Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

De gura lumii?!

Aud din ce în ce mai des varianta că România nu se va califica din preliminarii la Euro 2020, dar nu din vina lui Contra.

Permalink to De gura lumii?!
duminică, 10 noiembrie 2019, 4:07

Sau nu numai din vina acestuia. Pe care, pasămite, l-ar scuza faptul că nu dispune de o echipă competitivă. Practic, nevând alții mai buni de convocat pentru „dubla” hotărâtoare cu Suedia și Spania, a fost silit să cheme la lot mai mulți fotbaliști care șomează la cluburi.

Pe lângă Tătărușanu, niciodată titular la Lyon în actualul sezon, dar providențial de fiecare dată în națională, pe lista respectivă mai figurează Romario Benzar (Lecce), Răzvan Marin (Ajax), Ianis Hagi (Genk) și Tudor Băluță (Brighton). Cumva și Alexandru Mitriță, care în ziua duelului cu Suedia, pe 15 noiembrie, va avea 3 săptămâni de când n-a mai apărut într-un meci oficial, New York City fiind eliminată în „sferturile” MLS în 24 octombrie. Întors în țară, Alex s-a pregătit cu Craiova, dar n-a mai jucat. Ca atare, i-a lipsit tensiunea, ceea ce poate însemna un handicap.

Sigur că toți cei 4 sunt legitimați în campionate de top. De aceea nu-i socotită o rușine să fii rezervă în Italia, în Olanda, în Belgia ori în Anglia. Nu descalifică să bifezi în 5 partide doar 18 minute în tricoul lui Ajax, semifinalista Ligii Campionilor în ediția 2018-2019, cazul lui R. Marin. E mai mult decât să evoluezi titular meci de meci în Liga 1, nu? Din păcate, scoțându-l din discuție pe Romario Benzar (27 de ani), Răzvan Marin de 23 de ani, Ianis Hagi de 21 și Tudor Băluță de 20 erau priviți ca elemente de bază în procesul de întinerire a naționalei. Cerut cu voce tare.

Cum e puțin probabil că cei 3 vor fi preferați in corpore de Contra cu Suedia, iar cu Spania nici atât, rezultă că procesul amintit se amână. Din punctul meu de vedere, logic. Deoarece alcătuirea unei echipe, reprezentativă ori nu, trebuie să țină cont preponderent de valoarea și de forma jucătorului. Eventual, și de vârsta lui, dar numai în plan secundar. Acesta e și un răspuns adresat celor ce-au pretins, forțând nota, o împrospătare masivă a naționalei cu jucători remarcați la CE Under 21 din vară.

Altfel a gândit Contra atunci când, surprinzător, i-a luat în cantonament pe Budescu și pe Alibec. Primul va împlini 31 de ani în februarie, iar celălalt 29 o lună mai devreme. Adevărat că selecționerul nu s-a dat în vânt după ei, foarte talentați, cu execuții încântătoare, dar capricioși. Imprevizibili și nu în maniera cea mai fericită, inconstanți, chiar excentrici. La Budescu a apelat mai des, introducându-l în 8 întâlniri, în 6 ca titular. Pe Alibec însă l-a folosit pe parcursul a 22 de meciuri, bilanțul lui Contra pe banca „tricolorilor”, doar de două ori, cu totul 36 de minute! Ultima oară acum 2 ani, pe 14 noiembrie, la 0-3 cu Olanda.

Personal, mă îndoiesc că selecționerul i-a convocat pe Budescu și pe Alibec numai ca să mulțumească publicul și presa. Mai degrabă ascensiunea furibundă a Astrei, suită pe podium după 4 victorii consecutive în campionat, l-a obligat să-i cheme. Atât că prezența lor îi creează bătăi de cap.

