Vor trage obloanele?
Din pricina pandemiei de coronavirus, care i-a închis porțile, Liga 1 a ajuns într-o situație îngrijorătoare.

Alarmantă, chiar dramatică. Oprită din cauze obiective, căci nu există ceva mai important decât sănătatea oamenilor, ea așteaptă cu înfrigurare, și speranță, decizia UEFA privind reluarea sezonului competițional. Apoi, în funcție de ce se va hotărî la Nyon, FRF și LPF vor stabili strategia pentru perioada următoare.
Conform lui Justin Ștefan, secretarul general al LPF, ca ediția 2020-2021 a L1 să nu fie compromisă și să se poată desfășura normal, cea recent întreruptă ar trebui reluată cel mai târziu la 1 iunie. Ceea ce ar presupune însă, sine qua non, amânarea lui Euro 2020 cu un an, dar și modificarea formatului cupelor europene. În sensul mutării primelor confruntări în august.
Indiferent ce verdict va da UEFA, care are pe agendă și alte scenarii (înghețarea clasamentelor de la întrerupere, stabilirea unor noi modalități de departajare etc), s-ar cuveni să constatăm că fotbalul românesc așa-zis de elită e dependent de televiziuni. Practic, la mâna acestora, despre care se poate spune, nu-i totuși nicio noutate, că-l țin în viață cu cele 28 de milioane de euro (fără TVA) pe care i le plătesc anual. Dacă nu le-ar primi, Liga 1 ar sucomba, s-ar sufoca.
În situația în care până acum în L1 s-au disputat 196 de meciuri din totalul de 268, dar banii au fost virați pentru întreaga stagiune, rezultă că Liga ar pierde circa 7,5 milioane de euro dacă restul de 72 de meciuri s-ar contramanda. Cum Crăițoiu și Udrea au explicat bine în Gazeta de ieri, nu mai dezvolt. Voi încerca să arăt însă că, lăsat fără banii de la TV, socotind că 7,5 milioane se vor raporta în contul ediției viitoare, campionatul nu va supraviețui.
De observat că, din păcate, spre jumătate dintre divizionarele A, deranjez că le spun așa?, sunt dependente de drepturile TV, care reprezintă 85% din bugetul Clinceniului, 83% din al Mediașului, 68% din al Botoșaniului, 65% din al Iașiului, 55% din ale Voluntariului, Sibiului și Chindiei! Nu trebuie să știi multă matematică pentru a deduce, logic, că toate aceste grupări, și nu doar ele, vor fi amenințate cu falimentul dacă nu vor mai încasa bani dinTV. Vor fi amenințate ori chiar vor falimenta. Vor trage obloanele.
Într-o asemenea nedorită eventualitate, numai CFR Cluj (30%), FCSB (35%), Craiova (38%) și, parțial, Dinamo (40%) ar fi sigure de obținerea licențelor pentru ediția 2020-2021. Se scontează însă, părerea lui Viorel Duru, expert în domeniu, pe prelungirea către vară a termenului de depunere a dosarelor de licențiere, după 31 mai.
Detaliind, să mai observăm ceva, iarăși cu surprindere, dar și strângere de inimă. Că drepturile TV înseamnă la nivelul L1, în ansamblu, 43% din venituri, iar vânzarea de bilete și abonamente doar 8%! La cluburile de top din Vest procentul din ticketing oscila în 2017 între 18% (Juventus) și 23% (Real, Bayern), Barca și Manchester United câte 21%, dar din suma unor venituri amețitoare: Barca 840 de milioane, Real 757, Man. Utd 711 etc (sursă Deloitte).
Firește că Liga 1 n-are nicio legătură cu Serie A, LaLiga ori Premier League, ea face parte din alt orizont, din altă lume, drept care orice alăturare devine deplasată ori chiar comică. Ne place însă foarte tare să ne comparăm cu alții, inclusiv cu cei de care ne despart ani-lumină, ba și visăm să ne luăm cu ei de piept și să-i învingem! Sănătate să fie că nu ne oprește nimeni!