Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Fără Hagi la națională

Se discută tot mai mult și mai aprins varianta numirii lui Gică Hagi ca selecționer. Evident, pentru cazul în care, ratând calificarea la Euro 2020, Cosmin Contra va fi destituit și naționala n-ar mai avea antrenor.

Permalink to Fără Hagi la națională
miercuri, 23 octombrie 2019, 3:39

Doar așa cred c-ar admite Hagi să vină. Pe un loc vacant, nu dând afară un coleg. La o adică, întrebarea e dacă ar accepta să preia postul după un selecționer față de care și-a manifestat recent solidaritatea, declarând că „nu-i normal să-l ataci pe Contra când el joacă meciuri decisive”.

Apreciez că lui Hagi i-ar surâde să lucreze din nou cu „tricolorii”. L-ar interesa. A mai făcut-o în 2001, ulterior abandonului lui Boloni, dar numai pentru 5 meciuri și 5 luni. După care, ratând barajul cu Slovenia și, implicit, prezența la Mondialele 2002, s-a retras din proprie inițiativă. A simțit, va mărturisi mai târziu, că nu se mai bucura de suficient sprijin. Și, orgolios fiind, s-a tras deoparte.

Atât că mandatul acela era pentru el cel dintâi pe banca tehnică. Tocmai își încheiase, în plină glorie, cariera de jucător în tricoul lui Galatasaray și începea să capete experiență ca antrenor. Între timp, lucrurile s-au schimbat. A lucrat în Turcia (Bursa, Galata) și în Romania (Poli Timișoara, FCSB, Viitorul), ba a și câștigat cu ultima formație, înființată de el însuși în 2009, campionatul, Cupa și Supercupa.

Datorită rezultatelor de top obținute în scurt timp, dar și faptului că Viitorul Constanța a devenit cea mai importantă pepinieră din fotbalul nostru, Gică Hagi ar merita să antreneze echipa reprezentativă. Ar vrea, dar ar și merita. S-ar califica, fie și ca răsplată pentru contribuția sa deosebită la descoperirea, creșterea și lansarea tinerelor talente. Cunoașteți amănuntele, nu mai insist.

Ar mai fi însă de îndeplinit o condiție. Administrația Burleanu să accepte colaborarea cu un selecționer incomod, greu de strunit, care nu se va grăbi să execute sugestiile conducerii. Apropourile ei. Și dacă așa ar atrage un posibil adversar, mă îndoiesc că, în ciuda zvonurilor, Burleanu ar agrea soluția Hagi. Ar înghiți-o doar sub presiune maximă și în lipsa alteia.

Convenind că Hagi ar vrea și ar merita la națională, mai rămâne să aflăm și dacă ar putea. Concret, nu în teorie. E oare în măsură să facă imediat, ori în viitorul apropiat, un asemenea pas? Situația se complică, de aceea consider că i-ar fi cu neputință să antreneze România în actuala conjunctură. Dintr-un motiv simplu ca bună ziua: ca proprietar al unui club de Liga 1, s-ar găsi într-un vizibil conflict de interese. Unul lesne de sesizat.

Câtă vreme e patron chemarea la lot a unuia sau a altuia dintre jucătorii acestuia, sau plecați de la el, ar fi contestată ori măcar interpretată. Ar ieși discuții, chiar scântei, la fiecare convocare, la fiecare meci. Ca să fie eligibil pentru națională, Hagi ar trebui să vândă clubul în care a investit imens, moral și material. A pus suflet și sume uriașe. De care, logic, e foarte atașat.

Întrucât nu-i va fi deloc ușor să vândă Viitorul, trebuind să dorească și să găsească un cumpărător cu dare de mână, orice dezbatere privind instalarea sa la națională în clipa de față e mai degrabă o vorbă-n vânt. Sunt sigur că într-o zi Hagi va prelua echipa reprezentativă. Dar la fel de convins sunt că nu se va întâmpla foarte curând.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Lupe (75 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 15:05