Îl pune în încurcătură, deoarece nu-i recomandabil să-i convoci pe cei doi și apoi să-i ții pe bancă! Și cum ei strălucesc împreună, completându-se reciproc, titularizarea lor ar determina permutări importante într-o formație care ar trebui să-i cuprindă neapărat, datorită formei, pe Nicolae Stanciu și pe Florinel Coman. Și-atunci unde ar mai încăpea Mitriță, marcatorul golului cu Norvegia? Dar Nistor, motorul și plămânul lui Dinamo?

Funcție de ce va decide Contra, ne vom lămuri dacă i-a chemat pe cei doi giurgiuveni doar de gura lumii. De inspirația sa vor depinde rezultatul cu Suedia și, urmare a lui, accesul la turneul final.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Ninu (44 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 16:18

Ipoteza indrazneata e cea oe care o sugerati, cu doi giurgiuveni titulari. Nu cred ca, Contra va incepe cu ambii desi nici Puscas nu este intr-un moment favorabil.

Florin (215 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 16:20

Nu prea inteleg unde bateti dar Florinel Coman nu ar trebui sa lipseasca din formula de start. Daca nu intra acum cand rupe norii cand sa mai intre...Cand o face 30 de ani.

Marulis (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 16:21

Ca giurgiuvean va aprob. Ca suporter al Nationalei nu cred ca cei doi contarani ai mei ar trebui sa fie titulari.

Liviu (333 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 16:33

A-ti fost intotdeauna dusmanul intineririi echipei nationale si ramaneti consecvent. Dar acesta nu este de fel un compliment. Asteptam sa va schimbati dar degeaba.

Hasbe (29 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 16:34

Nu cred că "ne vom lămuri". Oricum ar face, Contra decide prost, pentru motive doar de el știute.

Ion D. Ion (9 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 16:39

Si opinia jurnalistului unde este? Sa-i joace sau sa nu-i joace?

gogu paleologu (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 16:49

Coman, Stanciu si Mitrita din start titulari, fara discutie, cu astia trei incepi echipa, Budescu, Ianis si Nistor sint valorosi insa in momentul de fata nu ii poti baga decit in a doua repriza.

theo (10 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 17:05

Acesti doi jucatori sunt exact ca si cum ne-am juca cu focul.... talentati, mingicari, vrajitori de mingi intr-un fotbal lent.... nici unul din cei doi NU garanteaza meciuri de senzatie in cazul in care dau de nationale tari... acolo unde apare viteza de joc in regim de rezistenta infernala... ei... cei doi... dispar... lenti, Budescu cu colaci de grasime pe abdomene, Alibec, greoi si imobil ca o stanca... ei sunt buni sa faca spectacol cu Armenia sau Gibraltar, acolo ies in evidentza... cu Spania si Suedia as miza pe Mitritza, Stancu, care a revenit la un fotbal mare, desi slab fizic... as miza si pe Coman, care e iute prin fotza tineretii, dar e slab psihic, instabil... greu de ales... Budescu si Alibec sunt atat de INDOLENTI, ca risti sa ramai cu interviurile de dupa meciul cu Suedia... unde vor spune ca au dat tot ce au putut, dar n-au avut noroc....

theo (10 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 17:15

Acesti doi jucatori sunt exact "ca si cum ne-am juca cu focul".... talentati, mingicari "rau", vrajitori de ming, dari intr-un fotbal lent.... nici unul din cei doi NU garanteaza deloc meciuri de senzatie in cazul in care dau de nationale tari... acolo unde apare viteza mare de joc, in regim de rezistenta infernala... ei... cei doi... dispar... lenti tare. Budescu cu colaci de grasime pe abdomen, Alibec, greoi si imobil ca o stanca, comparand viteza lui cu a lui Ronaldo sau ex-Arjen Roben, ... Cei doi romani sunt buni sa faca spectacol cu Armenia sau Gibraltar, acolo ies in evidentza... cu Spania si Suedia as miza pe Mitritza, Stancu, care a revenit la un fotbal mare, desi si el e slab fizic... as miza si pe Puscas, pe Coman, care e iute prin fotza tineretii, dar e slab psihic, instabil... greu de ales... Budescu si Alibec sunt atat de INDOLENTI, nesimtiti crashi.... riscul e sa ramanem doar cu interviurile de dupa meciul cu Suedia, Spania... unde vor spune ca au dat tot ce au putut, dar "n-au avut noroc.... Nu a fost seara, serile lor!"... Am vazut asta de mii de ori.... din 1998, ultima data cand am avut fotbal puternic si un cuvant de spus in lume.

