Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Nerăbdare și amnezie

Deși semnase în vară pe trei ani cu FC Argeș, numit mai nou ASC Campionii, Nicolae Dică s-a despărțit de gruparea din Trivale după numai patru luni!

Permalink to Nerăbdare și amnezie
miercuri, 9 octombrie 2019, 4:11

Oficial, divorțul s-a produs pe cale amiabilă. Prietenește. Ba chiar, ca Dică să nu se simtă rănit în orgoliul propriu, s-a acreditat varianta că el ar fi renunțat din proprie inițiativă. De fapt, a fost împins să demisioneze, dovadă că președintele clubului, Cristian Gentea, care e și președinte al PSD Pitești, a perorat despre „dezamăgire mare”. A reclamat că „s-a umplut paharul” și că „s-a dorit un șoc”.

În ciuda unui buget redus, sub jumătate comparativ cu al contracandidatelor, conducerea i-a pretins lui Dică promovarea imediată în L1, ceea ce nu se stipula în înțelegerea inițială. Grabă manifestată într-un moment în care, adevărat, echipa a pierdut câteva bătălii, dar nu și războiul. Cum „violeții” se află la trei puncte de baraj și la patru de promovarea directă, atitudinea conducerii l-a necăjit pe Dică.

Forțând nota, șefii au dat dovadă de nerăbdare. În paralel, și de amnezie. Au uitat, bunăoară, că Dică a reușit în 2017 promovarea în liga secundă, en fanfare, cu un avans de 22 de puncte.

După cum au omis și că, dornic să-și țină promisiunile făcute piteștenilor săi, Dică a refuzat în această perioadă mai multe oferte. Pe lângă două de la FCSB, căci Gigi Becali l-ar fi dorit înapoi după separarea de Teja și după abandonul lui B. Andone, o alta tentantă din Grecia. Recunoștința e însă floare rară în fotbalul nostru.

Nu știu în ce măsură FC Argeș a greșit față de suporteri că a schimbat repede antrenorul. Viitorul va demonstra dacă a procedat bine. Sigur e însă că față de Nicolae Dică a greșit. Chiar grav.

***

În timp ce cavalerii fluierului de la noi, vezi Colțescu et Comp., își imaginează că fotbalul începe, continuă și se termină cu ei, ar trebui să ia aminte, și să ia exemplu, de la Ioan Igna, unul dintre clasicii arbitrajului românesc. Astăzi în vârstă de 79 de ani, Igna e mai puțin cunoscut de tineri, dar a fost foarte apreciat și respectat de generațiile mai vechi.

A oficiat la CM din Mexic 1986 și la CE din RFG 1988, iar întâmplarea pe care o voi relata s-a petrecut pe parcursul primei competiții. Mai exact, ea a avut loc înainte de 21 iunie 1986, ziua sfertului de finală Brazilia – Franța, 3-4 după penalty-urile de departajare, meci găzduit de Estadio Jalisco din Guadalajara, în prezența a 65.000 de spectatori.

Neașteptat, împotriva uzanțelor, poate și a regulamentului, „centralul” timișorean a întrebat în ajunul partidei despre situația cartonașelor galbene la ambele echipe, care jucător câte are? Informați, șefii FIFA nu și-au ascuns surprinderea și, ca atare, i-au cerut lui Igna să lămurească lucrurile. Să justifice neobișnuitul său interes.

Acesta a explicat după cum urmează: „Am vrut să știu cum e cu cartonașele tocmai pentru a evita ca într-o fază confuză, nu foarte clară, să mă reped și să scot unul, iar jucătorul respectiv să fie suspendat din pricina mea. Pentru că publicul cumpără bilete să-i vadă pe Zico ori pe Careca, pe Platini ori pe Giresse, nicidecum pe mine și pe colegii mei de la linie”. Acest mod de a privi fotbalul, cu realism și modestie, i-a mulțumit pe oficialii forului mondial. Care l-ar fi felicitat pe arbitrul român.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Doru (127 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 16:20

Si eu as fi scris la fel fiind pitestean. PSD avrenascut echipa si PSD o sa o ingroape tot schimband antrenorii.