Sa fim seriosi! Nu a avut, nu are si nu cred ca va mai avea prea curand Romania un antrenor ca Hagi, care fara sa investeasca sume in achizitii de jucatori, sa construiasca echipe intregi de tineri cu care sa castige campionatul si constant sa se afle intre primele 3. In plus sa formeze si nucleele primelor doua reprezentative ale Romaniei. Este un urias in materie de antrenorat. Desigur ca sunt multi neaveniti, paraleli cu fenomenul fotbal, sau frustrati, fara realizari personale si, deci, invidiosi pe realizarile tertilor, care ii pun mereu la indoiala calitatea si meritele. Dar astia sunt aceeasi cu cei care critica toate marile valori ale tarii (sau macar au un ac impotriva lor), din aceleasi considerente subiective. Nu conteaza, nu reprezinta nimic pt a le fi luate in considerare opiniile. Invocand lipsa de realizari ale lui Hagi in Europa, ca antrenor, inseamna sa faci ceva pe echipe cu traditie, care investesc anual in achizitii cat Viitorul in 10 ani (cel mai bun exemplu este FCSB, care, desi investeste anual cat toate contracandidatele, se face de ras prin Europa si prin tara). Hagi face minuni cu jucatorii romani tineri la nivel intern, dar pt a putea avea rezultate pe plan extern iti trebuie atat o calitate superioara a jucatorilor romani (care lipseste cu desavarsire, aceasta fiind si principala cauza a insucceselor nationalei, nu antrenorii), cat si investitii mari in transferuri si nici asta nu garanteaza succesul (vz. FCSB, Craiova, chiar CFR cu exceptia a.c.).

Cris (39 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 15:26

Sunt de acord cu Virgil. El exprima o opinie, care poate sa placa sau nu. Nu trebuie s-o imbratisam neaparat. Asa cum nici el nu trebuie s-o imbratiseze pe cea a majoritatii, in sensul ca Virgil isi exprima opinii vadit nefondate si lipsite de argumente pertinente cu privire la articolele d-lui Ioanitoaia. Nimic din acest articol nu-l poate asocia cu o telegrama, autorul dezvoltand argumentativ suficient ideea in jurul careia este construit materialul si transmis mesajul. Materialele d-lui Ioanitoaia, desi nu debordeaza de „floricele literale”, respecta regulile clasice ale jurnalismului: concizie, nu telegrafie, structurarea unui schelet narativ armonios si, unde e cazul, epic, scop analitic si informativ. Atare materiale nu pot atrage, in mod obiectiv, „critici literare (naive)”.

Laur (111 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 15:49

Virgilica, mai vii cu picioarele pe pamant. Cand nu faci pe desteptul si nuantezi pari rezonabil. Chiar pui bine virgulele. Eu i-am fost student lui Ioanitoaia doi ani si nu m-am numarat printre favoritii sai, dar m-a impresionat. Tipul este meserias de clasa.

Nicco (1 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 18:29

Păi, să antreneze națională mare ca să încheiem discuțiile despre și cu (familia) G.Hagi .....și că să începem alte discuții cu tema " cine ar trebui să-i ia locul lui G.Hagi!

Virgil (9 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 18:56

@Cris. Iată doua argumente: “A simțit, va mărturisi mai târziu, că nu se mai bucura de suficient sprijin. Și, orgolios fiind, s-a tras deoparte.” Incepe bine a doua propoziție in relație cu prima? “A pus suflet și sume uriașe. De care, logic, e foarte atașat.” Asta cum ti se pare? Iată inc-un exemplu: “Sunt sigur că într-o zi Hagi va prelua echipa reprezentativă. Dar la fel de convins sunt că nu se va întâmpla foarte curând.” Cum “cade” a doua propoziție? Parca e o compunere scrisă de-un copil de clasa a șaptea. Astea-s argumentele mele doar din aricolul asta, articol care mi-a atras atenția ca era despre Hagi. Cred ca este al treilea sau al patrulea articol scris de Ioanitoaia, pe care l-am citit in viața mea. Când i-am lecturat primul articol am crezut ca n-am citit bine, dar după încă doua m-am convins sau m-a convins ca este “slab”. Poate oi fi eu prea pretențios.

?????? (831 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 20:23

@Cum ați comenta și despre faptul că Dan Petrescu nu se consideră apoape deloc un fel de Gică Petrescu al fotbalului la debut , ci doar Gică Petrescu al fotbalului care a ajuns la maturitate fotbalistică, ?

