Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Vor trage obloanele?

Din pricina pandemiei de coronavirus, care i-a închis porțile, Liga 1 a ajuns într-o situație îngrijorătoare.

Permalink to Vor trage obloanele?
luni, 16 martie 2020, 2:54

Alarmantă, chiar dramatică. Oprită din cauze obiective, căci nu există ceva mai important decât sănătatea oamenilor, ea așteaptă cu înfrigurare, și speranță, decizia UEFA privind reluarea sezonului competițional. Apoi, în funcție de ce se va hotărî la Nyon, FRF și LPF vor stabili strategia pentru perioada următoare.

Conform lui Justin Ștefan, secretarul general al LPF, ca ediția 2020-2021 a L1 să nu fie compromisă și să se poată desfășura normal, cea recent întreruptă ar trebui reluată cel mai târziu la 1 iunie. Ceea ce ar presupune însă, sine qua non, amânarea lui Euro 2020 cu un an, dar și modificarea formatului cupelor europene. În sensul mutării primelor confruntări în august.

Indiferent ce verdict va da UEFA, care are pe agendă și alte scenarii (înghețarea clasamentelor de la întrerupere, stabilirea unor noi modalități de departajare etc), s-ar cuveni să constatăm că fotbalul românesc așa-zis de elită e dependent de televiziuni. Practic, la mâna acestora, despre care se poate spune, nu-i totuși nicio noutate, că-l țin în viață cu cele 28 de milioane de euro (fără TVA) pe care i le plătesc anual. Dacă nu le-ar primi, Liga 1 ar sucomba, s-ar sufoca.

În situația în care până acum în L1 s-au disputat 196 de meciuri din totalul de 268, dar banii au fost virați pentru întreaga stagiune, rezultă că Liga ar pierde circa 7,5 milioane de euro dacă restul de 72 de meciuri s-ar contramanda. Cum Crăițoiu și Udrea au explicat bine în Gazeta de ieri, nu mai dezvolt. Voi încerca să arăt însă că, lăsat fără banii de la TV, socotind că 7,5 milioane se vor raporta în contul ediției viitoare, campionatul nu va supraviețui.

De observat că, din păcate, spre jumătate dintre divizionarele A, deranjez că le spun așa?, sunt dependente de drepturile TV, care reprezintă 85% din bugetul Clinceniului, 83% din al Mediașului, 68% din al Botoșaniului, 65% din al Iașiului, 55% din ale Voluntariului, Sibiului și Chindiei! Nu trebuie să știi multă matematică pentru a deduce, logic, că toate aceste grupări, și nu doar ele, vor fi amenințate cu falimentul dacă nu vor mai încasa bani dinTV. Vor fi amenințate ori chiar vor falimenta. Vor trage obloanele.

Într-o asemenea nedorită eventualitate, numai CFR Cluj (30%), FCSB (35%), Craiova (38%) și, parțial, Dinamo (40%) ar fi sigure de obținerea licențelor pentru ediția 2020-2021. Se scontează însă, părerea lui Viorel Duru, expert în domeniu, pe prelungirea către vară a termenului de depunere a dosarelor de licențiere, după 31 mai.

Detaliind, să mai observăm ceva, iarăși cu surprindere, dar și strângere de inimă. Că drepturile TV înseamnă la nivelul L1, în ansamblu, 43% din venituri, iar vânzarea de bilete și abonamente doar 8%! La cluburile de top din Vest procentul din ticketing oscila în 2017 între 18% (Juventus) și 23% (Real, Bayern), Barca și Manchester United câte 21%, dar din suma unor venituri amețitoare: Barca 840 de milioane, Real 757, Man. Utd 711 etc (sursă Deloitte).

Firește că Liga 1 n-are nicio legătură cu Serie A, LaLiga ori Premier League, ea face parte din alt orizont, din altă lume, drept care orice alăturare devine deplasată ori chiar comică. Ne place însă foarte tare să ne comparăm cu alții, inclusiv cu cei de care ne despart ani-lumină, ba și visăm să ne luăm cu ei de piept și să-i învingem! Sănătate să fie că nu ne oprește nimeni!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Mozzie (24 comentarii)  •  16 martie 2020, 15:19

Chiar NU ne pasa. Faliment placut!