Emil (43 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 16:21

Clar ca in fotbalul ronanesc nu este bine sa dai dovada de caracter.

Daniunu’ (1 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 16:41

Parca nu stim cum arata patronul tip de Romania ,agresiv cu angajatii ,mielusel cu cei de deasupra, conducand o masina setata sa nu mearga sub 100 ,teoretic dotata cu sistem handsfree ,dar cand conduci de pe mijloc parca e bine sa freci telefonul in mana, fara semnalizari bineinteles.. si bineinteles grohaitor cand se incearca un dialog. Succes lui Dica pe mai departe ,dar cam astia sunt oamenii cu care va incerca sa lucreze si la alte cluburi

Firu (31 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 16:50

Acum ati decis sa il aparati pe Dica. Aveti dreptate dar si dv uitati cat l-a criticat gsp si dv personal in perioada cand a lucrat la fcsb. Asta ca sa dati in Gigi Becali.

Matei (93 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 17:34

Ati uitat sa amintiti rolul nefast jucat in aceasta tarasenie de primarul psd Ionica. Asta se considera proprietarul echipei pentru ca da o bruma de bani cu care nu se va reusi promovarea.

Cita (2118 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 17:37

Comment Partea Intai: Domnule Ioanitoaia, de acord cu concluzia Dvs, cu aplicabilitate in lumea fotbalului; eu extind si va spun ca Recunostinta e floare rara in societatea romanesca actuala! Comment Partea a Doua: Sunt sigur ca exemplul dat este o surpriza pentru multi cavaleri actuali si activi ai fluierului, sper sa invete ceva din asta. Istorioara este magistrala si va multumim mult ca ne mai delectati din cand in cand cu astfel de amintiri frumoase.

zapacila’ (911 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 17:41

Bre sa vina Dica secundul lui Piturca la Craiova, ca sa ii faca in ciuda lui Gigi bre!!!! Sunt sigur ca il ambitionarati pe Gigi sa-l intoarca la echipa lui care schioapata pe undeva prin a doua parte a clasamentului Ligii I.

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 17:46

Bunicii nostri erau arbitrii adevarati, dovada povestea cu cartonasele galbene. Acu nu mai gasesti asemenea oameni, nici recunoscatori pe gratis nu gasesti. Poate doar arbitrii si antrenorii din Africa sa fie mai cu frica de Dumnezeu si sa mai pastreze traditiile ancestrale si in ziua de azi. Ca-n rest, varza cu carnita de *** peste tot prin lumea asta noua! Asa sa stiti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Traian (21 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 17:49

In teorie sportul nu trebuie sa aiba nimic in comun cu politica. Este contraindicat si impotriva spiritului fair play. Dar la Pitesti primarul psd si partidul lui conduc intreaga miscare sportiva. Si cum o conduc nu este greu de vazut.

alin (626 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 17:52

Prost Dica ca nu a plecat in Grecia. A ramas aici sa isi bata joc de el intai Gigi si acum primarele Ionica. Si-a facut-o cu mina lui asa ca sa nu se mai plinga la televiziuni si in ziare. Capul face si capul trage.

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 17:58

O intrebare nu prea discreta pentru moderatorul blogului: diminutivul de la numele romanesc al animalului care in vechiul cu Tarzan se numea Cita (sau mai degraba Cheetah=leopard) reprezinta pentru domniile voastre cuvant de taiat cu ***? Pai de cand asta? De ce stricati, va rog, dulceata inegalabila a postarii mele? :)

Nica fără frica (297 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 19:14

Tataie ești terminat rău!!!! Care e legătură dintre Dica Coltescu și Igna!!!!!!!!??????

Victor (278 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 19:44

@Nica fara frica. Sigur ca nu intelegi la cat esti de prost, dar este f simplu. Tu nu ai niciodata nimic de spus si doar faci pe desteptul. Esti lamentabil.

Manolo (63 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 19:47

Nica, stai calm ca nu are nimeni pretentia ca tu sa intelegi ceva. Sensul frazei este la mintea cocosului dar nu si a ta. Cocosul este mult prea inteligent pentru unul ca tine.

