că Insigne nu s-a repezit să se laude cu generozitatea sa. A refuzat să se bată cu pumnii în piept la tv, să se umfle în pene. Nu el a anunțat donația, ci un înalt oficial al Regiunii Campania, care a ținut să-i mulțumească public căpitanului lui Napoli, ce s-a dovedit astfel căpitan pe teren și, deopotrivă, în viață. Un tip de mare calitate umană.

Vor sări unii, parcă-i și aud pe cârcotași, că 100.000 de euro reprezintă mărunțiș pentru Insigne. Grosso modo, salariul primit de el pe săptămână de la vicecampioana peninsulară. Că are deci balta pește și că nu-i vreo scofală dacă un napoletan get-beget, născut în suburbia Frattamaggiore, umblă nițel la buzunar ca să-și ajute concetățenii. De acord, se poate pune problema și așa. Pe de altă parte, să realizăm că sunt atâția care au mai mult decât Insigne, chiar mult mai mult, dar nu dau nicio lețcaie. Nici măcar un euro.

Altminteri, proverbul nostru că nu există pădure fără uscături pare valabil și la italieni. În vreme ce, cu cuțitul la os, o întreagă societate ia măsuri drastice spre a-și proteja membrii, inclusiv pe jucătorii de fotbal, principalul acționar al lui Lazio, magnatul Claudio Lotito, le pretinde lui Șt. Radu și Comp. să ignore pericolul coronavirusului și să reia imediat antrenamentele! De necrezut, în afara oricărei rațiuni, că cineva poate gândi așa într-un asemenea moment!

Evident că atitudinea respectivă a contrariat, însuși președintele lui Juventus, Andrea Agnelli, reclamând că „lui Lotito nu-i pasă de starea fotbaliștilor săi!”. Un fel de, greșesc?, țara arde și baba se piaptănă. Încă mai mult. Graba lui Lotito i-a surprins neplăcut, ba și indignat, inclusiv pe membrii staff-ului lazial. În consecință, directorul sanitar al echipei, dr. Ivo Pulcini, nu s-a sfiit să amenințe că „dacă proprietarul nu va renunța la ideile sale, întreg colectivul medical (n.a. 11 persoane) va demisiona!”.

Lazio fiind pe 2 în Serie A, la un singur punct în spatele lui Juve, e de înțeles că Lotito visează să câștige pentru a treia oară în istorie, după 1974 și 2000, titlul de campioană. El pare însă inconștient, lipsit de răspundere, întrucât de data asta scopul n-ar scuza mijloacele. Deloc. Chiar deloc.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Andrei F (1607 comentarii)  •  17 martie 2020, 15:03

Desigur ca stirile bune din Italia trebuiesc mentionate dar punem in continuare basca pe ochi cand este vorba de unul de al nostru...,,”Cei de la «Matei Balș» mi-au trimis o listă lungă fiindcă nu aveau nimic în spital! Am primit de la ei o cerere, prin care mi s-a solicitat ajutorul. Au spus că au nevoie de scaune, mese, mobilier, camere video, produse de curățenie, mop-uri, televizoare, mai multe lucruri, pentru criza asta cu coranovirusul. Normal că i-am ajutat. S-au dus băieții și au cumpărat tot ce mi-au cerut în primă fază. Iar astăzi (n.r. luni) am primit o altă listă de la ei, iar băieții au plecat deja să achiziționeze tot ce au nevoie. Cum să nu-i ajut?! Doamne-ferește!”...

Marcel (190 comentarii)  •  17 martie 2020, 15:03

Mama, mana, ce salarii au fotbalistii adevarati, nu Nicusor Stanciu sau Razvan Marin atat de laudati de presa noastra.

Dumi (60 comentarii)  •  17 martie 2020, 15:05

Si dumneata esti de inteles ca diar ai recunoscut in ziar ca esti fanul infocat al lui Napoli Calcio. Asa ca este absolut normal sa lauzi jucatorii pe care ii simpatizezi.

