Cu botul pe labe
Am văzut toți cum s-a chinuit FCSB în "sfertul" de Cupă de la Sibiu, în care 80 de minute a cam ars gazul și doar 10 a jucat!
Vicecampioana a avut nevoie de nefericita deviere a lui Luchin în proprie poartă pentru a egala, după care, într-adevăr, a oferit un fotbal modern, atractiv. Iar călcâiul lui Dennis Man și lobul lui Florinel Coman i-au dus la victorie pe roș-albaștri într-o partidă dominată până atunci, și sub aspect mental, de un Hermannstadt curajos, organizat și harnic. Poate că antrenorul său, Vasile Miriuță, a exagerat când a spus, necăjit: „Nu câștigă totdeauna echipa cea mai bună”. N-a exagerat însă foarte tare.
Surprinzător, Bogdan Argeș Vintilă s-a declarat „foarte mulțumit de băieții mei”, deși consider că era cazul să se entuziasmeze mai puțin. Degeaba „noi am vrut să facem jocul nostru, să practicăm un fotbal spectaculos”, întrucât bucureștenilor nu prea le-a ieșit. Ba chiar, să mă ierte BAV, nu le-a ieșit deloc până în ultimele minute.
Desigur, scorul primează de regulă în fața impresiei, așa se justifică și atitudinea lui Vintilă. Care a avut motive să-și laude elevii numai în ideea că, fiind conduși, n-au renunțat să lupte, să spere și să forțeze. Dar atât. În rest, FCSB a divulgat o grămadă de lacune, de slăbiciuni, cu precădere în zona centrală a apărării. În care Miron întârzie să se acomodeze, iar L. Filip rămâne, oarecum scuzabil, o improvizație. Un fel de manta de vreme rea, prin care mai trec ploaia și vântul.
Cum Panțâru, mereu în urma fazei, Ov. Popescu, Moruțan, Fl. Tănase și Ad. Petre, ex-danezul parcă din alt film, au decepționat, Vintilă sau Gigi Becali a decis să-i ridice de pe bancă și să-i introducă la pauză pe Man și pe Coman. Au fost mutările providențiale, cei doi reușind, prin execuții superbe, să salveze rezultatul. Parțial, și spectacolul. Dar nu mai mult. De aceea BAV trebuia să fie mai ponderat. Probabil că s-a gândit la duelul de quitte ou double cu Craiova de duminică, în perspectiva căruia și-a propus să ridice moralul vestiarului. Aceasta ar putea fi o explicație plauzibilă.
În altă ordine de idei, Ilie Dumitrescu i-a reproșat la DigiSport antrenorului, cu trimitere clară și la patron, că l-a cam șicanat pe Fl. Coman, dacă nu și umilit, nelăsându-l să termine pe teren 6 meciuri consecutive de Liga 1! Dincolo de faptul că nici Florinel nu prea s-a omorât cu firea în unele întâlniri, el însuși recunoscând la Sibiu că „traversăm o perioadă foarte slabă”, sunt tentat să-i dau dreptate fostului reputat internațional.
Poate că Ilie n-a găsit cea mai potrivită formulare reclamând „l-ați pus cu botul pe labe (n.a. pe Coman), la colț”, însă obiecția lui merită luată în seamă. La fel și comparația că nici Messi, cel mai mare fotbalist contemporan, nu-i capabil s-o ducă singur pe Barcelona numai la victorie. Pentru că niciun jucător, cât de înzestrat, cât de dăruit, nu poate ține locul unei întregi echipe, fără să mă aliez părerii celor care pretind că masele, nu personalitățile, scriu istoria.
Joi seara, sub lumina plăpândă a stadionului de Sub Arini, animat de un public entuziast, Fl. Coman a dovedit încă o dată, asemenea lui Dennis Man, că are talent. Talent cu carul. Altfel zis, că nu-i un jucător obișnuit. Că e, sau măcar poate deveni, un lider, un fotbalist exponențial. Iar acestuia, spunea Ilie Dumitrescu, i se cuvine un statut special, o atenție în plus. El trebuie crescut cu grijă, cultivat. Absolut de acord.