Nelu (213 comentarii)  •  16 martie 2020, 15:26

Analiza corecta. Asta e fotbalul nostru, vai mama lui de rapciugos.

Bingo (96 comentarii)  •  16 martie 2020, 15:37

Tocmai cand intentioneaza sa faca 16 sau 18 echipe in prima divizie este pericol sa dea faliment vreo 6-7...Poate asa ramane un loc liber sa intre si Rapid si Petrolul si Steaua care sa ii dea batai de cap echpei oierului.

Daniel (223 comentarii)  •  16 martie 2020, 15:41

Da este de rau. Si asa Televiziunile dau o caruta de bani la ce fotbal de doi lei primesc in schimb. Nu cunosc dar trebuie sa existe ceva interese oculte ca sa dea cineva anual 28 de milioane de euroi pe o marfa expirata.?

Simeone (96 comentarii)  •  16 martie 2020, 15:50

Domnule Ioanitoaia, dacă se va lua o măsură privind reducerea sumelor de bani pe anul viitor în contul acestei ediții scurtate forțat, ar fi o măsură părtinitoare, dacă nu chiar ciudată. În opinia ziariștilor, care de multe ori sunt angrenați sau alăturați trusturilor de televiziune, e normal sa apere ceea ce le dictează patronatul. Dar dacă e o situație de urgență, nu una normală, atunci dacă e sa piardă, trebuie sa piardă toți, nu doar cluburile și consumatorul final, suporterul, fie ca e cel dinntribuna, fie ca e cel de acasă, din fața televizorului. La fel și suporterii pot fi nemulțumiți pe televiziuni ca au încheiat contracte cu operatorii pe seama faptului ca vor primii meciurile din Liga 1 și Europa. Și ei sunt păgubiți. Atunci ar fi bine ca și consumatorii sa primească cu 1/3 mai redus abonamentul TV. Dar, fiind asa cum am spus situație de urgenta, atunci ne asumam cu toții aceasta parte a anului. Cluburile nu mai joaca în competiție, eventual reduc procentual salariile jucătorilor, televiziunile la fel ar lăsa aceasta situație pe seama lor, fiind un risc contractual asumat. De asemenea suporterii nu vor rezilia contractele cu operatorii încheiate pe seama faptului ca vor vedea Liga 1 și competițiile europene (aici ma refer în special la abonații Telekom și Digi deoarece aceste televiziuni și-au făcut reclama ca vor transmite aceste meciuri, cel puțin eu sunt în situația aceasta, dar cu siguranță mulți alți consumatori). Chestiunea e ca am observat o efervescenta în ultima perioada de timp promovata de trusturile media pe seama falimentului Ligii 1. Nimic mai fals. Banii aferent acestui sezon s-au achitat, nu putem vorbi de faliment. Haideți sa vedem ce va fi, sa treacă aceasta perioada, să fim sănătoși și dacă e sa pierdem, sa pierdem cu toții, nu doar unii, ca ceilalți nu își pot asuma vreo pierdere.

Luis (31 comentarii)  •  16 martie 2020, 16:05

Va contrazic. Sigur exista o legatura stransa intre ligile de fotbal pomenite de dvs. Componentii lor folosesc toti aceeasi unealta, mingea. O folosesc insa in maniere care se deosebesc ca de la pamant la cer.