Iulian (190 comentarii)  •  17 martie 2020, 15:08

Ati uitat sa scrieti ca si Gigi Becali a trimis un camion de ajutoare la spitalul de boli infectioase. Pregatiti-va ca imediat o sa va ia la rost avocatul fecesebist Andrei F. Nu va iarta el.

Dinu (427 comentarii)  •  17 martie 2020, 15:10

Frumos gest si frumos articol. Partea cu nebunul de Lotito putea lipsi si nu s-ar fi simtit. La cat mai multe astfel de articole.

Clau (107 comentarii)  •  17 martie 2020, 15:15

Mi se pare destul de corect pusa problema. Aia care nu dau sa nu ii judece pe cei care dau fie si putin in raport cu castigul lor. Si sa nu ii judece daca se poate nici cei care nu au.

Dtru (268 comentarii)  •  17 martie 2020, 15:18

Lucrurile in general stiute, tratate insa cu destula sensibilitate. Si daca acum canta de pe balcoane imnul si alte melodii in cor italienii tot raman vinovati ca i-a prin virusul asa nepregatiti.

alin (626 comentarii)  •  17 martie 2020, 15:24

Cand te gindesti ca Lotito asta a fost pina acum cativa ani senator sau deputat iti dai seama ca parlamentarii italieni sint neamuri proaste cum sint si ai nostri. Clar ca despre educatie nu poate fi vorba nici atit.

Mielu (27 comentarii)  •  17 martie 2020, 16:24

@Iulian (159 comentarii). Daca ai scris inaintea lui Andrei F meriti un sincer bravo. Era de asteptat ca avocatul fecesebelei sa isi laude idolul. In cazul in care acesta chiar a dat ce a spus, lucru greu de crezut in cazul unui fanfaron ca Gigi Becali.

argus (108 comentarii)  •  17 martie 2020, 17:26

Cum de cei de la Matei Bals s-au adresat lui Gigi Becali sa ii ajute cu materiale sanitare ca spitalul nu dispune de ele...Cumva Becali tine locul Ministerului Sanatatii sau Guvernului, nu mai este nimic de priceput ...In ce colonie traim noi si ne simtem binr...

itu52 (239 comentarii)  •  17 martie 2020, 19:50

Când te manifești nepotrivit, spre exemplu o laudă nejustificată, în Ardeal ești taxat cu expresia „l-a înfoiat lăudatul ca pe cocoș cântatul”. Pentru fapte trăsnite, nelalocul lor, ar fi „a dat cu bota-n baltă(bâta sudului)”. Similitudini cu „țara arde ....”, na-ți-o frântă ... ”. Vizavi de înfoiatul nației italiene, m-am spovedit d-lui Paraschivescu. Pentru dv. pentru că tot stăm la gura sobei, ... o mică, o infimă trăsnaie(parțial în reluare). //GuVid 10 la -19 sau infiniții mici// Guvidul flămând cu roșie coroană/ subjugă media și-mprăștie pomană,/ pribegilor de minte rătăcită,/ ocnașilor în boala de organe/ și-a tot ce-ndelugata atârnare/ a schilodit Coloana Infinită./ Așa a pus Brâncuși/ tată și fiu și iară tată-fiu,/ să ducă elicoidal în cârcă / spre infinit a ADN-ului poruncă./ Perfecțiunea modelului divin/ în cârd de neamuri ce tot vin,/ filon de reguli cu cifru de seif/ încătușate în nimicuri de nimic,/ s-au așezat pe bolovanul lui Sisif,/ să ascundă taine în ... infinitul mic./ În gene EL a pus programe/ de dezvoltare, ... de normale,/ de culoare și câte toate-n lume fac/ să ai amprente unicat./ Și stă guvidul în șantierul fără schele/ Privind atent la codul scris din gene./ Ce bine ar fi bine gândește maculat/ un băț din spiră de-ar fi strămutat,/ aș face-o turmă mută, slută,/ căzută-n freză și ciufută,/ cu bicepși super dezvoltați/ ar fi ce ei și-au aservit,.. mutanți!/ Nu-i plac lentilele din microscop,/ stomacul lui nu vrea sirop,/ se strâmbă-ntruna și e în chin/ când cineva vorbește de vaccin./ El vrea o curbă-n dezvoltare/ să ducă turma pe cărare,/ s-o bârâiască iară-n grotă/ să aibă spor, să-i fie de recoltă./ N-am scris un cîntec pentru chin,/ Nu vreau în viață gustul de pelin,/ Am povestit și în concluzie vă spun,/ să punem mâna pe săpun!/ Ce-i în nimicul nevăzut ... stimat norod,/ e mâine plasă de năvod./

