Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Acuzații stupide

Dacă am trăi într-o lume normală, suedezii erau datori să accepte că au exagerat, apoi să-și vadă de treburile lor

Permalink to Acuzații stupide
joi, 19 decembrie 2019, 3:01

Sesizată de federația din Stockholm că publicul bucureștean ar fi avut un comportament rasist la meciul România-Suedia, 0-2 pe 15 noiembrie, UEFA a deschis o procedură disciplinară în acest sens. Un inspector specializat a instrumentat cazul și, între altele, i-a audiat pe atacanții suedezi de culoare Isak și Quaison, aflați la originea reclamației scandinave. Reamintesc că, la cererea celui dintâi, arbitrul Orsato a oprit partida preț de câteva zeci de secunde.

Cum mă așteptam, Comisia de Control, Etică și Disciplină de la Nyon n-a reținut capătul de acuzare al nordicilor. L-a respins. Forul continental a amendat însă FRF cu 40.500 de euro pentru folosirea de materiale pirotehnice, aruncarea de obiecte în teren și afișarea unor bannere nepotrivite. Nu pentru manifestări rasiste, asta, nu!

Altfel spus, punctul nostru de vedere, deși pregătit de Departamentul Juridic al Casei Fotbalului în doar 3 zile, a avut câștig de cauză. Între altele, și pentru că a invocat declarația lui Janne Anderson, selecționerul suedez precizând în conferința de presă de după meci că n-a auzit ca publicul de pe Arena Națională să-i fi ofensat pe Isak și pe Quaison!

Procedând așa, UEFA i-a dat dreptate și subsemnatului, care recunoștea aici că spectatorii l-au huiduit pe Isak, capul răutăților, Quaison a fost adus ulterior în discuție, însă avertiza că l-a fluierat ca adversar, nu ca jucător de culoare. „Adevărat, nu toți suporterii noștri se comportă ca niște gentlemeni. Unii își mai dau în petic… Nu există pădure fără uscături. Dar românii, cu toate slăbiciunile lor, nu-s rasiști!”, notam în editorialul „Dreptul de a jigni” din 11 decembrie. E concluzia la care a ajuns și UEFA, ba încă după o cercetare amănunțită.

Dacă trăiam într-o lume normală, suedezii erau datori să accepte că au exagerat, apoi să-și vadă de treburile lor. Surprinzător însă, hotărârea de la Nyon nu numai că i-a nemulțumit, ceea ce putea fi admis, dar i-a și înfuriat! Apreciind decizia respectivă drept „ciudată și complet incorectă”, secretarul general al federației lor, Hakan Sjostrand, a anunțat că, dezamăgită de atitudinea UEFA, Suedia nu va abandona lupta. Dimpotrivă, se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne!

Greu de înțeles, de-a dreptul imposibil, ce speră scandinavii să obțină de la TAS. Suspendarea Arenei Naționale și, consecință a unei asemenea măsuri drastice, mutarea celor 4 meciuri de Euro 2020 atribuite Bucureștiului în alt oraș. De pildă, la Stockholm, care e gata oricând să le găzduiască?! Deoarece un asemenea scenariu pare fantasmagoric, de science fiction, chiar nu-i de priceput ce urmăresc suedezii. În ce scop insistă ei cu aceleași și aceleași acuzații stupide.

Personal, nu cred că se justifică dezvoltarea subiectului. Destul. Repet doar că, în ciuda unor cusururi, poporul român nu-i unul rasist. I se mai poate reproșa câte ceva, nu și asta. Practic, cel mai elocvent răspuns i-a oferit lui Hakan Sjostrand, deunăzi, francezul Billel Omrani, legitimat la CFR Cluj. Întrebat dacă a fost vreodată ținta unor manifestări rasiste din partea românilor, atacantul de culoare, desemnat cel mai bun fotbalist străin din Liga 1 în 2019, n-a ezitat: „Niciodată, nici la stadion, nici pe stradă. Sincer, oamenii sunt peste tot zâmbitori, amabili. România este o țară foarte frumoasă, în care mă simt fericit”. Alo, se aude la Stockholm?!