Andrei F (1607 comentarii)  •  16 martie 2020, 16:15

Încă o mostra de contabilitate de faliment marca GSP!!! Ne mai amintim cum GSP scria de ,,meleoanele,,de bani încasate de Becali din vânzarea de bilete când Steaua juca în Europa și întâlnea echipe cu nume?!?!Dar de ,,meleoanele,,de euro din vânzarea de jucători?!?! Dar de marea gândire a lui Tolontan să crească chiria lui Becali pe stadionul National pentru că vai a costat...???De ce este greșită astfel de abordări??? Pentru că în primul caz Steaua avea și cheltuieli la fel de mari din deplasările în Europa sau pentru organizarea pentru meciurile socotite acasă sau in al doilea exemplu...Steaua a și plătit bani grei pe jucătorii pe care- i cumpăra ...la al treilea viața ne-a arătat că chiria prea mare la Național Arena alunga echipele de fotbal și fără jocuri pe stadion cine câștigă???Astăzi auzim iarăși de banii televiziunilor fara de care cică fotbalul ar intra in faliment...Eu îl întreb și pe acest jurnalist care rostogolește și el minciună asta...Daca televiziunile plătesc asa mult cum naiba de nici o televiziune nu a dat faliment ba chiar se înmulțesc precum ciupercile după ploaie?!?! Apoi televiziunile cele bune care cică nu ar mai lasă toți banii in fotbalul romanesc cum se scot pentru banii dați pe drepturile plătite pentru celelalte campionate?!?! Și că am ajuns aici...când recunosc presarii români că Liga 1 face audienta peste toate celelalte competiții străine achiziționate???Când am sa citesc și de banii plătiți pentru drepturile plătite cpionatelor din afara???Presarii uita cam des că Liga 1 așa hulită și aproape de faliment le asigura lor salariile...Hai sa va vedem bunilor presari cum va ,,scoateți ,,acum fara Liga 1....Liga 1 - echivalentul-a existat și când meciurile se auzeau doar la radio....Sa vedem ce fac presarii aciuați la atâtea televiziuni care au pierdut obiectul principal de audienta...

zapacitu’ (911 comentarii)  •  16 martie 2020, 16:16

Bine bre nea Ovidiu, dar in timpul razboiului mondial din anii '40 se juca fotbal? Rapidul, UTA si care mai erau atunci in voga? Daca DA, atunci fiti siguri ca se va relua competitia, chiar si fara spectatori, si acum. Vorbele lui Eminescu, "toate-s vechi si noua toate" si "ce e val, ca valul trece".

Andrei F (1607 comentarii)  •  16 martie 2020, 16:22

@ Simeone Ai un comentariu foarte tare!!! Presarii au uitat că de fapt ei sunt plătiți de noi la fel că Liga 1- cu anticipatie...Crede cineva că Telekom o să micșoreze abonamentele după ce a mărit nejustificat preturile in atâtea rânduri...??? Au scos Eurosport și au spus in GSP că doar câțiva abonați au fost nemulțumiți!!! Recent Ghita ne spune că ce tare și satisfăcut ești că abonat Telekom!!!!!În,,Economică,,râdeau de noi că au făcut profit cu 5%mai mare!!!

CITA (2118 comentarii)  •  16 martie 2020, 16:25

Meciul de fotbal e un spectacol filmat si transmis la distanta, fie in direct, fie inregistrat. E normal ca televiziunea sa fie principalul sponsor al domeniului, in fond e un business in care sunt parteneri. Si Dvs jurnalistii de specialitate tot parteneri sunteti, iar publicitatea e instrumentul finantator principal. Criza actuala si masurile speciale influenteaza toate afacerile, fara exceptie, la fel si pe a Dvs. Sa dea Dumnezeu sa scapam cat mai repede si cu bine din aceste incercari, noi toti! Sanatate!!!

Bogdan (395 comentarii)  •  16 martie 2020, 17:18

@Andrei F (1414 comentarii). Mataluta esti un fecsebist din ce in ce mai plecat cu sorcova. In capul tau situatie de urgenta inseamna ca unul sa piarda 7,5 miluoane de euro si sa se mai si bucure. Dar o si mai mare aberatie este aceea ca voi (care voi?) ii platiti pe presari de parca sa cumperi ziare sau sa faci abonament la tv este o obligatie ori o sarcina de stat. Ti s-a mai sugerat aici sa te cauti la doctori si ar fi bine sa asculti.

gino (513 comentarii)  •  16 martie 2020, 17:25

Just pusa problema. Echipele noastre dar si nationala trebuie sa isi vada lungul nasului si sa inteleaga ca nu vor mai ajunge niciodata sa mai conteze in planul performantei internationale. Dl Ovidiu Ioanitoaia descrie situatia existenta in mod corect si din ea rezulta ca intre fotbalul occidental si al nostru se casca o prapastie uriasa.