Bogdan (395 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 20:43

@Virgil. Trebuie ca esti un student sau un profesor de romana care incearca o analiza pe text. Tie nu-ti plac frazele citate. Dreptul tau, dar ele sunt absolut in regula si in cursul expunerii. Iar ultima fraza cade perfect, daca nu judeci cu rea credinta ca tine. Care nu esti un tip pretentios, ci inchipuit. Iar in dialogul cu tine dreptatea e de partea Cris. Seara buna.

?????? (831 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 20:52

@ Ați zice și că "Gică Petrescu" (Dan Petrescu, în paranteză fie spus), al fobalului , "vociferează" în spațiul destinat antrenorilor pentru ca jucătorii pe care îi antrenează să joace mai cu "antren", așa cum recomanda și maestrul Gică Petrescu, înaintaș celebru , al categoriei de personalități muzicale, ?

?????? (831 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 21:59

Vă mai aminți dacă și Dan Petrescu folosea "exprimarea" despre, ,,a face ca ***", ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Virgil (9 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 22:43

@Bogdan. Eu sunt “profesor” și tu “judecător”, ca văd ca-mparti dreptatea. Părerea mea rămâne aceeași. Noapte buna.

?????? (831 comentarii)  •  24 octombrie 2019, 22:56

? ,"a face ca "antrenorul" "în spațiul delimitat al antrenorului", ?

pierre tzutzea (6 comentarii)  •  25 octombrie 2019, 12:05

acest om care o stiind fotbal nu are taria de caracter pe care a avut-o dobrin sa se lase de antrenorat spunind ca nu este faacut pentru asa ceva. problema azi de a antrena in romania unde pentru multi vad in viitorul trambulina de a pleca afara ii face sa se bata pe acest club. insa din pacate in romania presa nu este obiectiva. as dori sa stiu de cite ori l-ati atacat pe hagi cind a luat-o razna vorbind de a ajuns subiect pe yotutube cu ineptiile ce le spune. abolic fara vreo coerenta nu stie sa se exprime. asta este si motivul pentru care nu a plecat afara. daca in romaneste vorbeste cum vorbeste uitind de unde pleaca si minunindu-se inca de liniile de tramvai ca sint paralele este un genocid fotbalistic sa il aduci la nationala unde acolo nu mai sint copii de la viitorul. copii care nu s-ar mai intoarce acolo orice ar fi. ciobanismul si felul de a fi satrap peste sclavi se stie. si gite gafe nu a facut alaturi de fi fost un fotbalist de talent dar nu cel mai bun din romania. a faultat pe acel italian care nu a mai doirt sa il vada in toata viata lui. a primit toate avantajejele de la steaua de la valentin ceausescu . lucescu l-a ajutat ca mai apoi sa il injure. a ajuns la galata unde jucatorii de acolo nu mai doreau sa se antreneze cu acest individ care nu stia sa comunice sa se comporte cu cei pe care ii conducea. pina si cruyff a spus ca hagi este ' brinza buna in burduf de ciine." si a dovedit dupa ce in loc sa termine a un club mare s-a dus la turci ca era mai usor si banii se faceau cam tot asa. problemele sint mult mai dure dar inca nu sint date publicitatii pentru ca a fost cineva care a spus anume lucruri chiar in acest ziar si ... nimic. cam toti stiu dece a divortat dupa 3 luni si dece a fost divortul cu usile inchise. becali isi cerea scuze la tv ca a mintit la divort si scuzele erau date catre fosta sotie. de aventurile lui cu cristina topescu alta facatura dornica de nume in cearceafurile ei tot becali a vorbit la tv... repet problema lui dar nu poate comunica este un tip dificil care nu a trecut prin scoli. stie sa fie in pozitie de capra cind vine vorba de dragomir si mircea sandu. nu a spus un cuvint azi vrea si politica nu vede romania decit formata din mingi cu femei gravide tot cu mingi nimic altceva. ma doare cind loveste limba romana sipentru asta acuz presa ca tace... habar nu are ce s-a intimplat la 89 nu stie de valorile exacte ale neamului si nu isi respecta nici pe ai lui. cit cntra nu ii baga fiul la nationala spunea ca isi face echipa dupa telefoanele primite. acum il apara ca deh.. .i-a dat si tricoul cu numarul 10 ceea ce este o ineptie si se vede ca este inca pusti necopt... asa ca sincer va spun sa ne lase... sint si alti antrenori care au arta fotbalului in singe.

pif (194 comentarii)  •  25 octombrie 2019, 14:03

tot pe Daum l-as lua.

Comentează