tudor (301 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 17:27

@Ion (8 comentarii) pe dl Ioanitoaia trebuie sa inveti sa il citesti. Clar ca este pentru titularizarea celor doi, favoritii sai mai vechi.

Fane (53 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 17:29

Va faceti iluzii degeaba. Nu are nimeni curaj sa faca pariu cu mine ca marele antrenor Contra va incepe cu Ianis titular. Acesta nu va juca nimic si va fi schimbat prin minutul 60 adica foarte tarziu.

john (564 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 17:59

Theo, ia vezi daca nu cumva Budi este tatal lor si stie fotbal cat Stanciu si Coman la un loc si inmultit cu 14.

Gio (50 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 18:11

Cine citeste art lui Ioanitoaia ar putea crede ca selectionerul are batai de cap de prea multi jucatori valorisi, nu stie pe cine sa mai bage )). Revenind cu picioarele pe pamant, Budescu poate fi decaru iar Alibec varful, Mitrita ori Coman pe stanga, Deac pe dreapta. Sigur, va intrebati unde ar aparea “marile valori” Stanciu sau Ianis Hagi? Apoi eu va zic ca pe astia doi Budescu ii da cap in cap doar din fenta, chiar n-au ce cauta alaturi de adevaratul decar pe teren. Stanciu si Ianis sunt mai mult exacutanti de cornere, rar mai prinde stanciu cate un assist, chiar crede cineva ca n-are cine sa execute cornere sau lovituri cu Budi pe teren? Cat despre ala mic, cu fizionomie de acordeonist, Ajax s-a fript cu el, nu-i cazul s-o facem si noi.

doilaunu (195 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 18:33

domnule Ioanitoaia, limitati-va la specialitatea dumneavoastra in fotbal, anume Sebastian Coltescu.

dan (30 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 18:44

De data asta, un articol despre ... nimic. Daca nu ii convoca pe cei doi, sigur ai fi scris, nea' Ovi, un articol despre cum "neconvocarea celui mai in forma duo din campionatul intern ii creeaza probleme lui Contra". Cred ca daca spuneai "pas" de data asta - era mai bine.

roy (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 18:48

nu ne-am calificat si nu ne vom califica numai si numai din cauza lui burleanu ca l-a adus ca antrenor pe daum,pe contra cand sunt antrenori romani mult peste cele 2 nume.

anonim (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 18:52

Comparare lui Mitrita care e om de baza la new York City cu ianis, Răzvan etc care freacă banca de rezerve nuve obidee buna. Pe de altă parte Mitrita nu rezista 90 de minute. Ar fi o opțiune sa intre după pauză cum a făcut în Feroe. Despre budescu/alibec amândoi sunt jucători în formă, alibec e mai capricios iar budescu nu mai e cel din 2015, e mult mai lent. Daca Iordănescu l-ar fi tratat așa cum trebuie acum 4 ani poate nu pleca aiurea în China să își distrugă cariera la nici 30 de ani. Iordănescu in schimb l-a preferat pe infatuatul de Nicușor Stanciu. În fine un lucru neplăcut e că Florin Andone s-a accidentat. În ciuda criticilor cuplul de atac Andone/Pușcaș este destul de bine sudat, ambii jucători "se simt " unul pe altul și sunt foarte buni în pressing, ochestie pe care naționala României nu o mai facea de 20 de ani. Chiar și cu penalty-ul ratat Pușcaș a făcut un joc bun cu Norvegia. Problema majora a naționalei României este linia de mijloc acolo unde lipsesc atât un jucător dispus la efort gen Dorinel Munteanu cat și un conducător de joc gen Gică Hagi. Nicușor Stanciu și ianis Hagi sunt foarte departe; in plus sunt și foarte lenti și labili psihic.

