Acuzații stupide
Dacă am trăi într-o lume normală, suedezii erau datori să accepte că au exagerat, apoi să-și vadă de treburile lor
Sesizată de federația din Stockholm că publicul bucureștean ar fi avut un comportament rasist la meciul România-Suedia, 0-2 pe 15 noiembrie, UEFA a deschis o procedură disciplinară în acest sens. Un inspector specializat a instrumentat cazul și, între altele, i-a audiat pe atacanții suedezi de culoare Isak și Quaison, aflați la originea reclamației scandinave. Reamintesc că, la cererea celui dintâi, arbitrul Orsato a oprit partida preț de câteva zeci de secunde.
Cum mă așteptam, Comisia de Control, Etică și Disciplină de la Nyon n-a reținut capătul de acuzare al nordicilor. L-a respins. Forul continental a amendat însă FRF cu 40.500 de euro pentru folosirea de materiale pirotehnice, aruncarea de obiecte în teren și afișarea unor bannere nepotrivite. Nu pentru manifestări rasiste, asta, nu!
Altfel spus, punctul nostru de vedere, deși pregătit de Departamentul Juridic al Casei Fotbalului în doar 3 zile, a avut câștig de cauză. Între altele, și pentru că a invocat declarația lui Janne Anderson, selecționerul suedez precizând în conferința de presă de după meci că n-a auzit ca publicul de pe Arena Națională să-i fi ofensat pe Isak și pe Quaison!
Procedând așa, UEFA i-a dat dreptate și subsemnatului, care recunoștea aici că spectatorii l-au huiduit pe Isak, capul răutăților, Quaison a fost adus ulterior în discuție, însă avertiza că l-a fluierat ca adversar, nu ca jucător de culoare. „Adevărat, nu toți suporterii noștri se comportă ca niște gentlemeni. Unii își mai dau în petic… Nu există pădure fără uscături. Dar românii, cu toate slăbiciunile lor, nu-s rasiști!”, notam în editorialul „Dreptul de a jigni” din 11 decembrie. E concluzia la care a ajuns și UEFA, ba încă după o cercetare amănunțită.
Dacă trăiam într-o lume normală, suedezii erau datori să accepte că au exagerat, apoi să-și vadă de treburile lor. Surprinzător însă, hotărârea de la Nyon nu numai că i-a nemulțumit, ceea ce putea fi admis, dar i-a și înfuriat! Apreciind decizia respectivă drept „ciudată și complet incorectă”, secretarul general al federației lor, Hakan Sjostrand, a anunțat că, dezamăgită de atitudinea UEFA, Suedia nu va abandona lupta. Dimpotrivă, se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne!
Greu de înțeles, de-a dreptul imposibil, ce speră scandinavii să obțină de la TAS. Suspendarea Arenei Naționale și, consecință a unei asemenea măsuri drastice, mutarea celor 4 meciuri de Euro 2020 atribuite Bucureștiului în alt oraș. De pildă, la Stockholm, care e gata oricând să le găzduiască?! Deoarece un asemenea scenariu pare fantasmagoric, de science fiction, chiar nu-i de priceput ce urmăresc suedezii. În ce scop insistă ei cu aceleași și aceleași acuzații stupide.
Personal, nu cred că se justifică dezvoltarea subiectului. Destul. Repet doar că, în ciuda unor cusururi, poporul român nu-i unul rasist. I se mai poate reproșa câte ceva, nu și asta. Practic, cel mai elocvent răspuns i-a oferit lui Hakan Sjostrand, deunăzi, francezul Billel Omrani, legitimat la CFR Cluj. Întrebat dacă a fost vreodată ținta unor manifestări rasiste din partea românilor, atacantul de culoare, desemnat cel mai bun fotbalist străin din Liga 1 în 2019, n-a ezitat: „Niciodată, nici la stadion, nici pe stradă. Sincer, oamenii sunt peste tot zâmbitori, amabili. România este o țară foarte frumoasă, în care mă simt fericit”. Alo, se aude la Stockholm?!