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Bratu (104 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 15:14

Sa mai aud pe cineva ca lauda corectitudinea suedezilor...Niste smecherasi de Obor.

Corin (60 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 15:17

Ma bucur cand mai vad ca exista romani care nu stau cu sapca in mana in fata strainilor. Straini care multi au caracterul de nimic al domnilor suedezi. Cu exceptia lui Andersen.

argus (108 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 15:19

Daca nu le-a dat dreptate uefa cu atat mai putin le va da tas. Astia au apucat-o pe un drum gresit si nu ii mai intoarce nimeni. Vor mai lua o teapa si poate atunci vor pricepe ceva.

Vladone (69 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 15:21

Nea Ovi, vezi ca la UEFA este pe reclamatie iar la TAS este pe bani multi, avocati etc. Cred ca s-au dat cocosi dar nu vor merge la Lausanne. Nu pot fi atat de naivi sa creada ca vor castiga.

Ducu (121 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 15:23

Ne ajung belele noastre traditionale ca suntem saraci si fuduli, se gasira suedezii lui peste sa ne faca si rasisti...

a dica (283 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 16:01

Prin stilul lui, uneori obstructionist, alteori flegmatic si provocator, Billel Omrani a atras multe huiduieli pe stadioanele din Romania. Nu le considera insa derapaje rasiste si asta este o dovada de corectitudine. Tot respectul! Cat despre suedezi, montati cu mult inaintea meciului, pot jura ca au fost victime. Cine-i de vina, cine avea interes pentru un astfel de scandal? Astia trebuie cautati si dati in judecata de FRF, chiar la Stocholm, pentru prejudiciu material si de imagine. Sa vada ca noi, romanii nu glumim cand e vorba de rasism. Pentru a demonstra ca o luam in serios, arbitrii, FRF trebuie sa fie mai atenti la ce se intampla prin competitiile interne, la croncanelile ce se mai aud, izolat, e adevarat, de prin tribune. Pentru ca Bilel a dat declaratia cand era premiat si cand se vorbeste despre o eventuala naturalizare. Oare daca ar fi fost intrebat De Noijer ce ar fi spus? Nu-mi amintesc ce masuri au fost luate cand cu scandalul Banel Nicolita, spre cinstea lui aplanat chiar de el. Daca ne facem (mai precis cei in drept se fac!) ca ploua, intr-o zi o sa ne trezim nu cu niste iesiri izolate ci cu un adevarat fenomen. Si atunci chiar ca ar fi pacat.

Andrei F (1607 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 16:22

Din pacate nu aveti dreptate...Pentru a reevalua revedeti ultimul meci dintre Steaua si Dinamo si vedeti ce au patit Coman si Kovacs...In ce priveste pe suedezi...daca suntem asa de curati de ce ne pasa de ce vor ei?Sau credem ca TAS nu este impartial?

Anghel (107 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 18:33

Mai sunt si situatii in care romanii tin cu romanii. Din ce in ce mai rare de te si miri ca mai exista asemenea oameni. Romani care nu se musca intre ei.

CITA (2118 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 18:39

Din ce inteleg eu, se pare ca suedezii au interesul financiar sa preia cele 4 meciuri de Euro la ei acasa. Ne sicaneaza cu prostii de-astea cu rasismul. Sa mearga unde vor la TAS, sa tipe si sa conteste cat vor, pentru ca nu vor avea castig de cauza. Sigur ca nu-i toata lumea la noi interesata de beneficiile organizarii meciurilor de la Euro, dar, daca s-ar intampla prin absurd sa ni le anuleze, nu cred ca le-ar conveni nordicilor sa fie boicotati comercial la magazinele de mobila (2) pe care le detin in Bucuresti. Cred ca si romanul e capabil de solidaritate la greu si-n momente de cumpana. Sper totusi sa nu se ajunga pana acolo.

zapacitu’ (911 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 18:48

Bre nea' Ovidiu, niste ciudati nordicii astia, la modul general. Fac pe corectii si pe ecologistii, dar asta poate fi valabil la ei acasa, ia sa ne lase pe noi in pace. Sa nu ma provoace ca le traduc in limba lor la fel de ciudata Scrisoarea a IIIa a lui Eminescu sa ia notite de acolo inainte de a ne ataca pe noi romanii.