?????? (831 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 18:57

La criteriile de calificare este și condiția ca echipa Suediei să nu înscrie la București sau selecționata condusă de Cosmin Contra să câștige la o diferență mai mare de două goluri , la egalitate de puncte cu echipa Suediei la încheierea jocurilor din grupa de calificare , ?

Sandu Gigel (37 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 18:58

@doilaunu (123 comentarii) ai perfecta dreptate. Arbitrii romani sunt foarte slabi, dar Sebastian Coltescu mai este si ***. Un *** ordinar care actioneaza la ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nica fără frica (297 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 20:30

Tataie trebuie să te contrazic! Nu e vorba că nu avem jucători, problema e că nu avem.....antrenor!!! Păi în 2008 când ne-am calificat de pe primul loc la CE ce mari jucători aveam în afară de Chivu și Mutu!!!??? Iar atunci ne-am calificat de pe primul loc în grupă cu Olanda și la turneul final am făcut egal cu Franța și Italia!!! Antrenorul e problema nu jucătorii!!!

?????? (831 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 21:01

Opinați că selecționerul Cosmin Contra ar trebui să pregătească meciul cu Suedia pentru a câștiga cu 1-0 sau pentru a cîștiga la o diferență mai mare de un gol , ?

?????? (831 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 21:19

Comentariu corectat. La criteriile de calificare este și condiția ca echipa Suediei să nu înscrie la București sau selecționata condusă de Cosmin Contra să câștige la o diferență mai mare, de două goluri , la egalitate de puncte cu echipa Suediei la încheierea jocurilor din grupa de calificare , ? Deci ,ca diferența dintre cele două echipe să nu fie doar de un gol dacă și suedezii înscriu, ?

gica (73 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 21:45

Vor juca cei care trebuie vinduti. Becali (jiji) nu a vorbit inca la telefon cu Meshterul Contra? Pina la urma tot Daum este de vina ca suntem "ciuca batailor". Am totusi o nelamurire. Daca noi jucam un fotbal de toata jena, de ce ar trebui sa ne calificam cu un noroc porcesc si sa mergem la turneul final si sa ne mai facem si acolo de ris, ca sa stie tot globul ?

gogu paleologu (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 22:49

@gica : stii de ce ? esti si tu p-acolo, d-aia, toata Europa joaca, toti aproape calificati, ar fi naspa sa lipsesti chiar tu tara organizatoare, record mondial de neparticipare, unic in istorie, nu joci competitia din curtea ta.

Manu (167 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 22:49

Nica fara frica, Dl Ioanitoaia spune ce a auzit, nu ce crede dumnealui. Fa un mic efort ca poate intelegi exact sensul. Este greu, dar nu si imposibil.

geo (199 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 22:52

Nea Ovi, matale iti faci curaj singur desi stii foarte bine ca avem la calificare sansa porcului de ignat. Nu batem Suedia daramite sa ciupim vreun punct in Spania. Vise desarte.

Beowulf (9 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 23:19

Echipa nationala trebuie construita pe un schelet al unei echipe romanesti de succes. Dar nu avem una, poate doar CFR (am vazut faze de la meciurile cu Rennes si am ramas socat cat de slabi sunt - noroc chior ca au castigat). Ne trebuie un mijloc foarte puternic: Stanciu, Ianis, Deac, Marin, Tanase, Nistor. Stanciu, Ianis si Deac nu pot lipsi. Ianis are cele mai precise pase iar Stanciu vede jocul foarte bine. In atac Coman, Mitrita si Puscas. Cred ca ar trebui sacrificat un fundas ca toti 3 sa fie in teren. Ianis trebuie sa execute penaltiurile, daca le obtinem.