CITA (2118 comentarii)  •  17 martie 2020, 19:56

Ma bucur ca dati exemple de solidaritate din Italia, putem sa ne inspiram si noi de acolo. Sunt fratii nostri si consider ca merita sa le transmitem un gand bun si sanatate!

gino (513 comentarii)  •  17 martie 2020, 21:58

Nea Ovi, lasa-i bre in treaba lorb pe italieni si in lumea lor si vezi pe unde scoatem noi camasa ca este groasa rau.

Doryn (166 comentarii)  •  17 martie 2020, 22:05

Mogulii astia ai nostri Tiriac gen ar trebui sa ia exemplu italianului. Dar ai nostri au arici la buzunare de parca ar lua ceva cu ei pe lumea cealalta.

Felux (3 comentarii)  •  17 martie 2020, 22:11

Dar prietenul dumitale Mircea Lucescu care este doldora a ajutat vreodata cu ceva pe cei sarmani? Din cate stiu eu nu iar el si Razvan dispun de o avere foarte mare. Probabil ca el l-a descoperit si l-a lansat si pe Insigne.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  18 martie 2020, 0:27

Pt Marcel---aia sunt fotbalisti . Stanciu si Razvan Marin-nu ... E simplu

Daniel (273 comentarii)  •  18 martie 2020, 0:53

@Felux (2 comentarii). Ia explica-mi si mie de ce ar trebui Mircea Lucescu sau alt particular, Ion Tiriac de exemplu sa faca donatii pentru un spital cand asta este obligatia statului roman. Tiriac si Lucescu ar datora ceva statului daca nu si-au platit taxele si impozitele. In caz ca le-au platit nu avem a astepta pomeni din partea lor.

almaviva (43 comentarii)  •  18 martie 2020, 5:46

"imnul Fratelli d’Italia, scris și compus în 1847" hahahah! ...scris, compus, alcatuit, conceput, creat, elaborat si realizat in 1847... LOL! Cam asta este stilul marelui jurnalist, l'amico di Gino (padre di Mario).

Andrei F (1607 comentarii)  •  18 martie 2020, 10:54

(Reuters) - Campioana de la Wimbledon si numarul doi mondial Simona Halep a declarat ca dona bani pentru a plati aparatura medicala din Romania, in timp ce tara se ocupa de pandemia coronavirusului.

Andrei (262 comentarii)  •  18 martie 2020, 12:17

@Almaviva (41 conentarii). Apis, orice imn si orice cantec presupun text si muzica. Deci scris si compus. Daca esti prost, macar taci draq din gura si nu fa pe desteptul. Ce zici de asta?

Angelo (24 comentarii)  •  18 martie 2020, 12:32

De acord cu Andrei. Pentru ca Mameli a scris textul imnului si Novaro a compus muzica. Autorul nu a gresit.

Ducu (121 comentarii)  •  18 martie 2020, 13:46

Hai ca se mai gasi un savant care sa-l invete pe dl Ioanitoaia cum se scrie. Il cheama Almaviva si poate fi gasit pe aratura.

Comentează