Să plece și complicii!
Să recunoaștem că ne așteptam să ne bată spaniolii la ei acasă. Era greu de crezut că după eșecul fără drept de apel cu suedezii, „tricolorii” se vor trezi la Madrid. Spaniolii însă nu numai că ne-au bătut, dar ne-au […]

Să recunoaștem că ne așteptam să ne bată spaniolii la ei acasă. Era greu de crezut că după eșecul fără drept de apel cu suedezii, „tricolorii” se vor trezi la Madrid. Spaniolii însă nu numai că ne-au bătut, dar ne-au și ridiculizat. Au șters pe jos cu noi. Luni seara, pe teren a existat o singură echipă, a Spaniei! Cum Tătărușanu n-a mai reușit intervențiile salvatoare din alte confruntări, România a înregistrat cel mai prost rezultat din mandatul lui Contra, întins pe 26 de luni și 24 de meciuri. Sinceri fiind, dacă le-ar fi trebuit golaveraj, ibericii ne-ar mai fi dat câteva goluri. Așa, nu s-au mai omorât și au oprit motoarele la 4-0.
Dureros e că tocmai în partidele de care ne legam cele mai mari speranțe ne-am făcut de râs. Am mai spus că nu-i Contra singurul vinovat că în duelurile respective am primit 7 goluri și n-am marcat niciunul! Dar e vinovat. Alături de conducerea FRF, el e primul responsabil pentru aceste eșecuri. Degeaba a pasat întreaga vină către jucători după rușinea de la Madrid, să privească și bârna din ochii săi, nu doar paiul din ochii altora!
Nu știu în ce măsură Contra a servit un impresar ori altul. Există suspiciuni în acest sens, mai puțin certitudini. Iar gura lumii vorbește vrute și nevrute. În schimb, Contra a căzut victimă politicii federale, care a transformat întinerirea într-o tendință insistentă și păguboasă. Chiar într-o obsesie, într-o psihoză. Ca atare, echipa noastră de pe Wanda Metropolitano a inclus 8 fotbaliști care au jucat, ori ar fi putut juca, la turneul final Euro U21, desfășurat astă-vară în Italia: Ad. Rus, Nedelcearu, R. Marin, T. Băluță, Cicâldău, I. Hagi, Fl. Coman, G. Pușcaș.
Cu alte cuvinte, am prezentat la Madrid o reprezentativă mai degrabă de cadeți decât una de seniori, trimisă să învețe, nu să învingă. Cu cine ne-au bătut suedezii și spaniolii ca la fasole? Pe de-o parte, cu S. Larsson și Granqvist de 34 de ani, cu M. Berg de 33 și cu Lustig de 32, pe de alta, cu Cazorla, care va împlini luna viitoare 35, cu Albiol de 34, cu S. Ramos de 33 și așa mai departe.
Dacă noi am folosit, mai ales spre finalul campaniei, o formație axată pe puștani, adversarii ne-au opus garnituri echilibrate, combinație între tinerețe și experiență. În antiteză, Contra l-a avut la dispoziție pe Săpunaru, dar l-a pensionat înainte de termen. Pe Budescu și pe Nistor i-a convocat numai ca să se afle în treabă. Pe cel dintâi l-a uitat pe banca de rezerve, iar pe celălalt l-a introdus, de gura lumii, 17 minute din 180!
Nu sunt, să fie clar, împotriva întineririi. E recomandabilă, uneori necesară, însă făcută cu minte, nu cu heirup și tratată ca scop în sine. Misiunea unui antrenor constă în a câștiga meciuri, nu în a primeni la nesfârșit formația. Oricum, Contra a tot căutat ceva și, din păcate, n-a găsit! În 24 de partide, a rulat 54 de jucători, foarte mulți, dintre care 36, peste 3 echipe!, în cele 10 din preliminariile CE. Cu 20 de nume, n-a stat rău la capitolul debutanți, însă a dezamăgit crunt la rezultate. Din pricina cărora a hotărât să coboare de pe corabia tricoloră. Decizie de tip mândru, cu spatele drept.
Dacă a plecat Contra, logic ar fi ca, solidari cu selecționerul pus de ei, să plece și șefii FRF, complici la prăbușirea naționalei. Deși mă îndoiesc că se va întâmpla astfel, căci președintele Burleanu și trupeții lui nu se dau duși din capul mesei, vom mai discuta pe această temă.