Mos Martin (54 comentarii)  •  16 martie 2020, 17:41

Gresiti, domnule Ioanitoaia. Obloanele sunt trase demult dar unii nu vad asta si altii o vad si nu o recunosc. Consecinta este aceeasi, praf si pulbere.

Manu (167 comentarii)  •  16 martie 2020, 19:10

Andrei F, ai dreptate ca a fost o vreme cand Becali aduna meleoane cum vrei tu sa fii spiritual fara sa reusesti. Dar vremea acea a apus si fecesebeaua este pe butuci desi a cumparat in draci jucatori tineri. Dar f inconstanti. Atacul tau la adresa gspnu se justifica si te-ai suparat ca vacarul pe sat.

Dan T (51 comentarii)  •  16 martie 2020, 19:35

Mult zgomot pentru nimic. Falimenteaza cluburile? Chiar nu ne pasa, duca-se!

george (164 comentarii)  •  16 martie 2020, 20:11

Ei si matale acu te apucasi sa compari pe Real si Bercelona cu Dinamu...Care numai Dinamu a reusit performanta de a se califica in play out, asta trebuie consemnat.

Rares (2 comentarii)  •  16 martie 2020, 20:13

@Dan T (33 comentarii). Ce vorba este asta, atunci noi nu mai avem la cine ne mai benoclam si de cine sa mai radem.

Bazil (77 comentarii)  •  16 martie 2020, 23:21

Destept nai este &Mos Martin (47 comentarii). Obloanele sunt inca ridicate dar dincolo de ele nu exista nici o marfa. Expirata a fost aruncata la gunoi, asa arata campionatul Romaniei.

itu52 (239 comentarii)  •  16 martie 2020, 23:48

Exercițiu de logică sau pledoarie pentru un sâmbure de dispută. S-a plătit integral suma pentru exercițiul în curs al ligii I. De unde? Televiziuniile vor zice de la noi și vor să tundă cluburile. Eu zic că de la noi și pentru că ne-au fost livrate în contrapartidă sfaturi medicale pertinente și emisiuni sportive, în reluare, atent selectate, aș zice pas. Toate posturile au emis continuu, dacă cereți despăgubiri la ligă, corect ar fi să ne restituiți nouă acel procent. Deci, ne-ați servit, v-am plătit, dv. reprezentați, în fond, relația noastră cu sportul. Partea a doua cu disputa este veche, intră în exercițiu de democrație, este tema pietrei, a deșteptului și turmei de scufundători nebuni. Câtă vreme avem pe rol atâtea mizerii, ciudățenii de club, personaje „deocheate”, comentarii cu invitați simpatici, etc., este pierdere de timp să băgăm în seamă acest banal apendice.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  17 martie 2020, 1:15

Tara arde si baba se piaptana.... Se zice in metafizica chineza de ying-yang ca in orice bine exista un rau si in orice rau exista un bine.... Binele in aceasta chestie a coronavirusului ar insemna si curatarea fotbalului romanesc....Sincer as fi vrut alt bine care ar fi putut sa existe dar si asta e bun......

Clujeanul (92 comentarii)  •  17 martie 2020, 14:41

@motanul incaltat (511 comentarii). Ciudata postarea ta. Ca sa se curete fotbalul romanesc ar trebui sa nai moara lume...Nu crezi ca pretul ar fi prea mare?

motanul incaltat (603 comentarii)  •  18 martie 2020, 0:22

Clujeanul----nu m-am referit la lume, ci doar la falimentarea cluburilor care traiesc doar din drepturi tv..... Daca familia mea sau a ta avea fir direct cu noua securitate comunista ce ofera contracte cu statul eram noi acum multimilionari in euro nu Sebastian Ghita.... Asta nici macar nu e inventie romaneasca e tot americana----vezi Bill Gates.....

Comentează