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 18:51

Nene, suedejii astia vor sa scoata bani si din piatra seaca. Sa nu ma provoace prea tare, ca nu mai cumpar nimic de la magazinele lor, nici de-acasa din Romania si nici de unde lucrez temporar. Si-i invat sa faca asta si pe tovarasii mei, ca am foarte multi!

Viktor (278 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 21:06

Superioara civilizatie scandinava...Hai sa radem si sa ne distram de cat pot fi de prosti.

Andrei (262 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 21:13

Pe cuvantul meu ca ma supar pe aia de la Ikea si ma duc sa cumpar numai de la Jumbo.

gelu (116 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 21:21

Cu siguranta ca nu vor merge cu jalba si la Tas. Nu ar avea ce sa sustina acolo daca raportul UEFA le este nefavorabil. A fost rasism ori nu a fost cazul este inchis.

Clujeanul (92 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 21:25

Domnul Ioanitoaia stie bine ca poporul roman are accente de rasism dar da bine la imagine sa faca pe patriotul. Gazeta mai castiga niste cititori si totul merge spre bine.

John (564 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 21:35

Imi place cand va ambalati asa desi subiectul nu este nici nou si nici foarte important. Dar este foarte bine sa nu mai facem sluj in fata strainatatii si sa o dam mereu exemplu copiilor nostri. Uite ca mai greseste si maria sa strainatatea.

????????? (63 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 23:32

Domnule Ioanițoaia nu am înțeles de ce la Gala premiilor GSP nu s-a acordat un premiu și pentru ziarul Gazeta sporturilor pentru profesionalismul dovedit de jurnaliștii acestui editorial prin remarcabilele articole de top apărute în edițiile tipărite ale acestui ziar, unice în presa sportivă românească? Niciun alt ziar de sport din România nu are în acest moment atâția jurnaliști sportivi de calitate cu cunoștințe despre sport (mai ales despre fotbal) cum sunt ziariștii de la GSP. Eu consider că un astfel de premiu ar fi fost oportun pentru cel mai vechi ziar de sport din România și singurul de altfel cu acest profil.

?????? (831 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 23:51

@Dacă opinați că publicațiile ce se amestecă în activitatea de transferuri a cluburilor, în perioada în care în regulamentul FRF sunt interzise atfel de activități, ar trebui sancționate pentru nerespectarea regulamentului FRF pentru cluburi, ? Opinaț ică acele cluburi de fotbal ce se consideră prejudiciate de activități interzise prin regulamentul FRF pentru cluburi, însă promovate de mass-media, ar putea acționa în instanțe publicațiile pentru prejudiciile ce consideră că le-ar fi cauzate de publicații de presă referitoare la activitățile interzise pentru cluburile de fotbal , în anumite perioade, de regulamentul FRF, activități ale mass-media ce ar putea influența desfășurarea regulamentară a competiției fotbalistice, ?

geo (199 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 23:51

Nu chiar asa stupide de vreme ce UEFA a anchetat foarte serios cazul. Dar nici ea nu s vrut sa se legebla cap fara sa o doara.

Teodor (43 comentarii)  •  19 decembrie 2019, 23:53

Sa se duca la TAS ***. Pe cuvant ca aveam o impresie mult mai buna despre urmasii vikingilor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iulian (190 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 1:40

@Clujeanul (45 comentarii) . Ce sa ii ceri unui mitic ca Ioanitoaia decat sa calce stramb... Voi la Cluj ati inventat apa calda si mersul pe jos. Niste alesi ai soartei.