Nica fără frica (297 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 2:01

@Manu păi când răspândești ce auzi în stânga și-n dreapta se cheamă....bârfă, nu jurnalism! Fă un mic efort că poate înțelegi exact sensul. Este greu dar nu și imposibil!:))

motanul incaltat (603 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 4:09

Problema este ca avem un lot extrem de slab----nimeni la cluburi mari din Vest si aia care sunt pe la cluburi de mina 2-a sunt rezerve----deci varza totala si un antrenor si mai slab decit lotul.....Ne amagim cu declaratii pt prosti ca nu mai exista echipe mici. Ba da exista si Romania e una dintre ele.Un argument---locul 4 la tragerea la sorti ,locul 4 la sfirsitul calificarii....

Radu (178 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 10:59

@Nica fara frica. Erau multi alti inchipuiti aici dar uite ca aparusi si tu. Sltul care le stii oe toate ca un om mare.

Cita (2118 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 15:16

Articolul poate fi (partial) un motiv de inspiratie pentru Cosmin Contra in alcatuirea lotului si subsecvent a echipei de start cu Suedia. Presiunea e foarte mare pe dansul, asa ca va rog sa dam dovada de intelegere. Si sa profitam de faptul ca de data asta ne-au iertat cei de la UEFA si sa umplem stadionul sa-i intimidam pe suedezi! Astia ar merita sa-i batem in asa hal, incat sa razbunam vechea generatie care a fost trimisa acasa de la SUA 1994 cand parea ca nimic nu ne mai poate opri sa jucam semifinalele! "Suedejii" astia ne-au incurcat atunci, nu uit asta, si nici Contra nu cred ca a uitat. Asa sa-si motiveze baietii, cu dorinta de "razbunare" pentru ceea ce s-a intamplat atunci, oprirea generatiei tatalui lui Ianis catre o stralucita performanta a echipei reprezentative a tarii.

zapacitu’ (911 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 15:21

Sa bage oameni cu pofta de joc frumos, spectaculos, vioi si, mai ales, cu pofta de multe goluri in plasa suedezilor! Iar cu Spania, nu stiu, pentru ca degeaba ii batem pe suedezi daca nu reusim macar un egal la spanioli. Consider ca e mai greu al doilea meci decat primul, fara nici o gluma! Si sper sa nu am dreptate, ca-mi doresc mult ca ai nostri sa se califice la Euro!

itu52 (239 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 16:44

Gura lumii nu poate speria o „guriță”, mai de grabă spectrul sfârșitului de mandat, mai bine zis disperarea. Se agață de orice dâră a talentului, sau norocului, pentru a depăși un moment dificil. Budescu este urmașul redescoperit al lui Sânmărtean, omul viitorului, sau pensionatul anticipat al fotbalului românesc. Totul stă în gheata lui, chiar dacă joacă 5 minute. De preferat să joace după pauză și alături de Nistor, este mult mai laborios decât Alibec. E cazul să renunțăm la motorete, sunt în doi timpi, pierd orice minge ce ajunge la ei și se feresc să vină în apărare. Ar fi Ivan și Andone care rup jocul colectiv. Aici se preferă Ianis, chiar dacă dă rateuri pe la club. Andone cu Real a excelat doar în declarații, aduce ghinion, să nu ne trezim că suntem la tenis. Atenție la cei care ies în față, sunt cei care sacrifică echipa și ne trezim repetenți la posesie, șuturi pe poartă și mai ales realizări. Din păcate lanțul responsabilităților se rupe la antrenor, restul o trec pe un nou început. Vina principală o are FRF care nu are cui da socoteală pentru eșecurile consecutive în desemnarea selectionerului. Acest lucru dă de gândit în privința profesionalismului întregii scheme federale. Amatorismul dă impresia unei organizații de umplutură, necesară în relațiile cu forurile internaționale și federațiile altor țări. Peste tot se lucrează la impresie și cu ochii pe bugete. Aș vrea un Contra hotărât, un om responsabil de alegerile făcute chiar dacă pe umerașul din vestiar alături de fracul de bal și-a agățat halatul de spital.

Comentează