Laur (111 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 19:50

Daca a fost reala duma cu Igna atunci ea chiar ramane antologica. Caci pe vremea aceea nu exista Var ca astazi sa fie mai usoara viata unui arbitru. Mi-l aduc aminte pe Igna ca avea figura de mucenic. Parca manca numai joia si numai odata pe luna.

Nica fără frica (297 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 20:03

@victor @manolo numai proștii jignesc pentru că nu-i duce mintea să-și expună argumentele altfel. Atâta îi duce capul!

?????? (831 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 21:12

Ați remarcat și promovarea pe care Rădoi o face fundașului dreapta al ucrainienilor de la U21, despre care zice că Florinel Coman avea mai multe șanse să îl depășească, însă Coman a fost luat de Contra la echipa de seniori, ?

Dragos (250 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 21:14

Nica, tu ce argumente ai bolandule cand iei la misto si jignesti de parca ai fi vreun geniu? Esti tu smecher si destept si lumea este atat de retrograda ca nu s- a prins cu cine a luat contact. Ai ce meriti, asa ca fa ciocul mic.

?????? (831 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 21:28

De ce opinați că Rădoi af fi dorit să pună în evidență calitățile unui fundaș de la ucrainieni, despre care zice că Forinel Coman l-ar fi putut depăși, ?

doilaunu (195 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 22:27

Replica lui Igna seamana cu aceea a unui infractor prins in fapt.

Clau (107 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 22:38

Chestia cu arbitrul Igna a incalcat regulamentul asa ca nu cred ca l-a felicitat cineva de la fifa. Poate l-a amendat si ati retinut gresit.

Mannix (17 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 23:08

S-a uitat cineva la emisiunea cu puscariasul și cu fripturistul?

nicu (275 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 23:39

In acest caz nerabdarea se mai justifica si amnezia mai putin ori chiar deloc. Dar nu prea poti avea mari pretentii de la o echipa de conducere majoritar pesedista.

?????? (831 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 0:07

@Ați remarcat și faptul că "Miorlau", care după ce nu a promovat cu Universitatea Cluj, opinează probabil că este antrenor de portari de nivel național și internațional, însă ar reveni în terenul de joc după ce a anunțat că îl susține pe Tătărușanu, ?

?????? (831 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 8:38

@ Parcă selecționerul Contra mai zicea , ,,pisica unde n-ajunge ii pute", ? Opinați că tovarășul "Miorlau" dorește să spună că să mai joace și ăia de joacă mai puțin sau deloc, ?

George (164 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 11:58

Miorlau adica Lobont a fost in mare portar dar nu pare sa devina simun antrenor pe masura. La Universitatea Cluj s-a facut de ras cand a ratat cu succes promovarea asa ca ar fi bine sa fie mai atent la ce spune.

Manu (167 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 12:00

Nu prea cred in povestea cu Igna si cu marele lui curaj. Daca intamplarea era reala ar fi povestit-o mai de mult si nu am fi aflat-o atat de tarziu. Ca poanta se nimereste perfect si arbitrii nostri de azi au ce invata din ea.

Bratu (104 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 13:37

Nu va faceti griji ca arbitrii nostri se cred buricii pamantului si nu primesc lectii de la nimeni. Fraza de inceput sintetizeaza la fix situatia proasta in care ne aflam.

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 14:19

@Manu, ma indoiesc de afirmatia din prima propozitie. "Pe vremuri" nu era chiar corect sa te lauzi cu asa ceva in public, si nici sa dai asemenea exemple. Simplu, nu cred ca era "politically correct".

Gabriel (56 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 17:44

@Mannix. Repetentul clasei, ca sa mori tu si alti ingramaditi ca tine de oftica la emisiunea cu Meme Stoica s-a uitat foarte multa lume si nu doar stelisti. Eu si prietenii mei din Galati ne-am uitat toti. Bine ca te trezisi tu un nimeni pe strada sa faci pe interesantul. Unuia ca tine Meme ii da avans 5 ture de stadion si tot iese primil.

Comentează