14you (1 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 8:04

Am tot spus-o,ne subestimam,aici e de lucru,cum da unu'un"fas"despre noi,suntem primii care ne dam palme!Swedezii,ma refer la cei intocxicati de placute,ca n-am nimic cu cei rationali,au luat-o si o vor lua cu astfel de comportament!Se intampla si artificii,ptr.asta sunt si cei ce trebuie sa nu!"Golasele"sunt mai inofensive?Asa e in fotbalul cu miza!Cat despre meritele rezolvarii......aici...e altceva!Cum ar fi o alta abordare a Ligii noastre,e usor sa faci praf totul din fotoliu,ia cateva lungimi de teren si vorbeste cum e!

Jerry (1 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 9:26

Ce m-as mai distra ca Tribunalul de la Lausanne sa le dea dreptate suedezilor si sa ne arda iarasi suspendarea terenului. Sa ii vad atunci pe patriotarzi pe unde scot ei camasa.

xman (7 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 12:19

Aveți dreptate, s-a ajuns prea departe

xman (7 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 13:28

Nu a fost nici vorba de rasism!

xman (7 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 13:38

Cred că dăm prea multă atenție subiectului

Dorin (166 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 22:07

Articol bun. Nu se adreseaza insa celor care cred ca romanii trebuie priviti ca servitorii Europei. Un pic de demnitate in plus nu i-ar strica acestui popor al nostru.

dodo (205 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 23:58

Nea Ovi, cine a inventat povestea cu interesul brazilienilor pentru Lucescu ?

?????? (831 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 14:11

@Anunțară ăștia de la comisia de licențiere a FRF o decizie ce încalcă dreptul muncii și legislația civilă, confiscând de la jucătorii unui club punctele obținute pentru activitatea administrativă a responsabililor clubului, deci o chestiune ce nu implică latura sportivă a activității clubului, ? Apreciați că pentru decizii referitoare la activitatea cluburilor ce provoacă prejudicii sportivilor, referitoare la rezultatele realizate de sportivi, decidenții din FRF ar putea fi acționați în instanțele civile, ?

?????? (831 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 14:22

@Apreciați și că cei interesați ar putea solicita instituțiilor cu atribuții să cerceteze și faptul dacă deciziile comisiilor FRF de schimbare a clasamentului competiției sportive au ca scop și avantajarea unor grupuri de interese în modul de distribuire a banilor din drepturile de televizatre a partidelor organizate de LPF, ?

?????? (831 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 14:38

@ Remarcați deci că deciziile FRF referitoare la sancționarea în plan sportiv a cluburilor și jucătorilor de fotbal, pentru problemele administrative ale cluburilor, ar putea avea ca scop de fapt modul de împărțire a banilor din drepturile de televizare a partidelor din competițiile organizate de LPF, ?

?????? (831 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 16:45

@Remarcați și că sancțiunea materială ar trebui să fie nediscriminatorie și să nu prilejuiască avantaje materiale și concurențiale unei terțe părți, referitor la depunctarea sportivilor pentru lipsurile constatate în activitatea administratorilor, ?

?????? (831 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 17:58

@Remarcați și că sancțiunea materială ar trebui să fie nediscriminatorie și să nu prilejuiască avantaje materiale și concurențiale unei terțe părți, referitor la depunctarea sportivilor pentru lipsurile constatate în activitatea administratorilor, ?
Deci, având în vedere și aspectele enunațate mai sus, referitoare la sancțiunile administrative aplicate de comisiile FRF, împotriva sportivilor, și cu aspecte de viciere a competiției și favorizare materială a unor terțe părți, referitor la distribuirea drepturilor financiare rezultate din televizarea competițiilor organizate de LPF, apreciați că acele cluburi ce se consideră defavorizate de sancțiuni sportive, ce crează favoruri materiale terților implicați în competiția sportivă, ar putea contesta deciziile comisiilor FRF și ar putea solicita cercetare unor aspecte despre prejudiciile cauzate competiției sprtive și favorurile materiale generate altor echipe, prin deciziile comisiilor FRF, și la instiuțiile competente ale Ministerului Public și chiar și la Consiliul Concurenței, ?

Comentează